Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Τιμιότητα στα χρόνια του στοιχήματος

Simone-Farina_h_partb

Σε ένα από τα διάφορα σκάνδαλα στημένων αγώνων που σκάνε κατά καιρούς στην Ιταλία (τόσα πολλά που μπερδεύεσαι στο τέλος) εμφανίστηκε και το όνομα του Σιμόνε Φαρίνα και μια που η ιστορία του δεν είναι τόσο γνωστή όσο ίσως θα έπρεπε θα ασχοληθούμε μαζί του. O Ρωμαίος ποδοσφαιριστής και οπαδός της Λάτσο ξεκίνησε την μέτρια καριέρα του στα παιδικά τμήματα της Ρόμα και επειδή προφανώς οι ικανότητές του δεν ήταν σημαντικές, γρήγορα πήγε σε ομάδες της Γ’ Εθνικής που έκανε μια συνεπή (για τα δεδομένα της κατηγορίας) καριέρα.

Πιθανότατα δεν θα είχαμε ακούσει ποτέ το όνομά του (εκτός αν παίζαμε Football Manager και προπονούσαμε την Τσιταντέλα), αλλά η μοίρα τα έφερε αλλιώς. Η Γκούμπιο (ομάδα του Σιμόνε) αντιμετώπιζε στον 4ο γύρο του Κόπα Ιτάλια την Τσεζένα. Ο Σιμόνε άρχισε να δέχεται SMS από ένα νούμερο που δεν ήξερε. Μηνύματα που ήταν από κάποιον που προφανώς τον γνώριζε. Ο Φαρίνα αρχικά δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία μέχρι που τα SMS έγιναν πολλά και ενοχλητικά και εξελίχθηκαν και σε κλήσεις. Τελικά στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Αλεσάντρο Τζαμπερίνι, παλιός του συμπαίκτης στις Ακαδημίες της Ρόμα, ο οποίος υποτίθεται πήγαινε στο Γκούμπιο να πουλήσει το αυτοκίνητό του και πρότεινε να πιουν καφέ με τον Σιμόνε. Ο αθώος ήρωάς μας δεν είδε κάτι το κακό και τελικά συναντήθηκε με τον παλιό του γνωστό. Ο Τζαμπερίνι δεν άργησε να εμφανίσει τις προθέσεις του. Πρότεινε 200.000€ στον Σιμόνε τα οποία θα μοιραζόταν με τον τερματοφύλακα και κανα δυο ακόμα αμυντικούς για να φέρουν το ματσάκι με την Τσεζένα όβερ και φυσικά να το χάσουν.

Ο Φαρίνα μπορεί να ήταν σέντερ μπακ, αλλά δεν ήταν “το σέντερ μπακ που δένει τα κορδόνια του στην σέντρα” και αρνήθηκε. Ο Τζάμπε επέμενε, το έπαιξε λίγο Τζέρι Μαγκουάιρ σε στυλ “Help me, help you” λέγοντας ότι αν η Γκούμπιο κινδύνευε στο τέλος της σεζόν κάτι θα γινόταν, αλλά ο Φαρίνα δεν φάνηκε να αλλάζει γνώμη. Προφασίστηκε μια δικαιολογία και έφυγε, ενώ ο “φίλος” του έκανε χαρακτηριστικά την κίνηση της σιωπής. Άγνωστο πόσο ατρόμητος ήταν σαν κεντρικός αμυντικός ο Σιμόνε, αλλά σαν άνθρωπος δεν μάσησε. Την ίδια μέρα κιόλας πήγε και μίλησε στις αρχές. Το ματς έληξε βέβαια με 3-0 υπέρ της Τσεζένα, καθώς προφανώς δεν ήταν όλοι οι συμπαίκτες του εξίσου τίμιοι. Η ιταλική αστυνομία με τη βοήθεια της κροατικής προχώρησε το θέμα και μέσα σε έναν μήνα και μετά από παρακολουθήσεις κατάφερε να συλλάβει 17 άτομα που είχαν κάνει ένα κύκλωμα online στοιχηματισμού σε στημένα παιχνίδια.

https://www.youtube.com/watch?v=WhezvDMk5sQ#t=30

Ο Φαρίνα έγινε ο ήρωας της ημέρας. Πρόεδροι και γραμματείς έλεγαν τα καλύτερα γι’ αυτόν, μέχρι κι ο Σεπ Μπλάτερ τον ανέφερε ως παράδειγμα. Ο Τσέζαρε Πραντέλι τον φώναξε στην προετοιμασία της εθνικής Ιταλίας για να τον τιμήσει. “Το παράδειγμά του είναι ένα μήνυμα ελπίδας. Σήμερα όλοι το λένε, αλλά σε μερικούς μήνες μπορεί να είναι μόνος” δήλωσε ο κόουτς της Εθνικής και δυστυχώς δικαιώθηκε. Η Γκούμπιο έδειξε απρόθυμη να ανανεώσει το συμβόλαιό του και ο Φαρίνα έμεινε χωρίς ομάδα το επόμενο καλοκαίρι. Το εντυπωσιακό είναι ότι παρ’ ότι  είχε μια συνεπή καριέρα δεν βρέθηκε ούτε μία ομάδα να κάνει προσφορά, έστω με έναν χαμηλό μισθό. Η απόφασή του να μη δεχτεί να στηθεί, αλλά και να μην σιωπήσει στη συνέχεια, τον ανάγκασε να σταματήσει την καριέρα του μόλις στα 30 του χρόνια. Θύμα της τιμιότητάς του η επαγγελματική του σταδιοδρομία. Ευτυχώς για τον Σιμόνε, βρέθηκε τελικά η Άστον Βίλα που του έδωσε την ευκαιρία να γίνει προπονητής στα πλαίσια ενός κοινωνικού προγράμματος που έχει ως στόχο να μάθει στα παιδιά ότι πρέπει να κρατάμε το ποδόσφαιρο καθαρό και ο Ιταλός είναι πλέον στην Αγγλία προσπαθώντας να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή του ως παράδειγμα για τους μικρότερους.

Σχετικά άρθρα:

Πόσο συχνά πιάνουν έναν Έλληνα ποδοσφαιριστή
Ο Ρουμάνος Σιμόνε Φαρίνα

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ιστορίες για το τζάκι, Ιταλικό πρωτάθλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο τυχοδιώκτης που πήρε δεκατρείς τίτλους

Ήταν Μάιος του 1984 και το «παλιό» Ολίμπικο, χωρίς στέγη, φιλοξενούσε έναν τελικό Πρωταθλητριών. Ρόμα και Λίβερπουλ έφτασαν στα πέναλτι. Η Ρόμα είχε ήδη χάσει ένα με τον Κόντι και έφτανε στο τέταρτό της με τον Γκρατσιάνι. Κάτω από τα γκολπόστ της Λίβερπουλ βρισκόταν ο Μπρους Γκρόμπελαρ. Φτάνοντας κάτω από την εστία άρχισε να κάνει […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Απόδραση από το Μιλάνο: Η μέρα που ο Παλιούκα είχε 10 χέρια

Οι οπαδοί της Σαμπντόρια που θα βρεθούν το βράδυ της Κυριακής στο Μεάτσα για τον αγώνα με την Ίντερ γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι ελπίδες τους να φύγουν με κάτι θετικό από εκεί είναι λίγες. Τα τελευταία 30 χρόνια η Σαμπντόρια έχει φύγει με το διπλό από την έδρα της Ίντερ μόλις 4 φορές. Μια […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

3 σχόλια σχετικά με το “Τιμιότητα στα χρόνια του στοιχήματος”

  1. Ο/Η Stefanos λέει:

    Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η μαφία του στοιχήματος δε τον αφήνει καν να έχει δουλειά. Δε νομίζω να τους έκανε κακό στο μέλλον παίζοντας, απλά στη νοοτροπία τους η στοχοποίηση και η εκδίκηση παίζουν μεγάλο ρόλο για να αποθαρρύνονται οι υπόλοιποι από το να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Μπράβο όμως που τον κάνουν παράδειγμα, και μπράβο που του δίνεται ένας τρόπος να συνεχίσει να κερδίζει λεφτά, μέσω της τιμιότητάς του αυτή τη φορά. Πρώτον, έτσι μειώνεται η πιθανότητα να τον βρούνε “σε κανα χαντάκι” (είναι πλέον πολύ γνωστός) και δεύτερον, ο επόμενος που θα σκεφτεί να καταγγείλει στημένο, ίσως θεωρήσει ότι έτσι όχι μόνο θα κάνει το καλό, αλλά θα κερδίσει και περισσότερα χρήματα στο μέλλον (έχοντας κατ’ επέκταση μεγάλο κίνητρο για να προχωρήσει στην καταγγελία).

    Βέβαια, για να βρεις παίκτη της Serie A να το κάνει αυτό, νομίζω δε φτάνουν τα λεφτά. Εδώ ο De Sanctis πιάστηκε σε βίντεο να “ενδιαφέρεται” για τη διαφορά στο σκορ και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Στη Ρόμα και στο CL του χρόνου..

  2. Ο/Η Elaith λέει:

    Έτσι ακριβώς.
    Δυστυχώς το στοίχημα είναι μια από τις μεγαλύτερες κατάρες του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

    Το κακό είναι Στέφανε ότι και στην περίπτωση του Ρουμάνου (δες 2ο λινκ) και στην περίπτωση Φαρίνα οι ίδιες οι ομάδες δεν θέλησαν να τιμήσουν έναν τέτοιο παίκτη.

  3. Ο/Η Aris λέει:

    Πραγματικά πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Συγχαρητήρια…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *