Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Μια ομάδα που δεν κερδίζει

Είναι σαν να γνώρισες μια κοπέλα όμορφη, που σου άρεσε και θα την δεις την επόμενη μέρα. Δεν μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ. Η καρδιά σου χτυπάει δυνατά. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Αυτό είναι το πάθος για το ποδόσφαιρο στην Αργεντινή. Δυστυχώς είναι κρίμα που στον υπόλοιπο κόσμο δεν μπορούν να το ζήσουν, όπως το ζούμε εμείς εδώ. Γιατί είναι κάτι θαυμάσιο.

– Eνρίκε Κορσιφόρτι

Πώς είναι άραγε να υποστηρίζεις μια ομάδα που δεν κερδίζει σχεδόν ποτέ κάποιον τίτλο; Ποια τα κίνητρά σου για να την ακολουθείς πιστά; Τι σε κάνει να την αγαπάς παράφορα και να την ακολουθείς όπου κι αν παίζει; Η Κίλμες είναι μια από τις αρχαιότερες ομάδες ποδοσφαίρου της Αργεντινής (ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1887), μια ομάδα που επί της ουσίας ήταν αγγλική και είχε αθλήματα όπως το κρίκετ ως πρωτεύοντα. Παρ’ όλα αυτά η όλη περιοχή Κίλμες (στην ευρύτερη περιοχή του Μπουένος Άιρες) είναι πιο γνωστή για την κορυφαία αργεντίνικη μπύρα με το ίδιο όνομα και λιγότερο για την ποδοσφαιρική της ομάδα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Κίλμες Ατλέτικο Κλουμπ δεν έχει τη δική της ιστορία. Με αποκορύφωμα το πρωτάθλημα του 1978, την μεγαλύτερη επιτυχία του συλλόγου. Ούτε σημαίνει ότι δεν έχει πιστούς, φανατικούς οπαδούς που ζουν για την ομάδα. Άντρες, γυναίκες, παιδιά.

Το ντοκιμαντέρ των 30 περίπου λεπτών (με αγγλικούς υπότιτλους)  είναι ένα όμορφο ταξίδι σε μια άγνωστη στο ευρύ κοινό ομάδα. Και είναι πολύ περισσότερο από μία απλή απεικόνιση του κόσμου των “Ζυθοποιών”. Είναι η απεικόνιση του πάθους και της αγαπής του οπαδού για την ομάδα του και το ποδόσφαιρο. Το έχει σκηνοθετήσει ο Γερμανός Αντρέας Γκάιπελ και ομολογώ ότι εκτός από οπτικά  όμορφο (τι σου κάνει το HD), είναι και πολύ ενδιαφέρον. Αν αγαπάτε το ποδόσφαιρο, δεν θα με βρίσετε για τα 30 λεπτά που ξοδέψατε.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

sombrero at the movies, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Όταν οι επαγγελματίες υποκλίθηκαν

Το ποδόσφαιρο πολύ συχνά διαμορφώνεται μέσα από τις κοινωνικές αλλαγές και αποκτά ξεχωριστά χαρακτηριστικά ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην εκάστοτε χώρα. Κάτι τέτοιο συνέβη και στη Σουηδία των δεκαετιών του 70 και 80, μια Σουηδία που περνούσε σημαντικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές και έκανε πραγματικότητα το γνωστό “σουηδικό μοντέλο”. Και αν στην πολιτική […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο «πράκτορας S» της δικτατορίας που έφαγε το 1000ό γκολ του Πελέ

Μερικές από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές στιγμές είχαν τον πρωταγωνιστή τους και ένα αναγκαίο “θύμα”. Ο Γιαν Όλσον χρειάστηκε ώστε η ντρίμπλα του Γιόχαν Κρόιφ στο Μουντιάλ του 1974 να μείνει για πάντα γνωστή. Ο Τάκης Στυλιανόπουλος έπρεπε να βρεθεί στο λάθος σημείο και τη λάθος στιγμή για να μας χαρίσει ο Χατζηπαναγής μια ακόμα στιγμή […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

7 σχόλια σχετικά με το “Μια ομάδα που δεν κερδίζει”

  1. Ο/Η corto maltese λέει:

    …μα πιότερο μου άρεσε κείνο το αργόσυρτο γρατζούνισμα στις χορδές της κιθάρας που ακούγεται ανάμεσα στα λόγια των οπαδών.

    κάπου γύρω στο εικοσάλεπτο υπάρχει κι ένας corvecero
    να φορά την maglia magica…

    εκπληκτικό βίντεο, μπράβο ξωτικέ

  2. Ο/Η corto maltese λέει:

    τον έψαξα
    Jochen Seiterle o κιθαρίστας

  3. Ο/Η Elaith λέει:

    Βάλε κανένα λινκ ρε μοναχοφάη.

    Ναι τον είδα κι εγώ τον Ρωμαίο. Χτυπούσε το χρώμα ανάμεσα στην ασπρίλα.

  4. Ο/Η corto maltese λέει:

    δες ρε αλητεία στο τέλος του βίντεο τους μουσικούς
    και ψάξε στο youtube. όλα εγώ θα στα λέω?

  5. Ο/Η mitsmanen λέει:

    Αφου γιναμε Αργεντινη ως προς τα οικονομικα μας χαλια,μπορουμε να γινουμε και ποδοσφαιρικως;Λιγακι;Ενα Τοσο Δα,εστω;

  6. Ο/Η deceiver λέει:

    Είναι σαν να γνώρισες μια κοπέλα όμορφη, που σου άρεσε και θα την δεις την επόμενη μέρα. Δεν μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ. Η καρδιά σου χτυπάει δυνατά. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Αυτό είναι το πάθος για το ποδόσφαιρο στην Αργεντινή. Δυστυχώς είναι κρίμα που στον υπόλοιπο κόσμο δεν μπορούν να το ζήσουν, όπως το ζούμε εμείς εδώ. Γιατί είναι κάτι θαυμάσιο.

    Μπορεί τα Γιάννινα να μην είναι στην Αργεντινή, αλλά αυτό το ξέρουμε. Ελάτε.

  7. Ο/Η aleksandre λέει:

    ασχέτως από την αργεντινή, οπαδοί σαν αυτούς:
    http://www.youtube.com/watch?v=TspYx7EaF5A

    και σαν αυτούς:
    http://www.youtube.com/watch?v=E5sIeuX94Pc

    δεν μπορείς απλά να τους θαυμάσεις…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *