Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Το Αφρικανικό Φιλότιμο

Στον κόσμο του ποδοσφαίρου οι Αφρικανοί ποδοσφαιριστές έχουν διάφορες ταμπελίτσες. Ότι έχουν φοβερή μυϊκή δύναμη, τρέχουν ασταμάτητα, καταπίνουν χιλιόμετρα και ότι με τα μεγάλα τους κανιά μπορούν να πιάσουν περίεργα και πολύ δυνατά σουτ. Από την άλλη, ο επαγγελματισμός είναι άγνωστη λέξη, είναι χαβαλέδες, λουφαδόροι στις προπονήσεις, η ηλικία τους είναι πλάσμα του μύθου και όταν πάνε διακοπές παίρνουν εκτός από την κανονική άδεια και μια τιμητική από τη σημαία. Πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις όπως ο Ντρογκμπά, ο Ετό ή ο Εσσιέν να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Αυτό το οποίο είναι ελάχιστα γνωστό, είναι ότι αν τους τσιγκλήσεις το φιλότιμο μπορείς να πάρεις πολλά πράγματα από αυτούς.

Ο Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ, γνωστός και ως ‘η επιθετικούρα με τη φούντα’, είχε μείνει στην απέξω από το Βίλλας-Μπόας. Με τον Πορτογάλο είχε μόνο μία συμμετοχή φέτος στο 6-0 με τη Μάντσεστερ Σίτυ. Από τότε που ο Αντρέ έφαγε τη σπιρουνιά και ανάλαβε ο Σέργουντ ο Μανώλης είναι ο βασικός επιθετικός της Τότεναμ και αν είναι να μείνει κάποιος στον πάγκο, αυτός είναι ο 30 million man Σολδάδο. Μετράει έξι γκολ σε έντεκα εμφανίσεις από την αλλαγή προπονητή και δείχνει με κάθε τρόπο ότι είναι ένα θηρίο έξω από το κλουβί. Νιώθει την ανάγκη να αποδείξει ότι είναι επιθετικούρα, να δώσει απαντήσεις στον κακό Πορτογάλο που τον είχε στην απέξω.

http://www.youtube.com/watch?v=bPOrOYI3v-8

Μερικά χιλιόμετρα πιο Νότια, στη Βαλένθια ο Σοφιαν Φεγκουλί ενώ με τον Τζούκιτς ξεκίνησε βασικός έχασε μετά από τέσσερα ματς τη θέση του. Σε ειδικές περιπτώσεις χρησιμοποιούνταν ως αλλαγή. Αλλά επειδή ο ψυχισμός των παιχτών από το Μαγρέμπ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος, μόλις άλλαξε και εκεί ο προπονητής του τσίγκλησε το φιλότιμο. Με τον Πίτσι δεν είναι το ένα γκολ και οι πέντε ασσίστ που έχει βγάλει, αλλά η συνολική απόδοσή του. Την Κυριακή είχε κάνει το Ζόρντι Άλμπα να διασκευάσει ένα παλιό άσμα του Λαζόπουλου: Παπαθεμελή, Παπαθεμελή, απόψε στην πλευρά μου αλωνίζει ο Φεγκουλί.

http://www.youtube.com/watch?v=Y7Xzh9OeKmo

Όσο και αν σε εκνευρίζουν με τη συμπεριφορά τους στις προπονήσεις, στην εξωγηπεδική τους ζωή, αλλά και με την εμφανή τους βαρεμάρα μέσα στο γήπεδο, όταν αποκτήσουν κίνητρο βγάζουν όλο το πάθος και το ταλέντο τους στο χορτάρι. Διότι, στη Μάμα Άφρικα, η ζωή είναι ένας χορός και ένα τραγούδι. Απλώς ο καθένας πρέπει να βρει το δικό του σκοπό.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Joga bonito, Αγγλικό πρωτάθλημα, ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, Ισπανικό πρωτάθλημα, Χωρίς κατηγορία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο Ράνγκνικ και η νέα εποχή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

«Το ποδόσφαιρο που μου αρέσει είναι το χέβι μέταλ και το ροκ εν ρολ. Μισώ να κάνουμε πάσες πίσω στην άμυνα. Απλά να έχουμε τη μπάλα στην κατοχή μας δεν έχει κανένα νόημα». Η ατάκα που μόλις διαβάσατε θα μπορούσε να ανήκει στον Γιούργκεν Κλοπ. Θα μπορούσε να ανήκει και στον Τόμας Τούχελ. Θα μπορούσε […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Θυμάσαι Τότε στο Γήπεδο;

Συνεχίζοντας στο λήμμα ‘Σκωτία’ αυτή τη φορά έπεσα πάνω σε κάτι που δεν έχει να κάνει με οπαδούς και φιλανθρωπία, αλλά με ένα οργανωμένο ιατρικό πρόγραμμα. Το ίδρυμα ‘Alzheimer Scotland’, που δραστηριοποιείται κατά της νόσου που έχει στον τίτλο του όσο και κατά της γεροντικής άνοιας, εδώ και δύο χρόνια έχει εγκαινιάσει ένα πρόγραμμα που […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

4 σχόλια σχετικά με το “Το Αφρικανικό Φιλότιμο”

  1. Ο/Η Γιώργος Ζάκκας λέει:

    Ο Μπόας δικαίως είχε τον Αντεμπαγιόρ εκτός φέτος μετά την περσινή του σεζόν. Ήταν από αδιάφορος μέχρι εξοργιστικά στααρχιδιατου ο Μανώλης, με αποκορύφωμα το πώς πήγε να βαρέσει το πέναλτι στους 8 του Γιουρόπα με την Βασιλεία.

    Ωστόσο, πράγματι υπό τις οδηγείες -βλακα- Τιμ Σέργουντ και επειδή όπως γράφεις “θέλει να αποδείξει στον κακό Πορτογάλο- έχει θιχτεί το ΥΠΕΡΜΕΤΡΟ “ΕΓΩ” ΤΟΥ και βγάζει φιλότιμες προσπάθειες. Ειδικά στο ματς με την Σίτι αν και δεν σκόραρε, έριχνε ξύλο, έτρεχε, πίεζε, έσπαγε την μπάλα… Γενικά ήταν ένας Αντέμπα τελείως αλλαγμένος.

    Άρα πολύ εύστοχο το point του κειμένου!

  2. Ο/Η Stefanos λέει:

    Προχτές έδειξες τα “ανολοκλήρωτα” γκολ του Μέσσι και συμπεριέλαβες ένα κόντρα στη Βαλένθια. Σήμερα βάζεις βίντεο με το Φεγκουλί και βλέπουμε ξανά και ξανά την αντίδραση (!) του γκόμενου της Σακίρας στο κέντρο εκεί της περιοχής. Δε μπορώ να κρατηθώ άλλο, θα τον πω τον πόνο μου: είχα ποντάρει στην ισοπαλία του 8,00 σε αυτό το ματς, και ήρθε διπλό του 19,00 με 2-3 και με μεγάλες ευκαιρίες της Μπάρσα για 3-3. Όπως όσοι παίζουν κουμάρι, έχω χάσει κι έχω χάσει, αλλά τέτοια αλληλουχία γεγονότων, σπάνια!

  3. Ο/Η Elaith λέει:

    Εντάξει, ότι και να πεις θα έχεις δίκιο έτσι όπως εξελίχθηκε.

    Πάμε ρε Φεγκουλί αλάνι. Πάμε ρε Πίτσι υπερπρωταθληματικέ κόουτς.

  4. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    @Stefanos να ξέρεις ότι είμαστε 6-7 διαφορετικοί που ανεβάζουμε θέματα και εκείνο με το Messi δεν το ανέβασα εγώ. Παρόλ’ αυτά σε καταλαβαίνω, αν και δεν παίζω στοίχημα παρά μόνο σε τελικούς Europa, Ch.L., Euro & Mundial. Και δεν είναι γκόμενος της Κολομβιανής τραγουδίστριας, την έχει παντρευτεί(χειρότερα).

    Γιώργο ο AVB οφείλει να ξέρει ότι οι αθλητές είναι σαν τα αμοιβαία κεφάλαια: οι περελθοντικές αποδόσεις δεν εξασφαλίζουν τις μελλοντικές. Ότι πέρυσι ήταν για να τον πετάξεις στην Tottenham High Road προφανώς και ήταν, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι από τη στιγμή που δεν τον πούλησε δεν έπρεπε να τον χρησιμοποιήσει καθόλου. Σίγουρα όμως, αν τον έβαζε δε θα ήταν τόσο καλός όσο είναι τώρα. (Εντάξει μην αλλάξω και το νόημα του post)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *