Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ο Λάντισλαβ Ράντα ακούει το ποδόσφαιρο

Ο 40χρονος Τσέχος Λάντισλαβ Ράντα πήγε για πρώτη φορά στο γήπεδο σε ηλικία μόλις 10 ετών, όταν ο πατέρας του τον πήρε μαζί του σ’ έναν αγώνα της Μποέμιανς 1905. Τριάντα χρόνια μετά και παρά το γεγονός ότι η Μποέμιανς παραμένει μια πολύ μικρή ομάδα χωρίς επιτυχίες (φέτος είναι ουραγός του Τσέχικου πρωταθλήματος), ο Ράντα συνεχίζει να πηγαίνει σε 6-7 παιχνίδια το χρόνο.

Μια φωτογράφος τον εντόπισε ανάμεσα στο πλήθος στο Σαββατιάτικο παιχνίδι με την πρωτοπόρο Σπάρτα Πράγας και έβγαλε την παραπάνω φωτογραφία που αμέσως κυκλοφόρησε αρκετά στο ίντερνετ. Λίγες μέρες μετά η φωτογράφος έψαξε και βρήκε τον Ράντα εκτός γηπέδου και του πήρε μια μικρή συνέντευξη για χάρη ενός Τσέχικου πόρταλ χαρίζοντας του λίγη δημοσιότητα και την ευκαιρία να μιλήσει για τα αγαπημένα του σκυλιά, το ποδόσφαιρο, τη μουσική και το πίνγκ πόνγκ.

Bohemians blind fan

Σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους φιλάθλους, ο Ράντα βρίσκει ικανοποίηση στους ήχους, ένα βασικό χαρακτηριστικό του παιχνιδιού που ασυναίσθητα αρκετοί άνθρωποι παραβλέπουν ή υποτιμούν. Στα συνθήματα της ιδιαίτερα θερμής κερκίδας της Μποέμιανς και στον ήχο που κάνει η μπάλα όταν την κλωτσάει ένα πόδι. “Λατρεύω τον ήχο που κάνει η μπάλα όταν την κλοτσάς. Θα μπορούσα να κάτσω απλά μπροστά σε μια τηλεόραση αλλά από εκεί δεν θα άκουγα αυτόν τον ήχο” λέει σε κάποιο σημείο της συνέντευξης.

Ο Ράντα, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από την εντυπωσιακή φωτογραφία με την καρφωμένη στο παιχνίδι 5χρονη Άντζι, που είναι οδηγός του, είναι τυφλός. Γεννήθηκε τυφλός. Έτσι κι αλλιώς όμως, όπως σχολιάζει και ο αγαπημένος Ζοσέ Σαραμάγκου στο τέλος του ‘Περί τυφλότητος‘, στην ερώτηση κάποιου εκ των πρωταγωνιστών “γιατί τυφλωθήκαμε;” αφότου η όραση έχει επανέλθει στην κοινωνία: “Νομίζω ότι δεν τυφλωθήκαμε, νομίζω ότι είμαστε τυφλοί. Τυφλοί που βλέπουν. Τυφλοί που δεν βλέπουν και ας βλέπουν”.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η χαρά

Είτε είσαι ένας άσημος μεταλλωρύχος κάπου στη Χιλή, είτε είσαι διάσημος ηθοποιός του Χόλιγουντ, είτε είσαι ο ίδιος ο Πάπας, ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα – δυστυχώς – αυτού του πλανήτη, είτε υποστηρίζεις μια πολύ πετυχημένη ομάδα που σου έχει προσφέρει αμέτρητες χαρές και πανηγύρια, είτε υποστηρίζεις μια μικρότερη ομάδα που συνήθως σε ‘κερνάει’ πίκρες πασπαλισμένες με άγχος και κλάματα, είτε […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

11 Έλληνες που έγιναν (ή θα θέλαμε να γίνουν) χαρτάκια της Πανίνι

Πάει πάνω από ένας χρόνος από τότε που ξεκίνησε η Πανίνι σάγκα του σομπρέρο. Γνωστοί ή λιγότερο γνωστοί, αλλά πλέον λατρεμένοι, ποδοσφαιριστές σε υπέροχα γραφικά ενσταντανέ στα όρια του pop icon. Ωστόσο χιλιάδες ήταν οι επιστολές που πλημμύρισαν το γραμματοκιβώτιο του σομπρέρο και απαιτούσαν την αποκατάσταση μιας τεράστιας αδικίας. Το “Θέλουμε Έλληνες σε χαρτάκια Πανίνι” εξελίχθηκε σε να […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

3 σχόλια σχετικά με το “Ο Λάντισλαβ Ράντα ακούει το ποδόσφαιρο”

  1. Ο/Η Antonis λέει:

    Υπαρχει στην Κυπρο ενας 55αρης τυφλος οπαδος της ΑΕΛ Λεμεσου,ο οποιος δεν χανει παιχνιδι μεσα εξω,συνοδευομενος παντοτε απο τους γονεις του κρατωντας στο αυτι ενα ραδιοφωνακι.
    Το Μαιο του ΄12 η Αελ κατακτουσε το πρωταθλημα επειτα απο 44 χρονια.Ο Τασος ηταν ο ΠΡΩΤΟΣ που αγγιξε,σηκωσε και παρεδωσε το τροπαιο στον αρχηγο τις ΑΕΛ.
    http://www.syfael.com/index.php/data/2013-09-12-08-13-38/146-2013-09-21-06-44-51

  2. Ο/Η pgetsos λέει:

    Στην Τουμπα, θυρα 5, υπαρχει εδω και χρονια ενα τυφλο παλικαρι… Ειχε γινει και αφιερωμα απο την ΠΑΕ μετα την αγορα διαρκειας

  3. Ο/Η bill λέει:

    @Antonis @pgetsos έρχονται οι ξένοι και μας παίρνουν τις θέσεις στα άρθρα για τυφλούς οπαδούς (χιουμοράκι)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *