Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Το ποδόσφαιρο είναι ήχος, είναι μουσική

Μέρος 1

Το ποδόσφαιρο είναι όραση. Η είσοδος των ομάδων στο γήπεδο, η εικόνα της μπάλας να αναπαύεται στα δίχτυα, οι κιτρινόμαυρες (ή οτιδήποτε άλλο υποστηρίζει ο καθένας) φανέλες να μπαίνουν στο γήπεδο, το πράσινο του χορταριού που αντικρίζεις μόλις  μπεις, τα πολύχρωμα κασκόλ και τα κρεμασμένα πανό. Τι γίνεται όμως όταν δεν μπορείς να το βιώσεις; Όπως αυτός ο τυφλός οπαδός της Σαν Λορένσο στο ιστορικό 3-2 της ομάδας του Μποέδο επί της Νιούελ΄ς. Βρίσκεται στο γήπεδο και δεν μπορεί να δει τίποτα. Ακούει όμως και νιώθει, καταλαβαίνει από τους γύρω του. Ο ήχος ή η έλλειψη αυτού έχει τον δικό του κώδικα. Αν παίζει καλά η ομάδα, πού βρίσκεται η μπάλα, τι γίνεται στο γήπεδο. Μια έκτη ποδοσφαιρική αίσθηση. Και το ραδιοφωνάκι στο αυτί για να μαθαίνει τις λεπτομέρειες. Και όταν μπαίνει το ιστορικό γκολ, είναι έτοιμος να πανηγυρίσει αγκαλιασμένος με τους γύρω του. Γιατί τότε δεν υπάρχει όραση πλέον, υπάρχει έκρηξη σεροτονίνης, υπάρχει επαφή, αγκαλιά, χάι φάιβ. Υπάρχει το χαμόγελο, υπάρχει και το δάκρυ.

Μέρος 2

Κι ο ήχος γίνεται μουσική. Η μουσική εμπνέεται από το ποδόσφαιρο και το αντίστροφο. Οι Creedence Clearwater Revival δεν έχουν δώσει μόνο το όνομά τους σε ποδοσφαιριστές. Έχουν δώσει και την μουσική τους. Το Have You Ever Seen The Rain έχει γίνει σύνθημα των οπαδών της Ατλέτικο Μινέιρο και το Bad Moon Rising έχει γίνει ένας από τους αγαπημένους ρυθμούς για συνθήματα στην Αργεντινή. Τόσο οι οπαδοί της Ρίβερ, όσο και της Μπόκα το έχουν… διασκευάσει. Αλλά η καλύτερη εκτέλεση είναι στο Νουέβο Γκασόμετρο από τους οπαδούς της Σαν Λορένσο και πάλι, μετά από μια ήττα από την Ιντεπεντιέντε. Δεν φεύγουν, μένουν εκεί και τραγουδούν. Το τι βλέπουν δεν έχει πια σημασία. Σημασία έχει η φωνή και το τραγούδι.

Είμαι από τη γειτονιά του Μποέδο
Τη γειτονιά της μούργκα (σ.Σ. είδος χορού) και του καρναβαλιού
Σου ορκίζομαι ότι στις δύσκολες στιγμές,
πάντα θα σε ακολουθώ

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

βιντεοθεραπεία, Ιταλικό πρωτάθλημα, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

“Ο Όρκος” του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Είναι φορές που βλέπω κάποιον κακομαθημένο, ανώριμο ποδοσφαιριστή να βγάζει τόσα χρήματα που δεν μπορεί να τα ξοδέψει, ένα ποδόσφαιρο βρώμικο, γεμάτο βία, οπαδούς που να τους νοιάζει η νίκη με οποιονδήποτε τρόπο και εμένα σε κάποιο γήπεδο να έχω χρυσοπληρώσει εισιτήριο για να δω ένα τραγικό θέαμα και κάπου μέσα μου κλονίζεται η σχέση […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μια ομάδα διαφορετική

Οι ποδοσφαιρικές ιστορίες της Λατινικής Αμερικής είναι συχνά ένα μείγμα πραγματικότητας, υπερβολής και φαντασίας. Σαν να βγαίνουν από τις σελίδες κάποιου βιβλίου του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, διηγήσεις που αν μιλούσαν για ομάδες της Ευρώπης δεν θα τις πιστεύαμε ποτέ. Στην περίπτωση της Αμερικής όμως ποτέ δεν μπορείς με σιγουριά να πεις ότι κάτι δεν έγινε. […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

5 σχόλια σχετικά με το “Το ποδόσφαιρο είναι ήχος, είναι μουσική”

  1. Ο/Η Λ.Χ. λέει:

    Δάκρυσα με τον οπαδό της Σαν Λορένσο. Αει στο καλό σας βραδιάτικα.

  2. Ο/Η corto maltese λέει:

    Vengo del barrio de Boedo,

    barrio de murga y carnaval

    Te juro que en los malos momentos

    siempre te voy a acompañar

    Dale, dale Matador

    dale, dale Matador

    Dale, dale, dale, dale Matador…

    απλά δέος για τους hinchas της San Lorenzo

  3. Ο/Η Elaith λέει:

    Είναι κολλητικό το σύνθημα

  4. Ο/Η corto maltese λέει:

    βλέποντας τους στο βίντεο μοιραία
    έβαλα το μυαλό να θυμηθεί πότε ήταν η τελευταία φορά που η αφεντομουτσουνάρα μου βρέθηκε σε μια εξέδρα να κάνει κάτι παρόμοιο
    φυσικά πήγε πολύ πολύ πίσω
    τώρα απλά καθόμαστε σε ένα καρεκλάκι γιατί μεγαλώσαμε αφενός και γιατί το ξενέρωμα που νιώθουμε για ότι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο αφετέρου.
    Το πολύ πολύ να κάνουμε πλακίτσα μεταξύ μας…

  5. Ο/Η Elaith λέει:

    Προς υπεράσπιση του ελληνικού ποδοσφαίρου (!!), το ποδόσφαιρο στην Αργεντινή δεν είναι και υπόδειγμα. Η βία π.χ. είναι πολύ σοβαρότερο θέμα εκεί. Μιλάμε για νεκρούς.
    Απλά νομίζω ότι η δικιά μας βρωμιά δεν υπάρχει σε πολλές χώρες. Είμαστε τρομερά διαπλεκόμενοι, βασιλεύει η ανομία και το δίκιο του ισχυρού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *