Γνωρίστε το όμορφο Ροσάριο
Το Ροσάριο είναι η μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας της Σάντα Φε στην Αργεντινή και βρίσκεται περί τα 300 χιλιόμετρα μακρυά από το Μπουένος Άιρες. Είναι η 3η μεγαλύτερη πόλη της χώρας με περίπου 1 εκατομμύριο κατοίκους, έχει μουσεία, θέατρα, Ιατρική και Νομική και εκεί έχουν γεννηθεί προσωπικότητες όπως ο Τσε Γκεβάρα, ο Μαρσέλο Μπιέλσα, ο Σέζαρ Λουίς Μενότι και ο Λιονέλ Μέσσι.
Στο όμορφο Ροσάριο εκτός των άλλων υπάρχουν και δυο ομάδες. Η Νιούελ΄ς Ολντ Μπόιζ του Νάτσο Σκόκο και η Ροσάριο Σεντράλ. Το πιο εντυπωσιακό είναι τα παρατσούκλια των δυο ομάδων. Η Ολντ Μπόιζ ακούει στο όνομα “οι λεπροί”, ενώ η Σεντράλ ακούει στο όνομα “κανάγιας”, ελεύθερη μετάφραση: “πού πας μωρή κανάγια”. Η έχθρα των δύο ομάδων είναι τεράστια και είναι μάλλον η μεγαλύτερη στη χώρα εκτός Μπουένος Άιρες, έχοντας κάποια κοινά στοιχεία με το δικό μας Άρης-ΠΑΟΚ. Κάθε ματς έχει τεράστια σημασία με την πόλη να το ζει έντονα. Ίσως ακόμα πιο έντονα από τα άλλα clasico της χώρας. Οι οπαδοί της Νιούελ΄ς για παράδειγμα μαζεύονται στο γήπεδο πριν κάθε τέτοιο ντέρμπι και αποθεώνουν τους παίκτες ζητώντας επιτακτικά τη νίκη, το λεγόμενο “banderazo”. Μιλάμε για 20 χιλιάδες ανθρώπους που πηγαίνουν σε μια προπόνηση και γεμίζουν τον ουρανό με βεγγαλικά.
(αν κάτι εντυπωσιάζει εκτός από το τι θα κάνουν οι μεν με τους κώλους των δε, είναι ο φανατισμός των γυναικών)
Το πρόβλημα είναι ότι με την παρουσία της Ροσάριο στη Β’ Εθνική τα τελευταία χρόνια και την αδυναμία της να ανέβει, τα κλάσικο του Ροσάριο έχουν σταματήσει και εικόνες όπως αυτές στο παλιό βίντεο που βλέπουμε παραπάνω δεν έχουμε πια (ίσως και ευτυχώς σε αρκετές περιπτώσεις). Στην Αργεντινή όμως το καλοκαίρι έχουν την συνήθεια να κάνουν φιλικά μεταξύ των μεγάλων αντιπάλων (Μπόκα-Ρίβερ-Ράσινγκ-Ιντεπεντιέντε κτλ) και έτσι το κλάσικο του καλοκαιριού έφτασε και οπαδοί στο Ροσάριο περίμεναν το ντέρμπυ της πόλης, έναν αγώνα χωρίς καμία ουσιαστική σημασία πέρα από τον άτυπο τίτλο του (καλοκαιρινού) αφεντικού της πόλης.
Η πόλη ζούσε για μια βδομάδα στους ρυθμούς του ντέρμπυ, όπως αρμόζει σε ένα ντέρμπυ μεταξύ αυτών των δύο ομάδων. Ή και όχι. Με επεισόδια μεταξύ οπαδών, καμένες μπουτίκ, βόμβες μολότοφ σε μαγαζιά δημοσιογράφων της μιας ομάδας, ντου σε μέρη που έκαναν προπόνηση οι παίκτες της άλλης ομάδας και άλλες τέτοιες ομορφιές. Όπως ήταν φυσικό, απαγορεύτηκε η μετακίνηση των οπαδών και έτσι το παιχνίδι στο Εστάδιο Γιγάντε ντε Αρογίτο θα γινόταν μόνο με οπαδούς της γηπεδούχου Ροσάριο Σεντράλ. Η μέρα του αγώνα έφτασε.
Οπαδοί της Ροσάριο περνούσαν έξω από το γήπεδο της Νιούελ΄ς για να πάνε στον αγώνα και επιτέθηκαν σε οπαδούς της δεύτερης που βρίσκονταν εκεί. Όταν η αστυνομία έφτασε, έγιναν επεισόδια με τους συγκεντρωμένους οπαδούς της Νιούελ’ς και τα πράγματα ξέφυγαν με αποτέλεσμα να έχουμε συλλήψεις και τραυματίες. Η διοίκηση της Νιούελ’ς αποφάσισε η ομάδα να μην πάει να παίξει το φιλικό έπειτα από συνεννόηση με τους αρμόδιους, κάτι που όμως δεν άρεσε στη διοίκηση της Ροσάριο με τον πρόεδρό της να κάνει δηλώσεις κλασσικού γραφικού παράγοντα. Φυσικά, το Γιγάντε ντε Αρογίτο ήταν κατάμεστο από οπαδούς της Ροσάριο Σεντράλ που είχαν πληρώσει για να δουν το φιλικό. Η διοίκηση της Σεντράλ αποφάσισε να γίνει τελικά προπόνηση και οικογενειακό διπλό για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αλλά μόλις οι παίκτες της ομάδας μπήκαν μέσα είδαν οπαδούς να έχουν εισβάλλει στον αγωνιστικό χώρο και να τους παίρνουν τις εμφανίσεις, να κλέβουν ότι μπορούν και να μοιράζουν τα νερά στους οπαδούς στις κερκίδες. Σε διάφορα σημεία του γηπέδου κάποιοι πλακώνονταν με άλλους οπαδούς (της ίδιας ομάδας λέμε) και αστυνομικούς και το μπάχαλο συνεχίστηκε. Τελικά ούτε προπόνηση έγινε.
Μια ακόμα όμορφη μέρα στο Ροσάριο είχε τελειώσει…
5 σχόλια σχετικά με το “Γνωρίστε το όμορφο Ροσάριο”
Ειχα γνωρισει εναν Αργεντινο σε ενα χοστελ και φυσικα η κουβεντα δεν αργησε να παει στο ποδοσφαιρο. Μου λεει ειναι απο το Ροζαριο κι εγω αφελως τον ρωταω αν υποστηριζει τη Ροζαριο Σεντραλ (δεν ειχα ιδεα για την εδρα της Νιουελς). Τουρκος ο Αργεντινος. Για την επομενη μιση ωρα μου αραδιαζε ονοματα που περασαν απο τη Νιουελς. Μεσι, Μαραδονα, Μπατιστουτα. Λατρεια μονο ^^
ps: Απο Θεσσαλονικη ηξερε μονο τον Αρη και οχι τον ΠΑΟΚ. Χαλαλι που χρεωθηκαμε τοσο για κεινο το ρημαδοφιλικο 😛
Η παραλειψη αναφορας στον εκι γκονζαλες ελπιζω να μην ειναι απο προθεση…
Ειδικα οταν στο αρθρο αναφερονται κατι γκεβαρες και κατι μεσιδες που δεν ασχολειται κανενας με την παρτη τους…
Τον Εκι λεει ρε παιδια, μαζεΦτε τον
Ναι,εμενα να μαζεψουνε που σε αρθρο για ροζαριο-ξυλο-τσαμπουκαδες κλπ ξεχασες τον εκι…
Το γηρας ου γαρ ερχεται μονον…
Καλά σου λέει γερομπισμπίκη!
Το Γιγάντε ντε Αρογίτο πάντως πρέπει να’ναι “αγαπητό” γήπεδο στους Αργεντίνους, ελέω 1978, όχι;