Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Στο Θολωμένο Μου Μυαλό

Μια από τις αγαπημένες δηλώσεις παιχτών πριν και μετά τα παιχνίδια είναι εκείνη που αναφέρεται στην ψυχολογία. Έχουμε ακούσει ορισμένα αριστουργήματα όπως: ‘Το γρήγορο γκολ που πετύχαμε μας ανέβασε την ψυχολογία και μετά ελέγξαμε το παιχνίδι. Ύστερα δεχτήκαμε ένα γκολ σε ανύποπτη φάση και έπεσε η ψυχολογία μας. Μιλήσαμε στο ημίχρονο και βγήκαμε με άλλη ψυχολογία στο δεύτερο ημίχρονο. Πετύχαμε αυτό που θέλαμε, αλλά μετά καθίσαμε πίσω και δεχτήκαμε την ισοφάριση και έπεσε η ψυχολογία μας με αποτέλεσμα να δεχτούμε πίεση τα τελευταία 10 λεπτά’ (Κώστας Κατσουράνης μετά από 2-2 του Παναθηναϊκού).

Έχουμε την κακή συνήθεια να πιστεύουμε ότι τα mind games επηρεάζουν τους παίχτες. Ότι αν ο Μουρίνιο πει το τάδε για τον δείνα θα τρελαθούν οι παίχτες ή θα μπερδευτούν. Όμως οι μύστες του ποδοσφαίρου διαφωνούν. Οι 10 σοφοί της Αγγλίας (σε σχηματισμό 4-4-2 πάντα) κάνουν χρόνια μελέτες του φαινομένου. Από την εποχή που ο Σερ Άλεξ πλακωνόταν με τον Αρσέν καταγράφουν κάθε μανούρα, τσακωμό, πλάκωμα, καβγά μέσα και, κυρίως, έξω από το γήπεδο των προπονητών. Και όπως ανακάλυψαν το ποδόσφαιρο, βρήκαν ότι το αλισβερίσι δηλώσεων γίνεται για να μπλέξει ο αντίπαλος προπονητής.

benitez-mourinho

Οι προπονητές μιλάνε σπάνια για τους αντίπαλους ποδοσφαιριστές. Στοχεύουν τους αντίπαλους προπονητές (65% των δηλώσεων) ή τους αντίπαλους συλλόγους (33% των δηλώσεων). Το βασικό ζητούμενο είναι να εκνευρίσεις τον αντίπαλο ώστε να κάνει λάθος επιλογές. Έτσι δεν πετάς τα καρφιά όποτε λάχει. Τη δήλωση την κάνεις λίγο πριν αντιμετωπίσεις το στόχο. Ας πάρουμε ως μοντέλο τον Πορτογάλο παρλαπίπα που κάθε βδομάδα κάνει μια τέτοια δήλωση. Έχει μιλήσει αρνητικά για τον Βεγκέρ, τον Μπενίτεθ, τον Γκουαρδιόλα, τον Αντσελότι, τον Πελεγρίνι και τόσους άλλους. Τα σχόλια πάντα έγιναν πριν από αναμετρήσεις των συλλόγων που προπονούσε με αυτούς τους προπονητές. Έπιασε το κόλπο; Κανείς δεν ξέρει σε ποιο βαθμό. Ανάγκασε όμως τον ψύχραιμο Γκουαρδιόλα να πει σε συνέντευξη τύπου ότι ‘αυτός ο puto είναι ο καλύτερος σε αυτό το κομμάτι’. Και τον Αρσέν πρόσφατα να πει ότι ‘Αυτά που λέει είναι πιο ντροπιαστικά για την Τσέλσι απ’ ότι για εμένα’.

Ο Μουρίνιο είναι το απόλυτο παράδειγμα. Μιλάει για όλους και πάντα θα βρει κάτι αρνητικό να πει. Γι’ αυτό και τα ταμπλόιντ στην Αγγλία τον λατρεύουν. Θα πει για το πόσο χάλια είναι το τάδε κλαμπ, πόσο σκατά τα έχει κάνει κάποιος προπονητής σε ένα μεγάλο κλαμπ, πόσο τον πολεμάνε οι διάφοροι ‘Μεσιέ ευγενικοί’ επειδή ζηλεύουν τις επιτυχίες του, οι διαιτητές, οι επόπτες, οι φροντιστές, οι στιούαρντς, οι τσιρλίντες, ο χοντρός στο δεύτερο διάζωμα με την μπυροκοιλιά. Άλλες σιγανοπαπαδιές κάνουν άλλα κόλπα. Ο Μπενίτεθ το 2010 παίζει ένα παιχνίδι πρωταθλήματος κόντρα στην Μπλάκμπερν του Αλαρντάις τότε. Πριν το παιχνίδι δηλώνει ‘να σκοράρουμε γρήγορα για να τελειώσουμε το παιχνίδι’. Το ματς γίνεται 2-0 στο 20’ και ο Ράφα γυρνάει στο Σαμ μέσα στο γήπεδο και του δείχνει με τα χέρια ‘τελείωσε’. Ο Σαμ εκνευρίζεται και ξεχνάει να κάνει τις αλλαγές, δηλώνοντας μετά το παιχνίδι ότι ‘ένας μάνατζερ αυτής της εμπειρίας δεν έπρεπε να το κάνει αυτό’. Σίγουρα έπιασε.

whisper

Με τέτοια δεδομένα οι 4-4-2 σοφοί κατέληξαν στο τρίπτυχο του πετυχημένου mind-game:

1)      Άστο Τελευταία Στιγμή

Μην πεις τίποτα πριν τη συνέντευξη που προηγείται του παιχνιδιού. Ακόμα καλύτερα, την ώρα της χειραψίας ψιθύρισέ του κάτι στο αυτί. Στόχος είναι να κάνεις τις επιλογές του λιγότερο λογικές. Λέγοντας κάτι του τύπου ‘Θα κλέψω, ελπίζω να καταλάβεις πως’ βάζεις τον αντίπαλο προπονητή στο τριπάκι να ψάχνει πως θα του τη φέρεις και δεν ασχολείται με το παιχνίδι.

2)      Κάνε Ακατανόητες Χειρονομίες και Γκριμάτσες

Ξεπατίκωσε τα χορευτικά από το Μπίλι Τζιν, το Θρίλερ, τη Σακίρα, ό,τι σου κάνει ευχαρίστηση και κάνε το στην τεχνική σου περιοχή. Ξεπατίκωσε το τελετουργικό του Ναδάλ πριν το σερβίς και τις οδηγίες του προπονητή των Γιάνκις στο Μπέιζμπολ. Πες στους παίχτες σου να μη σου δίνουν σημασία και έχεις αποκτήσει ένα τεράστιο θαυμαστή για 90 λεπτά. Τον αντίπαλο προπονητή.

3)      Θύμισε το Παρελθόν

Έλα μωρέ τώρα ποιοι είναι αυτοί που τους είχαμε στη φάπα τόσο χρόνια. Τέσσερα τους ρίξαμε πέρσι να ούμ επειδή είχαμε και Ευρώπη και έπρεπε να τραβήξουμε φρένο. Κουνιούνται τώρα τα λοιμά να μας πουν ότι υπάρχει και άλλη ομάδα στο …(συμπληρώνετε πόλη). Εδώ μόνο εμείς και θα το δείτε το Σαββάτο.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αγγλικό πρωτάθλημα, ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ωδή στον παντοτινό νικητή Ερίκ Αμπιντάλ

15 χρόνια καριέρας με θητεία σε κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες, πολλές διακρίσεις σε ομαδικό επίπεδο, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και δύο κατακτήσεις του Champions League με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, ωστόσο τις μεγαλύτερες νίκες του τις πέτυχε μόνος του, και μάλιστα δύο φορές, απέναντι στον πιο δύσκολο αντίπαλο, τον καρκίνο. Ένας άνθρωπος που κατάφερε να γεφυρώσει οπαδικά μίση, όταν […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ωδή στον Τσικ Τσάρνλει (Η Ωδή της Ωδής δηλαδή)

Ποιος είναι αυτός; θα ρωτήσετε πολλοί και άδικο δε θα έχετε για τον – σχετικά – άγνωστο ποδοσφαιριστή και τα καμώματα του. Ο Τσάρνλει συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο σκληρούς και βίαιους παίκτες που έχει γνωρίσει το σκωτσέζικο ποδόσφαιρο (και όχι μόνο) και η ιστορία του είναι απλά μοναδική. Ο γεννημένος στη Γλασκώβη φίλος μας αγωνίστηκε […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *