Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Λούις Σουάρες. Ο Πιστολέρο που δάγκωνε υπέροχα

Suarez_

Αποτέλεσε ένα από τα μεταγραφικά σίριαλ του φετινού καλοκαιριού. Στόχος αρχικά της Ρεάλ στην οποία φαινόταν να καταλήγει, άρνηση της Λίβερπουλ να τον παραχωρήσει, πρόταση της Άρσεναλ η οποία κάλυπτε τη ρήτρα που κανείς δεν έχει καταλάβει αν υπάρχει τελικά, νέα άρνηση της Λίβερπουλ, απειλές από τον παίκτη να λύσει το θέμα στα δικαστήρια και άλλα τέτοια όμορφα. Κοινή συνισταμένη η άρνηση της Λίβερπουλ να τον παραχωρήσει με οποιοδήποτε κόστος, κάτι που τελικά φαίνεται ότι και κατάφερε, αφού ο Σουάρες έδειξε μεταμέλεια, ζήτησε συγγνώμη κι επέστρεψε στις προπονήσεις της ομάδας. Αν και με αυτόν τον φοβερό τύπο δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος, θα μπορούσε να πάρει μεταγραφή στις 32 Αυγούστου. Γιατί όμως τόσος ντόρος για τον Ουρουγουανό με τα πεταχτά δόντια;

Η απάντηση σε πρώτο επίπεδο είναι απλή. Γιατί είναι παιχταράς. Αλλά όχι μόνο. Κάνοντας μια αναδρομή στην καριέρα του ανακαλύπτεις ότι ο τύπος αποτελεί υλικό για κανονικό σίριαλ, στα όρια της φαρσοκωμωδίας. Στα 14 του πήγε στην ομάδα νέων της Νασιονάλ και στα 15 του είχε ήδη προλάβει να δείξει τις ικανότητές του ως κεφαλοσφαιριστής, δεχόμενος κόκκινη κάρτα για κουτουλιά σε διαιτητή.  Μέχρι να κάνει το ντεμπούτο του στα 18 του στο Κόπα Λιμπερταδόρες είχε ήδη δεχτεί απειλές από τον προπονητή του ότι θα του κόψει την μπάλα γιατί τον έπιασαν να πίνει και να ξενυχτάει. Το ταλέντο του ωστόσο ξεπερνούσε την προβληματική του συμπεριφορά κι έτσι ένα χρόνο μετά βρέθηκε στην Ολλανδία. Αρχικά με τη φανέλα της Γκρόνιγκεν κατόπιν με αυτή του Άγιαξ, στον οποίο κατέληξε μετά από (έκπληξη) μεταγραφικό σίριαλ που περιλάμβανε προσφυγή του στην ολλανδική ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Στον Άγιαξ ο Σουάρες έδειξε τα δόντια του. Και κυριολεκτικά, αφού εκτός από τα 111 γκολ που πέτυχε σε 159 εμφανίσεις, σε έναν αγώνα εναντίον της PSV δάγκωσε στον ώμο τον Οτμαν Μπακαλ, «κερδίζοντας» από τις ολλανδικές εφημερίδες το προσωνύμιο «Καννίβαλος του Άγιαξ». Φυσικά τιμωρήθηκε, ενώ ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη μέσω του λογαριασμού του στο facebook, πιθανόν και η τελευταία φορά που αποφασίζει να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.

Το 2011 τον βρίσκει στην Λίβερπουλ όπου συνεχίζει να σκοράρει αλλά προφανώς ο Σουάρες έχει αποφασίσει να γίνεται πρωτοσέλιδο για άλλους λόγους. Μετά από ένα ματς με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατηγορείται για ρατστιστική συμπεριφορά απέναντι στον Πατρίς Εβρά, κάτι για το οποίο τιμωρείται με αποκλεισμό 8 αγωνιστικών και πρόστιμο 40.000 λιρών, ενώ ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, φροντίζοντας μάλιστα, στον επόμενο αγώνα με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, να αποφύγει τη χειραψία με τον Εβρά.

Η Λίβερπουλ παρόλα αυτά εξακολουθεί να τον στηρίζει προσφέροντάς του νέο συμβόλαιο το 2012 , ο Σουάρες δείχνει να ανταποδίδει την εμπιστοσύνη σκοράροντας ακατάπαυστα αλλά προφανώς θέλει να κάνει το σίριαλ πιο ενδιαφέρον, οπότε αποφασίζει να ξαναπαίξει το επεισόδιο «Καννίβαλος», δαγκώνοντας σε αγώνα εναντίον της Τσέλσι τον αντίπαλο αμυντικό Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς.  Νέα τιμωρία-μαμούθ με αποκλεισμό 10 αγώνων, που ο ίδιος την αποδέχεται μεν αλλά απορεί με την αυστηρότητά της.

Μάλλον τελικά αυτός είναι ο Σουάρες. Ένας χαρισματικός παίκτης και σκόρερ με κοφτερά δόντια που δεν θα διστάσει να τα χρησιμοποιήσει. Είναι αυτός που θα δαγκώσει τον αντίπαλο, θα βάλει γκολ με το χέρι αν χρειαστεί, θα κουτουλήσει το διαιτητή, θα κάνει  την «απόκρουση του τουρνουά», όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε, στην κεφαλιά του Αντίγια στο ματς εναντίον της Γκάνας στο Μουντιάλ του 2010, όταν απέκρουσε με τα χέρια πάνω στη γραμμή δεχόμενος την κόκκινη κάρτα. Περίμενε φυσικά τον Γκιάν να στείλει το πέναλτι στο δοκάρι και πανηγύρισε πριν πάει στα αποδυτήρια.  Τελικά η Ουρουγουάη κέρδισε την πρόκριση για τον ημιτελικό στα πέναλτι,  αλλά ο, για άλλους «ήρωας» για άλλους «κατεργάρης», Σουάρες φυσικά δεν θα έπαιρνε μέρος σε αυτόν, «θυσιάζοντας» τον εαυτό του για το καλό της ομάδας του. Διάολε στην Ουρουγουάη γεννήθηκε και έμαθε μπάλα, στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική αλάνα του πλανήτη.

Τελικά είναι καλός ή κακός ο Λούις Σουάρες; Αδίστακτος ή απλά ασυμβίβαστος; Άνθρωπος ή βαμπίρ; Ίσως αυτός ο τύπος να είναι όλα τα παραπάνω και κάποια ακόμα που μπορεί να μας αποκαλύψει στο μέλλον. Μέχρι τότε απλά ας αράξουμε αναπαυτικά στους καναπέδες μας θαυμάζοντας τα γκολ του στο γήπεδο, μέχρι να τον ξαναδούμε να δίνει νέα διάσταση στο ποδοσφαιρικό κλισέ «φορ με το δάγκωμα της κόμπρας».

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αγγλικό πρωτάθλημα, ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, Προσωπογραφίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο Τζίμι ο Φλόιντ ο Χάσελμπαϊνκ

Υπάρχει η συνομοταξία των αγαπημένων ποδοσφαιριστών που ποτέ δεν έγιναν τοπ ονόματα και αδικήθηκαν από την σχετικά λίγη δημοσιότητα που πήραν. Ένας τέτοιος είναι ο Τζίμι Φλόιντ Χάσελμπαϊνκ. Ο Σουριναμέζος επιθετικός φόρτωνε τις αντίπαλες εστίες με γκολ και ήταν στις καρδιές πολλών εξ ημών στο δεύτερο μισό των 90s, αλλά και στις αρχές της επόμενης […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

“Το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ποδόσφαιρο”

Ο Ντάνιελ Μπλέικ είναι ένας 59χρονος Άγγλος που μετά από το θάνατο της γυναίκας του ζει μόνος του σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Νιούκαστλ. Μετά από ένα έμφραγμα που παθαίνει εν ώρα εργασίας, ο γιατρός του τον ενημερώνει πως οι εξετάσεις του έδειξαν πως πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσει να δουλεύει. Σε αντίθεση με τον γιατρό του […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

9 σχόλια σχετικά με το “Λούις Σουάρες. Ο Πιστολέρο που δάγκωνε υπέροχα”

  1. Ο/Η elatora λέει:

    Πολύ μεγάλος παίκτης, στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου είναι ό,τι πιο κοντινό σε αλήτη πιτσιρικά που παίζει μπάλα στην αλάνα. Χαίρεσαι να τον βλεπεις. Δεν είμαι Λιβερπουλ αλλά ανυπομονώ αν τελειώσει η τιμωρία του να τον απολαύσουμε πάλι. Το χέρι στο Μουντιάλ ήταν αριστούργημα και πολύ καλά έκανε. Μπράβο για την εξυπνάδα του. Γιατί κατεργάρης; Θυμάμαι επίσης ένα μαλλιοτράβηγμα σε ένα ματς, νομίζω με την Μανστεστερ, χειρονομίες στην εξέδρα, κλωτσιές στη κοιλιά, και άλλα πολλά και καταπληκτικά. Αλλά στην ιστορία με τον Εβρά υπάρχει παρεξήγηση.

  2. Ο/Η duendes λέει:

    Μην τα ξαναλέω, παικταράς αναμφισβήτητα αλλά δεν θέλεις να παίξεις μαζί του ούτε καν σε 5Χ5 για χαβαλέ, γιατί στο τέλος κάποιος θα μαλώσει με κάποιον άσχημα, κάποιος θα φύγει με πάγο στο πόδι και κάποιες φιλίες θα χαλάσουν, μπορεί και για πάντα.

  3. Ο/Η Elaith λέει:

    Εμένα δεν με ενοχλεί τόσο ο χαρακτήρας, ούτε τα δαγκώματα. Τον αντιπαθώ σφόδρα γιατί είναι τρομερός θεατρίνος-βουτηχτής. Δηλαδή τον σκέφτομαι σε αντίστοιχη ελληνική ομάδα με κόκκινα και ανατριχιάζω.

    ΥΓ Πείτε και ένα καλώς όρισες στο παιδί ρε

  4. Ο/Η elatora λέει:

    Έλα τώρα, μπάλα παίζει, Ουρουγουανός είναι, θα τσακωθεί. Ανόσιος οποιοσδήποτε παραληλισμός με ελληνικές περιπτώσεις βουτηχτών. Όταν ο Γιαννακόπουλος παραδεχτεί έστω και 50 χρόνια μετά πως έπεφτε επίτηδες όπως το έκανε ο Σουάρεζ τα ξαναλέμε. Είδαμε και χτες βράδι πώς βουτούσαν στο Μπάρτσα-Ατλέτικο. Αλλά αυτοι ειναι καλά παιδιά, με τη χωρίστρα στο πλάϊ, φιλανθρωπίες και δεν συμαζεύεται.

  5. Ο/Η panagos λέει:

    Noμιζω τα εχουμε ξαναπει για τον συγκεκριμενο παιχταρα.Ενταξει,κι αν κανει κανα θεατρο που και που,τοσες τιμωριες εχει φαει το παιδι,δεν ειναι οτι βουταει και τα σφυρανε ολα (οπως με την καθ’ημων κοκκινη ομαδα).

    Ποιος καλως ορισε ρε ελαιθ?

  6. Ο/Η Elaith λέει:

    Τι σχέση έχουν οι χωρίστρες με τις βουτιές δεν ξέρω. Είτε σε λένε Μπουσκέτς, είτε σε λένε Σουάρες, είτε Καραγκούνη το ίδιο και το αυτό. Για μένα οι θεατρίνοι παίκτες είναι απαράδεκτοι ανεξάρτητα αν κάνουν αγαθοεργίες ή είναι έμποροι ναρκωτικών.
    Απλά στην περίπτωση Σουάρες τσιμπάνε λιγότερο στις βουτιές γιατί δεν παίζει στην Ελλάδα.

    Υπογραφή στο κείμενο δεν είδες ρε συ Πανάγο;

  7. Ο/Η rory3 λέει:

    Απλά ηλίθιος. Και ούτε καν αστείος ηλίθιος όπως ο μπαλοτέλι να κερδίσει λίγο την συμπάθεια σου. Εδώ έκλεψε την mansfield ο αθεόφοβος. Ποιος μπαλοτέλι θα το έκανε αυτό;

  8. Ο/Η panagos λέει:

    Σωπα ρε,νεα μεταγραφη?σιδεροκεφαλος…

    Ελευθερος η δανεικος με οψιον?

  9. Ο/Η c0n_An λέει:

    Δανεικός με οψιόν ευθανασίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *