Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Νόμιμο άρα και ηθικό;

Όταν καταφέρουν να τιμωρήσουν και να αποβάλλουν από το παιχνίδι ολοκληρωτικά κάθε εκδήλωση συναισθήματος που δεν σχετίζεται μ’ αυτό και δεν εμπίπτει στους θεσμοθετημένους – και στα όρια του καθωσπρεπισμού που διέπει το φαίνεσθαι κάθε εμπορικού προϊόντος – κανόνες του, τότε το ποδόσφαιρο θα μπορεί αντικειμενικά πλέον και από όλους, φανατικούς ποδοσφαιρόφιλους ή μη, να αποδοθεί μ’ αυτή την ισοπεδωτική και αφελέστατη, για την ώρα, περιγραφή “22 ρομπότ (όχι ακόμα) άνθρωποι που απλά κυνηγάνε μια μπάλα”.

Κι έτσι δεν θα χρειάζεται και ο Cristopher Davies της Daily Mail να αναρωτιέται “γιατί είναι τόσο χαζοί οι ποδοσφαιριστές και συνεχίζουν να δείχνουν μηνύματα στις μπλούζες τους ενώ ξέρουν ότι θα τιμωρηθούν”. Γιατί είναι κακοί επαγγελματίες, αγαπητέ Cristopher.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Άρης, ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Θυμάσαι Τότε στο Γήπεδο;

Συνεχίζοντας στο λήμμα ‘Σκωτία’ αυτή τη φορά έπεσα πάνω σε κάτι που δεν έχει να κάνει με οπαδούς και φιλανθρωπία, αλλά με ένα οργανωμένο ιατρικό πρόγραμμα. Το ίδρυμα ‘Alzheimer Scotland’, που δραστηριοποιείται κατά της νόσου που έχει στον τίτλο του όσο και κατά της γεροντικής άνοιας, εδώ και δύο χρόνια έχει εγκαινιάσει ένα πρόγραμμα που […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Κυριακή του ελικοπτέρου: Όταν πληγώνεις αυτούς που αγαπάς

Το ρολόι δείχνει 4 τα χαράματα αλλά ο Σύνδεσμος Φίλων Σέλτικ της Μελβούρνης είναι ασφυκτικά γεμάτος από κόσμο. Ο κύριος ΜακΝτόναλντ έχει βρει θέση από νωρίς και πίνει χαλαρός τη μπύρα του περιμένοντας να αρχίσει το παιχνίδι στην τηλεόραση. Αν και το να ξενυχτάς για να δεις την ευρωπαική ομάδα σου είναι κανόνας για τους […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

19 σχόλια σχετικά με το “Νόμιμο άρα και ηθικό;”

  1. Ο/Η kostas λέει:

    Τι λέγαμε 6 ποστ πιό κάτω;Δεν θυμαμε!

  2. Ο/Η Kenny λέει:

    Ο κανονισμός πρέπει να αλλάξει χτες.

  3. Ο/Η GiannisIce λέει:

    Από τα μεγαλύτερα σιχάματα της ζωής η superleague εδώ και 2-3 χρόνια.
    Σίχαμα, βρώμα και σκατοψυχιά.
    Αλλά ο κανόνας είναι κανόνας. Αν είναι δυνατόν να κάνουμε παρέκκλιση και να χαλάσουμε την κατα τα άλλα αψεγάδιαστη διαιτησία μας.
    Α ρε, βρεγμένη σανίδα που χρειάζεται…

  4. Ο/Η MrPinkEyes λέει:

    οταν μου βρειτε τον κανονα που οριζει ποτε το μηνυμα ειναι αρκετα συναισθηματικο ή whatever για να με δεχτει καρτα ο ποδοσφαιριστης τοτε θα συμφωνησω.

    η χτεσινη διαιτησια ηταν αναλογη του διαιτητη. αθλια. αυτο δεν αλλαζει κατι σε σχεση με την εν λογω αποφαση.

    δεν μπορουμε να κατηγορουμε εναν διαιτητη επειδη εφαρμοσε τους κανονες.

    οσο πιο πολλα παραθυρα αφηνουμε στους κανονες τοσο πιο πολλες παραγκες θα δημιουργουνται.

  5. Ο/Η Kenny λέει:

    @PinkEyes

    Ακριβως, ο διαιτητης δεν ειναι αρμοδιος να κρινει τι γραφει το μηνυμα, ουτε καν υποχρεωμενος να το κοιταξει.

  6. Ο/Η panagos λέει:

    Γελοιος κανονισμος με μοναδικη λογικη “ασε μην γραφει τιποτα περιεργο απο μεσα και μετα τρεχουμε να τα μαζεψουμε”…

    Πλακα πλακα,υπηρχε απο παλια σαν κανονισμος η ειναι σχετικα συγχρονος?δεν θυμαμαι καθολου…

    Ρε πινκαις,οι κανονες και τα παραθυρακια δημιουργουνε τις παραγκες η το αντιθετο?

  7. Ο/Η duendes λέει:

    @kostas,
    ήμουν σίγουρος ότι κάποιος θα το συνδέσει με την προηγούμενη κουβέντα αλλά η αλήθεια είναι ότι συνδέονται μόνο κάτω από μια πολύ γενική ταμπέλα του “που οδηγείται το ποδόσφαιρο”.

    Διαφορετικές περιπτώσεις το να ζητάει μια ομάδα από τους οπαδούς της να μην είναι συνέχεια όρθιοι σε θέσεις καθήμενων, διαφορετική η αντιμετώπιση του σηκώματος της φανέλας από UEFA-FIFA, διαφορετική (για παράδειγμα) και η τιμωρία με πρόστιμο του Άγιαξ γιατί οι οπαδοί του σήκωσαν πανιά που ειρωνευόταν τα λεφτά του σεΐχη της Σίτυ. Διαφορετικές περιπτώσεις που σηκώνουν και διαφορετικές τοποθετήσεις.

    @MrPinkEyes, στο ποστ δεν υπήρχε καμία αναφορά στον Κάκο ή το χθεσινό ματς. Εννοείται ότι αλλού είναι το ζήτημα και γι’αυτό το λινκ που έβαλα στη χαρακτηριστική λέξη “καταφέρουν” οδηγεί σε ποστ που δεν σχετίζεται με τους διαιτητές.
    Αφορμή ήταν ο Κάκος, για να σχολιαστεί κάτι που είναι παγκόσμιο φαινόμενο/πρόβλημα όπως φαίνεται και από το τελευταίο λινκ που παρέθεσα.

  8. Ο/Η kostas λέει:

    @MrPinkEyes @Kenny

    Δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανόνας για κάτι τέτοιο,εξαιρούνται περιπτώσεις σαν του πανίβλακα Μπέντνερ.Που και αυτόν η ΦΙΦΑ τον τιμώρησε γιατί έσπασε το μονοπώλειο της στις διαφιμήσεις και όχι για ηθικούς λόγους.

  9. Ο/Η kostas λέει:

    @duendes

    Ε,όσο και να πεις συνδέονται…

  10. Ο/Η duendes λέει:

    😛
    Που να μην έγραφα και ολόκληρο πρόλογο για να εξηγήσω τι εννοώ.

    Εγώ πάντως δεν θέλω να στέκομαι όρθιος σ’όλα τα ματς μιας σεζόν γιατί απλά ο μπροστά μου γουστάρει να είναι όρθιος, αλλά επίσης δεν θέλω να πληρώνει ο Άγιαξ πρόστιμο γιατί ‘την είπαν’ οι οπαδοί του στους νεόπλουτους, ούτε θέλω να τιμωρείται ένας παίκτης γιατί έδειξε ένα μήνυμα σε μπλουζάκι. So simple.
    “Διαφορετικές περιπτώσεις που σηκώνουν και διαφορετικές τοποθετήσεις”

  11. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Σε όλα τα πράγματα της ζωής υπάρχει και αυτό που λέμε “οικονομία” (όχι με την χρηματική έννοια του όρου).
    Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν την οικονομία, διάφοροι κανόνες καλώς ή κακώς (πολλές φορές κακώς) έχουν θεσπιστεί, με τον καιρό περνάνε σε αχρηστία ή κατά περίπτωση (κυρίως αυτό) εφαρμόζονται χαλαρά (ή δεν εφαρμόζονται). Και στην πραγματικότητα κανείς δεν έχει πρόβλημα με αυτό. Εκτός από κάποιους υποκριτές.

    Θα χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα από εντελώς άσχετο χώρο. Σύμφωνα με τον κανόνα της εκκλησίας όποιος αυτοκτονεί δεν επιτρέπεται να κηδευτεί σύμφωνα με το εκκλησιαστικό τυπικό. Κανόνας ξεκάθαρος. Ο οποίος πάρα πολύ συχνά δεν εφαρμόζεται, ειδικά όταν ο μακαρίτης δεν ήταν εκτός εκκλησίας γενικώς. Και φυσικά κανένας δεν εξοργίζεται με την παραβίαση αυτή του εκκλ. κανόνα. Και η ζωή συνεχίζεται.

    Τι θα γινόταν αν χτες ο Αγκάνθο (που η αλήθεια είναι ότι δεν έβγαλε καν τη φανέλα του να την ανεμίζει στον κόσμο, ώστε να είναι κραυγαλέα π.χ. η “παράβαση”)δεν έβλεπε την κίτρινη κάρτα (=κόκκινη);;; Τίποτε απολύτως. Λέτε να καλούσε αυτεπάγγελτα η ΚΕΔ τον “κορυφαίο” για να τον επιπλήξει. Χλωμότατο. Βλέπουμε να γίνονται απίθανα πράγματα και δεν τρέχει κάστανο. Λέτε να βγαίνανε τα ΜΜΕ και να ουρλιάζανε για την ντροπή του Κάκου που δεν έβγαλε τον Αγκάνθο που προκάλεσε με τη φανέλα;;; (παρεμπιπτόντως αυτός είναι ο λόγος που πρωτοθεσπίστηκε ο ηλίθιος αυτός κανονισμός, η αποφυγή της πρόκλησης των οπαδών). Δεν νομίζω.

    Άρα τι μένει;;; Η απύθμενη βλακεία και εγωπάθεια ενός τύπου που έτσι κι αλλιώς τα έκανε σκατά σε ένα ματς χωρίς καμία φάση μοιράζοντας άσχετες κίτρινες και κόκκινες, σταματώντας (το ήδη αργό του θανατά) ματς κάθε λίγο και λιγάκι, μιλώντας με διάφορους λες και είναι παιδονόμος κτλ…

  12. Ο/Η kostas λέει:

    @duendes

    Τότε μην αναρωτιέσαι αν είναι νόμιμο ή ηθικό αν έφαγε κάρτα ο Αγκάνθο.

  13. Ο/Η Elaith λέει:

    http://www.contra.gr/incoming/article956999.ece/ALTERNATES/w460/blanco_aek_kalamaria_091207.jpg

    5 χρονια πριν…

    Φανελα πανω απο κεφαλι λεει…

  14. Ο/Η GiannisIce λέει:

    @ MrPinkEyes, αυτό που λες είναι ακριβώς η διαφορά μεταξύ πνεύματος και γράμματος του νόμου.
    Άλλο το παραθυράκι, που λες ότι δημιουργεί τις παράγκες, που είναι φωτογραφική ρύθμιση σε νόμο για συγκεκριμένες περιπτώσεις, και άλλο πράγμα να μην εφαρμόζεται το γράμμα του νόμου για λόγους επιείκιας ή συναισθηματικούς.
    Μάλιστα και στο δίκαιο αναγνωρίζονται εξαιρέσεις, για τα χρηστά ήθη, υπάρχει αυτό που λέμε “ενα βρασμώ” κ.ο.κ.

    Οι παράγκες δε δημιουργούνται επειδή βρίσκονται παράθυρα στο νόμο (που αυτή η περίπτωση δεν αποτελεί παράθυρο). Δημιουργούνται επειδή κάποιος έχει αρκετή εξουσία ώστε να διαφύγει του νόμου, και έχει τη δύναμη και την επιρροή να βρει ανθρώπους υποχείρια του στην προσπάθεια του αυτή.

  15. Ο/Η THOMAS SILLY λέει:

    Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΗΡΕΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΛΛΑ ΠΑΕΙ ΜΕ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ..ΤΟ ΑΠΕΔΕΙΞΕ Κ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΙΔΗ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΤΑ ΔΩΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ..ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ?ΚΑΙ ΚΑΚΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟΣΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΚΑΡΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΚΑΝΘΟ..ΑΝ ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΑΣΧΟΛΙΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ..Ο ΙΔΙΟς Ο ΑΓΚΑΝΘΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΒΛΗΘΕΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΟΥΝΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΔΕΡΟ..

    ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΜΑΥΡΟ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ:

    ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΤΟ 1-0 ΤΟΥ ΑΡΗ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ : ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΦΑΟΥΛ,ΜΕ ΑΔΙΚΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΕΚ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΦΣΑΙΝΤ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΦΑΟΥΛ ΑΦΟΥ ΕΝΑΣ ΠΑΙΧΤΗ ΤΟΥ ΑΡΗ ( Ο ΠΑΝΤΙΔΟΣ ΝΟΜΙΖΩ ) ΚΑΙ ΤΡΑΒΑΕΙ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ Κ ΠΑΙΧΤΗ, ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ Κ ΤΟ 1-1 ΤΗΣ ΑΕΚ ΜΕ ΓΚΟΛ ΟΦΣΑΙΝΤ ΣΥΝΙΣΤΑ ?

    ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ…

  16. Ο/Η MrPinkEyes λέει:

    Αν το ζητουμενο ειναι να εξετασουμε το αν ειναι σωστος ο συγκεκριμενος κανονισμος τοτε καταλαβαινω τον προβληματισμο. Αν ομως ειναι το γιατι εφαρμοστηκε, τοτε δεν τον καταλαβαινω.

    τι λεει, εν προκειμενω, το πνευμα του κανονισμου σε αντιθεση με το γραμμα;

    και που σταματαει η εφαρμογη των κανονων με βαση το πνευμα και οχι το γραμμα;

    και αληθεια σε ενα πρωταθλημα οπως το ελληνικο που δεν μπορουμε να πετυχουμε ουτε την εφαρμογη του γραμματος, ειμαστε ετοιμοι να παμε ενα βημα παραπερα και να αρχιζουμε να εφαρμοζουμε το πνευμα;

  17. Ο/Η mitsmanen λέει:

    Περα απο τα του αγωνα και του καραφλοδαιμονα-ναρκισσου-λαοπροβλητου Κακου (ασε που ειμαι και ΑΕΚ,οποτε θα μιλαγαμε ως αυριο…),ο κανονισμος περι φανελλας-πανηγυρισμου κτλ,ειναι οτι πιο γελοιο εχω δει ποτε μου.Αρρωσταινω κι εγω με τα μηνυματα τυπου ”Σουλα σ’αγαπαω” ή ”Ο Θεος Σωζει” ή ”Λευτερια στη Βορεια Μυκονο”-μιλαμε για απλο βγαλσιμο,πανω στην κ@υλ@ της στιγμης. Ετσι φτασαμε σε παιχτες που βανουν (sic) τερμα (sic)και μετα α)κανουν καρδουλες στο αγαπουλινι τους β)χορευουν σαμπα-ρουμπα και τσα-τσα γ)δειχνουν τον Θεο,λες κι ο Υψιστος εβγαλε τη σεντρα στην βρωμοκεφαλα τους (πιστευε οτι θες ρε φιλε,μην μας πρηζεις ομως) δ)κανουν γενικως καραγκιοζλικια [βλ.το προχθεσινο Κονγκο-Γκανα] ΑΛΛΑ ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ μην τυχον και βγαλουν τη φανελλα ή μην τρεξουν στην εξεδρα… Α-ΠΑ-ΠΑ-Ω ΜΟΝ ΝΤΙΕ-ΤΡΕ ΜΠΑΝΑΛ..
    ΑΣΤΑΔΙΑΛΑ ολοι οι κωμ ιλ φω ΜπλατεροΠλατινηδες και Κάκοι,νομοθετες και διαιτητες,ομου κι ανταμα.

  18. Ο/Η MrPinkEyes λέει:

    ο τροπος πανηγυρισμου του Παυλη το Σαββατο δειχνει πώς μπορεις να δειξεις το μηνυμα στη φανελα χωρις να δεχτεις καρτα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *