Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Τα καλύτερα 60 λεπτά του Euro

Το Euro κρατούσε τα καλύτερα λεπτά του για τον χθεσινό τελικό, ίσως γιατί γνώριζε ότι οι τελευταίες αναμνήσεις πάντα μένουν. Η Ισπανία αποφάσισε να παίξει καλά και όχι να κοροϊδεύει τον κόσμο, να δείξει θέληση, να βάλει ταχύτητα και να κερδίσει δίκαια τον χθεσινό τελικό. Η Ιταλία αδικείται από το τελικό σκορ και αδικείται σίγουρα και η προσπάθεια που έκανε κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Δεν της πήγε όμως τίποτα καλά χθες. Κενά στην άμυνα, ένας σούπερ Κασίγιας και ατυχία με τον τραυματισμό του Μότα στο τέλος. Το τελικό 4-0 είναι βαρύ και ήδη γίνονται συζητήσεις για το κατά πόσο έπρεπε να ρίξει ρυθμούς η Ισπανία. Για μένα καλά έκανε. Έτσι είναι αυτά. Έτσι γράφονται τα ρεκόρ, έτσι γράφονται ο θρύλοι.

Είναι δίκαια πρωταθλήτρια η Ισπανία; Είναι σίγουρα η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Απλά ίσως για πρώτη φορά έδειξε ότι κάπου έχει κορεστεί, ότι κάπου ξέρει ότι μπορεί να κερδίσει παίζοντας με λιγότερο από το 100% και να κρατήσει δυνάμεις για εκεί που πρέπει όπως χθες. Το τρέξιμο του Ζόρντι Άλμπα (ελπίζω η Βαλένθια να γδάρει όσο περισσότερο μπορεί την Μπαρσελόνα για να τον πουλήσει) τα δείχνει όλα αυτά. Εκεί που η Ιταλία πέρασε 120′ για να κερδίσει τους Άγγλους και έκανε κατάθεση ψυχής για να αποκλείσει τους Γερμανούς, η Ισπανία στο χαλαρό περνούσε τους αντιπάλους. Σε συνολική απόδοση η Ισπανία πιθανότατα δεν ήταν η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης. Όχι όμως ότι βρέθηκε καμιά ομάδα που να μας ξετρελάνει και που να πούμε “κρίμα που δεν το σήκωσε η τάδε”.

Απλά η διαφορά της Ισπανίας είναι ότι έχει πολλούς παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Είτε είναι ο Κασίγιας, είτε ο Τσάβι με τον Ινιέστα, είτε ο Φερνάντο Τόρες που βγήκε πρώτος σκόρερ παίζοντας σκάρτα 200 λεπτά συνολικά, είτε ο Τσάμπι Αλόνσο που κρατούσε το κέντρο στα πρώτα ματς. Όταν έχεις ένα τέτοιο ρόστερ κάποιος θα βρεθεί να σε ξελασπώσει. Μια ομάδα που έχει βάση έναν σύλλογο (δεν είναι τυχαίο ότι κι η Ιταλία που έφτασε εδώ είχε ως βάση τη Γιουβέντους), έχει μια ομοιογένεια και ξέρει πώς είναι πλέον να κερδίζεις και να μην είσαι ο συμπαθής loser. Από την άλλη η Ιταλία ήταν η λιγότερο Ιταλία των τελευταίων ετών. Αυτό το πλήρωσε στον τελικό, αλλά τη βοήθησε να κερδίσει πολλούς φίλους με τις εμφανίσεις της.

Έτσι τέλειωσε ένα Euro που δεν με ενθουσίασε, αλλά δεν ήταν και το χειρότερο όλων. Δεν είχε τόσο καλό ποδόσφαιρο, ούτε τόση αγωνία, δεν είχε καινούριους πρωταγωνιστές, νέα ονόματα, δεν είχε καμία ομάδα έκπληξη. Είχε κάποια σχετικά καλά παιχνίδια και αρκετά χάλια, είχε κάποιες σταθερές αξίες που ήταν και πάλι εκεί (Μπουφόν, Πίρλο, Κασίγιας, Τσάβι, Ινιέστα, Αγγλία αποκλεισμένη στα πέναλτι) και είχε και Ελλαδάρα όπως την περιμέναμε. Με μια νίκη σπουδαία, με έναν αποκλεισμό που έφαγε 4 και έβαλε 2. Πέρασα καλά σε αυτό το Γιούρο πάντως, δεν σιχτιρίζω για το χρόνο που ξόδεψα και τώρα περιμένω 2 χρόνια για το Μουντιάλ. Θα ήθελα και μια Ολλανδία σοβαρή, θα ήθελα και μια Ρωσία έτσι για αλλαγή, αλλά τι να κάνεις. Θα θυμόμαστε τους Ιρλανδούς οπαδούς, τις διαμαρτυρίες Καραγκούνη, τον Κριστιάνο Ρονάλντο να αλλάζει χτένισμα στη διάρκεια του ημιχρόνου, τον Ρόμπεν να μη δίνει ούτε από το αριστερό στο δεξί, τον Μάντζουκιτς, τον πανηγυρισμό του Μπαλοτέλι με την Γερμανία, την επιστροφή Ρούνεϊ στο τρίτο παιχνίδι, την γκολάρα του Ζλάταν, τον “τραυματισμό” Χαλκιά και πολλά άλλα τέτοια.

Μέχρι τότε να δώσουμε και τα συγχαρητήριά μας στον νικητή των σομπρεροπρογνωστικών. Ήταν παιχνίδι τόσο προβλέψεων όσο και τζόγου. Γι’ αυτό και είχε και πολλές ανατροπές. Από τον πάτο έφτασα στη 2η θέση και ξανά στον πάτο στο τέλος. Με τα μπόνους οι αλλαγές ήταν εύκολες, ίσως να έπαιζε παραπάνω ρόλο από ότι έπρεπε το μπόνους του νικητή της διοργάνωσης. Όσοι π.χ. έπαιξαν Ισπανία είχαν τεράστιο προβάδισμα έναντι των υπολοίπων. Πρώτος λοιπόν ο Jordi, δεύτερος ο Alex Curtis 21 και την τριάδα την έκλεισε ο redglove. Τα συγχαρητήριά μας στους καλύτερους μεταξύ των άμπαλων αναγνωστών και συντακτών τούτου εδώ του σάιτ. Είθε να χρησιμοποιείτε τις γνώσεις σας για το καλό της χώρας (να κερδίζετε λεφτά από τους μπουκ).

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Euro 2012, Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

22 χρόνια αναμονής

Το ανέκδοτο στο Σάο Πάουλο ρωτούσε “τι δεν έχει δει ένα παιδί που γεννήθηκε μετά το 1994”. Η απάντηση ήταν την Παλμέιρας πρωταθλήτρια. Την τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι τέτοιο, οι πράσινοι είχαν αριστερό μπακ τον Ρομπέρτο Κάρλος, στα χαφ τον Σέζαρ Σαμπάιο και τον Μαζίνιο και πιο μπροστά τον Ριβάλντο με τον Εντμούντο. […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όλα είναι δρόμος

28/4/2013, Σουηδία (Χέλεβικ): Ένας μοναχικός οπαδός της Μπρομαποϊκάρνα έκανε 600 χιλιόμετρα από τη Στοκχόλμη για να δει την ομάδα του να χάνει με 4-2. Το όνομα του είναι Άντερ Ουνγκ. 5/5/2013, Ρωσία (Κρασνοντάρ): Ένας οπαδός της Βόλγα έκανε 1500 χιλιόμετρα για να βρεθεί σε μια κερκίδα μόνος του, παρέα με εφτά ανθρώπους της ασφάλειας του γηπέδου. […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

13 σχόλια σχετικά με το “Τα καλύτερα 60 λεπτά του Euro”

  1. Ο/Η STK λέει:

    Ωραιο και περιεχτικο.. απλα να συμπληρωσω οτι ο Alba πουληθηκε ηδη στην τιμη των 14 μυριων..

  2. Ο/Η mitsmanen λέει:

    Χθες βραδυ υπο την επηρεια μπαλλας-μπυρας-πιτσας ειδα στο ονειρο μου μια Γυναικεια μορφη να μονολογει ”Εχω την εντυπωση οτι κατα βαθος θα ηθελες να επαιζε η Αργεντινη τετοια μπαλλα σε τελικο Μουντιαλ κι αντι για τον Ινιεστα να ηταν κανας χαιτεος Αργεντινος,κι εσυ και πολλοι αλλοι ρεμπελοι σαν κι εσενα.”
    Πεταχτηκα ιδρωμενος.Διαολε,ευτυχως στο σομπρερο δεν θα γραψει κανεις τετοιο σχολιο.

  3. Ο/Η Elaith λέει:

    Λες;

  4. Ο/Η Jordi λέει:

    Θα συμφωνήσω με το post του Elaith.Άξια νικήτρια η Ισπανία αν και σε κάποια παιχνίδια έπαιξε όσο χρειαζόταν,άξια συγχαρητηρίων η Ιταλία για ολόκληρο το τουρνουά πλην του τελικού.Σχετικά με το prediction θα συμφωνήσω ότι το μπόνους για το νικητή της διοργάνωσης έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο απ’ότι έπρεπε,τέλος συγχαρητήρια αξίζουν όχι μόνο στους τρεις πρώτους αλλά και σε όλους όσους πήραν μέρος δίνοντας ενδιαφέρον στο παιχνίδι.

  5. Ο/Η AlexCurtis21 λέει:

    ^^Συγχαρητηρια πρωταθλητη! Οντως τα μπονους απο ενα σημείο και πέρα ήταν καθοριστικά. Μπορουμε να δώσουμε ραντεβού και για αγγλική λίγκα (θα αφησουμε τα κοκκαλα μας βέβαια) . . .

  6. Ο/Η nikoals λέει:

    Εχω την εντυπωση οτι αυτο το euro μας εκανε να συμπαθησουμε λιγο τον μπαλοτελλη

  7. Ο/Η pgetsos λέει:

    ημουν 5ος μεχρι τα ημιτελικα, 200 ποντους εχασα σε 3 ματς :Ρ

  8. Ο/Η panagos λέει:

    Εγω ημουν δευτεροτριτος μεχρι που σταματησα να παιζω και αφησα το λογαριασμο στο τετραχρονο ανιψακι μου…

    Στο μουντιαλ που θα εχει γινει εξι,θα εχουμε γλεντια παλι…

  9. Ο/Η HulkSmash λέει:

    Congrats στον Jordi αλλά και στους redglove και Cliff,που σκίσανε στην non-bonus βαθμολογία.

  10. Ο/Η dimitris λέει:

    Συγγνώμη αλλά σήμερα έτυχε να διαβάσω το άρθρο, εάν το δεις απάντησέ μου σε παρακαλώ σε κάτι. Εσύ ή ο duendes είχε γράψει το άρθρο για την Ολλανδία που έριξε 8 στο Σαν Μαρίνο. Τότε γιατί είχες κράξει τους Ολλανδούς, αλλά τώρα εκθειάζεις τους Ισπανούς για την τεσσάρα σε μια Ιταλία που δεν μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο? (Α και δεν είμαι η dimitra22 ή όπως την λένε, οπότε απάντα μου 😀 )

  11. Ο/Η Elaith λέει:

    http://www.sombrero.gr/2011/09/11-0/

    Ιδού η απάντησίς σου 🙂

  12. Ο/Η dimitris λέει:

    ΧΑΧΑΧΑ α 11-0 ήτανε ε? Και το έγραψε ο duendes, εντάξει ευχαριστώ 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *