Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ένα πλάνο τεσσάρων ετών που πέτυχε απροσδόκητα

Πόσο εύκολο είναι να πετύχεις στη διοίκηση μιας ομάδας; Πόσο πιο δύσκολο γίνεται αν κάνεις λανθασμένες επιλογές; Τι συμβαίνει όταν είσαι πλούσιος, πετυχημένος αλλά δεν έχεις καμία ιδέα από ποδόσφαιρο; Το ντοκιμαντέρ του Ματ Χότζον με τίτλο “The Four Year Plan” ακολουθεί την πορεία της νέας ιδιοκτησίας και διοίκησης της/των Κουίν’ς Παρκ Ρέιντζερς που ανέλαβε την ομάδα το 2007 με στόχο να τη φέρει στην μεγάλη κατηγορία.

Ο τίτλος δεν ήρθε τυχαία, αλλά προέρχεται από τα λόγια των ανθρώπων που ανέλαβαν την ΚΠΡ το 2007 όταν είχε φτάσει στα όρια της χρεωκοπίας. Ο Φάμπιο Μπριατόρε (γνωστός από την Φόρμουλα-1 και τη Ρενώ, αλλά και γνωστός μοντελοπνίχτης Ιταλός) και ο Μπέρνι Έκλεστοουν (μαζί με άλλους λεφτάδες και “εντερπρενούρς“) υποσχέθηκαν ότι σε 4 χρόνια η σχεδόν χρεωκοπημένη ΚΠΡ (ιδρυτικό μέλος της αγγλικής ποδοσφαιρικής λίγκας) θα έφτανε στα σαλόνια της Πρέμιερ Λιγκ. Ο σκηνοθέτης σκέφτηκε ότι θα ήταν ενδιαφέρον οι κάμερες να παρακολουθούν από μέσα τα πράγματα, οι εγωκεντρικοί ιδιοκτήτες δεν αρνήθηκαν και έτσι δημιουργήθηκε ένα πρωτότυπο ντοκιμαντέρ, χωρίς κανέναν να αφηγείται, με στιγμές γυρισμένες σε πραγματικό χρόνο κάνοντας το The Office να μοιάζει μέτριο. Τα πλάνα ξεκινούν από την σεζόν 2008-09 και οι κάμερες καταγράφουν τα πάντα.

Ο Μπριατόρε κυρίως θυμίζει τον μέσο Έλληνα παράγοντα (με τη διαφορά ότι έχει παραπάνω φράγκα) σχολιάζοντας με γλαφυρό τρόπο παίκτες, διώχνοντας για πλάκα προπονητές, δίνοντας… χαρτάκι για το ποιος θα παίξει. Επική η στιγμή που καθισμένος στις κερκίδες λέει στον “γενικό διευθυντή” να πει στον προπονητή να βάλει συγκεκριμένο παίκτη μέσα. “Μα πως να το κάνω; Να πάω εκεί;” ρωτάει ο δόλιος. Τελικά ο παίκτης μπαίνει και σκοράρει το γκολ με τον πρόεδρα Φλάβιο να δικαιώνεται. Ο δε Μπέρνι Έκλεστοουν κάνει την είσοδό του στο ντοκιμαντέρ (γενικά δεν εμφανίζεται πολύ) σχολιάζοντας ότι τα ισοτονικά ποτά που δίνουν στους παίκτες είναι πολύ ακριβά (!!). Ο Τζάνι Παλαντίνι είναι το κλασσικό “δεξί χέρι του προέδρου” που καταλαβαίνει συχνά τις παπαριές που του ζητάνε, αλλά δεν έχει τα κότσια να πει όχι. Ο Νίκος Στράτος της ΚΠΡ ας πούμε.

Μέσα σε όλα αυτά εμφανίζεται και ο Πάουλο Σόουζα που ήταν ντεμέκ η επιλογή Μπριατόρε για να μείνει για χρόνια. Μετά από τις αποτυχίες η γκρίνια αρχίζει και οι κάμερες μας δείχνουν το μίτινγκ με τον Πορτογάλο να λέει ότι δεν είναι δικές του οι επιλογές και τον Μπριατόρε να λέει ότι ομάδες με φτηνότερο ρόστερ πάνε καλύτερα και να μας χαρίζει μια επική στιγμή με τα σοφά λόγια: “σε όλα ματς παίζουμε το ίδιο: φορ-φορ-του, φορ-φορ-του, φορ-φορ-του, φορ-φορ-του, φορ-φορ-του“. Όταν οι ισχυροί άντρες αποφασίζουν να δώσουν δανεικό τον πρώτο σκόρερ της ομάδας και ο Πάουλο Σόουζα δηλώνει σε συνέντευξη τύπου ότι δεν ήξερε τίποτα, έρχεται και το δικό του τέλος. Οι οπαδοί γιουχάρουν τον Μπριατόρε και ο θεούλης Ιταλός τους απαντάει “θέλω τα ονόματα όσων γιουχάρουν αλλιώς πουλάω την ομάδα”.

Και αν το 2008-09 είχε αλλαγές, τι να πούμε για την επόμενη σεζόν, όπου η ΚΠΡ ξεκινάει μέσα στις θέσεις των πλέι-οφς και στο τέλος κινδυνεύει ακόμα και με υποβιβασμό. Αλλάζει 5 (!!) προπονητές, ένα ρεκόρ που θέλει να σπάσει ο Αλαφούζος φέτος και ο Μπριατόρε βλέποντας τα σκούρα αποφασίζει να βάλει άλλους μπροστά για να μην ακούει μπινελίκια κάθε φορά που επισκέπτεται το Λόφτους Ρόουντ. Η σεζόν τελειώνει με την ομάδα 13η αλλά φαίνεται πως η σωστή επιλογή έχει γίνει με τον Νιλ Γούορνοκ.

Η σεζόν 2010-11 είναι και η τελευταία του ντοκιμαντέρ και σαν βγαλμένη από το Χόλιγουντ έχει χάπι έντινγκ. Οι άνθρωποι που αλλάζουν παίκτες και προπονητές σαν τα πουκάμισα τελικά δικαιώνονται. Με τον Μπριατόρε λίγο πιο μακρυά και χωρίς τον εκρηκτικό του χαρακτήρα να μπλέκεται στα πόδια των υπολοίπων και κυρίως του Αμίτ Μπατία, η ΚΠΡ ξεκινάει εντυπωσιακά τη σεζόν, σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και οδηγεί την κούρσα στην Τσάμπιονσιπ σχεδόν σε όλη τη χρονιά. Το άγχος όμως ξανάρχεται όταν η ομάδα απειλείται με αφαίρεση βαθμών για την απόκτηση ενός Αργεντίνου παίκτη (σε μια ιστορία που θυμίζει την υπόθεση Τέβες και την Γουέστ Χαμ). Η ΚΠΡ κάνει μια κοιλιά στο τέλος και δεν μπορεί να πάρει μια πολυπόθητη νίκη που θέλει, με αποτέλεσμα ο ΘΕΟΣ Μπριατόρε να αρχίζει να κράζει τον Γούορνοκ και να λέει ότι “δεν κάνει για την Πρέμιερ Λιγκ” (πολύ θα ήθελε να τον απολύσει). Η πολυπόθητη νίκη έρχεται μέσα στη Γουότφορντ, η ΚΠΡ κατακτά το πρωτάθλημα και την άνοδό της και τελικά τιμωρείται μόνο με πρόστιμο για να ολοκληρωθεί μια ιστορία που δείχνει ότι τελικά μπορεί να τα κάνεις όλα λανθασμένα και πάλι να πετύχεις. Το ντοκιμαντέρ κρατάει περίπου μιάμιση ώρα και μπορείτε να το βρείτε αρκετά εύκολα και προσωπικά μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον.

ΥΓ Το εντυπωσιακό είναι ότι η ΚΠΡ άλλαξε χέρια το καλοκαίρι του 2011, αφού Μπριατόρε και σία βρήκαν τη χρυσή οικονομική ευκαιρία να απεμπλακούν. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι παρ’ ότι τα πρόσωπα άλλαξαν η μοίρα της ομάδας δεν φαίνεται να αλλάζει. Το 66% του Έκλεστοουν το πήρε ο Μαλαισιανός εντρεπ.. εντερπε… εντρεπρενούρ Τόνι Φερνάντες και μόλις σήμερα διάβαζα την είδηση ότι στην Ανζί Μαχκατσκαλά (που δεν την λες και υπόδειγμα οικονομικής λιτότητας) γελάνε με την ΚΠΡ που έδωσε 12,5 εκατομμύρια λίρες (!!) για να πάρει στο Λόφτους τον Κογκολέζο αμυντικό Κριστόφ Σαμπά. “Είναι τρελοί” δήλωσε ο διευθυντής της Ανζί για τους ανθρώπους της ΚΠΡ που φέτος κοσμεί την τελευταία θέση της Πρέμιερ και δυστυχώς φαίνεται ότι θα επιστρέψει πίσω στην Τσάμπιονσιπ…

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

sombrero at the movies, Αγγλικό πρωτάθλημα, Ιστορίες για το τζάκι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο μισητός αλλά ξεχωριστός Ζοσέ Μουρίνιο

Αντιπαθώ τον Ζοσέ Μουρίνιο. Τον αντιπαθώ περισσότερο κι απ’όσο απεχθάνομαι τους Γερμανούς και τον Φαν Μπόμελ. Μισώ την κλάψα του, την ποδοσφαιρική του φιλοσοφία σε κάποια θέματα, την ατέλειωτη και συνήθως αδικαιολόγητη γκρίνια του, την απύθμενη εγωπάθεια του, την τακτική του προσέγγιση σε αρκετά μεγάλα παιχνίδια και περισσότερο απ’ όλα την τάση του να προσπαθεί […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μια Χριστουγεννιάτικη ποδοσφαιρική ιστορία

Μάντσεστερ. Παραμονή Χριστουγέννων 2017. Ο Ζοσέ έχει αράξει φαρδύς πλατύς στην πανάκριβή του πολυθρόνα, μπροστά απ’ το αναμμένο τζάκι και αναπολεί παλιές καλές εποχές, τότε που ως προπονητής της -δικής του- Τσέλσι θεωρούνταν ο Special One. Tότε που είχε χιλιάδες “εχθρούς” επειδή ήταν απλά ο κορυφαίος προπονητής στην Ευρώπη. Τότε που οι “μπλε” του Στάμφορντ […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

3 σχόλια σχετικά με το “Ένα πλάνο τεσσάρων ετών που πέτυχε απροσδόκητα”

  1. Ο/Η George λέει:

    Το link δυστυχώς δεν δουλεύει. Μόνο μέσω torrent και δεν υπάρχουν υπότιτλοι.

  2. Ο/Η duendes λέει:

    Αν δεν χρειάζεσαι υπότιτλους πάντως υπάρχει Online εδώ: http://putlockerr.me/tt2006869-watch-The-Four-Year-Plan-online-putlocker.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *