Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ο τερματοφύλακας που στοίχισε έξι βαθμούς

Μια από τις πιο γραφικές ιστορίες του ποδοσφαίρου γράφτηκε το όχι και τόσο μακρινό 1999 στην Κόρδοβα της Αργεντινής. Το καλοκαίρι είχε μπει για τα καλά καθώς είχαμε 18 Δεκεμβρίου και οι ομάδες έπαιζαν την τελευταία αγωνιστική της Απερτούρα. Η γηπεδούχος Μπελγκράνο καιγόταν για βαθμούς μια που έδινε μάχη για να κρατηθεί στην κατηγορία και αντιμετώπιζε την αδιάφορη Ιντεπεντιέντε (σε ένα ζευγάρι που και πρόσφατα είχε ενδιαφέρον). Το παιχνίδι ήταν ένα μικρό σόου του Αριέλ Μοντενέγκρο (αδερφού του Ντανιέλ Μοντενέγκρο που ακόμα του το κρατάω μανιάτικο ότι σε ένα παλιό Championship Manager που είχα πάρει την Μαρσέιγ σερνόταν σαν το φίδι στα ξερόχορτα) που σκόραρε δυο φορές (το πρώτο σουτάρα) για το 2-0.

Οι οπαδοί των “Πειρατών” στις κερκίδες τραγουδούσαν χαρούμενοι και σκεφτόντουσαν τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά τα πράγματα πήραν άλλη τροπή στο 73′. Με την άμυνα της Ιντεπεντιέντε διαλυμένη, οι γηπεδούχοι έκαναν ότι ήθελαν στο χορτάρι και μετά από μια φάση διαρκειάς ο Αριέλ Μοντενέγκρο με… βολ πλανέ (που θα λεγε κι ο Μανόλο) γράφει το 3-0 μέσα σε ντελίριο ενθουσιασμού. Ο τερματοφύλακας Μπερνάντο Μαρτίν Ραγκ (γνωστός με το όνομα “Δοντάκιας” και με την παραπάνω φωτό δεν χρειάζεται περαιτέρω εξήγηση) τρέχει να αγκαλιάσει στο κέντρο του γηπέδου τον κόουτς Ενρίκε Νιέτο. Μόνο που έχει διαφύγει μια μικρή λεπτομέρεια σε όλους. Ο διαιτητής Κορδέρο έχει σφυρίξει οφσάιντ, οι παίκτες της Ιντεπενιέντε παίζουν γρήγορα την μπάλα και ο Δοντάκιας τρέχει σαν την φουτάνα να γυρίσει στην εστία. Ο Κλαούντιο Γκραφ γράφει το 2-1 σε ένα από τα πιο epic fail γκολ όλων των εποχών και η ψυχολογία αλλάζει αφού οι Κόκκινοι ξαναμπαίνουν στο ματς.

Δυο λεπτά αργότερα και ενώ οι Πειρατές δεν έχουν συνέλθει, η Ιντεπεντιέντε κερδίζει κόρνερ και ο καραφλός “Τοματίτο” Πένα γράφει το 2-2 παγώνοντας το γήπεδο, εκτός από τους ηρωικούς εκδρομείς των φιλοξενούμενων. Η Μπελγκράνο καταρρέει ψυχολογικά και στο 81′ έχουμε ένα ιστορικό γεγονός. Η Ιντεπεντιέντε βγαίνει στην αντεπίθεση και σκοράρει με μια πανέμορφη κεφαλιά, που σηματοδοτεί την έναρξη μιας μεγάλης καριέρας. Ο Ντιέγκο Φορλάν σημειώνει το πρώτο επίσημο γκολ της καριέρας του (σύμφωνα με τα στοιχεία που βρήκα και ελπίζω να είναι σωστά) και γράφει το 2-3 το οποίο και πανηγυρίζει έξαλλα.

Το ματς που θα ήταν 3-0, γίνεται 2-3 μέσα σε λίγα λεπτά και όλα ξεκινάνε από τον τερματοφύλακα που έκοβε βόλτες για να πανηγυρίσει. Το μαρτύριο για την Μπελγκράνο δεν έχει τελειώσει εκεί όμως. Οι οπαδοί της δεν αντέχουν την πίκρα και αρχίζουν επεισόδια. Ο διαιτητής διακόπτει τελικά το παιχνίδι και η Μπελγκράνο όχι απλά το χάνει, αλλά της αφαιρούνται και τρεις ακόμα βαθμοί για τη διακοπή. Στο τέλος της σεζόν οι βαθμοί αυτοί αποδεικνύονται καθοριστικοί μια που θα την έσωζαν οριστικά, τελικά όμως η ομάδα της Κόρδοβα αναγκάζεται να παίξει μπαράζ με την Κίλμες της Β’ Εθνικής. Χάνει 3-1 το πρώτο ματς, κερδίζει 3-1 στη ρεβάνς και τελικά παραμένει στην κατηγορία έστω και με αυτόν τον τρόπο. Η γκάφα του Ραγκ πάντως μένει για πάντα στην ιστορία.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

βιντεοθεραπεία, Ιστορίες για το τζάκι, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο χειρότερος κηπουρός της Αγγλίας

Υπήρχε μια εποχή στο αγγλικό ποδόσφαιρο που ο σεκιουριτάς  δεν σου έκανε παρατήρηση αν σηκωνόσουν όρθιος, που τα εισιτήρια δεν κόστιζαν μισό μισθό, που τα γήπεδα δεν ήταν τόσο ασφαλή και καινούρια, που συχνά οι αγώνες μετατρέπονταν σε λασπομαχίες. Σε ένα τέτοιο γήπεδο έγινε ένα ματς τον Απρίλιο του 1977, στο Μπέιζμπολ Γκράουντ την ιστορική […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όταν ο Καντονά κλώτσησε τον ρατσισμό

Ο Ερίκ Καντονά δεν είναι ακόμα μία συνηθισμένη περίπτωση κάποιου, που υπήρξε κάποτε, ένας κορυφαίος ποδοσφαιριστής, και προσωπικά τον λατρεύω γι’ αυτό. Κι ας αγωνίστηκε -με τεράστια επιτυχία- στην ομάδα που  ήταν, είναι και θα είναι, ο μεγαλύτερος αντίπαλος της ομάδας που εγώ υποστηρίζω. Η αρχοντική του κορμοστασιά δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Ο σηκωμένος […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

7 σχόλια σχετικά με το “Ο τερματοφύλακας που στοίχισε έξι βαθμούς”

  1. Ο/Η panagos λέει:

    “Χάνει 3-1 το πρώτο ματς, κερδίζει 3-1 στη ρεβάνς και τελικά παραμένει στην κατηγορία έστω και με αυτόν τον τρόπο”

    Ποτς γκενεν?δεν ειχανε παραταση?

  2. Ο/Η AlexCurtis21 λέει:

    Νομίζω ότι αν πάνε “ισοπαλία” στα τέρματα, μένει η ομάδα της Α’ εθνικής, γιατι ΕΤΣΙ!! ..ομορφιές

  3. Ο/Η Elaith λέει:

    Ακριβώς.
    O Άλεξ μας διαβάζει φανατικά και θυμάται, εσύ Πανάγο έχεις πάρει τον κατήφορο. Οι βαθμοί σου θα είναι μικρότεροι και από της Πανάθας σε λίγο.

  4. Ο/Η panagos λέει:

    Το νου σου εσυ,θα εισηγηθω στον αλαφ να βγαλει καμια ανακοινωση για το προκλητικο (και κατευθυνομενο) σομπρερο και μετα δεν θα σε ξεπλενει ουτε ο παρανα…

  5. Ο/Η Κυριάκος λέει:

    Καλά, αυτός ο Καμπιάσο φαλακρός γεννήθηκε ρε παιδί μου…

  6. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Οφσάιντ; Πού το είδε το οφσάιντ;;; ΤΕΡΑΣΤΙΑ σφαγή..!!

  7. Ο/Η Μπρούνο Κόντι λέει:

    Ανώνυμε, ο διαιτητής δεν σφύριξε οφσάιντ τον σκόρερ αλλά τον συμπαίχτη του σκόρερ, ο οποίος την ώρα που γίνεται η σέντρα βρίσκεται μέσα στη μικρή περιοχή της Ιντεπεντιέντε, ανάμεσα στον τερματοφύλακα και στον σέντερ μπακ. Κατά τη γνώμη μου, ο συμπαίχτης του σκόρερ επηρεάζει τη φάση, γιατί στην αρχή κάνει κίνηση να πάρει ο ίδιος την μπάλα και μετά κάνει «σκριν» στον σέντερ μπακ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *