Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Το γήπεδο στην έρημο

Μέχρι στιγμής ασχολούμαστε με υπαρκτά γήπεδα ανά τον κόσμο που έχουν ιδιαιτερότητες. Αυτή τη φορά θα ασχοληθούμε με ένα concept γήπεδο, το οποίο συνήθως σημαίνει κάτι που δεν θα δούμε ποτέ στην πραγματικότητα γιατί είναι: α) πολύ ακριβό, β) πολύ χαζό να γίνει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αν κρίνω από το μέρος τα λεφτά υπάρχουν, αλλά ναι είναι εξαιρετικά χαζό.

Πρόκειται για το σχέδιο μιας εταιρείας αρχιτεκτόνων με γραφεία στον Λίβανο και του Αμπού Ντάμπι και όνομα MZ Architects. Σύμφωνα με την είδηση, η εταιρεία προσεγγίστηκε για να φτιάξει ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο στην Αλ Αΐν που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο Εμιράτο του Αμπού Ντάμπι και μάλιστα φέρει το όνομα “η πόλη των κήπων” (σαν να λέμε το Νιου Τζέρσεϊ των Εμιράτων).

Το πλάνο των αρχιτεκτόνων (που ως γνωστόν είναι οι τύποι που κάνουν μεγαλεπήβολα σχέδια για τα οποία μετά βγαίνει ο κώλος στους πολιτικούς μηχανικούς να πραγματοποιήσουν) ήταν να συνδυάσουν το φυσικό περιβάλλον με την αρχιτεκτονική, κάνοντας δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ του φυσικού και του τεχνητού. Ο στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί το υπάρχον περιβάλλον όσο το δυνατόν περισσότερο και το γήπεδο επί της ουσίας να δέσει με αυτό, χωρίς να φαίνεται κάτι παράταιρο με τον περιβάλλοντα χώρο.

Έτσι λοιπόν, η μια κερκίδα θα θυμίζει λίγο από Ελ Πάσο και Καλλιθέα, ενώ το γήπεδο θα είναι ουσιαστικά υπό του εδάφους. Η έμπνευση είναι κυρίως από τα αρχαιοελληνικά αμφιθέατρα που χτίζονταν σε τέτοιους βράχους και το όνομα του πρότζεκτ είναι “Rock Stadium” .

Ερωτήσεις σχετικά με κατολισθήσεις, τη δυνατότητα να γεμίσει τζαμπατζήδες, τα πολεμοφόδια που διαθέτει η βουνοπλαγιά για χούλιγκανς και τι γίνεται σε περίπτωση αμμοθύελλας δεν έχουν απαντηθεί…

Σχετικά κείμενα:

Το γήπεδό μας είναι στραβό
Θέλω να πάμε στο νησί, η μάνα σου, εγώ κι εσύ
Το δέντρο της σοφίας
Το γήπεδό μας είναι στραβό (νο2)

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Γήπεδα, Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις, παγκόσμιο ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο Ουρουγουανός της Κίτρινης Φανέλας

Μετά το Μαρακανάσο το καλοκαίρι του 1950 η Βραζιλιάνικη Ομοσπονδία αποφάσισε να προχωρήσει σε διάφορες αλλαγές. Μία από αυτές ήταν να αντικαταστήσει την καταραμένη γκαντέμικη φανέλα με την οποία αγωνίστηκε η Βραζιλία στον τελικό. Η λευκή φανέλα ήταν πλέον υλικό για προσάναμμα. Έτσι το 1953 έκαναν ένα διαγωνισμό για τη σχεδίαση της νέας φανέλας για […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ρε, τον πρόεδρο ρε;

Το Μπουρουντί είναι μια μικρή χώρα της Αφρικής κάπου στα ανατολικά και λίγο νότια, δίπλα στην Τανζανία και τη Ρουάντα. Όσοι ασχολούνται παραπάνω, μπορεί να γνωρίζουν για τους εμφύλιους πολέμους και τις γενοκτονίες που έλαβαν χώρα κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, με πάρα πολλά θύματα, φριχτά εγκλήματα και πρόσφυγες. Τα πράγματα όμως δεν έχουν βελτιωθεί ακόμα. […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

1 σχόλια σχετικά με το “Το γήπεδο στην έρημο”

  1. Ο/Η charlie λέει:

    Γιατί δεν φτιάχνουν ένα που το σκέπαστρο να είναι από δεσμίδες 200ευρα (που είναι και κίτρινα και δένουν με το φυσικά περιβάλλον της ερήμου);;;
    Αφού ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *