Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Το σούπερ κλάσικο επιστρέφει

Έφτασε αυτή η στιγμή που το πιο θερμό ίσως ποδοσφαιρικό παιχνίδι του πλανήτη θα λάβει χώρα. Κάθε φίλαθλος που θέλει να αποκαλείται ποδοσφαιρόφιλος πρέπει να ξέρει ότι την Κυριακή έχουμε ξανά μετά από ένα χρόνο (και την αναγκαστική απουσία της Ρίβερ στη Β’ Εθνική) το σούπερ κλάσικο του Μπουένος Άιρες. Το Μονουμεντάλ βάζει τα καλά του και η Ρίβερ υποδέχεται την Μπόκα.

Για όσους δεν ξέρουν πολλά, μια καλή εισαγωγή υπάρχει εδώ και σήμερα θα θυμηθούμε κάποια από αυτά, αλλά θα πούμε και μερικά ακόμα στοιχεία για να μπούμε στο κλίμα. Από το κείμενο του 2008 και μετά τα στατιστικά διαμορφώθηκαν ως εξής: Μπόκα 69 νίκες, Ρίβερ 62 νίκες και 57 ισοπαλίες. Στα γκολ η Μπόκα υπερέχει επίσης με 259-246. Το 189ο παιχνίδι θα γίνει στο Αντόνιο Βεσπούκιο Λιμπέρτι ή πιο απλά Μονουμεντάλ το οποίο είναι και η έδρα της εθνικής Αργεντινής εκτός από έδρα της Ρίβερ. Στο Μονουμεντάλ έχει γίνει και η μεγαλύτερη τραγωδία σε παιχνίδι ποδοσφαίρου στην Αργεντινή.

Αν στην Ελλάδα έχουμε τη θύρα 7, στην Αργεντινή έχουν τη θύρα 12. Ήταν 23 Ιουνίου του 1968 όταν μετά από ένα βαρετό κλάσικο που τέλειωσε με 0-0 το κακό έγινε. Η πόρτα ήταν μπλοκαρισμένη με μια μπάρα, αλλά ακόμα και όταν άνοιξε τα τουρνικέ δεν βγήκαν από τη θέση τους και ο κόσμος που προσπαθούσε να φύγει από τη θύρα 12 εγκλωβίστηκε. Οι πίσω δεν ήξεραν τι γινόταν μπροστά, ο ένας άρχισε να σπρώχνει τον άλλον και πολύ σύντομα οι κραυγές άρχισαν να ακούγονται. Συνολικά 71 άτομα έχασαν τη ζωή τους με τη χώρα να βυθιίζεται στο πένθος και τους ενόχους επί της ουσίας να μην πληρώνουν ποτέ, μια που είχαν καλές σχέσεις με την τότε δικτατορία.

Εκτός όμως από το κακό, το Μονουμεντάλ έχει και τις αμιγώς καλές ποδοσφαιρικές του στιγμές. Στα παιχνίδια που έχουν διεξαχθεί εκεί από τότε που η Ρίβερ άφησε την παλιά της έδρα, οι γηπεδούχοι έχουν το προβάδισμα με  31 νίκες, έναντι 21 της Μπόκα και 28 παιχνιδιών που όπως και το μοιραίο του 1968 έληξαν ισόπαλα. Η Μπόκα κατάφερε να μείνει για 7 χρόνια αήττητη από το 1992 μέχρι το 1998 με 4 νίκες (τρεις συνεχόμενες μάλιστα) και 4 ισοπαλίες. Το ρεκόρ των γηπεδούχων Μιλλιονάριος αντίστοιχα είναι 8 παιχνίδια χωρίς ήττα, αλλά με 7 νίκες την περίοδο από το 1945 μέχρι το 1952.

Οι πιο μεγάλες νίκες στο Μονουμεντάλ είναι τα 5-1 του 1941 και το 1-5 του 1982 με την Μπόκα να σκοράρει με παίκτες όπως ο Γκαρέκα και ο Ρουτζιέρι, ενώ το εντυπωσιακό είναι ότι η Ρίβερ προηγήθηκε με 1-0 για να φάει μετά 5 γκολ. Το καλύτερο κλάσικο όμως όλων των εποχών ήταν ένα άλλο 10 χρόνια πιο πριν περίπου με το χορταστικό 5-4 των γηπεδούχων. Το παιχνίδι αυτό όμως δεν έγινε στο Μονουμεντάλ αλλά στην έδρα της Βέλεζ που φαίνεται πραγματικά τρομακτική στα ασπρόμαυρα στιγμιότυπα με τον κόσμο στιβαγμένο κυριολεκτικά:

Το ρεκόρ των γκολ σε ένα παιχνίδι το έχει ο Κάρλος Μαρία Γκαρσία Καμπόν που έβαλε με τη φανέλα της Μπόκα 4 γκολ στο σούπερ κλάσικο του 1974 και το συνολικό παραμένει του Άνχελ Αμαντέο Λαμπρούνα, με τον σκόρερ της Ρίβερ να έχει βάλει 16 γκολ από το 1939 μέχρι το 1956.  Η πρώτη φορά που κάποιος έβαλε δυο γκολ ήταν το 1933 και ήταν παίκτης της Ρίβερ, ο Μπερναμπέ Φερέιρα, ενώ ο τελευταίος ήταν ο Χιλιανός Γκάρι Μεντέλ το όχι και τόσο μακρινό 2010. Από την πλευρά της Ρίβερ έχουμε μείνει στο 2006 και τα δυο γκολ του Γκονζάλο “Πιπίτα” Ιγκουαΐν. Το τελευταίο χατ-τρικ είναι του τεράστιου Κλαούντιο Κανίγια, αλλά στο Μονουμεντάλ έχουμε να δούμε χατ-τρικ από το 1957 με τον Έκτορ Ραούλ Ζάρατε να το πραγματοποιεί για τους γηπεδούχος.

Όσον αφορά στους παίκτες που έχουν φορέσει τη φανέλα και των δύο ομάδων ξεχωρίζουν ονόματα όπως του Άμπελ Μπάλμπο, του Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, του Ρικάρντο Γκαρέκα, του Σέρχιο Μπέρτι, του Κλαούντιο Κανίγια και αρκετών άλλων. Είναι η πρώτη φορά στην τεράστια ιστορία των ομάδων που που το σούπερ κλάσικο θα γίνει 28 Οκτωβρίου και οι ομάδες πάνε σε αυτό με μια σχετική ισορροπία. Μετά από 11 αγωνιστικές η Ρίβερ βρίσκεται στην 9η θέση με 15 βαθμούς, ενώ η Μπόκα στην 5η με 18. Υποθετικά η Μπόκα έχει περισσότερες πιθανότητες για τον τίτλο, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι ομάδες όπως η Νιούελλ’ς, η Ράσινγκ και η Βέλεζ είναι πιο σταθερές. Παρά το γεγονός ότι η Μπόκα είναι πιο πάνω βαθμολογικά έχει γκολ 14-14 μια ιδιαίτερα μέτρια συγκομιδή, σε αντίθεση με το 19-12 της Ρίβερ. Όσον αφορά στους σκόρερς, 5 γκολ έχει ο Φούνες Μόρι μέχρι στιγμής για τη Ρίβερ, ενώ για την Μπόκα 3 γκολ έχει ο Λούκας Βιάτρι.

Αρκετά όμως με τα νούμερα και την ιστορία. Η ώρα του παιχνιδιού πλησιάζει και ελπίζουμε ότι θα δούμε ένα καλό παιχνίδι (γιατί τα τελευταία ήταν συνήθως μάπα) ή αν όχι να έχει πράγματα που θα θυμόμαστε μέχρι να ξαναγίνουν καλές αγωνιστικά οι δυο πιο μεγάλες ομάδες της Αργεντινής.

Δείτε και εδώ:

Ο Ορτέγκα σταμάτησε, αλλά δεν τον ξεχνάμε

Ο Πασαρέλα από προπονητής έγινε πρόεδρος, αλλά η ομπρέλα παραμένει

Τάνγκο και μούργκα

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

el clasico, βιντεοθεραπεία, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Όταν οι ΗΠΑ έριχναν τριάρα στην Αργεντινή

Ως σωστοί ποδοσφαιρόφιλοι νομίζω συμφωνούμε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για μια χώρα που ονομάζει το ποδόσφαιρο “σόκερ”. Είναι βάναυση προσβολή για το αγαπημένο μας άθλημα. Αν θέλουμε όμως να είμαστε δίκαιοι, θα πρέπει να πούμε ότι οι ΗΠΑ κάνουν εδώ και δεκαετίες πολύ φιλότιμες προσπάθειες σε ένα άθλημα που εξακολουθεί να είναι πίσω σε […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όταν οι ανατροπές γίνονται ρουτίνα

Μπορεί το 2016 να είναι μια χρονιά γεμάτη άσχημα γεγονότα στον κόσμο, αλλά στο ποδόσφαιρο τα θαύματα διαδέχονται το ένα το άλλο. Πριν λίγες μέρες είχαμε δει το έπος της άσημης Ιντεπεντιέντε ντελ Βάγιε που κατάφερε να φτάσει στον ημιτελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες. Το κατάφερε με επικές αποδράσεις, σαν τον πρωταγωνιστή σε κακές ταινίες δράσης, […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2 σχόλια σχετικά με το “Το σούπερ κλάσικο επιστρέφει”

  1. Ο/Η tre1926 λέει:

    ελα ρε Ριβερ

  2. Ο/Η fobos2 λέει:

    Χάρηκα κι εγώ μετά το 2-0, λέω άντε για τεσσάρα πάμε. Αλλά που…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *