Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Το πρωτάθλημα των τριάντα ομάδων

nuevo-torneo-de-afa-1873792

Κατά καιρούς έχουμε αναφερθεί σε διάφορα κωμικοτραγικά πρωταθλήματα της Ν. Αμερικής και το πώς λειτουργούν. Αυτή την εβδομάδα νομίζω ότι βρήκαμε τον νικητή. Ο ισόβιος δικτάτορας/πρόεδρος της αντίστοιχης ΕΠΟ της Αργεντινής, ο γίγας Δον Χούλιο Γκροντόνα (που είναι κάτι σαν τον δικό μας “σωλήνα”, αλλά σε ακόμα χειρότερο) και οι συν αυτώ αποφάσισαν να προτείνουν ακόμα ένα σχέδιο για το νέο πρωτάθλημα Αργεντινής, που είναι με διαφορά ότι χειρότερο έχω ακούσει. Όχι γιατί είναι τόσο πολύπλοκο όμως, εκεί τα πρωτεία συνεχίζουν να τα έχουν άλλοι, αλλά γιατί είναι παντελώς ανόητο και απαράδεκτο.

Το σχέδιο που ήρθε για ψήφιση και πέρασε (κυρίως με τις ψήφους των ομάδων της Β’ Εθνικής) περιλαμβάνει ένα πρωτάθλημα 30 (ΤΡΙΑΝΤΑ) ομάδων. Ναι, δεν είναι λάθος. Τι είναι αυτά τα ξενέρωτα με 18 και 20 ομάδες; Θα ξεκινάει τον Φεβρουάριο και θα τελειώνει τον Δεκέμβριο. Και πόσες αγωνιστικές θα έχει; 30. Καλά ρε φίλε (θα ρωτήσετε), η 30η τι θα είναι; Κατ’ αρχήν να χαιρετίσουμε την απόφαση να μην έχει δυο γύρους, γεγονός που θα έφερνε ένα πρωτάθλημα 60 αγωνιστικών και θα έσπαγε το ρεκόρ που έχει το περιβόητο πρωτάθλημα του Περού. Η τριακοστή αγωνιστική θα είναι είναι επί της ουσίας ένα rematch του ντέρμπι κάθε ομάδας. Δηλαδή παίζει Μπόκα-Ρίβερ την 8η αγωνιστική; Την 30η και τελευταία θα έχουμε Ρίβερ-Μπόκα. Μόνο που υπάρχει το ερώτημα “που ΔΙΑΟΛΟ θα βρεθούν τόσα ντέρμπι”; Σκεφτείτε πχ στην Ελλάδα. Παίζει ΟΣΦΠ-ΠΑΟ και ΠΑΟΚ-Άρης την 30η. Η ΑΕΚ με ποιον θα παίξει; Τον Απόλλωνα Σμύρνης λόγω εντοπιότητας; Αν π.χ. παίξουν Ολυμπιακός Βόλου με τη Νίκη Βόλου, η ΑΕΛ με ποιον θα παίξει; Φανταστείτε κάτι αντίστοιχο και στην Αργεντινή όπου ναι μεν υπάρχουν κόντρες ανάμεσα και σε μικρότερες ομάδες, αλλά κάπου δεν βγαίνουν τόσα ματς εύκολα.

sanla499f8680723935db818a

Πάντως το γεγονός είναι ότι τα πράγματα από εκεί και πέρα είναι απλά για το νικητή. Ο 1ος ειναι πρωταθλητής, ενώ στο Λιμπερταδόρες θα βγαίνουν οι τρεις πρώτοι, ο νικητής του Κόπα Αρχεντίνα (που κρατάει κανέναν χρόνο μέχρι να τελειώσει κάθε φορά) και η ομάδα με την καλύτερη παρουσία στο Σουνταμερικάνα (τώρα αν φτάσουν δυο ομάδες στο ίδιο σημείο δεν ξέρω τι γίνεται). Και επειδή είστε μερακλήδες, ξέρω τι σκέφτεστε. Πώς θα βγαίνουν οι ομάδες για το Σουνταμερικάνα; Θα ήταν πολύ ξενέρωτο να πηγαίνουν με βάση τη βαθμολογία. Όχι, όχι. Οι ομάδες από τις θέσεις 4 ως και 23 θα παίζουν ένα μίνι πρωτάθλημα Pre-Sudamericana από το οποίο θα βγαίνουν και οι τυχεροί. 23 είπες; Άρα 7 ομάδες θα πέφτουν; Θα έχει ενδιαφέρον. Μην φάτε, θα φάμε γλάρο. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, θα πέφτουν 2 (ΔΥΟ) μόλις ομάδες από τις τριάντα. Γεγονός που σημαίνει ότι τις τελευταίες αγωνιστικές θα έχουμε καμιά 15αριά αδιάφορες ομάδες κατά πάσα πιθανότητα. Οι δυο δε ομάδες που θα πέφτουν θα είναι με το τωρινό σύστημα, το promedio, το γνωστό συντελεστή αποτελεσμάτων.

Αν αναρωτιέστε πώς θα φτάσουμε στις 30 ομάδες, είναι απλό. Θα ανέβουν δέκα από τη Β’ Εθνική η οποία και θα αλλάξει και θα γίνεται πλέον σε δυο ομίλους των… 11 ομάδων όπου θα παίζουν όλοι με όλους κ.ο.κ. Δεν θα μπω σε παραπάνω λεπτομέρειες γιατί λυπάμαι τους αναγνώστες που άντεξαν να διαβάσουν ως εδώ. Επίσης, έχω την ελπίδα να μην ισχύσει κάτι τέτοιο στο τέλος γιατί κι άλλες φορές πέρασαν σχέδια που δεν έγιναν πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι πάντως, κι αυτό είναι το τραγικό, ότι μόνο ο πρόεδρος της Μπελγκράνο φάνηκε να αντιδρά και μάλιστα είπε και βαριές κουβέντες στη συνεδρίαση. Μπόκα και Ρίβερ σφύριζαν αδιάφορα και αυτό που είχε σημασία γι’ αυτούς ήταν το πώς θα μοιραστούν τα τηλεοπτικά, ενώ το “μπλοκ” Γοδόι Κρους, Εστουδιάντες, Νιούελ΄ς και Ολίμπο έκανε λίγο νερόβραστη αντίδραση χωρίς να το παλέψει ιδιαίτερα.

Το επιχείρημα που έφερε ο Γκροντόνα είναι η αποκέντρωση του ποδοσφαίρου της χώρας, καθώς μόλις 4 από τις 23 επαρχίες της χώρας έχουν εκπροσώπηση στην Α’ Εθνική. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με το στανιό, ειδικά όταν η ίδια η χώρα είναι υδροκέφαλη με το Μπουένος Άιρες να αποτελεί σχεδόν ένα κράτος από μόνο του. Με την ελπίδα ότι τα δικά μας τα τσακάλια δεν θα πάρουν ιδέες από εκεί, αναμένουμε το τι θα γίνει στο μέλλον. Άλλωστε μέχρι το 2015 πολλά μπορούν να αλλάξουν.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Θέλω διακοπές, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η απίθανη ιστορία του μεγαλύτερου ψεύτη του ποδοσφαίρου

 Αμέτρητες φορές στο παρελθόν κατά τη διάρκεια μιας κουβέντας έχει ειπωθεί η χλευαστική ατάκα “αυτός ο παίκτης δεν γίνεται να βγάζει λεφτά από το ποδόσφαιρο”. Ο μικροσκοπικός μας πλανήτης όμως κατοικείται από μερικά δισεκατομμύρια ανθρώπους, οπότε ένας λάτρης των πιθανοτήτωνμπορεί να σου αποδείξει ότι κάπου, κάποια στιγμή, κάποιος μπορεί να τερματίσει ακόμα και αυτή την […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το ντέρμπι που χωρίζει την Ουρουγουάη στα δύο

Στην Ουρουγουάη η μπάλα είναι θρησκεία και ο κόσμος ζει για το “κλάσικο”, το παιχνίδι μεταξύ των δυο πιο μεγάλων συλλόγων της χώρας, σε ένα πρωτάθλημα που είναι σχεδόν πάντα δική τους υπόθεση. Η κόντρα είναι τόσο έντονη που δεν συμφωνούν καν ποια ομάδα είναι πιο παλιά. Βλέπετε, η Central Uruguay Railway Cricket Club που […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

10 σχόλια σχετικά με το “Το πρωτάθλημα των τριάντα ομάδων”

  1. Ο/Η AlexCurtis21 λέει:

    Καιρό περιμένα ένα ακόμα τέτοιο άρθρο!!
    Δεν με απογοήτευσε, όπως παντα!

  2. Ο/Η balkou λέει:

    Μου’ρχεται να ευχηθώ καλό πάτο στην εθνική μπας και σουτάρουν τον καρκίνο Γρονδόνα. Έλεος!

  3. Ο/Η duendes λέει:

    Απογοήτευση, περίμενα κάτι πιο μπερδεμένο και πολύπλοκο.
    Τα’χουμε ξαναδεί αυτά.

    ΒΑΛΤΕ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΟΙ.

  4. Ο/Η Elaith λέει:

    Nομίζω ότι θα αποχωρήσει ο Δον Χούλιο γιατί κάπου διάβαζα ότι θέλει να είναι το… τελευταίο του έργο και η… παρακαταθήκη του για το μέλλον.

    Παρωδία πάντως. Δυστυχώς μιλάμε για κατήφορο του ποδοσφαίρου της χώρας τα τελευταία χρόνια.
    Αν “γεράσει” κι αυτή η καλή τελευταία φουρνιά με Μέσηδες-Αγκουέρους και λοιπούς φοβάμαι ότι δεν υπάχει από πίσω κάτι αξιόλογο.

  5. Ο/Η panagos λέει:

    Ναι ειδαμε και με αυτους τους αξιολογους τρενο παει η εθνικη…

    Ας ελπισουμε να γινει η καλη μεσα στους γειτονες τωρα στο μουντιαλ,εξαιρετικα δυσκολο αλλα ποτε δεν ξερεις…

  6. Ο/Η Elaith λέει:

    Η εθνική είναι μεγάλη κουβέντα, αλλά αυτοί οι αξιόλογοι είναι σε κορυφαίες ομάδες και πρωταγωνιστούν. Δεν βλέπω πολλούς νέους να είναι ικανοί να κάνουν το ίδιο.

  7. Ο/Η charlie λέει:

    Κάθε χρόνο κ’ χειρότερα.
    Απογοητευτικό και για τις μεγάλες ομάδες που δεν καταλαβαίνουν μάλλον ότι παίζουν στο ΓΕΛΟΙΟΤΕΡΟ -από πλευράς συστήματος- πρωτάθλημα ολόκληρης της ηπείρου.
    Θλίψη.

  8. Ο/Η DARKCITY λέει:

    Χρωστάτε ένα αφιέρωμα στο πρωτάθλημα Βολιβίας και τη Χόρχε Βίλστερμαν

  9. Ο/Η Elaith λέει:

    Και της Μιχαλούς χρωστάμε !
    Θα προσπαθήσουμε, αλλά δεν υποσχόμεθα.

  10. Ο/Η charlie λέει:

    Αρχίστε να ξεχρεώνετε τα χρωστούμενα γιατί θα μπει το ΔΝΤ και θα σας πάρει και τα πόμολα από τις πόρτες. & –

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *