Βλογημένο ‘ποδόσφαιρο’
Του Αγίου Πατρικίου σήμερα, μεγάλη η Guinness του, προστάτη των απανταχού Ιρλανδών. Πέρα από τα τετράφυλλα τριφύλλια, τους τόνους μαύρης μπύρας και τη παραδοσιακής Gaelic μουσικής, είναι η μέρα που οι Ιρλανδοί παίζουν το δικό του άθλημα, το Ιρλανδικό ‘ποδόσφαιρο’. Το Peil Ghaelach στην τοπική διάλεκτο είναι ένα καθόλου πετυχημένο πάντρεμα του παραδοσιακού ποδοσφαίρου και του ράγκμπυ.
Η ιστορία του ξεκινάει επίσημα το 1887 όταν πρωτοπαίχτηκε ένα παιχνίδι caid, στην αργκό της εποχής, ανάμεσα στις ομάδες του Δουβλίνου και του Κορκ. Οι Ιρλανδοί λένε ότι οι πρώτες αναφορές του αθλήματος βρίσκονται σε κείμενα του 1308, αλλά, μα τα 1.000 ξωτικά, πρέπει να έχεις πιει πολλές Guinness για να το πιστέψεις.
Το γήπεδο είναι λίγο μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του ράγκμπυ: 130-145 μέτρα μήκος και 80-90 πλάτος. Τώρα αρχίζει το καλό. Υπάρχει ένα τέρμα σε κάθε πλευρά σε σχήμα Η, 6,5 μέτρα μήκος και 7 ύψος. Στα 2,5 μέτρα έχει οριζόντιο δοκάρι και το κάτω μισό έχει δίχτυ. Ο τέρμας κάθεται εκεί και προσπαθεί να σώσει τα γκολ στο κάτω μέρος της εστίας.
Οι ομάδες αποτελούνται από 15 παίχτες η καθεμία. Έναν τερματοφύλακα και 14 μέσα. Τα νούμερα είναι αυστηρά από το 1 ως το 15. Οι παίχτες κινούν τη μπάλα είτε με τα χέρια, είτε με τα πόδια. Α, η μπάλα είναι σφαιρική, όχι πεπονάτη. Απαγορεύεται να αλλάξει χέρι ο παίχτης στη μεταφορά της μπάλας, κάθε τρία βήματα πρέπει να κάνει ντρίπλα, σε κάθε δεύτερη ντρίπλα πρέπει να κλοτσήσει τη μπάλα, δεν μπορεί να τη σηκώσει με το πόδι και να την πιάσει ο ίδιος, όπως και δεν επιτρέπεται να τη γυρίσει στον τερματοφύλακά του με τα χέρια και αυτός να την πιάσει, όπως και να τη δώσει ρίχνοντάς της μπουνιά, μόνο πεταχτάρι. Τέλος, και το πιο σημαντικό, για να μετρήσει το γκολ στο κάτω μέρος πρέπει να έχει γίνει το χτύπημα απαραίτητα με τα πόδια. Στο πάνω μπορεί να γίνει και πεταχτά.
Το να περάσει ο επιτιθέμενος τη μπάλα από τα κέρατα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι μετράει 1 πόντο. Αν βρει δίχτυ είναι τρίποντο. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, ναι έχει πέναλντυ, που εκτελούνται από τη βούλα με σουτ και μετράνε 3 πόντους. Όχι δεν έχει συμπληρωματική βολή.
Τώρα, αν στα 60 λεπτά που διαρκεί το παιχνίδι κάποιος βρει το οποιοδήποτε ενδιαφέρον σε όλη αυτή τη γραφικότητα, καλό θα ήταν να ετοιμάσει βαλίτσες για Δουβλίνο μεριά.
8 σχόλια σχετικά με το “Βλογημένο ‘ποδόσφαιρο’”
το βρισκω ομορφο συνδιασμο ραγκπι ποδοσφαιρου. μ αρεσει και το παρακολουθω καμια φορα
To βλεπα πάντα σε κάτι σάιτ στοιχήματος και ποτέ δεν είχα ασχοληθεί να δω τι είναι.
Λίγο από όλα είναι. Πλάκα έχει…
Πολύ θα ήθελα να δω πρωτάθλημα του συγκεκριμένου αθλήματος με κανόνες λατινοαμερικάνικης διοργάνωσης.
Τέρμα οι μπύρες, ζήτω τα ουίσκια.
Πλάκα έχει δε λέω, αλλά να παρακολουθήσεις πρωτάθλημα είναι too much. Ο Ιρλανδός συνάδελφος μας έχει πρήξει και έχουμε παρακολουθήσει τους τελικούς.
Έχει και γυναικεία version. Στο πιο φετιχιστικό
Μάλλον θα ταχθώ με το Gia. Φοβερή ιδέα!
Πίνανε μπύρες 3 μεθυσμένοι Ιρλανδοί.Ο ένας ήθελε να παίξουν ποδόσφαιρο, ο άλλος μπάσκετ και ο τρίτος ράγκμπι…Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο!
Χθες βγαίνοντας να πιω 1 μπύρα σε μια Ιρλανδική pub έπαιζε στην οθόνη χόκεϊ στο χόρτο και πάλι είχαν βάλλει τα κέρατα του ράγκμπι πάνω από το τέρμα. Εντάξει, το κατάλαβα, εθνικό σπορ το ράγκμπι και το κολλάμε με όλα
ειναι τρελοι αυτοι οι ιρλανδοι ….
Erin Go Bragh