Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Οι βασιλιάδες της βουτιάς

Με το τέλος της φάσης των ομίλων (σε ένα από τα καλύτερα Μουντιάλ, τουλάχιστον της σύγχρονης ποδοσφαιρικής ιστορίας) είναι η ευκαιρία για διάφορες ανασκοπήσεις στο τι είδαμε και τι έγινε. Το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο δεν σημαίνει μόνο χιλιάδες ανθρώπους σε μπαρ στις ΗΠΑ να βλέπουν την αξιόμαχη και συμπαθέστατη εθνική ομάδα του αγαπημένου Τζόζι Άλτιντορ (και του νέου πουλέν μου Ντέμπσει, κυρίως γιατί μου βγάζει όλο αυτό το American Dream στο… μελαγχολικό του βλέμμα), αλλά και τεράστιο ενδιαφέρον από μεγάλα σάιτ και εφημερίδες. Είναι εντυπωσιακό ότι σάιτ όπως αυτό της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, εφημερίδας που έχει σχέση με το ποδόσφαιρο όση εγώ με τον NASDAQ, αφιερώνουν ρεπορτάζ και αναλύσεις για το Μουντιάλ. Και ένα άρθρο από αυτά είναι αρκετά ενδιαφέρον ώστε να ασχοληθούμε κι εμείς μαζί του.

Όπως είναι φυσικό, σε μια χώρα που θεωρούν το ποδόσφαιρο ένα βαρετό άθλημα και με αρκετό θέατρο, το flopping (που αν δεν παρακολουθείτε μπάσκετ θα σας είναι άγνωστος όρος και σημαίνει επί της ουσίας η προσπάθεια να εκμαιεύσει κάποιος φάουλ) είναι φλέγον ζήτημα. Το τεχνικό επιτελείο της WSJ κάθισε και μέτρησε πόσες φορές πέφτουν κάτω οι παίκτες και κατέληξε στα εξής ενδιαφέροντα συμπεράσματα μετά τα πρώτα 32 ματς (πιθανότατα τα στατιστικά να έχουν αλλάξει από τότε). Σε 32 παιχνίδια είχαμε 302 περιπτώσεις όπου κάποιος ποδοσφαιριστής έπεσε στο έδαφος σφαδάζοντας, πονώντας, ζητώντας από τον Πανάγαθο να τελειώσει το μαρτύριό του. Ένα νούμερο που πιθανότατα το πιάνουμε στην Ελλάδα στην πρώτη μέρα μιας αγωνιστικής, αλλά για τους Αμερικάνους φαντάζει τεράστιο. Επειδή όμως είναι δίκαιοι αφαίρεσαν 9 περιπτώσεις που ο παίκτης βγήκε αλλαγή (πάλι καλά που δεν έστειλαν εκπρόσωπο ασφαλιστικής στα αποδυτήρια να βεβαιωθεί) και συνεπώς υπήρχε όντως πρόβλημα. Αυτές οι 293 περιπτώσεις που έμειναν έφαγαν περίπου 118 λεπτά και 21 δευτερόλεπτα τηλεοπτικού χρόνου και χρόνου από τις ζωές μας, τον οποίο και οι Αμερικάνοι σκωπτικά αναφέρουν ως χρόνο “σπαρταρίσματος”.

neymarc8

Η ενδελεχής μελέτη έφερε την στατιστική απόδειξη πραγμάτων που στην Ελλάδα ξέραμε από τότε που στις ΗΠΑ πουλούσαν χάντρες στους ιθαγενείς. Από τα 118 λεπτά, μόλις τα 12 προήλθαν από παίκτες των οποίων οι ομάδες έχαναν, ενώ όταν η ομάδα τους κέρδιζε ο χρόνος ήταν τετραπλάσιος. Πρωταθλήτρια του πόνου ήταν ποια άλλη από την μεγάλη Βραζιλία της οποίας οι παίκτες έπεσαν στο χορτάρι τις περισσότερες φορές, με τον βασιλιά της Νεϊμάρ να είναι πρώτος στους “τραυματισμούς”. Εδώ βέβαια να πω ότι όσο και αν θεωρώ τον Νεϊμάρ έναν μικρό σαλτιμπάγκο, είναι το πιο λογικό να βρίσκεται περισσότερο χρόνο κάτω μια που λογικά δέχεται και τις περισσότερες κλωτσιές. Το αν τις μισές φορές δεν υπάρχει καν επαφή είναι ένα άλλο θέμα.

FRA-HON

Και αν η ομάδα με τους περισσότερους τραυματισμούς (με ή χωρίς εισαγωγικά) ήταν η Βραζιλία, η ομάδα που έφαγε τον περισσότερο χρόνο από τη ζωή μας ήταν η Ονδούρα. Οι παίκτες της είχαν μια ερωτική σχέση με το γκαζόν ξοδεύοντας περί τα 7 λεπτά ξαπλωμένοι εκεί, με τον μεγαλύτερο χρόνο να σημειώνεται στο ματς με τη Γαλλία όσο ήταν στο 0-0. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τον χαμένο χρόνο για κάθε φάουλ, πλάγιο, ελεύθερο του τερματοφύλακα κ.ο.κ. καταλαβαίνουμε ότι η Γαλλία είχε αρκετά περιορισμένο χρόνο για να σκοράρει. Στο άλλο άκρο της λίστας, μια ομάδα τίμια και μπαρουτοκαπνισμένη και πιθανότατα αθώα, η Βοσνία Ερζεγοβίνη της οποίας οι παίκτες δεν πέφτουν κάτω ούτε επί πληρωμή και προτιμούν να πεθαίνουν όρθιοι στο χορτάρι. Το γεγονός ότι αποκλείστηκαν δεν είναι καλό σημάδι, αλλά οι αρθρογράφοι σκωπτικά αναφέρουν ότι πιθανότατα επειδή η Βοσνία ήταν πρωτάρα σε Μουντιάλ να μην έχει μάθει όλα τα κόλπα.

injuries210645

Αν ψάξουμε για τους περισσότερους τραυματισμούς σε ΕΝΑ παιχνίδι, εκεί εμφανίζεται η ομάδα των φυλακόβιων της Χιλής που για τόσο σκληρά παιδιά, βρέθηκαν 11 φορές στο χορτάρι στο ματς με την Ισπανία. Δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι και εδώ μιλάμε για ομάδα της Ν. Αμερικής και μια από τις παραδοσιακά σκληρές αλλά και πονηρές, καθώς είχαν ένα προβάδισμα να κρατήσουν. Και αν αναρωτιέστε για τα δικά μας παιδιά, παρά το γεγονός ότι το πρωτάθλημά μας είναι κατ’ εξοχήν θεσμός διακοπών και καθυστερήσεων, βρισκόμαστε λίγο πιο κάτω από την μέση με έναν τιμητικό χρόνο. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς με τις αποχωρήσεις Καρνέζη και Κονέ ο χρόνος αυτός πρέπει να έχει τετραπλασιαστεί μετά τον τρίτο αγώνα, αλλά μια που οδήγησαν σε αλλαγές και θεωρούνται “legit” δεν μετράνε.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μουντιάλ 2014, Μουντιάλ 2014: Εικόνες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η ομάδα που γουστάρουμε να κράζουμε

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου αποτελεί συνήθως έναν τρόπο ψυχοθεραπείας για όλους μας. Χωρίς ιδιαίτερο άγχος μπορείς να παρακολουθήσεις μπάλα επιπέδου Σούπερ Λίγκας και να μην αναγκάζεσαι να υπομένεις το άγχος της νίκης (γιατί η ήττα συνήθως δεν πειράζει τόσο, απλά βγάζει τον προπονητή που κρύβεται μέσα μας). Είναι μια ομάδα που λίγοι αγαπάμε όσο τους […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο ηγέτης Χαβιέρ Μαστσεράνο

Το πρωί της 16ης Ιουλίου 1950, λίγες ώρες πριν την διεξαγωγή του τελευταίου παιχνιδιού εκείνου του Μουντιάλ της Βραζιλίας το οποίο θα έκρινε και τον τίτλο, ο μέσος και αρχηγός της Ουρουγουάης Ομπντούλιο Βαρέλα βγήκε από το ξενοδοχείο και είδε τα πρωτοσέλιδα των βραζιλιάνικων εφημερίδων που ανακοίνωναν πως η Βραζιλία ήταν ήδη παγκόσμια πρωταθλήτρια. Σύμφωνα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

6 σχόλια σχετικά με το “Οι βασιλιάδες της βουτιάς”

  1. Ο/Η Άγιος Πέτρος λέει:

    Δείγμα πως ο Καρα χάνει τη φόρμα του

  2. Ο/Η Gia λέει:

    Υπάρχει κανείς που να μην πήγε το μυαλό του στον Καραγκούνη;;

  3. Ο/Η mitsmanen λέει:

    Απαραδεκτο να ειμαστε τοσο χαμηλα.Και απο που κι ως που ο καρναβ…,σορρυ,ηθελα να πω ο παιχτουρ/σουπερ σταρ/λατρεμενος του Μπακοπουλου Νειμαρ πρωτος;Καραγκουναρε,για παρε τα μετρα σου.

  4. Ο/Η steve λέει:

    Χώρις να θέλω να γίνω γραφικός, οι Αμερικάνοι δεν μπορούν να μιλάνε και πολύ οταν το κορυφαίο τους αθλητικο event, το Super Bowl, διαρκεί 4-5 ώρες (οκ, εχει και το show στο ημίχρονο) και η πραγματική διάρκεια του παιχνιδιού ειναι γύρω στο τέταρτο και αν.

  5. Ο/Η kwstasArsenal λέει:

    Η Βοσνια δεν πεφτει ποτε !!! Μολις 24 δευτ.

  6. Ο/Η fitsoulas λέει:

    Έχει αρκετό θέατρο και βουτιές το ποδόσφαιρο, έιπαν αυτοί που βλέπουν φανατικά WWE…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *