Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Τα 15 μαρτυρικά δευτερόλεπτα ενός εκφωνητή

Βλέποντας σήμερα ένα βίντεο με μερικές επικές τηλεοπτικές περιγραφές σπίκερ της τηλεόρασης από όλον τον κόσμο (κυρίως Ν. Αμερική) θυμήθηκα ένα ιστορικό παιχνίδι με συγκλονιστικό τέλος που το έχω συνδυάσει και με μια από τις πιο έντονες περιγραφές όλων των εποχών. Ταξιδεύουμε στο 1987, λίγο καιρό μετά την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ από τα χέρια του τίμιου γίγαντα Αργύρη Καμπούρη. Το Κόπα Λιμπερταδόρες της χρονιάς έχει φυσικά διαφορετική μορφή από ότι τώρα. Το σύστημα είναι ΤΟΣΟ μαγικό που πρέπει να το περιγράψω, συγχωρέστε με. Φανταστείτε το σαν συνταγή μαγειρικής και ακολουθήστε τις οδηγίες.

Παίρνουμε 20 ομάδες συν την περσινή πρωταθλήτρια του Λιμπερταδόρες, δηλαδή ξεκινάμε τον θεσμό με 21 ομάδες. Τις χωρίζουμε σε 5 ομίλους (γιατί έτσι). Περισσεύει η μία. Αυτή είναι η περσινή πρωταθλήτρια Λιμπερταδόρες που επειδή το σήκωσε περνάει μπάι την πρώτη φράση και προκρίνεται έτσι για πλάκα ενώ οι άλλοι παίζουν μεταξύ τους. Το 1987 η ομάδα αυτή ήταν η Ρίβερ Πλέιτ. Επιστρέφουμε στους ομίλους. Πώς μπαίνουν οι ομάδες; Έτσι στην τυχή; Φυσικά και όχι. Σε κάθε όμιλο μπαίνουν ο πρωταθλητής και ο δευτεραθλητής από δύο χώρες (επειδή στην Αργεντίνη δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, κάνουμε ένα μίνι πρωτάθλημα για τη 2η θέση που επειδή σας λυπάμαι δεν θα αναλύσω παραπάνω). Πρώτος όμιλος με δυο ομάδες από την Αργεντινή και δυο από Βενεζουέλα, δεύτερος με Κολομβία και Βολιβία και πάει λέγοντας. Οι ομάδες παίζουν μεταξύ τους σε διπλά παιχνίδια και ο πρώτος από κάθε όμιλο προκρίνεται. Πάμε δηλαδή στην επόμενη φάση, την φάση των 5+1 (τη Ρίβερ). Όπως καταλαβαίνετε είναι λίγο δύσκολο να μιλήσουμε για προημιτελικά και τέτοια, οπότε τι κάνουμε; Χωρίζουμε ξανά τις ομάδες σε δυο γκρουπ των τριών ομάδων, παίζουν όλοι με όλους και προκρίνονται οι νικητές των ομίλων οι οποίοι και πάνε στον τελικό του Λιμπερταδόρες. Ημιτελικά και τέτοια ξενέρωτα δεν έχει εδώ.

Φτάνουμε λοιπόν στον Οκτώβριο του 1987 που γίνεται ο τελικός με διπλά παιχνίδια μεταξύ της Αμέρικα Κάλι από την Κολομβία και της Πενιαρόλ από την Ουρουγουάη. Μπροστά σε 65.000 θεατές στο Κάλι η Αμέρικα κερδίζει το πρώτο ματς με 2-0 μετά από ένα εκπληκτικό ξεκίνημα. Ο επαναληπτικός στο Σεντενάριο ξεκινάει με την Πενιαρόλ να πιέζει, αλλά την Αμέρικα να προηγείται και πάλι νωρίς με γκολάρα του Καμπάνιας. Δυστυχώς όμως για τους Κολομβιανούς η Πενιαρόλ το παλεύει, χάνει μεγάλες ευκαιρίες και τελικά καταφέρνει να το γυρίσει σε 2-1 στο 87ο λεπτό με ένα πανέμορφο φάουλ του Βιγιάρ. Και αν σκέφτεστε, ε και τι έγινε αφού με το 2-0 το σηκώνει η Αμέρικα είστε λάθος. Δεν μετράνε τα γκολ, μετράνε οι νίκες. Η Αμέρικα κρατούσε το κύπελλο στα χέρια της μέχρι το 87′ αλλά με το 2-1 οι δυο ομάδες έπρεπε να παίξουν μπαράζ (!!).

Ο τρίτος αγώνας γίνεται στο ουδέτερο Σαντιάγο της Χιλής και μετά από 90′ τελειώνει με 0-0. Προσέξτε όμως μαγεία. Το παιχνίδι ναι μεν πηγαίνει στην παράταση, αλλά αν λήξει κι εκεί 0-0 δεν έχουμε πέναλτι, αλλά το παίρνει η Αμέρικα επειδή έχει σκοράρει παραπάνω γκολ στους δυο προηγούμενους τελικούς. Με λίγα λόγια δεν μετράμε τα γκολ μετά από δυο ματς, ούτε μετά από ακόμα 90′, αλλά τα θυμόμαστε μετά τα 120′. Η Αμέρικα συνεχίζει να κρατάει στα χέρια της με νύχια και με δόντια την κούπα που έχασε τρία λεπτά πριν το τέλος του δεύτερου αγώνα και στην παράταση του μπαράζ. Φτάνουμε στο 120′ και εκεί ξεκινάνε τα ιστορικά 15 δευτερόλεπτα (όπως έχουν μείνει στην ιστορία του θεσμού), με τους παίκτες της Αμέρικα να διώχνουν όπως όπως, την Πενιαρόλ να παίρνει την μπάλα, τον Ντιέγκο Αγκίρε (μετέπειτα παίκτη του Ολυμπιακού) να βρίσκεται στην περιοχή και να σκοράρει στο 120′ δίνοντας την κούπα στην Πενιαρόλ και τον Κολομβιανό σπίκερ να μένει στην ιστορία με το παραλήρημά του γεννημένο από την απέραντη και απότομη θλίψη που νιώθει για την χαμένη κούπα:

“Τρέχει ο Βιγιάρ, πέφτει ένας “Αμερικάνος”
η μπάλα καταλήγει στον Αγκίρε,
σουτάρει, ΓΚΟΛ !
Δεν θα το περιγράψω !
Δεν θα το περιγράψω !
Είναι απίστευτο !
Δεν θα το περιγράψω !
Θεέ μου γιατί;
Γιατί πάντα σε μας, Κύριε;”

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ιστορίες για το τζάκι, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ένα όχι και τόσο βαρετό 0-0

Η Βενεζουέλα εδώ και καιρό ζει δύσκολες στιγμές, με τη χώρα να βρίσκεται εν μέσω πολιτικής αναταραχής, αλλά και μίας ανθρωπιστικής κρίσης με πολλούς πολίτες να υποφέρουν. Τις τελευταίες μέρες ένα μεγάλο μέρος της χώρας έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα με τις συνθήκες σε αρκετές περιοχές να είναι τραγικές. Ανάμεσα σε όλους τους τομείς, ένας από […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μαθήματα ποδοσφαίρου: La palomita

Δεν είναι πολλές οι κινήσεις στο ποδόσφαιρο και πίστευα ότι είχαμε εξαντλήσει τις βασικές. Ένα κείμενο όμως για την ομάδα-φάντασμα έφερε την εύλογη ερώτηση ενός αναγνώστη «τι διάολο είναι η παλομίτα;» μια που δεν υπήρχε εξήγηση. Ας ξεκινήσουμε με τον ορισμό της λέξης που σημαίνει στα ισπανικά “περιστεράκι” (αλλά και ποπ κορν). Ως συνήθως η […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

14 σχόλια σχετικά με το “Τα 15 μαρτυρικά δευτερόλεπτα ενός εκφωνητή”

  1. Ο/Η charlie λέει:

    Είναι πράγματι φοβερή αυτή η ιστορία.
    Αυτό που την κάνει ακόμα πιο τραγικό είναι ότι η Αμέρικα του Κάλι με το γκολ αυτό του Αγκίρρρρε, έχανε τον τρίτο! συνεχόμενο!! τελικό Λιμπερταδόρες!!!
    Το ’86 είχε χάσει καθαρά (2 ήττες) από τη Ρίβερ.
    Το ’85 το είχε χάσει πάλι στο μπαράζ (από μία ήττα σε κάθε ματς) με την Αρχεντίνος Τζούνιορς (έλεος δλδ), μετά από παράταση, στο τελευταίο πέναλτυ…

    Μετά από 10 χρόνια ξαναέφτασε πάλι, με αντίπαλο τη Ρίβερ πάλι, και το ξαναέχασε.

    Έγινε έτσι η μοναδική ομάδα της Ν. Αμερικής που έπαιξε 4 τελικούς Λιμπερταδόρες και δεν πήρε κανένα

  2. Ο/Η mitsmanen λέει:

    Καλα.μιλαμε για συστημα μαγεια,ουτε ο Θωμας ο Μητροπουλος (Θε μου σ’χωρα με)να το σχεδιαζε.
    Και το εκρινε στα χασομερια των χασομεριων ο ντολμας ο Αγκιρε,που για παρτη του ο Γεωργιου ειχε πει τη μυθικη ατακα ”Για χαρη του βασιλικου,ποτιστηκε κι η γλαστρα-και τα παπαρια μου κλαστα”
    Ποσο πιο βαναυση μοιρα πια;

  3. Ο/Η Elaith λέει:

    Νομίζω ότι η Αμέρικα έπεσε Β’ Εθνική πρόσφατα, μπορεί να κάνω και λάθος. Ομολογώ ότι δεν το κατέχω το κολομβιανό πρωτάθλημα τόσο.

  4. Ο/Η charlie λέει:

    Ναι έχει φουντάρει στη Β’ από το 2011. Ενδεικτικό της παρακμής της (δεδομένου ότι είναι στο ΤΟΠ-2 των ομάδων με τα περισσότερα πρωταθλήματα στη χώρα) είναι ότι παρότι το σύστημα υποβιβασμού είναι το ίδιο γελοίο με της Αργεντινής (μετράνε οι 3 τελευταίες χρονιές) και πέφτει μόλις 1 ομάδα και άλλη μία παίζει μπαράζ (στις 18…), κατάφερε να πέσει στα μπαράζ με την απίθανη ΠΑΤΡΙΟΤΑΣ

  5. Ο/Η balkou λέει:

    Γελούσαν και τα μουστάκια του Πάμπλο…

  6. Ο/Η Giorgos λέει:

    Ειδα περσι ενα ματς της Αμερικα στη Μπογκοτα κοντρα στην ομωνυμη ομαδα οπου εχασε με 2-1 και μαλιστα με ανατροπη..και οι ιδιοι οι οπαδοι της ”δεχονται” κατα καποιο τροπο το ονομα του λουζερ και της κακοτυχιας(κατι αντιστοιχο συναντησα στην Αλιανζα Λιμα του Περου..)
    Αυτο που ομως παραδεχομαι ειναι οτι ειχε,εχει και θα εχει απο τις καλυτερες κερκιδες οχι μονο στη Κολομβια,αλλα και σε ολοκληρη τη Λατινικη Αμερικη.

  7. Ο/Η Elaith λέει:

    Δεν θέλω να μάθω τι έκανες στην Κολομβία (μην πεις “για δουλειές”), αλλά ζηλεύω που είδες τέτοια παιχνίδια.

  8. Ο/Η Giorgos λέει:

    Περσι ημουνα διακοπες,φετος μεταναστευσα εδω στη Κολομβία και βλεπω ματς μονο της Ρεαλ Καρταχένα στη Β’Εθνικη..τωρα που το σκεφτομαι μονο της Β’ ματς εχω δει σε αυτη τη χωρα,με εξαιρεση ενα παιχνιδι του Σουνταμερικανα μεταξυ της-μισητης-Μιγιοναριος με τη συμπαθεστατη Ιντι Γκας του Περου!

  9. Ο/Η Elaith λέει:

    Ζηλεύω… Αλήθεια το λέω. Πεθαίνω για τέτοια ματς.
    Τα τηλέφωνά μας (!!) τα ξέρεις, αν έχεις καμιά είδηση ή οτιδήποτε να μας λες και άσε τους άλλους να ασχολούνται με Μπαρτσελονορεάλ.

  10. Ο/Η Giorgos λέει:

    Πολυ ευχαρίστως!Η αληθεια ειναι οτι εχει μερικες μερες που ανακαλυψα το σαιτ αυτο και-επιτελους-βλεπω να ασχολουνται καποιοι ανθρωποι και να υπαρχουν πολλα αρθρα για το πραγματικο(τουλαχιστον για μενα..)ποδοσφαιρο,αυτο της Ν.Αμερικης και οχι το τυποποιημενο,βαρετο,λες και εχει βγει απο καποιο καλουπι και χωρις προσωπικοτητα,ευρωπαικο ποδοσφαιρο.

    Οσα ματς ειδα σε διαφορες χωρες εδω,απο τη τεραστια Στρονγκεστ μεχρι τη ”καψουρα” Ντεπορτιβο Τατσιρα,δε τα αλλαζα για ολα τα Clasico(..)των χορηγων-διαφημιστων-μαρκετινκστων,της ”μοδας” Μπαρτσελονορεαλ.

  11. Ο/Η Elaith λέει:

    Για τιμωρία άρχισε να διαβάζεις όλα τα παλιά κείμενα και θα εξεταστείς αργότερα !
    🙂

  12. Ο/Η Giorgos λέει:

    χχαχχαα!μετα χαράς!

  13. Ο/Η greektotti λέει:

    respect πολλά στον αρθρογράφο…

  14. Ο/Η mitsos λέει:

    γιωργο τα Βεργκαροχώρια τα έχεις ακουστά?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *