Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Από ποδοσφαιριστής, παραλίγο “ποδοσφαιριστής”

adhemar

Πριν μερικές μέρες σχολιάσαμε τον τελικό του αμερικάνικου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου κλωτσοπατινάδας, το επονομαζόμενο και Σούπερ Μπόουλ. Κάποιοι μας έκραξαν γιατί ασχοληθήκαμε με ένα τόσο βαρετό άθλημα, κάποιοι μας έκραξαν γιατί δεν δώσαμε τον απαραίτητο σεβασμό στο άθλημα και αρκετοί συμφώνησαν ότι αυτό που λένε οι Αμερικάνοι ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα φτιαγμένο για όσους έχουν συχνοουρία μια που έχει παραπάνω διαφημίσεις από δράση. Προσωπικά ξέρω ελάχιστα από το NFL και στα γεράματα δεν έχω όρεξη να μάθω παραπάνω. Αυτό που μου έχει μείνει, από κάποιον που απεγνωσμένα προσπαθούσε να μου μάθει, είναι ότι το κουόρτερμπακ είναι κάτι σαν το 10αρι στο δικό μας το κανονικό ποδόσφαιρο. Σκεπτόμενος τον τεράστιο Βασίλη Τσ(ι)άρτα με κράνος να σιχτιρίζει που οι απαίδευτοι τερατώδεις γορίλες συμπαίκτες του δεν κατάλαβαν σαν τον Χαριστέα, αναρωτήθηκα αν πραγματικά υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των δύο αθλημάτων. Μέχρι που σήμερα πέτυχα μια σχετική ιστορία από το παρελθόν.

Ο Αντεμάρ Φερέιρα ντε Καμάργκο Νέτο (για τους φίλους Αντεμάρ) είναι ένας Βραζιλιάνος (κανείς δεν το φαντάστηκε από το όνομα) ποδοσφαιριστής που σαν αποκορύφωμα της καριέρας του έχει τη θητεία του στην Σάο Καετάνο και την Στουτγκάρδη. Μάλιστα το 2000 κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στον τελικό του υπερ-γραφικού πρωταθλήματος εκείνης της χρονιάς, όπου και τελικά έχασε από την Βάσκο, έχοντας σκοράρει 22 φορές (αν και τα γκολ δεν μέτρησαν όλα για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης). Όταν αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του το 2006 σε ηλικία 34 ετών και να αποσυρθεί σε μια φάρμα, ήρθε μια διαφορετική πρόταση από τις ΗΠΑ. Ένας ατζέντης τού πρότεινε να δοκιμαστεί στο NFL από τους Tampa Bay Buccaneers, μια ομάδα που με τις λίγες γνώσεις που έχω δεν πρέπει να ήταν και πολύ κακή, αφού είχε πάρει το Σούπερ Μπόουλ το 2002.

Ο Αντεμάρ που είχε πολύ ισχυρό σουτ παρά το μόλις 1.69 του, προοριζόταν για κίκερ που μάλλον είναι οι τύποι που σουτάρουν την μπάλα πάνω από εκείνα τα ματσούκια σαν δοκάρια. Στα δοκιμαστικά έβγαλε 9 στις 10 μπαλιές στις 60 με 80 γιάρδες (κάτι που προφανώς είναι εντυπωσιακό) και όπως δήλωσε και ο ίδιος: “οι κίκερς βγάζουν χρήματα μπαίνοντας και σουτάροντας 4-5 φορές σε κάθε ματς, εμένα μου φάνηκε πολύ εύκολο να το κάνω”, κάτι που πίστευα κι εγώ για πολλούς γνωστούς που παίζαμε μπάλα όταν ήμασταν μικροί και την έστελναν έξω από τα κάγκελα του σχολείου. Οι ιθύνοντες της ομάδας εντυπωσιάστηκαν και του πρότειναν συμβόλαιο (το οποίο μάλιστα ήταν ιδιαίτερα υψηλό) και το θέμα έμοιαζε τελειωμένο. Μόνο που ο Αντεμάρ ήταν υποχρεωμένος να παρακολουθήσει κάποια τυπικά μαθήματα σε σχολή κίκερς (!!) και θα έπρεπε να μείνει στις ΗΠΑ για περίπου τρεις μήνες. Το γεγονός ότι δεν είχε άδεια εργασίας σήμαινε ότι δεν μπορούσε να πάρει και την οικογένειά του μαζί για εκείνο το διάστημα και τελικά ο Βραζιλιάνος αποφάσισε ότι τα χρήματα δεν άξιζαν όσο τρεις μήνες με τη φαμίλια και αρνήθηκε. Μερικά χρόνια αργότερα, το 2012 σε ηλικία 40 ετών αποφάσισε να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο και σύμφωνα με όσα στοιχεία βρήκα, κατέληξε στην Λεμένσε που παίζει στην 3η εθνική του τοπικού πρωταθλήματος Παουλίστα.

Αυτό που μου μένει ως απορία είναι πώς και δεν έγιναν αντίστοιχες προτάσεις σε άλλους ποδοσφαιριστές για κάτι που φαινομενικά δείχνει αρκετά εύκολο για κάποιον ποδοσφαιριστή. Η απάντηση είναι μάλλον πολύπλευρη. Από τα λίγα που καταλαβαίνω, ο κίκερ μάλλον δεν είναι κάτι πολύ σημαντικό στο άθλημα. Υπερβάλω λίγο, αλλά σε σειρά σημαντικότητας είναι κάτι σαν τον 35χρονο σέντερ στο μπάσκετ που θα μπει να κάνει τα φάουλ στα τελευταία δευτερόλεπτα της περιόδου (όταν έχεις να δώσεις φάουλ) για να μην φορτωθεί κανείς άλλος. Επίσης, όπως λέει κι ο Τόνι Μέολα (οι παλιοί θα τον θυμάστε ως γκολκίπερ των ΗΠΑ σε Μουντιάλ) που το δοκίμασε, είναι αρκετά βαρετό. Η προπόνηση των κίκερζ δεν είναι και το πιο ενδιαφέρον πράγμα. Κι ο ρόλος σου είναι κάτι σαν εκτελεστής πέναλτι, σαν γκόλφερ που πρέπει να βάλει το μπαλάκι ή σαν κάποιος που θα εκτελεί μόνο βολές. Τόση εξειδίκευση καταντάει κουραστική. Φυσικά ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει πολύ σημαντική διαφορά στην ποδοσφαιρική μπάλα και σε αυτό το πράγμα που κλωτσούν στο NFL, οπότε όσο και καλός να είναι πρέπει να το μάθεις ξανά.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής, Ρετροφωτογραφίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο Ceguim: “Αν είχατε τα μάτια τα δικά μου, θα βλέπατε γιατί την αγαπώ”

Ο Φλάβιο Αουρέλιο Σίλβα είναι ο προπονητής που ονειρεύονται οι περισσότεροι φίλαθλοι: ακούει με προσοχή την κερκίδα. Επίσης, έχει πραγματοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα κάθε φιλάθλου καθώς εδώ και δέκα χρόνια είναι προπονητής της ομάδας της καρδιάς του, της μόνης ομάδας που υποστήριξε ποτέ. Πρόκειται βέβαια για μια ερασιτεχνική ομάδα στα προάστια της Φορταλέζα, τη Juventude EC, […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο ορισμός του “δεν πέφτει καρφίτσα”

Απρίλιος του 1966, λίγους μήνες πριν την έναρξη του 8ου Παγκοσμίου Κυπέλλου και η διοργανώτρια Αγγλία ταξιδεύει στη Σκοτία για να αντιμετωπίσει τους γείτονες της στο ιστορικό Χάμπτεν Παρκ της Γλασκόβης, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο γήπεδο του κόσμου όταν κατασκευάστηκε το 1903. (Ήταν επίσης και επίκεντρο της γκρίνιας των Γάλλων της Σέντ Ετιέν, επειδή […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

7 σχόλια σχετικά με το “Από ποδοσφαιριστής, παραλίγο “ποδοσφαιριστής””

  1. Ο/Η mojotzotzo λέει:

    Balakov ο αριστεράς.

    Από πέρσι το καλοκαίρι: http://www.youtube.com/watch?v=9avRBdH5LiU

  2. Ο/Η Elaith λέει:

    Ο Νίκος ο Καράμπελας θα έκανε καριέρα σίγουρα.

    Ο δεξής;

  3. Ο/Η panagos λέει:

    Γκανεα?

  4. Balakov + Ze Elias

  5. Ο/Η Elaith λέει:

    Moιάζει πολύ με Ζε Ελίας (και Γιαννάκη Οκκά) αλλά όχι

  6. Ειπα Ζε Ελιας αλλα μετα συνειδητοποιησα οτι ειναι η Στουτγκαρδη και οχι η Λεβερκουζεν… Ζητω συγνωμη

  7. Ο/Η γιώργος λέει:

    ο ρόλος του κίκερ είναι σημαντικός. Πολλές φορές τα ματς τα κερδίζει μια κλωτσιά του κίκερ…..Ναι, είναι εντυπωσιακό να σουτάρεις και να σκοράρεις απ’ τις 60 γυάρδες. Νομίζω οτι το πιο μακρυνό σουτ σε αγώνα είναι απ’ τις 60- για εύστοχο μιλάμε πάντα. Οχι, δεν είναι το ίδιο να κλωτσάς τη μπάλα και την οβάλ μπάλα….
    Ναι, έχει γίνει αντίστοιχη πρόταση στον David Beckham τον πρώην της Μάντσεστερ.
    Ναι, είναι κάτι δύσκολο…..ο κίκερ έχει κάτι λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα στη διάθεσή του και η μπάλα πρέπει να στηθεί σωστά για να την κλωτσήσει πριν του την πέσουν οι γορίλες (οι κίκερ συνήθως είναι μικροκαμωμένοι…και ο ρόλος τους ανάλογος του τερματοφύλακα: Τέρμα καθόταν πάντα αυτός που με τα πόδια δεν τα κατάφερνε καλά….)
    Ωστόσο…το NFL μπορεί να (σας) φαίνεται βαρετό. Είανι όμως εντυπωσιακό, με πολύ δυνατές φάσεις. Προσωπικά, το προτιμώ απ’ το “Πλατανιάς- Πανσερραικός”…..
    ….ή τα 43 συνεχόμενα πρωταθλήματα του γαύρου….ντάξει, ο γαύρος κερδά, παίζουμε για τη δεύτερη θέση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *