Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Κάτι περισσότερο από ένα εύστοχο πέναλτυ

AndreasEngstrom

Με το σκορ ήδη στο 5-0, ένα πέναλτυ που καταλογίζεται, και μάλιστα υπέρ αυτού που προηγείται, ελάχιστα έχει να προσθέσει στην ιστορία του συγκεκριμένου αγώνα, είτε είναι εύστοχο είτε άστοχο. Κι όμως στο ματς της 6ης κατηγορίας της Σουηδίας ανάμεσα στην Ουλβσμπυ και την Μπακχαμαρ, ένα τέτοιο πέναλτυ έγραψε μια μοναδική ιστορία. Την ιστορία μια προσωπικής και ταυτόχρονα ομαδικής νίκης, σημαντικότερης κι από θρίαμβο σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ.

Ένας προσωπικός θρίαμβος του Αντρέας Ένγκστρομ απέναντι όχι στον αντίπαλο μέσα στο γήπεδο, αλλά απέναντι στο πεπρωμένο του, που αποφάσισε να γίνει αντίπαλος στη ζωή του. Έξι χρόνια πριν ο Αντρέας Ένγκστρομ μοίραζε τον χρόνο του στις δύο αγαπημένες του ασχολίες: οδηγούσε και έπαιζε ποδόσφαιρο. Σήμερα είναι σχεδόν τυφλός, αφού παρουσίασε τη Νόσο του Λέμπερ, μια σπάνια κληρονομική ασθένεια, η οποία τον έχει οδηγήσει στο να έχει μόλις το 1% της όρασής του.

Και παρότι αναγκάστηκε να παρατήσει τη μία αγάπη του, την οδήγηση, δεν επέτρεψε στην ασθένεια να του στερήσει το ποδόσφαιρο. Εξακολούθησε να υπηρετεί την ομάδα του μέσα από διάφορους ρόλους. Στατιστικολόγος, υπεύθυνος για την ιστοσελίδα, γενικός αρχηγός. Η στιγμή όμως της απόλυτης δικαίωσης θα μπορούσε να έρθει μόνο μέσα στο γήπεδο. Η ομάδα του κέρδιζε ήδη 5-0 και, μετά απο συνεννόηση όλων των συμπαικτών και του προπονητή του, όταν καταλογίστηκε πέναλτυ υπέρ τους, μπήκε σαν αλλαγή για να το εκτελέσει. Αφού ανέλαβε ένας από τους συμπαίκτες του να στήσει την μπάλα στη βούλα, ο ίδιος πήρε φόρα και κατάφερε το προφανές και ταυτόχρονα ιδανικό για κάθε ποδοσφαιριστή. Να στείλει την μπάλα στη μία γωνία και τον τερματοφύλακα στην άλλη. Απλά έπρεπε να περιμένει να ακούσει τους πανηγυρισμούς των συμπαικτών του για να πανηγυρίσει και ο ίδιος, αφού η όρασή του δεν του επέτρεψε να καταλάβει αν η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα. Όταν τον ρώτησαν πώς είχε την ψυχραιμία να περιμένει την κίνηση του τερματοφύλακα και να εκτελέσει μετά, απάντησε “δεν είχα ιδέα τι γινόταν”. Όπως δεν είχε ιδέα για την ασθένειά του ο τερματοφύλακας, αφού, όπως παραδέχτηκε μετά, αν το ήξερε θα πήγαινε να τον συγχαρεί.

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης ή Κατά της Τύφλωσης όπως είναι επίσης γνωστή. Μια ημέρα που αν ήταν ομάδα, στον αγώνα κατά της τύφλωσης, ο Αντρέας Ένγκστρομ θα είχε δικαιωματικά καπαρωμένη τη θέση του σέντερ φορ.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=7N-PxGbHwFM#t=10

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, Ιστορίες για το τζάκι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Υποκλοπές, κωδικά ονόματα και απαγωγές: Όταν η Μπενφίκα έκλεψε τον Εουσέμπιο

Μέσα Δεκεμβρίου 1960. Στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας προσγειώνεται ένα αεροπλάνο που ξεκίνησε από το Λοουρένσο Μάρκες (γνωστό πλέον και ως Μαπούτο), την πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης. Μέσα σ’αυτό βρίσκονται αρκετές οικογένειες, στρατιωτικοί που επιστρέφουν σπίτι τους για τις γιορτές, επιχειρηματίες που έχουν στήσει δουλειές στην, τότε, αποικία της Πορτογαλίας και μια κυρία με το όνομα Ρουθ […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το τέλος της ηγεμονίας του Λίβερπουλ

Σε μια πόλη που έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο κυρίως από την μπάλα και την μουσική, το γνωστό παλιότερα ως “φιλικό ντέρμπι” είναι από τα πιο σημαντικά γεγονότα της χρονιάς για τους κατοίκους του Λίβερπουλ. Στην ιστορία των πάνω από 200 ντέρμπι που έχουν γίνει δεν είναι εύκολο να διαλέξεις το καλύτερο, καθώς το […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *