Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Όταν Το Σουδάν Ενώθηκε Για 90 Λεπτά

Όταν κάποιος ακούει ‘Σουδάν’ συνήθως του έρχονται εικόνες εμφυλίου, πείνας και εξαθλίωσης. Η Αφρικανική χώρα έχει το μακροβιότερο εμφύλιο, που μαίνεται από το 1955 και μια περιοχή όπου έχει υποστεί γενοκτονία, το Νταρφούρ, στα Νότιο-Δυτικά της χώρας, παρά μια περίπου δεκαετή ανακωχή τη το 1970. Μάλιστα από τη συμφωνία ειρήνης του 2005 και μετά ουσιαστικά έχει διχοτομηθεί σε ‘Δημοκρατία του Σουδάν’ στο Βορρά και ‘Δημοκρατία του Νότιου Σουδάν’.

South sudan

Από το 2011 το Νότιο Σουδάν αποτελεί ανεξάρτητο κράτος και ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να εγγραφεί μέλος της FIFA, η οποία το δέχτηκε στους κόλπους της το Μάιο του ίδιου έτους.  Τον Ιανουάριο του 2014 βρέθηκε στη 202η θέση της κατάταξης της FIFA, ξεπερνώντας ποδοσφαιρομάνες χώρες όπως το Σαν Μαρίνο και τη  Σομαλία, κυρίως λόγο μιας επικής ισοπαλίας με σκορ 2-2 εναντίον της 85ης Ουγκάντας.

Από την αρχή αυτής της σεζόν δύο σύλλογοι από το Νότιο Σουδάν συμμετέχουν στις διοργανώσεις της CAF, της αντίστοιχης UEFA στην Αφρική. Από την πρωτεύουσα Τζούμπα η Μαλάκια (έτσι προφέρεται και δεν έχει καλαμάρι ως σήμα) συμμετέχει στο Confederation Cup αντίστοιχο Europa League της Αφρικής και η Ατλάμπαρα (που μεταφράζεται ως ‘Όξω από Εδώ’ στην τοπική Αραβική διάλεκτο) στο CAF Champions League. Τα προβλήματα ξεκίνησαν από τότε που δήλωσαν την έδρα τους. Η CAF αρνήθηκε να διεξαχθούν τα παιχνίδια τους στη Τζούμπα για λόγους ασφαλείας. Τότε και οι δύο σύλλογοι έκαναν μια παράδοξη επιλογή. Αντί να επιλέξουν ως έδρα την Καμπάλα της Ουγκάντα ή το Ναϊρόμπι της Κένυας, μέρη που απέχουν αρκετά χιλιόμετρα από τη Τζούμπα (περίπου 700) αλλά έχουν μεγάλες κοινότητες Νότιο-Σουδανών, προέκριναν το Χαρτούμ, πρωτεύουσα των ‘Βορείων’ και πόλη που απέχει περίπου 1.400 χιλιόμετρα από τη Τζούμπα. Στο Βόρειο Σουδάν, τη χώρα με την οποία βρίσκονταν σε πόλεμο σχεδόν μισό αιώνα!

61115_logo_malakia_fc 90235_logo_atlabara_fc

Στο ταξίδι της Μαλάκια προς το Χαρτούμ ηγείτο ο αρχηγός της, Richard Justin, πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας του Σουδάν και λατρεμένη προσωπικότητα ανάμεσα στους οπαδούς των δύο μεγάλων ομάδων των ‘Βορείων’ Αλ Χιλάλ και Αλ Μεριέκ. Εκτός από τον Justin όλοι οι άλλοι παίχτες ήταν άπειροι, προερχόμενοι από μικρότερες κατηγορίες. Θα έλεγα αμούστακα παιδιά, αλλά στην Αφρική ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος με την ηλικία. Το παιχνίδι στο Χαρτούμ ήταν ενάντια στην CARA από το Κογκό, στο ‘Εεεε, παρθενικό παιχνίδι της Ομάδας του Νοτίου Σουδάν στις διεθνείς διοργανώσεις’.

Το ματς ξεκίνησε με συγκλονιστική υποδοχή από τους οπαδούς με την είσοδο της Μαλάκιας στον αγωνιστικό χώρο. Σημαίες τόσο του Βορείου όσο και του Νοτίου Σουδάν ανέμιζαν στις εξέδρες. Η εικόνα ήταν αποτέλεσμα μιας τεράστιας καμπάνιας που έτρεξαν οι οπαδοί των Αλ Χιλάλ και Αλ Μεριέκ, όταν ανακοινώθηκε ότι η Μαλάκια επέλεξε το Χαρτούμ ως έδρα. Οι ultras σε συνεργασία με πολιτικούς και κοινωνικούς ακτιβιστές κινητοποίησαν τον κόσμο στο Χαρτούμ ώστε να πάει γήπεδο και να υποστηρίξει τους, πρώην, συμπατριώτες τους. Ο Σουδανός αθλητικογράφος Ελ Ταγιέμπ Φαράχ έγραψε ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να φτιάξει εκείνο που κατέστρεψαν οι πολιτικοί: “Δε διάλεξαν το Χαρτούμ εξαιτίας του πεντάστερου γηπέδου του ή του καλού του καιρού. Τα αδέρφια μας από το Νότο είναι εδώ επειδή είναι ακόμα μαζί μας, ξέρουν ότι θα τους υποστηρίξουμε”.

Κατά τη διάρκεια του ματς, από τις εξέδρες ακούγονταν κραυγές και συνθήματα σε όλες τις γλώσσες και διαλέκτους του Σουδάν. Χοροί από όλες τις περιοχές και μπινελίκια για τα αμυντικά λάθη και τις χαμένες ευκαιρίες στόλιζαν του παίχτες της Μαλάκια όλο το ενενηντάλεπτο, από όλο τη γήπεδο. Και μπορεί να έχασαν 0-1 το παιχνίδι, μπορεί να τους σκόρπισαν 4-0 στη ρεβάνς, αλλά ο Justin και οι συμπαίχτες του γύρισαν στη Τζούμπα σίγουροι ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο.

Μια βδομάδα μετά, ίδια ατμόσφαιρα επικρατούσε και στο ματς της αιώνιας αντιπάλου της Μαλάκια στο ‘Ντέρμπι της Τζούμπα’ (!), Ατλάμπαρα. Αυτοί έπρεπε να ανατρέψουν το 2-0 με το οποίο είχαν χάσει στη Γκάνα από την τοπική Μπερεκούμ Τσέλσι. Ως λίγο καλύτερη ομάδα κέρδισαν 2-0, πριν αποκλειστούν από τους Γκανέζους στα πέναλντυ.

Παρόλο που το Σουδάν δεν είναι ακριβώς ποδοσφαιρομάνα, οι δύο Βόρειοι μεγάλοι σύλλογοι πάνε καλά στις διοργανώσεις τις CAF με παρουσίες σε προημιτελικά και στο μεταξύ του ‘Αμντόρμαν Ντέρμι’, μαζεύουν πάνω από 40.000 κόσμο σταθερά. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Σουδάν (των Βορείων) προμοτάρει τέτοιες ενέργειες και παράγοντές της δηλώνουν: ‘Μοιραζόμαστε την ίδια γη για χρόνια. Ο Βορράς και ο Νότος μπορεί να έχουν διαφορετικές κυβερνήσεις πια, αλλά για πολλού παραμένουμε ένα έθνος. Ο αθλητισμός μπορεί να μας ενώσει με την υποστήριξη που παρέχει. Δεν έχουμε καμία σχέση με την πολιτική, είμαστε χαρούμενοι να συνδεθούμε μαζί τους και τους ευχόμαστε καλή τύχη’.

Παρά την ξύλινη γλώσσα του παράγοντα, είναι γεγονός ότι το ποδόσφαιρο, έστω για δύο ενενηντάλεπτα ένωσε μια διχασμένη χώρα και κοινωνία, που πολεμούσε μεταξύ της για πάνω από 50 χρόνια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ιστορίες για το τζάκι, παγκόσμιο ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ήρωες που δεν ξέρουμε: Νέστορ Ορτιγόσα

Ίσως ο τίτλος να αδικεί τον συγκεκριμένο παίκτη. Σίγουρα θα βρεθεί κάποιος και θα πει: “Μας δουλεύεις ρε Σομπρέρο; Δεν γνωρίζουμε τον χοντρούλη Νέστορα;”, αλλά η αλήθεια είναι ότι σε αυτή την ενότητα κειμένων ασχολούμαστε μεν με παίκτες που έχουν κερδίσει την αγάπη του κόσμου, έχουν καταφέρει επιτυχίες, αλλά στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό της Ευρώπης […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η μέρα που ο Αριέλ Ορτέγκα αρνήθηκε να βγει αλλαγή

Είναι ευλογία για έναν προπονητή να έχει παίκτες που ξέρουν μπάλα, παίκτες που μπορούν να κρίνουν έναν αγώνα χάρη στο ξεχωριστό ταλέντο τους. Από την άλλη είναι κατάρα να έχει παίκτες που είναι ικανοί για το χειρότερο, που είναι ατίθασοι, που συχνά έχουν προσωπικά προβλήματα και μπορούν να κάνουν ζημιά στην ψυχολογία των υπολοίπων στα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *