Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Το πιο σημαντικό πέναλτι στην ιστορία της Αργεντινής

9 Δεκεμβρίου 1962. Το Μπομπονέρα του Μπουένος Άιρες υποδέχεται ακόμα ένα σούπερ κλάσικο. Η Μπόκα περιμένει με άγριες διαθέσεις τη Ρίβερ Πλέιτ σε ένα ματς υψίστης σημασίας μια που κατά πάσα πιθανότητα θα έκρινε και τον τίτλο. Οι δυο μισητοί εχθροί ισόβαθμοι στους 39 βαθμούς και σε περίπτωση ισοβαθμίας (πάρτε ανάσα) το πρωτάθλημα δεν το κερδίζει αυτός με τα παραπάνω γκολ, την καλύτερη διαφορά τερμάτων, το τι έγινε μεταξύ τους ή κάτι άλλο λογικό. Μιλάμε για πρωτάθλημα Αργεντινής, που τα πράγματα αλλάζουν κάθε μήνα. Πρωταθλητής βγαίνει η ομάδα που έχει συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς στα παιχνίδια με τους 5 πρώτους (!!).

Το ματς είναι κακό, σκληρό και χωρίς φάσεις. Στο 14′ η Μπόκα κερδίζει πέναλτι με τον Βραζιλιάνο Πάουλο Βαλεντίμ που σε 3 χρόνια έχει σκοράρει 10 φορές σε σούπερ κλάσικο. Το εκτελεί ο ίδιος και η Μπόκα ανοίγει το σκορ. Το Μπομπονέρα σείεται. Η Μπόκα αγγίζει τον τίτλο μετά από 8 χρόνια (η Ρίβερ έχει κι αυτή 5 χρόνια χωρίς τίτλο, μια που ομάδες όπως η Ράσινγκ κερδίζουν την κούπα τα τελευταία χρόνια). Η ώρα περνάει βασανιστικά, 70 ολόκληρα λεπτά έχουν περάσει μέχρι το 85′. Ο διαιτητής Κάρλος Νάι Φοϊνο σφυρίζει ξανά πέναλτι, αυτή τη φορά υπέρ της Ρίβερ. Ένα πέναλτι αμφισβητούμενο, μια απόφαση που δεν αλλάζει όμως. Το Μπομπονέρα παγώνει. Η Ρίβερ έχει καλύτερα αποτελέσματα και με το 1-1 και ισοβαθμία οι πιθανότητες είναι υπέρ της, καθώς απέμενε μόνο μία αγωνιστική.

Το σούπερ κλάσικο όμως αυτό είχε έντονο βραζιλιάνικο άρωμα. Ο Ορλάντο της Μπόκα, το 6αρι της, και ο Ντέλεμ της Ρίβερ, το 10αρι της, είναι φίλοι και γείτονες. Μένουν στην ίδια πολυκατοικία. Ο Ορλάντο λοιπόν έχει το inside info ότι ο Ντέλεμ έχει πρόβλημα στον δεξί αστράγαλο και τον βλέπει όλη τη βδομάδα να βάζει πάγο στο πόδι του. Πριν το ματς ο κόουτς της Μπόκα ντ’ Αμίκο αναθέτει στον Ραττίν το μαρκάρισμα του Ντελέμ. Ο Ορλάντο παρεμβαίνει: “Κόουτς, άσε τα πρώτα πέντε λεπτά σε μένα“. Η πρώτη φάση που ακουμπάει την μπάλα ο Ντέλεμ τον βρίσκει στο έδαφος να σφαδάζει από το φάουλ του φίλου του.

Την ώρα του πέναλτι ο Ντέλεμ υποφέρει και έχει πέσει στο πλάι από τους πόνους (δεν υπάρχουν αλλαγές ακόμα). Κι όμως. Κανείς δεν παίρνει την πρωτοβουλία, όλοι κάνουν τους χαζούς. Ο Ντέλεμ αναγκάζεται και παίρνει την μπάλα. Απέναντί του ο γκολκίπερ Αντόνιο Ρόμα, με το παρατσούκλι ο Ταρζάν. “Είχε τέτοια ησυχία στο Μπομπονέρα που μπορούσες να ακούσεις μια μύγα να πετάει” δήλωσε σε συνέντευξή του πριν έναν μήνα, με την συμπλήρωση 50 ετών από το ιστορικό αυτό παιχνίδι. Ο σκόρερ Βαλεντίμ φωνάζει δυνατά, ώστε να το ακούσει ο συμπατριώτης του: “Αν ο Ντέλεμ χάσει το πέναλτι, θα δώσω 10.000 πέσος στον πρώτο ζητιάνο που θα συναντήσω“.

Λίγο καιρό πιο πριν, ο μύθος λέει ότι το αριστερό μπακ Κανάριο Πέρες έβλεπε ένα ματς Ρίβερ-Βέλεζ. Ο Ντέλεμ εκτέλεσε πέναλτι για τη Ρίβερ και το εκτέλεσε στα δεξιά. Ο Πέρες το είχε πει στον Ρόμα: “Αν κερδίσει η Ρίβερ πέναλτι, θα το εκτελέσει ο Ντέλεμ και θα το εκτελέσει δεξιά. Εκεί να πέσεις.” Ο Ρόμα του λέει ότι αν γίνει έτσι, θα του κάνει δώρο ένα κοστούμι. Ο Ρόμα όντως αποφασίζει να πέσει δεξιά. Ο Ντέλεμ εκτελεί εκεί. Ο Ρόμα έχει βγει αρκετά έξω (ο ίδιος επέμενε ότι όλα αυτά είναι ψέμματα), κάποιοι λένε για πάνω από ένα μέτρο (και όπως φαίνεται και στο βίντεο έχουν δίκιο) και αποκρούει. Το Μπομπονέρα εκρήγνυται, ο Ντέλεμ ξεσπάει σε λυγμούς. Ο κόσμος μπαίνει μέσα και χρειάζονται 11 λεπτά για να αδειάσει το γήπεδο και να συνεχιστεί το ματς. Οι παίκτες της Ρίβερ διαμαρτύρονται στον διαιτητή, αυτός τους λέει: “Έδωσα πέναλτι στο 85′ μέσα στο Μπομπονέρα και θέλετε και επανάληψη;” Το παιχνίδι λήγει 1-0, την επόμενη μέρα μια γιαγιά έξω από μια εκκλησία παίρνει 10.000 πέσος, ο Πέρες όμως δεν παίρνει ποτέ το κουστούμι. Την τελευταία αγωνιστική κερδίζουν κι οι δύο ομάδες κι η Μπόκα παίρνει το πρωτάθλημα μετά από 8 χρόνια. Το πέναλτι που αποκρούει ο Αντόνιο Ρόμα μένει ως το πιο σπουδαίο στην ιστορία του πρωταθλήματος της Αργεντινής.

Ο Αντόνιο Ρόμα στα 80 του έφυγε χθες από τη ζωή, εξαιτίας μιας ενδονοσοκομειακής λοίμωξης. Έχει μείνει όμως για πάντα στα βιβλία της ποδοσφαιρικής ιστορίας της Αργεντινής…

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ιστορίες για το τζάκι, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής, Ρετροφωτογραφίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Βία χωρίς τέλος

Το ποδόσφαιρο της Αργεντινής συνεχίζει να μαστίζεται από γεγονότα βίας, με τα θύματα να αυξάνονται συνεχώς. Από το 2013 έχουν καταγραφεί επίσημα περίπου 40 θάνατοι που είχαν άμεση σχέση με ποδοσφαιρικά επεισόδια, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τους 300. Κι αυτό χωρίς να υπολογίζουμε τους θανάτους γνωστών “μπάρας μπράβας” […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στη Βολιβία περνάμε καλά κι αυτό βγαίνει στο γήπεδο

Την προηγούμενη Τετάρτη, στη Βολιβία, η ουραγός της Απερτούρα, Ρεάλ Ποτοσί –της οποίας οι ιδρυτές δεν κουράστηκαν πολύ για να βρουν έμβλημα για την ομάδα τους–, υποδέχτηκε τη νεοφώτιστη Σικλόν, για τη δεύτερη αγωνιστική της Κλαουσούρα. Συνάντηση κορυφής, παρόλα αυτά, καθώς το γήπεδο της Ρεάλ βρίσκεται σε υψόμετρο 3.960 μέτρων. Πρόβλημα λίγο πριν αρχίσει το […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

4 σχόλια σχετικά με το “Το πιο σημαντικό πέναλτι στην ιστορία της Αργεντινής”

  1. Ο/Η duendes λέει:

    Επανάληψη.
    Σφαγή!

  2. Ο/Η corto maltese λέει:

    ωραία ποδοσφαιρική ιστορία
    ευχαριστούμε

  3. Ο/Η Kirk λέει:

    «Έδωσα πέναλτι στο 85′ μέσα στο Μπομπονέρα και θέλετε και επανάληψη;» Επικος ρεφ!

  4. Ο/Η Θοδωρής λέει:

    Σας ευχαριστώ για όλες τις ποδοσφαιρικές ιστορίες, που δεν θα μαθαίναμε ποτέ αν δεν υπήρχε το sombrero. Ειλικρινά σας ευχαριστώ!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *