Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Μια Καριέρα Την Έχουμε

Θυμάμαι όταν πήγα στην Γαλλία και με την Μπορντώ πρωταθλήτρια να έχει σπάσει την κυριαρχία της Λυών, πολλά αφιερώματα στο Λοράν Μπλαν. Εκείνο που προέβαλαν τότε τόσο η Εκίπ όσο και το Φρανς Φουτμπόλ είναι ότι ο ‘Πρόεδρος’ είχε φτιάξει μια περιουσία περίπου 25 εκατομμυρίων στην καριέρα του την οποία διαχειριζόταν με σύνεση. Ο Μπλαν ανήκει όμως στους ελάχιστους εκείνους πρώην ποδοσφαιριστές που καταφέρνουν να διατηρούν την περιουσία τους αφού κρεμάσουν τα παπούτσια τους.

football_fixing_300

Θα μου πείτε τώρα σιγά μην κλάψουμε για τα κακομαθημένα που γίνονται εκατομμυριούχοι στα 20 κάτι τους και δεν ξέρουν τι να κάνουν τα λεφτά τους. Νομίζουν ότι τα χρήματα θα έρχονται πάντα και αγοράζουν σπίτια, αμάξια, μηχανάκια που δεν μπορούν να οδηγήσουν στο Λονδίνο, ξενύχτια, γκόμενες, βίζιτες και ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Φυσικά και μπορεί να υποστηρίξει ο ποδοσφαιριστής αυτή τη ζωή όταν βγάζει κατά μέσο όρο 12,5 εκατομμύρια λίρες το χρόνο στην καριέρα του, όπως έδειξε μια πρόσφατη μελέτη στη Βρετανία. Το κρίσιμο στοιχείο όμως είναι το ‘κατά τη διάρκεια’.

Η μποέμ και μεγάλη ζωή είναι στοιχείο της βιομηχανίας του θεάματος στην οποία ανήκουν τα σπορ. Γκαλά, λαμπερές εμφανίσεις και αστραφτερές γκόμενες συνοδεύουν τους ποδοσφαιριστές με τις ευλογίες χορηγών και μάνατζερ για να χτίσουν την εικόνα τους. Παιδιά με χαμηλή μόρφωση οι περισσότεροι και συχνά προερχόμενοι από φτωχές οικογένειες ή γειτονιές γίνονται πολυεκατομμυριούχοι και ζουν το παραμύθι τους. Συμβόλαια, μεταγραφές, μπόνους, χορηγίες και ένας μάνατζερ που προμοτάρει χαϊλίκια βάζουν τον παίχτη στην γκλάμουρους πλευρά της ζωής, πείθοντάς τον ότι εκεί ανήκει. Ειδικά όσο έρχονται τρόπαια και καλές εμφανίσεις το χρήμα ρέει.

Σε αυτόν τον κόσμο δε χωράνε περιορισμοί. Γιατί να σκεφτεί δεύτερη φορά πριν αγοράσει τη νέα Μαζεράτι/Φερράρι/Μπέντλεϋ; Για ποιο λόγο να αποταμιεύσει; Είναι σταρ στο γήπεδο και ως σταρ πρέπει να συμπεριφέρεται και έξω από αυτό. Το σχολείο είναι για εκείνους που δεν μπορούν να κλοτσήσουν το τόπι. Οι ποδοσφαιριστές γίνονται ινδάλματα, αφίσες, μοιράζουν αυτόγραφα και δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι διότι τους ακολουθούν οι φαν. Και εκεί που οι σπασίκλες του σχολείου αρχίζουν τη ζωή τους, κάπου στα 30 δηλαδή, οι ποδοσφαιριστές βλέπουν το τέλος να έρχεται. Με το που θα κρεμάσουν τα παπούτσια τους οι επιταγές σταματάνε να έρχονται, όμως δεν μπορείς να μάθεις νέα κόλπα σε αυτήν την ηλικία. Η ζωή συνεχίζεται μέχρι να στεγνώσουν οι λογαριασμοί. Και οι λογαριασμοί στεγνώνουν γρηγορότερα όταν ο ποδοσφαιριστής τη δει επιχειρηματίας και κάνει επενδύσεις ακολουθώντας συμβουλές αρπακτικών που στοχεύουν στο να τα φάνε από τον αμόρφωτο πλούσιο.

Οι επιλογές καθορίζουν μονοπάτια, λένε οι Άγγλοι. Η έρευνα ισχυρίζεται ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παλαίμαχοι μετά την απόσυρσή τους από την ενεργό δράση βασίζεται στις οικονομικές επιλογές του παρελθόντος. Στα λάθη που έκαναν όταν ήταν νέοι και άμυαλοι. Μόνο που δεν είναι μόνο αυτό. Η εγκατάλειψη της μόρφωσης, οι κακές επιλογές μάνατζερ, οι σχέσεις με τις διάφορες σελέμπριτις βαραίνουν εξίσου. Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία γλεντάμε τα αμερικανικά σπορ: την εμπορευματική λογική τους, τη μεταφορά ομάδων από πόλη σε πόλη, τις κλειστές λίγκες και τόσα άλλα. Αλλά το ότι έχουν ως απαραίτητο στοιχείο το πτυχίο κολεγίου για να γίνει κάποιος επαγγελματίας αθλητής τους το βάζουμε ως προσόν. Οι ιστορίες χρεοκοπημένων πρώην αθλητών στις ΗΠΑ είναι λίγες και γίνονται πρωτοσέλιδα, ενώ για τους ποδοσφαιριστές τέτοιες ιστορίες δεν είναι καν είδηση πια.

Σκεφτείτε πώς αντιμετωπίζουμε τον κάθε Ρομπέρτο Κάρλος που παίζει στην ποδοσφαιρική παραμεθόριο μέχρι τα 40 του γιατί έχει χρέη; Τον Μάικλ Όουεν, τελειωμένο εδώ και 6-7 χρόνια, που έκανε συμβόλαια και πλέον διαφημίσεις και περιγραφές επειδή του τα φάγανε τ’ αλόγατα; Τον Πωλ Γκασκόιν που δεν είχε λεφτά να μπει σε κλινική αποτοξίνωσης και χρειάστηκε να γίνει έρανος για να μαζευτούν; Πόσο ειρωνικό είναι παίχτες που πήγαιναν στα προεδρικά μέγαρα για χαιρετούρες με Πρωθυπουργούς, Προέδρους και Βασιλείς όταν κατέκτησαν κάποιο τίτλο, να ζουν μετά από μερικά χρόνια από κρατικά επιδόματα;

http://www.youtube.com/watch?v=Z_MR8xl473M

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

βιντεοθεραπεία, παγκόσμιο ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

To ποδόσφαιρο είναι ελευθερία

Timbuktu του Αμπντεραμάν Σισακό. Όσοι δεν γνωρίζετε για την ταινία, κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και δείτε τη. Πραγματικά θα βιώσετε πράγματα που φαντάζουν σε όλους εμάς τόσο ξένα και θα σας προκαλέσουν περίεργα συναισθήματα. Υπάρχουν  όμως άνθρωποι που απαγορεύεται να παίξουν μουσική, απαγορεύεται να αγαπηθούν (αν δεν παντρευτούν), απαγορεύεται να παίξουν ποδόσφαιρο. Και […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο αρχηγός Κάρλες Πουγιόλ

———- “Δεν μπορώ να φανταστώ μια Μπαρτσελόνα χωρίς αυτόν. Θυμάμαι τη μέρα που είχε επιστρέψει μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό. Στη μέση του αγώνα του είπα: ‘Πούγι, μου έλειψες πάρα πολύ’. Μου απάντησε να σκάσω και να συγκεντρωθώ. Μια άλλη φορά ο αγώνας είχε σταματήσει, κάποιος ήταν πάνω στο φορείο και αυτός συνέχιζε να μου […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

11 σχόλια σχετικά με το “Μια Καριέρα Την Έχουμε”

  1. Ο/Η Nikos Lioliopoulos λέει:

    ειναι πολυ οι έλληνες σε αυτή την κατάσταση. Ενας πχ. μεγάλος τεχνίτης στην μπάλα αλλά κακότεχνος στην …μπίλια.

  2. Ο/Η zymaroulis λέει:

    Για να είμαστε ακριβείς, ο Roberto Carlos όχι μόνο απένταρος δεν είναι, αλλά όπως είπε και στην Gazzetta dello Sport σήμερα έχει την Bugatti Veyron παρκαρισμένη στη Μαδρίτη. http://www.gazzetta.it/Calcio/Estero/11-02-2014/roberto-carlos-io-miei-8-figli-6-donne-scherzi-seedorf-8044885848.shtml

  3. Ο/Η duendes λέει:

    Ένα τέτοιο παράδειγμα ποδοσφαιριστή, όπως αποκαλύφθηκε πολύ πρόσφατα, είναι ο Καντέτε:
    http://www.theguardian.com/football/blog/2014/jan/29/jorge-cadete-portugal-celtic-state-benefits

  4. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    zymaroulis ο Roberto Carlos είχε δηλώσει ο ίδιος όταν πήγε στο Νταγκεστάν ότι το έκανε γιατί χρειαζόταν χρήματα για να καλύψει τα χρέη του. Τώρα επειδή πέτυχε το hype της Ανζί και κατάφερε να μαζέψει κάποια λεφτά δεν τον κάνει συνετό διαχειριστή. Το παράδειγμα που φέρνεις δείχνει ότι με αυτήν την νοοτροπία μάλλον θα ξαναμείνει σύντομα απένταρος.

  5. Ο/Η zymaroulis λέει:

    Ανθρωπος με 6 γυναίκες και 8 παιδιά σαφώς και δεν είναι συνετός. Γενικά! Αλλά αυτό που λέω εγώ ειναι πως για τον Roberto Carlos δεν υπάρχει σαφής αναφορά ότι έμεινε απένταρος. (όσο το έψαξα, πουθενά δεν βρήκα κάτι αντίστοιχο, δημοσιευμένο)
    Όπως και να ‘χει σίγουρα ακόμα και αυτός να μην είναι απένταρος, υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι που είναι…

  6. Ο/Η Elaith λέει:

    Σοβαρά έχει 6 γυναίκες και 8 παιδιά;

  7. Ο/Η Petros λέει:

    Πριν από καιρό είδα και αυτό, στο BBC, ακριβώς για ποδοσφαιριστές, με πολλά λεφτά και πολύ μικρής διάρκειας επαγγελματική ζωή.

    http://www.bbc.com/sport/0/football/24160513

  8. Ο/Η kots λέει:

    καπου πηρε το ματι μου οτι τεσσερις στους πεντε παιχτες του ΝΒΑ χρεοκωπουν μεσα σε μια πενταετια απ την αποχωρηση απ την ενεργο δραση.

  9. Ο/Η Elaith λέει:

    Για το ΝΒΑ το έχω ακούσει κι εγώ. Μεγαλύτερο παράδειγμα ο Άιβερσον που πρέπει να έφαγε λεφτά που δεν γίνεται να τα ξοδέψεις και να προσπαθήσεις…

  10. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Αυτό με το ΝΒΑ το είδα και εγώ. Το ρεπορτάζ μιλάει κυρίως για παίχτες που ανήκαν συνήθως στο supporting cast. Με μερικά εντυπωσιακά παραδείγματα όπως αυτό του Iverson. Βέβαια αν ο Lebron James έχει στη βίλλα του πλυσταριό με 8 πλυντήρια, μάλλον καταλαβαίνετε πώς συμβαίνει. Vanity Affair

  11. Ο/Η ισιδωρος λέει:

    κλασσικο παραδειγμα ΝΒΑ ειναι και ο Μπαρκλει που ειχε πει κατι του τυπου μια βραδια μου σε καζινο του Βεγκας ηταν πανω απο 1 εκατομμυριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *