Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ο εντυπωσιακός Μίκαελ Φορσέλ και οι Φινλανδοί

Όπως πιθανόν θα ξέρεις ήδη η Φινλανδία είναι μια μεγάλη χώρα στα βόρεια της Ευρώπης, την οποία αν ζητήσεις από κάποιον να σου την δείξει στο χάρτη το πιθανότερο είναι να σου δείξει τη Σουηδία ή τη Νορβηγία. Ή, ακόμα χειρότερα, την Αρκτική. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, στην Φινλανδία κάνει τόσο κρύο που ακόμα και η τέχνη παγώνει με το που βρει οποιαδήποτε διέξοδο από το ανθρώπινο σώμα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα μόνα πράγματα που έχουν προσφέρει στον πλανήτη οι Φινλανδοί είναι η σάουνα και το Νόκια 3310, το οποίο η μόνη σχέση που έχει με την τέχνη είναι ότι αν το τοποθετήσεις στο πάτωμα και ρίξεις από κάποιο ύψος πάνω του τον Ερμή του Πραξιτέλους το αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας θα πρέπει μετά να βάλει στη θέση του πιο γνωστού του εκθέματος ένα παζλ με τα κομμάτια που θα απομείνουν.

Σ’ αυτό το σημείο κάποιος μπορεί να αντιπαραθέσει ότι οι Φινλανδοί έχουν γεννήσει και τον Άκι Καουρισμάκι Γιάρι Λιτμάνεν, ο οποίος είτε είναι απλά η εξαίρεση που ο σοφός λαός λέει ότι επιβεβαιώνει έναν κανόνα, είτε κάποια στιγμή θα αποκαλυφθεί ότι στην πραγματικότητα είναι Ολλανδός που απλά επέλεξε να μην το αποκαλύψει ποτέ βλέποντας πως ο μοναδικός αντίζηλος για να κερδίσει τον βαρύγδουπο και αθάνατο τίτλο ‘ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία μιας χώρας’ ήταν ο Σάμι Χίπια.

Αρκετά χρόνια μετά από την εποχή που ο Λιτμάνεν μεσουρανούσε στα Ευρωπαικά γήπεδα δίνοντας ένα επιπλέον κλικ γοητείας στις φανέλες με το νούμερο 10, ένας άλλος Φινλανδός έρχεται να αποδείξει ότι ακόμα και εκεί ψηλά, που ο μεγαλύτερος φόβος ενός ποδοσφαιριστή δεν είναι το τάκλιν ενός αντιπάλου αλλά η περίπτωση να του έρθει η μπάλα με δύναμη στο παγωμένο πρόσωπο, εμπειρία την οποία μπορεί να συναγωνιστεί μόνο το να φας κροσέ από τον Τζο Φρέιζερ, μπορεί να ανθίσει λίγη τέχνη. Ο 33χρονος Μίκαελ Φορσέλ, μετά από ένα πετυχημένο πέρασμα από αρκετές ομάδες, κυρίως της Αγγλίας, επέστρεψε στο Ελσίνκι για να κλείσει την καριέρα του και για Φινλανδός το κάνει με εξαιρετικό τρόπο.

Τη χρονιά που μας αποχαιρέτησε πριν λίγες μέρες σκόραρε 14 φορές, αριθμός που τον καθιστά πρώτο σκόρερ της μόνιμης πρωταθλήτριας τα τελευταία χρόνια HJK, αλλά πιο εντυπωσιακό κι απ’ αυτό το κατόρθωμα είναι το ότι μοίρασε πέντε ασίστ οι οποίες ήταν όλες τακουνάκια (που όπως έχουμε ξαναπεί είναι από μόνα τους μια οπτική ηδονή), κάποια εκ των οποίων ήταν μπολιασμένα με τόση μεγάλη ποσότητα φαντασίας που θα μπορούσαν άνετα να αποτελέσουν την αφορμή για το παλιότερο κείμενο-ωδή μας προς αυτήν.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Joga bonito, βιντεοθεραπεία, ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Nations League: Η απάντηση της Ευρώπης στην Λ. Αμερική

Ο Γκάρεθ Σάουθγκειτ τοποθέτησε προσεκτικά τις σημειώσεις του πάνω στο γραφείο, τσέκαρε για μια ακόμα φορά τα σκονάκια του και ζήτησε από τους βοηθούς του να σταθούν δίπλα του για να τον βοηθήσουν σε περίπτωση που κολλήσει κάποια στιγμή. Στη συνέχεια πήρε μια πολύ βαθιά ανάσα και είπε: “Λοιπόν, θα προσπαθήσω να σας το εξηγήσω […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Ντιρκ και το πρώτο πρωτάθλημα

Ο χρόνος στο ποδόσφαιρο κυλάει διαφορετικά απ’ ότι στις κανονικές μας ζωές. Όταν η ομάδα σου ψάχνει το γκολ, δεν καταλαβαίνεις πώς φτάνεις στα τελευταία λεπτά. Όταν είναι αυτή που πρέπει να αμυνθεί, κάθε δευτερόλεπτο μοιάζει με αιώνας. Αλλά και από σεζόν σε σεζόν, τα πράγματα αλλάζουν τόσο ριζικά που οι λίγοι μήνες φαίνονται χρόνια. […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

7 σχόλια σχετικά με το “Ο εντυπωσιακός Μίκαελ Φορσέλ και οι Φινλανδοί”

  1. Ο/Η Kanthar0s λέει:

    Καλός παίχτης.

  2. Ο/Η Stefanos λέει:

    Μπορεί να κάνετε πλάκα με τους κακόμοιρους τους Φινλανδούς, αλλά ο Μικαέλ ο Φορσέλ ήτανε καλός παίκτης, και αρκετός κόσμος τον εγνώριζε (ίσως και λόγω manager, πάντως εγώ τον έχω δει να παίζει και λάιβ στην Πρέμιερ Λιγκ).

  3. Ο/Η Ventouza λέει:

    Αδικεις τους Φινλανδους στο θεμα προσφορας στον πλανητη με το να μην αναφερεις και την μαζικη παραγωγη οδηγων αγωνων
    Τομι Μακινεν,Μικα Χακινεν,Κιμι Ραικονεν

    Εδω η μεση Φινλανδη νοικοκυρα ξερει να κανει ντριφτ στο χιονι,μαζευοντας τον κωλο του αμαξιου με αναποδα τιμονια,τι να λεμε τωρα

    οι μανατζερακηδες επεισης θα τους αγαπαμε για παντα εξαιτιας του Μικα Ααριταλο

  4. Ο/Η ed_hunter λέει:

    ααριταλο!! πςςςς!!! τι θυμήθηκες τωρα!!!

  5. Ο/Η Elaith λέει:

    Aπαράδεκτο το κείμενο που δεν αναφέρει Χάκινεν-Ραικόνεν-Μάκινεν και λοιπούς ΘΕΟΥΣ της οδήγησης.
    Αίσχος duendes !

    ΥΓ Επίσης τα Lumia είναι πολύ όμορφα τηλέφωνα.

  6. Ο/Η mitsmanen λέει:

    Να διαμαρτυρηθω κι εγω εντονως για την αδικια εις βαρος των Φινλανδων Αστερων της Οδηγησης – να προσθεσω επισης Αρι Βατανεν,Γιουχα Κανκκουνεν και το ειδωλο της εφηβειας μου Χενρι Τοιβονεν.

    Υ.Γ.Το φινλανδικο ηχοχρωμα του ψευδωνυμου μου αποτελει καθε αλλο παρα συμτωσιν.

  7. Ο/Η nebeglerinio λέει:

    και να μην ξεχναμε και τον εταιρο φινλανδο μαγο της στρογγυλης θεας τον Περπεριν τον Χετεμα’ι'(γιουγκοσλαβικες ριζες εχει εδω που τα λεμε αλλα σσσσσσσσσσσσσ…).ξανθομπαμπουρας, ξεκινησε κι αυτος απο την HJK και μετα ηρθε να μαγεψει το ελληνικο κοινο και να χαρισει μπαλες στην εξεδρα με εντυπωσιακου καλ(λ)ους σεντρες-γιομες. τωρα ταλαιπωρει φιλαθλους 2-3ων ομαδων της ιταλιας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *