Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Εθνικό Συμβούλιο Οπαδών Ποδοσφαίρου

Στις 17 Απριλίου στη Γαλλία τρεις σύνδεσμοι οπαδών, της Ναντ, της Νανσύ και της Ρουέν εξήγγειλαν τη δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου Οπαδών Ποδοσφαίρου (Conseil National de Supporters de Football – CNSF). Η πρωτοβουλία τους βρήκε άμεση υποστήριξη από πολλές πανεπιστημιακές ομάδες σε όλη τη Γαλλία, από τη Γαλλική Βουλή και το Υπουργείο Αθλητισμού, αλλά και από την ΟΥΕΦΑ.

logoCNSF1-300x300

Ο Πρόεδρος του συνδέσμου Λα Νανταίς, Φλοριάν λε Τεφ, δήλωσε στην εκδήλωση:

‘Δημιουργούμε σήμερα την CNSF για να καλέσουμε όλους τους οπαδούς της Γαλλίας ώστε να οργανωθούμε δημοκρατικά για να γίνει κατανοητό ότι έχουν (οι οπαδοί) το δικαίωμα λόγου στη διοίκηση των συλλόγων καθώς αυτοί, αν και είναι επιχειρήσεις, είναι επίσης στοιχεία της κληρονομιάς της κάθε περιοχής. Πρόκειται για μια προσπάθεια που στοχεύει στο να μη βλέπουν τους οπαδούς πια μόνο ως αγελάδες προς άρμεγμα, αφού είναι στην πραγματικότητα ουσιαστικοί δρώντες του θεάματος. Δεν πρέπει πια να χειριζόμαστε το ζήτημα των οπαδών μόνο από το πρίσμα της καταπίεσής τους’.

Η Λα Ναταίς, μαζί με τους Σόσιος της Νανσύ και τους οργανωμένους της Ρουέν με τον εκπληκτικό τίτλο ‘Ομοσπονδία των Κόκκινων Κώλων’, απηύθυναν κάλεσμα σε όλους τους οργανωμένους οπαδούς. Η ανταπόκριση στη Γαλλική Σύγκλητο όπου υπεγράφη η ίδρυση του θεσμού ήταν ικανοποιητική από τους άλλους συνδέσμους, με 15 να παρίστανται. Η μακράν της δεύτερης πιο σημαντική παρουσία ήταν του εκπροσώπου των Στεφανουά, συνδέσμου της Σεντ Ετιέν.

culs rouges

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Υπουργός Αθλητισμού, ο αντιπρόεδρος της Γαλλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και ο προσωπικός σύμβουλος του Πλατινί στην Ουέφα Γουϊλιάν Γκεγιάρντ. Δεν υπήρξε όμως κανένας εκπρόσωπος της Λιγκ 1. Ο Υπουργός τους ειρωνεύτηκε δηλώνοντας ότι ‘πρέπει να είναι όλοι πολύ απασχολημένοι με τον τελικό του Κουπ ντε λα Λιγκ’.

Τέτοιες δράσεις στη Γαλλία είναι συνήθεις, δεν έχουν όμως πάντα επιτυχία. Οι οπαδοί ζητούν οργανωμένα αυτή τη φορά κάτι συγκεκριμένο. Να έχουν λόγο στη διοίκηση. Η ιδέα δεν είναι ουρανοκατέβατη, συμβαίνει στη Γερμανία και στην Ισπανία. Και προσοχή! Δε ζητούν να αποφασίζουν αυτοί και μόνο, δε θέλουν να διοικήσουν, αλλά να γίνουν συμμέτοχοι στις αποφάσεις, καθώς είναι μέρος του παιχνιδιού και της επιχείρησης. Δεν ξέρω τι ανταπόκριση θα βρουν. Σίγουρα οι οργανωμένοι των άλλων σημαντικών συλλόγων θα παίξουν ρόλο, διότι αυτή τη στιγμή μόνο Ναντ και Σεντ Ετιέν είναι μέσα. Όταν λέω σημαντικών συλλόγων εννοώ συλλόγους με τίτλους στη Γαλλία και μεγάλη οπαδική βάση. Οι Γκον της Λυών, οι Μασσαλοί, οι οπαδοί της Ρεν και της Μπορντώ δεν έχουν δηλώσει κάτι, ούτε θετικό ούτε αρνητικό, ακόμα. Από τους άλλους σημαντικούς συλλόγους, η οπαδική βάση της Μονακό είναι ελάχιστη και μάλλον τους ενδιαφέρει περισσότερο το τένις και η ιστιοπλοΐα ενώ της Παρί θα είναι σε μεγάλο δίλημμα τώρα που η ομάδα έχει πρόεδρο που ξοδεύει λεφτά και φέρνει παίχτες και τίτλους.

Και μια σημείωση κλείνοντας. Όσο ωραίο και ρομαντικό κι αν ακούγεται αυτό με το ‘δώστε φωνή στους οπαδούς’ ο τρόπος με τον οποίο γίνεται δίνει μεγάλο ρόλο στους οργανωμένους. Δε συζητάμε για ανοιχτές διαδικασίες μελών στους συλλόγους αλλά για εκπροσώπους και οι υποψήφιοι θα βγαίνουν μέσω των οργανωμένων, των οποίων η θέση θα αναβαθμιστεί καθώς θα έχουν πια θεσμικό ρόλο.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Γαλλικό ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Πώς η φιλοσοφία μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου: Η περίπτωση Χατέμ Μπεν Αρφά

Ο Ρομπέρ Βαλέτ, ο προπονητής που τον γνώρισε 15χρονο στη Λυών, λέει γι΄αυτόν ότι διάβαζε πάντα πολύ –τότε, πόσο ταιριαστό, διάβαζε τον Μικρό Πρίγκιπα. Είκοσι χρονών, λίγο πριν βραβευτεί ως πιο ελπιδοφόρος παίκτης του γαλλικού πρωταθλήματος, αποκάλυψε ότι του άρεσε ο Νίτσε. Το 2012, όταν μάγευε με τη Νιουκάστλ, διάβαζε Σπινόζα και Καντ –κι όταν […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η επιστροφή του κοντού

Το Βελοντρόμ χθες το βράδυ υποδεχόταν ένα πρώην δικό του παιδί. Δεν ήταν όμως υποδοχή αγάπης όπως θα περίμενε κανείς. Ο Βαλμπουενά έφυγε από την Μαρσέιγ για κάνει το (προσοδοφόρο) αγροτικό του στην Μόσχα, έφυγε καθαρά για τα χρήματα και αυτό δεν άρεσε. Ακόμα χειρότερο όμως ότι η επιστροφή του στη Γαλλία δεν έγινε στο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2 σχόλια σχετικά με το “Εθνικό Συμβούλιο Οπαδών Ποδοσφαίρου”

  1. Ο/Η Elaith λέει:

    Γατάκια Γάλλοι, ελάτε να δείτε πώς γίνονται διοικήσεις οι οργανωμένοι εδώ στην Ελλάδα…

  2. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Ναι ρε συ! Και έχουν κάτι ξενέρωτα πρότυπα όπως αυτά της Γερμανίας.

    Έτσι τζάμπα, χωρίς πυρσούς, χωρίς κροτίδες, χωρίς χαρτιά, χωρίς φουσκωτές κούκλες, ψάρια ή καρότα.

    Ασταδιάλα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *