Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Και τώρα έμειναν οχτώ κι οι Αργεντίνοι λίγοι (Μέρος 2ο)

http://www.youtube.com/watch?v=EuDY0Bu4kY4

Συνεχίζουμε το ταξίδι στην Λ. Αμερική για όσους ήρωες αντέχουν να διαβάζουν παράξενα ονόματα ομάδων, με τις υπόλοιπες εκ των τελευταίων 8 του Κόπα Λιμπερταδόρες. Μια από τις εκπλήξεις του θεσμού φέτος είναι η Τιχουάνα. Οι “Σόλος” (ένα άθλιο άτριχο σκυλί από το Μεξικό) είναι μια ομάδα που δημιουργήθηκε μόλις το 2007 όταν και η Τιχουάνα έμεινε χωρίς ομάδα στην μεγάλη κατηγορία της χώρας. Ο ιδιοκτήτης της ομάδας είναι ο Χόρχε Χανκ Ρον, ένας αμφιλεγόμενος πολιτικός-επιχειρηματίας-πατέρας 19 παιδιών-δήμαρχος της Τιχουάνα που εκτός των άλλων έχει κατηγορηθεί για ουκ ολίγα πράγματα. Οι κακές γλώσσες λένε ότι έχει άριστες σχέσεις με το καρτέλ της Τιχουάνα, αλλά ποιοι είμαστε εμείς να κρίνουμε; Η Τιχουάνα κατάφερε μόλις το 2010 να ανέβει στην 1η Εθνική της χώρας και μετά από 3 χρόνια περίπου βρίσκεται στις οκτώ καλύτερες ομάδες της ηπείρου. Πέρασε από τους ομίλους ισοβαθμώντας με την Κορίνθιανς στους 13 βαθμούς. Στην προηγούμενη φάση έπεσε πάνω στην Παλμέιρας και με το 0-0 στο πρώτο παιχνίδι στο Μεξικό τα πράγματα δεν έδειχναν καλά. Το τραγικό λάθος του τερματοφύλακα της Παλμέιρας Μπρούνο έφερε το 0-1 και η σουτάρα του Άρσε έγραψε το 0-2. Η Παλμέιρας απλά μείωσε σε 1-2 χωρίς να μπορέσει να κάνει κάτι παραπάνω.

http://www.youtube.com/watch?v=dbQply4sJGQ

Τα πράγματα συνεχίζουν να είναι όμως ζόρικα για τους Μεξικάνους. Αφού αντιμετώπισαν την Κορίνθιανς στους ομίλους και την Παλμέιρας στους 16, έρχεται και πάλι μια ομάδα από τη Βραζιλία στους 8 και αυτή τη φορά είναι το παρεάκι του αναγεννημένου Ροναλντίνιο. Η Ατλέτικο Μινέιρο είναι σε τρομερή φόρμα και πιθανότατα η καλύτερη ομάδα του θεσμού και αν είχε πιο βαριά φανέλα θα ήταν το μεγάλο φαβορί. Πέρασε από τους ομίλους τραίνο με 5 νίκες και μία ήττα αφήνοντας πίσω την Σάο Πάολο και την Άρσεναλ Σαραντί. Στους 16 αντιμετώπισε ξανά τη Σάο Πάολο (μην ρωτάτε) και πέρασε με δυο νίκες. 1-2 μέσα στο Μορουμπί παρ’ ότι βρέθηκε να χάνει με 1-0 και στον επαναληπτικό ήταν φάση γκολ εσείς, σέντρα εμείς με το τελικό 4-1 να δείχνει το πόσο καλή είναι η Ατλέτικο φέτος. Μια ομάδα που παίζει καλό, επιθετικό ποδόσφαιρο, αλλά τα τελευταία χρόνια στο Λιμπερταδόρες δεν αρκεί μόνο αυτό.

http://www.youtube.com/watch?v=zXMK3n7YeTg

Το τελευταίο ζευγάρι των 8 είναι και η μοναδική εμφύλια αναμέτρηση. Από την μια μεριά η ιστορική Μπόκα. Που μπορεί στην Αργεντινή να είναι σε τραγική κατάσταση, αλλά στο Λιμπερταδόρες η βαριά της φανέλα κάνει δουλειά ακόμα και επηρεάζει αντιπάλους και διαιτητές. Μόνο που για κακή της τύχη θα συναντήσει μια ομάδα που την ξέρει αρκετά καλά και ξέρει και τις αδυναμίες της. Οι “Λεπροί” από το Ροζάριο είναι κατ’ εμέ η καλύτερη ομάδα της χώρας τον τελευταίο χρόνο. Με έναν πολύ σοβαρό προπονητή τον Χεράρδο Μαρτίνο, με τον Μάξι Ροντρίγκες να έχει βρει τον εαυτό του, με τον πολύ καλό Πέρες στα χαφ και φυσικά με τον λατρεμένο, πολυαγαπημένο Μαρτίν Ιγνάσιο Σκόκο να είναι του στυλ “δώκετέ μου την μπάλα”. Μόνο που η Νιούελ’ς έχει ένα πρόβλημα και αυτό είναι ότι έχει δυο καρπούζια σε μια μασχάλη και αυτό φάνηκε αρκετά. Το γεγονός ότι παλεύει για το πρωτάθλημα, αυτό που έχασε πριν λίγους μήνες στο τέλος στο Τορνέο Ινισιάλ και δεν θέλει να το ξαναπάθει, την έκανε να μην έχει και τόσο εντυπωσιακή παρουσία μέχρι τώρα. Στους ομίλους έμεινε 2η πίσω από την Ολίμπια Ασουνσιόν και πέρασε στην ισοβαθμία την Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε τερματίζοντας με 3 νίκες και 3 ήττες. Στους 16 αντιμετώπισε τη Βέλεζ στο μάλλον καλύτερο ζευγάρι από πλευράς θεάματος. Έχασε 0-1 στο Ροζάριο σε ένα ματς που δεν την ήθελε η τύχη και στο δεύτερο παιχνίδι είχαμε ένα καταπληκτικό ματς αναγκάζοντας τους Αργεντίνους να εκθειάσουν και τις δύο ομάδες: “Μετά από πολύ καιρό είδαμε ένα παιχνίδι με πραγματικό αργεντίνικο ποδόσφαιρο, με ένταση, με σημασία, με νεύρα αλλά καθαρό, ένα παιχνίδι που έβγαλε τον καλύτερο εαυτό του ποδοσφαίρου της χώρας μας που βρίσκεται σε κρίση“. Η ομάδα του Ροζάριο έφυγε με 1-2 και ετοιμάζεται πλέον για τα ματς με την Μπόκα.

Ανακεφαλαίωση ζευγαριών και διασταυρώσεις:

Ιντεπεντιέντε Σάντα Φε (ΚΟΛ)Ρεάλ Γκαρσιλάσο (ΠΕΡ) με Ολίμπια Ασουνσιόν (ΠΑΡ)Φλουμινένσε (ΒΡΑ)

Ατλέτικο Μινέιρο (ΒΡΑ)Κλουμπ Τιχουάνα (ΜΕΞ) με Μπόκα Τζούνιορς (ΑΡΓ)Νιούελ’ς Ολντ Μπόιζ (ΑΡΓ)

Αν και δεν είμαι φαν των προγνωστικών, η λογική λέει ότι από την πρώτη τετράδα η Φλουμινένσε είναι το μεγάλο φαβορί να πάει στον τελικό. Αν περάσει από την Ολίμπια νομίζω ότι μετά θα περάσει εύκολα ή δύσκολα στον τελικό.
Στην άλλη τετράδα τα πράγματα είναι κάπως πιο σύνθετα. Η Ατλέτικο είναι πάρα πολύ καλή ομάδα, αλλά σχετικά άπειρη και χωρίς μεγάλη φανέλα και αυτό μετράει. Νομίζω ότι θα φτάσει στους 4 πάντως.  Στο άλλο ζευγάρι υπάρχει σαφώς η καλύτερη Νιούελ’ς μόνο που το άστρο της Μπόκα και ο Κάρλος Μπιάνκι σε συνδυασμό με την μάχη της Νιούελ’ς για το πρωτάθλημα (την στιγμή που η Μπόκα κατεβάζει τα δεύτερα) σε κάνουν να αμφιβάλλεις κάπως. Σίγουρα πάντως θα είναι το πιο ενδιαφέρον ζευγάρι.
Νομίζω ότι τα μεγάλα ματς έγιναν κατά κύριο λόγο στους 16 και τώρα τα πράγματα θα είναι πιο ξεκάθαρα, αλλά επειδή τα προγνωστικά μου είναι συνήθως αποτυχημένα, μην φανεί παράξενο αν η Ρεάλ Γκαρσιλάσο κάνει την έκπληξη του αιώνα…

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

βιντεοθεραπεία, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Θα γίνω Αργεντίνος με το σομπρέρο μου

Σομπρέρο Νο1 – Μαρτίν Ιγνάσιο Σκόκο. Σομπρέρο πάνω από τον αμυντικό, τσίμπημα με το κεφάλι, τελείωμα από τον αγαπημένο Νάτσο. Σομπρέρο Νο2 – Νικολάς Μπλάντι. Σομπρέρο με την μία πάνω από τον τερματοφύλακα, πλασεδάκι στην κενή εστία. Μια καλή βδομάδα για γκολ στην Αργεντινή…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το νέο Μαρακανά: μια ιστορία νοσταλγίας, αντιδράσεων και ανακαίνισης

Αν ρωτήσεις κάποιον να σου πει για τα σημαντικότερα γήπεδα ποδοσφαίρου του κόσμου και δεν γεννήθηκε χθες σίγουρα θα αναφέρει μέσα σε αυτά το Μαρακανά. Το ιστορικό στάδιο του Ρίο έκλεισε αρχικά το 2010, ώστε να γίνουν τα απαραίτητα έργα για να είναι έτοιμο για το Μουντιάλ (αλλά και τους Ολυμπιακούς του 2016). Ένα έργο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *