Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Δωρεά για το Εισιτήριο του Άλλου

Είσαι στη Σκωτία και δεν είσαι οπαδός της Σέλτικ ή της Ρέιντζερς. Είσαι τρου, αγαθός οπαδός. Περιμένεις η ομάδα σου να κάνει κάτι μια στο κάθε τόσο και τότε το χαίρονται όλοι στην περιοχή ή την πόλη, όπως πρόσφατα απέδειξε η Αμπερντίν. Βέβαια, τώρα με τη Ρέιντζερς εκτός οι ευκαιρίες αυξάνονται. Στον τελικό του κυπέλλου Σκωτίας φέτος θα αναμετρηθούν η Νταντύ Γιουνάιτεντ με την Σαιντ Τζόνστον και οι οπαδοί της πρώτης θέλησαν να κάνουν κάτι για να πάνε όσο περισσότεροι γίνεται σε αυτό το ιστορικό για το σύλλογο παιχνίδι.

dundee

Ζήτησαν από τους οπαδούς να συνεισφέρουν σε ένα charity (ντρέπομαι να το μεταφράσω ‘φιλανθρωπία’) που ονόμασαν Just Giving appeal με διττό σκοπό: από τη μία να μαζευτούν χρήματα για να αγοραστούν εισιτήρια και για να καλυφτούν τα μεταφορικά έξοδα για τους οπαδούς της Νταντύ που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε στο παιχνίδι και από την άλλη για να δοθούν χρήματα στην έρευνα κατά του καρκίνου του δέρματος, προς τιμήν του παλιού επιθετικού της Νταντύ Τζόρνταν Μουρ που πάσχει από την ασθένεια.

Αφορμή υπήρξε η άρνηση της Σκωτσέζικης Ομοσπονδίας να κάνει την οποιαδήποτε έκπτωση στα εισιτήρια του αγώνα που θα γίνει στο Σέλτικ Παρκ, όπου το φτηνότερο κοστίζει £35 (περίπου €43). Ενώ οι Ντανταίοι πήραν 22.000 εισιτήρια είπαν να βοηθήσουν και άλλους. Η αρχική φιλοδοξία ήταν να αγοραστούν μόνο τα εισιτήρια όσων δεν μπορούσαν να τα αγοράσουν. Μέχρι χθες όμως η συμμετοχή υπήρξε εντυπωσιακή και είχε μαζευτεί το ποσό των £25.000 (περίπου €30.000), σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου των οπαδών στην Evening Telegraph.

Συμμετοχή σε αυτό το ποσό είχαν οπαδοί της Νταντύ από όλον τον κόσμο, από την Αυστραλία ως τις ΗΠΑ, οπαδοί άλλων Σκωτσέζικων ομάδων, ακόμα και άλλοι σύλλογοι. Η διοίκηση της Νταντύ έδωσε κατευθείαν £5.000 και ακολούθησαν η Σέλτικ, η Ντανφέρμλιγκ, η Αμπερντίν και το κυριότερο, η αντίπαλος στον τελικό Σαιντ Τζόνστον. Τα χρήματα που έδωσαν οι επίσημοι σύλλογοι είναι περίπου τα μισά του συνολικού ποσού, ενώ τα υπόλοιπα τα έχουν μαζέψει οι οπαδοί.

Πλέον, ο διαχειριστής της όλης προσπάθειας, πέρα του ότι δηλώνει ευγνώμων και σοκαρισμένος από την προσφορά των ανθρώπων, είπε ότι σχεδιάζουν να ανταποδώσουν αυτήν την αγάπη του κόσμου. Αφού ξεκαθάρισε ότι τα μισά χρήματα θα πάνε στο αντικαρκινικό κέντρο όπως είχαν υποσχεθεί από την αρχή είπε ότι πια είναι σε θέση όχι μόνο να καλύψουν τα μεταφορικά έξοδα των οπαδών, αλλά θα το πάνε παρακάτω. Σχεδιάζουν με τα χρήματα που θα περισσέψουν να αγοράσουν εισιτήρια διαρκείας για την επόμενη χρονιά στους οπαδούς που θα πάνε στο παιχνίδι και δεν έχουν τη δυνατότητα να τα πάρουν μόνοι τους. Διότι: “Τα χρήματα αυτά μαζεύτηκαν από ανθρώπους που αγαπούν τη Νταντύ και το ποδόσφαιρο και για τέτοιους ανθρώπους πρέπει και να ξοδευτούν”.

Όπως είπε και ο Πρόεδρος επάνω, είναι σπάνιες πια οι στιγμές στο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο που υπάρχει πραγματική και ειλικρινής οπαδική αλληλεγγύη. Και οι Σκωτσέζοι, μα τα χίλια Λαγκαβούλιν, το έκαναν με πολύ όμορφο τρόπο.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο άνθρωπος που δεν γερνάει

Ο καθηγητής John Oldman μαζεύει τα πράγματα του σε κούτες. Κάποιοι εκ των συναδέλφων του, που αποτελούν και τη μοναδική του παρέα, βρίσκονται εκεί δίπλα του θέλοντας να τον αποχαιρετήσουν. Κατά τη διάρκεια του μικρού αυτού άτυπου ‘αποχαιρετιστήριου πάρτι’ και μετά από πιέσεις για να ειπωθεί ο πραγματικός λόγος της μετακόμισης μετά από 10 χρόνια […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η μέρα που γεννήθηκε ο… Kαλύτερος

Μια μέρα σαν κι αυτή, στις 22 Μαΐου του 1946 γεννήθηκε κάπου στο ανατολικό Μπέλφαστ ο Τζόρτζ Μπεστ. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα ο σκάουτερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην περιοχή, Μπομπ Μπίσοπ, έστειλε ένα τηλεγράφημα στον τότε προπονητή της ομάδας, Ματ Μπάσμπι το οποίο έλεγε λιτά και περιεκτικά: “Νομίζω ότι σου βρήκα μια ιδιοφυΐα”. Δεκατρία χρόνια αργότερα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *