Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Το Άγιο Πόδι Χ

Η Ιερή Αδελφότητα του Σεντ-Πιέ (Αγίου Πίου ή Αγίου Ποδιού)-Χ (του 10ου είναι  αυτό) έχει την έδρα της στο Ριντ της Ελβετίας. Είναι μια παραδοσιακή καθολική αδελφότητα που ιδρύθηκε από τον Μαρσέλ Λεφέμπρ. Υπερσυντηρητική και με αρκετές τριβές με το Βατικανό, τον τελευταίο καιρό έχει αναπτύξει διαφορετικά ταλέντα.

pretres-soutane-football_m

Κάθε Κυριακή οι νυν και μελλοντικοί ιερείς στο σεμινάριο της αδελφότητας που γίνεται στην Εκόν, χαλαρώνουν μετά από μια βδομάδα έντονης μελέτης και ιεροσύνης. Κάποιοι κάνουν πεζοπορία, άλλα παίζουν μπάσκετ,  αλλά το άθλημα που προτιμούν οι περισσότεροι άνθρωποι του Θεού είναι το ποδόσφαιρο. Ως παραδοσιακοί δεν αποχωρίζονται τα ράσα στις αθλητικές τους περιπλανήσεις. Ένας παπάς πρέπει να διατηρεί τις ξεχωριστές του συνήθειες υπό όλες τις συνθήκες της κοινωνικής ζωής για να δείξει ότι «ζει μέσα στον κόσμο χωρίς να είναι του κόσμου» (μετάφραση από Ελβετικά: λαϊκός). Ο Θεός όμως ευλογεί τα εξάταπα και τις επικαλαμίδες.

pretre-football_m

Ο φωτογράφος Φαμπρίς Κοφρινί του πρακτορείου AFP παρακολούθησε έναν αγώνα μεταξύ των ιερέων του Ριντ και της Εκόν. Το γήπεδο βρίσκεται δίπλα σε μια γέφυρα απ’ όπου περνούσαν αυτοκίνητα, τα οποία στιγμιαία έκαναν κερκίδα μα κορναρίσματα και φωνές (περίεργο για Ελβετούς όπως έχουμε ξαναπεί), καθώς οι παπάδες διεκδικούσαν τη μπάλα. Όμως δεν υπήρχε κανονική κερκίδα και φυσικά δεν υπήρχε διαιτητής, αφού το καθήκον το εκτελούσε ο Ύψιστος.

econe-football_m

Ο Κοφρινί μαρτυρεί ότι το ματς είχε πολύ φυζικάλιτι (αν το μεταφράσω θα μου έρθει μήνυση από την Καθολική εκκλησία), οι παίχτες έκαναν τάκλιν και τζάρτζαραν όπως σε κάθε ποδοσφαιρικό ματς. Η μόνη διαφορά ήταν η γλώσσα, που στη θέση βρισιών και μπινελικιών για ένα αμφισβητούμενο οφσάιντ ή φάουλ ακουγόταν «Αδελφέ! Πάσαρέ μου την μπάλα!».

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Εκτός θέματος, Ιστορίες για το τζάκι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ένα νταμπλ για τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ

Ήταν ήδη 1.80 στα 12. Έκανε παρέα με τον Ζακί «το Θαύμα» Μερβέιγ, έναν πιτσιρικά κάπως πιο ανεπτυγμένο σωματικά από τον ίδιο. «Όταν τους βλέπαμε να πλησιάζουν, αλλάζαμε πεζοδρόμιο. Αν σε ρωτούσαν τι ώρα είναι, τους έδινες και το ρολόι μαζί» θυμούνται όσοι τον γνώρισαν στα προάστια του Σατορού, της πόλης της κεντρικής Γαλλίας όπου […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το γκολ του αιώνα

Στο στάδιο Αζτέκα στο Μεξικό, στις 22 Ιουνίου 1986 είχαν μαζευτεί πάνω από εκατό χιλιάδες άνθρωποι για να δουν τον προημιτελικό μεταξύ Αργεντινής και Αγγλίας. Κανείς τους δεν περίμενε ότι θα γίνονταν μάρτυρες σε ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά παιχνίδια όλων των εποχών. Σε ένα ματς που ξέφευγε από το ποδόσφαιρο και έγραψε ιστορία, όχι […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *