Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Η τρέλα πριν τον τελικό

Υπάρχει το βρετανικό ποδόσφαιρο, υπάρχει και η βρετανική ποδοσφαιρική κουλτούρα. Το πρώτο προσωπικά με αφήνει αρκετά αδιάφορο μια που οι προτιμήσεις μου είναι περισσότερο λατινοαμερικάνικες. Η δεύτερη όμως είναι άξια σεβασμού και προσφέρει στιγμές μαγείας και γραφικότητας. Όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την παρουσία της Αμπερντίν στον τελικό του Λιγκ Καπ της Σκωτίας. Η Αμπερντίν είναι μια από τις σχετικά παραδοσιακές δυνάμεις του υδροκέφαλου σκωτσέζικου πρωταθλήματος έχοντας 4 πρωταθλήματα, 7 κύπελλα και 5 Λιγκ Καπ. Δεν έχει κερδίσει όμως κάποιον τίτλο εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, ενώ φυσικά ούτε λόγος για ευρωπαϊκές πορείες όπως στα χρόνια του Άλεξ Φέργκιουσον.

aberdeen7_976744745_n

Η έλλειψη των Ρέιντζερς και το γεγονός ότι οι “Κόκκινοι” έχουν κάνει μια αρκετά καλή ομάδα έφερε την Αμπερντίν στη 2η θέση του πρωταθλήματος, αλλά και στον τελικό του Λιγκ Καπ απέναντι στην Ινβερνές. Το γεγονός αυτό έχει φέρει μια τρέλα στους οπαδούς των Ντονς που εξαφάνισαν τα 40.000 εισιτήρια του τελικού που θα γίνει στο Σέλτικ Παρκ. Την ίδια στιγμή η μικρούλα Ινβερνές (που δεν τα πάει άσχημα πάντως) θα έχει μαζί της 7.000 οπαδούς. Η τρέλα δεν μένει μόνο στους οπαδούς, αλλά εμφανίζεται ακόμα και στις επιχειρήσεις της πόλης με διάφορα αρτοποιεία του Αμπερντίν να βγάζουν επετειακά γλυκά ειδικά για τον τελικό. Αν κάτι ξεχωρίζει είναι όμως το “ανεπίσημο” τραγούδι για τον τελικό του Λιγκ Καπ και το βίντεο που το συνοδεύει. Ένα αποτέλεσμα γεμάτο από βρετανικό χιούμορ και αυτοσαρκασμό, στο οποίο πρωταγωνιστούν φίλοι της ομάδας από όλον τον κόσμο, αλλά και “σελέμπριτιζ”. To βίντεο το έχει φτιάξει το δίδυμο FitbaThatba (το οποίο όπως μας ενημερώνουν στο σάιτ τους σημαίνει “What ball?” “That ball” με βαριά βορειοανατολική σκωτσέζικη προφορά), που στο παρελθόν έχει κάνει τρομερές γραφικότητες όπως τα χιτ τους “The Barbecue Ghost and Fernando Torres Are Friends”, “It’s not gay if it’s with Aaron Ramsey” και το απίστευτο “How Carlos Tevez Saved Christmas“.

Με αναφορές στον Ζερουάλι, έναν Μαροκινό ποδοσφαιριστή που σκοτώθηκε πριν μια δεκαετία σε τροχαίο και είχε περάσει από την Αμπερντίν φορώντας το νούμερο 0 (Zero), το γεγονός ότι τους θεωρούν sheep-shaggers, τον ιστορικό γκολκίπερ Τζίμι Λέιτον (που έπαιζε μέχρι τα 42 του), αναμνήσεις από τα καλά χρόνια και έναν ρυθμό που σε κάνει να θέλει να πας στην παμπ της γειτονιάς σου και να αρχίσεις να πίνεις μπύρες, το Stand Free έχει κάνει μεγάλο σουξέ στην Σκωτία. Εμείς από την πλευρά μας θα ευχηθούμε καλή επιτυχία στους Ντονς και ακόμα και να χάσουν δεν υπάρχει πρόβλημα. Όπως γράφει ένας κυριούλης στο βίντεο “If we don’t win, we will still get drunk”.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο μοναδικός Μπράιαν Κλαφ

Ο ‘Μπράιαν Κλαφ (Brian Clough) ήταν Άγγλος ποδοσφαιριστής και προπονητής ποδοσφαίρου. Γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1935 στην πόλη Μίντλεσμπρο στην Αγγλία και πέθανε από καρκίνο στις 20 Σεπτεμβρίου 2004 στην πόλη Ντέρμπι της Αγγλίας. Πηγή: Βικιπαίδεια “The Damned United”: Αυτός είναι ο τίτλος της ταινίας  του σκηνοθέτη Τομ Χούπερ (που προσωπικά δεν γνωρίζω) και ασχολείται με τον ιστορικό προπονητή Μπράιν Κλαφ και την 44ημερη παρουσία του στην ιστορική Λιντς Γιουνάιτεντ. ‘The Damned […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Χαρτς-Χιμπέρνιαν: Μια αντιπαλότητα 150 ετών

Ήταν Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 1875 όταν σε ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα του Εδιμβούργου, στα νότια της πόλης, μερικές εκατοντάδες άνθρωποι άφησαν τη ζεστασιά των σπιτιών τους για να παρευρεθούν σε ένα πρωτοφανές για την πόλη γεγονός. Σε μια ανοιχτωσιά του πάρκου είχαν τοποθετηθεί δυο εστίες, που περιλάμβαναν ένα απλό σκοινί τοποθετημένο σε ένα σχετικό […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

4 σχόλια σχετικά με το “Η τρέλα πριν τον τελικό”

  1. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Επειδή ζω Αγγλία εγώ και ξέρω. Το Aberdeen είναι η μπριτζολομάνα (μέρα που ‘ναι) της Βρετανίας. Κάθε μπριτζολάδικο που σέβεται τον εαυτό του στο Νησί έχει aberdeen stake. Η προφορά τους θα έκανε 90άχρονο Λαρισαίο στην Αθήνα να νιώθει ευγενής.

    Παρόλα αυτά. Σε αντίθεση με το ακριτικό Inverness που από πάνω του έχει μόνο φάλαινες και φώκιες, είναι μια χαρά συμπαθέστατη πόλη. Ειδικά αν έχεις πάθος παράφορο για τη χοληστερίνη.

  2. Ο/Η Elaith λέει:

    Πόσο λίγοι είμαστε μπροστά στο μεγαλείο σου τεράστιε Ραμόν κοσμογυρισμένε…

    Τις φώκιες και τις φάλαινες τις σφάζουν εκεί στο Ινβερνές; Να ξέρω να μην τους υποστηρίξω τότε.

  3. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Όχι εντάξει. Κάτι Ιάπωνες τα κάνουν ακόμα αυτά…

    Κοσμογυρισμένος; Χμ, έχω ζήσει σε 3 διαφορετικές χώρες (4 με την Ελλάδα καθότι κατάγομαι από Κρήτη) και έχω επισκεφτεί καμιά 15αριά. Έχω μέλλον μπροστά μου.

  4. Ο/Η Elaith λέει:

    Θα πέσει φωτιά να σε κάψει (μαζί με τους Γιαπωνέζους του The Cove) που έχεις και παράπονο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *