Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Οι ομάδες του Μουντιάλ 2014: Ιταλία

3 λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να την υποστηρίξει:

  • Γιατί είναι η Ιταλία, κάτι ξεχωριστό, κάτι μοναδικό, μια κατηγορία μόνη της. Όπως γράφαμε πριν το προηγούμενο Μουντιάλ (άσχετα αν στο συγκεκριμένο μας διέψευσαν): “Επαγγελματίες απατεώνες με εμφωλευμένο στο συλλογικό τους DNA το πανάρχαιο σοφό αξίωμα: «Μείνε στην ουσία και δεν θα χάσεις». Όσο προσεκτικά κι αν ελέγχεις το διάγραμμα των αγώνων του Μουντιάλ, το μάτι σου δεν θα τους παρατηρήσει. Και ξαφνικά, κάπου στα ημιτελικά θα σκάσουν μύτη στο γήπεδο από το πουθενά, με τα καλοφτιαγμένα μαλλάκια τους και την προσεγμένη επιδερμίδα τους για να διεκδικήσουν την «επαγγελματική νίκη» που τους αναλογεί και για να αποκτήσουν επιτέλους οι γυναίκες όλου του κόσμου έναν λόγο για να κάτσουν να παρακολουθήσουν άντρες μπάλα. Είναι από τις περιπτώσεις που μπορείς να πεις με σιγουριά ότι άμα γίνει Ποδοσφαιρικός Παγκόσμιος Πόλεμος, θα επιβιώσουν μόνο αυτοί, οι Γερμανοί και οι Βέλγοι (γιατί κανένας δεν πιστεύει ότι υπάρχουν)”. Και αυτή η μοναδική ικανότητα είναι γοητευτική για αρκετό κόσμο που σε κάθε Μουντιάλ πίνει ένα κρασάκι στην υγειά της.
  • Γιατί πίσω (σχεδόν) από κάθε γαμάτο και περίεργο χαρακτήρα του κινηματογράφου ή της τηλεόρασης που λατρέψαμε κρύβεται μια Ιταλική καταγωγή. Απλά σκέψου την τριλογία του ‘Godfather’, τον μοναδικό Τζο Πέσι στο ‘Godfellas’, τον Τζιπ Ροζέτι στο ‘Boardwalk Empire’, τους ‘Sopranos’, τον Τζόι Τριμπιάνι στο ‘Friends’, τον Τζεπ Γκαμπαρντέλα στην πρόσφατη και εξαιρετική ‘La grande bellezza’, τους χαρακτήρες του Ρόμπερτ ντε Νίρο σε τουλάχιστον πέντε καλές ταινίες του και τόσους άλλους που για να τους θυμηθείς πρέπει να σπαταλήσεις μισή μέρα ψάχνοντας στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες του imdb.
  • Γιατί είναι γυναίκα και η Ιταλία έχει στείλει στις τηλεοράσεις όλου του κόσμου, και από εκεί κατ’ ευθείαν στις φαντασιώσεις της, τον Μαλντίνι και τον Τόττι και τον Καναβάρο και τον Μπουφόν και τον Πίρλο και σίγουρα αρκετούς ακόμα που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε πως χωράνε σε μια γυναικεία ονείρωξη. Γιατί είναι άντρας και η Ιταλία έχει στείλει στις τηλεοράσεις όλου του κόσμου και από εκεί κατ’ ευθείαν στην καρδιά του τα γκολ του Ρόσσι, το χαμένο πέναλτι του Μπάτζιο, το αξεπέραστο στυλ και τα φάουλ του Πίρλο, την ηγετική φυσιογνωμία του Μαλντίνι, του Καναβάρο και του Μπαρέζι, τα γκολ του Βιέρι και όλους τους πανηγυρισμούς του Ινζάγκι, τα αιώνια νεύρα του Γκατούζο και τα κατορθώματα του Ντελ Πιέρο και του Τόττι.

3 λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να μην την υποστηρίξει:

  • Γιατί δεν ξεχνάει πως έχει μετατρέψει σε επιστήμη την πρόκληση εκνευρισμού σε αντιπάλους που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει διαφορετικά. Οι αμέτρητες κλωτσιές που δέχτηκε ο μεγάλος Ντιέγκο από τον Κλαούντιο Τζεντίλε και τα λογάκια του Ματεράτσι που θόλωσαν το ιδρωμένο κρανίο του Ζιντάν είναι απλά δυο από τις επιβεβαιώσεις αυτής της ικανότητας που έχουν αναπτύξει οι Ιταλοί να φέρνουν στα μέτρα τους όλες τις καταστάσεις και στο τέλος να βγαίνουν από το πουθενά νικητές στα σημεία. Βασικά, οι Ιταλοί είναι κάτι σαν τον Ράσελ Μπράντ, τον Άγγλο κωμικό που σε μια συνέντευξη του πριν λίγο χρόνια στον Λέτερμαν είχε απαντήσει στα διάφορα σχόλια πως μοιάζει με ομοφυλόφιλο με την αποστομωτική θεωρία του: “Because I’m so well dressed, people think “He must be gay. Look at his haircut, he must be gay. Look how sensitive and vulnerable he is, he must be gay.” That means women feel safe around me. They trust me. Then bang! Pregnant! Bang! Pregnant! Bang! Pregnant! Another generation. We continue!”
  • Γιατί μπορεί να είναι πετυχημένοι, στιλάτοι και κομμάτι της ελίτ του πλανήτη αλλά αν τους παρατηρήσεις καλά θα εντοπίσεις, σχεδόν, όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της Ελληνικής κοινωνίας που μισείς και σιχαίνεσαι. Το διάσημο χιουμοριστικό βιντεάκι του Bruno Bozzetto θα μπορούσε να σταθεί άνετα βάζοντας απλά στη θέση της Ιταλικής σημαίας μια Ελληνική.
  • Γιατί είναι η Ιταλία. Και όπως γράφαμε και στο Euro 2012: “Είναι η ομάδα που έχει συνδυαστεί περισσότερο από κάθε άλλη με την άμυνα. Όπως λέει η λαϊκή ρήση, στα ιταλικά η νίκη μεταφράζεται σε 1-0. Το 2-0 είναι η λέξη θρίαμβος. Αν η ομάδα κερδίσει με 3-0 τότε πέφτουμε σε περισυλλογή γιατί ήμασταν απρόσεκτοι και ασχοληθήκαμε πολύ με την επίθεση”.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μουντιάλ 2014: Οι ομάδες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Οι ομάδες του Μουντιάλ 2014: Αυστραλία

3 λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να την υποστηρίξει: Γιατί έχει βγάλει τον Νικ Κέιβ. Και τους AC/DC. Και τον Γουόρεν Έλις. Και τους INXS. Βασικά και μόνο ο Κέιβ θα αρκούσε. Γιατί, χωρίς να το θέλει, έχει προσφέρει στο βιβλίο της ποδοσφαιρικής ιστορίας μια από τις καλύτερες σελίδες του, καταφέρνοντας να χάσει την […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι ομάδες του Μουντιάλ 2014: Ν. Κορέα

3 λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να την υποστηρίξει: Γιατί τα τελευταία χρόνια έχει ανακαλύψει τον κινηματογράφο της και έχει βρει σ’ αυτόν κάτι διαφορετικό που τον ενθουσιάζει. Είτε αυτό είναι μια ιδιαίτερη κινηματογραφική ποιότητα, όπως αυτή που εντοπίζει κανείς στο ‘Old boy’ ή στο ‘The Man from Nowhere’, είτε μια διεστραμμένη οπτική πάνω […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

9 σχόλια σχετικά με το “Οι ομάδες του Μουντιάλ 2014: Ιταλία”

  1. Ο/Η Άγιος Πέτρος λέει:

    Και τον πανηγυρισμό του Ταρντέλι θα ‘θελα να προσθέσω

  2. Ο/Η balkou λέει:

    Στα υπέρ: για τον ύμνο του Μαμέλι. Frateeeeeelli d’Italia…

    Κατά:Για τα τραγικά κολλήματα του Λίπι (παρτ 2) και του Πραντέλι.

  3. Ο/Η mitsmanen λέει:

    Και ο καρα-καλτ,καρα-γραφικος και μακραν του δευτερου καρα-πορωτικος υμνος

  4. Ο/Η Elaith λέει:

    ΦΡΑΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΛΙ
    ΝΤ’ ΙΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΛΙΑ
    ΛΑΛΑΛΑΛΑΛΛΑ
    ΛΑΛΑΛΑΛΑΛΑ

    http://www.sombrero.gr/2012/06/%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%AD%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%BD-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%AF-%CE%B7-%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1/

  5. Ο/Η Stefanos λέει:

    Κάποια στιγμή το είχε πει και ο Κάρπετ λάιβ σε κάποια από τις καλοκαιρινές εκπομπές του για Μουντιάλ (ή Euro). Το 1-0 είναι νίκη. Το 2-0 είναι μεγάλη και άνετη νίκη. Το 3-0 είναι ανεπανάληπτος θρίαμβος. Στη σπάνια περίπτωση του 4-0, έχουμε τιμωρία του προπονητή γιατί κούρασε χωρίς λόγο τους παίκτες.

  6. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Αν επιβεβαιωθούν οι προφητείες που λένε Ιταλία-Ελλάδα στους 16 (αυτό που κάποιοι γραφικοί έγραψαν και ως ντέρμπυ), το έχω πει πρώτος το πρωτοσέλιδο:

    ‘Να αφήσουν τα φρατέλια, να χορέψουν τσιφτετέλια’

  7. Ο/Η Alexcore λέει:

    Χέστηκα από τη χαρά μου με αναφορά σε Τζιπ Ροζέτι.
    Γενικά ναι, squadra azzura για πάντα.

  8. Ο/Η fobos2 λέει:

    Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι, με εξαίρεση ίσως μόνο την παράγραφο για ηθοποιούς, οι άλλοι λόγοι χαλαρά κολλάνε και στο κομμάτι γιατί να υποστηρίξεις την Ιταλία και στο γιατί να μην την υποστηρίξεις.

    -f2

  9. Ο/Η duendes λέει:

    Μεγάλη αλήθεια.
    Για την ακρίβεια την παράγραφο για την ομοιότητα με την Ελληνική κοινωνία πρέπει να την άλλαξα μεριά στο μυαλό μου πάνω από 3 φορές μέχρι να αποφασίσω να την βάλω τελικά στα ‘αρνητικά’.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *