Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Το πιο απρόβλεπτο πρωτάθλημα της Ευρώπης δεν είναι φυσικά το Ελληνικό

Panopoulos

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε ένα ακόμα πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ με την ομαλή διεξαγωγή και της τελευταίας αγωνιστικής. Στην Ξάνθη η τοπική ομάδα πήρε την νίκη που χρειαζόταν αρκετά εύκολα, χωρίς καν να χρειαστεί αυτή τη φορά να προσευχηθεί δημόσια στα ανώτερα κλιμάκια της πίστης ο Χρήστος Πανόπουλος. Στην Βέροια η τοπική ομάδα καθυστέρησε λίγο αλλά κατάφερε να πετύχει το σωτήριο γκολ επιβεβαιώνοντας έναν από τους πιο σίγουρος, στοιχηματικά, άσσους που έχουν δει οι στοιχηματζήδες από την εποχή που η Μπαρτσελόνα ήταν στα καλύτερα της και όλοι ήξεραν πως ο φιλοξενούμενος στο Καμπ Νου θα είναι πίσω με 2-0 στο 7′. Τέλος, στη Νέα Σμύρνη κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς τι έγινε καθώς οι απειροελάχιστοι που δεν αποκοιμήθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα έχουν ορκιστεί να μην μιλήσουν ποτέ και σε κανέναν για τα όσα έζησαν.

Φυσικά, αν έμπαινες πριν τρεις μέρες σε ένα καφενείο στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Ηπείρου, έπιανες έναν τυχαίο πιτσιρικά κάτω των 10 ετών και του έκανες τρεις ερωτήσεις: ποια είναι η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, τι γιορτάζουμε στις 28 Οκτωβρίου και ποια πιστεύει θα είναι τα αποτελέσματα κάποιων συγκεκριμένων αγώνων της τελευταίας αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ, κατά πάσα πιθανότητα θα σου απαντούσε σωστά μόνο στην τελευταία, επιστρέφοντας και μια ερώτηση “σίγουρα δεν είναι η Γιαπωνία η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας;”.

To εμπειρικό αποτέλεσμα μιας τέτοιας ερασιτεχνικής έρευνας ήρθε να επιβεβαιώσει πριν λίγες μέρες μια απλή στατιστική ανάλυση που έκανε το Statsbomb, ένα αλλοδαπό ποδοσφαιρικό μπλογκ που χρησιμοποιεί τα στατιστικά για να αναλύσει λίγο παραπάνω απ’ όσο πιθανόν αντέχει ο μέσος φίλαθλος, το αγαπημένο μας παιχνίδι. Προσπαθώντας να καταλάβει πόσο απρόβλεπτη είναι τελικά η πολυδιαφημιζόμενη Πρέμιερ Λιγκ και χρησιμοποιώντας ως βάση ανάλυσης τις προβλέψεις των μπουκμέικερς σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα των αγώνων, το εν λόγω σάιτ κατέληξε στον παρακάτω πίνακα που κατατάσσει τη χώρα μας στην κορυφή μιας ακόμα λίστας. Αρνητικής λίστας.

predict

For many of the leagues studied there appears to be an inverse relationship between how predictable the matches are and how competitive the league is. For example the leagues with the lowest average log loss include the SPL and Scottish Division One where Celtic and Rangers have already clinched the respective titles with a month to spare. The most predictable league is the Greek Superleague which has been won by the same team for the last 4 seasons. This method is still the best we have for evaluating competition ‘predictability’.

Προς υπεράσπιση της Σούπερ Λιγκ θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρ’ ότι το προβλεπόμενο αποτέλεσμα καταλήγει να είναι και το τελικό περισσότερες φορές απ’ ότι στα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αρκετές εξ αυτών η διαδρομή που ακολουθείται για να φτάσουμε σ’ αυτό είναι εντυπωσιακή και γεμάτη ανατροπές, ένα δεδομένο που θα έπρεπε να εκτιμηθεί και να αναγνωρισθεί, άσχετα που κάποιοι μπορεί να αποδώσουν αυτή την ‘άγρια ομορφιά’ στην Μοίρα, κάποιοι στον Θεό και κάποιοι στον Γιάννη Κομπότη και την παρέα του.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ελληνικό ποδόσφαιρο, ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

H υπαρκτή εξέλιξη του κλαρινογαμπρού (στα χειρότερά της)

To 2011 o Τζόι Μπάρτον ήταν ακόμα παίκτης της Νιούκαστλ και είχε αρχίσει να βάλλει κατά της πρώην του ομάδας. Της Μάντσεστερ Σίτι. Όλα έδειχναν πως οι “πολίτες” θα ήταν η νέα δύναμη στην Αγγλία και το κακό παιδί της Πρέμιερ Λιγκ ως γνήσιος χίπστερ δεν μπορούσε να το αφήσει αυτό ασχολίαστο. Ένα χρόνο νωρίτερα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ποδοσφαιρική ανατριχίλα, Made in Scotland

Το Λιθ είναι μια ιστορική περιοχή στα βόρεια του Εδιμβούργου, η οποία έχει προσφέρει στον πλανήτη τη Χιμπέρνιαν και τα δίδυμα αδέρφια, Τσάρλι και Κρέγκ Ρίντ, που κάποιοι ξέρουμε ως “The Proclaimers” και κάποιοι άλλοι ως “εκείνη η μπάντα που λέει εκείνο το γαμάτο, χαρούμενο τραγουδάκι που κάτι λέει για 500 μίλια“. Όπως οι περισσότεροι Σκωτσέζοι […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *