Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Το Ραμαζάνι στη Διάρκεια του Μουντιάλ

Χθες άρχισε το Ραμαζάνι, η μεγαλύτερη ως γνωστόν νηστεία της μουσουλμανικής πίστης. Η συγκεκριμένη νηστεία προτάσσει αποχή από το φαγητό και το νερό από την Ανατολή ως τη Δύση του ηλίου. Οι πιστοί του Κορανιού το ακολουθούν, αλλά με τους επαγγελματίες αθλητές υπάρχει ένα ζήτημα. Το θέμα «Ραμαζάνι και επαγγελματικός αθλητισμός» έχει γίνει αντικείμενο μελέτης από πάρα πολλούς φορείς εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτή τη στιγμή και ενώ το Μουντιάλ βρίσκεται σε εξέλιξη, άρχισαν πάλι να δημιουργούνται ερωτηματικά για την απόδοση των Μουσουλμάνων παιχτών από εδώ και στο εξής.

Algeria

Μια πρόσφατη μελέτη (Ιούνιος του 2012) που διεξήγαγε ο Δρ. Ανίς Χαουάχι εκ μέρους του Κέντρου Αθλητικής Ιατρικής και Επιστήμης στην Τυνησία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο συνδυασμός της νηστείας με τη διατήρηση υψηλών αθλητικών επιδόσεων είναι εφικτός. Εξέτασαν συγκριτικά 22 μελέτες που έχουν γίνει σε προπονητικά κέντρα και επίσημους αγώνες, μάζεψαν εργομετρικά στοιχεία και τα αντιπαρέβαλλαν με τα αντίστοιχα σε περιόδους, που επιλέχτηκαν κατά τύχη εκτός Ραμαζανιού. Παρόλο που αρκετά από τα δεδομένα ήταν ασαφή, συγκρίνοντας αποδόσεις αθλητή με αθλητή και λαμβάνοντας υπόψην και άλλους παράγοντες (καιρό, ώρα διεξαγωγής παιχνιδιών, κτλ) η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: «Καλά ελεγχόμενες μελέτες καταδεικνύουν ότι ορισμένα στοιχεία που αφορούν τη φυσική κατάσταση όντως επηρεάζονται, αλλά σε μικρό βαθμό». Απέδειξαν επίσης ότι η κόπωση και το στρες αυξάνονται μεν, σε ελάχιστο βαθμό δε.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της μελέτης είναι ότι τα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται στους παίχτες από τις αλλαγές που γίνονται στα προπονητικά προγράμματα. Ο Χαουάχι δήλωνε: «Οι αθλητές που διατηρούν το σύνολο της ενέργειάς τους και της μάκρο-διατροφικής λήψης, της προπονητικής έντασης, της σωματικής σύστασης, της διάρκειας και της ποιότητας του ύπνου, είναι εξαιρετικά απίθανο να υποφέρουν από σημαντική μείωση της απόδοσής τους κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού». Πολλοί προπονητές όμως, φοβούμενοι ότι οι παίχτες θα εξαντληθούν, μειώνουν την ένταση της προπόνησης. Οι πιο χαλαροί ρυθμοί και η απότομη αλλαγή της διατροφής έχουν ως αποτέλεσμα ο οργανισμός του αθλητή να μπαίνει σε φάση αποθεραπείας. Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται μεγάλη διαφορά στην απόδοση κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, που όμως δεν οφείλεται στην ίδια τη νηστεία, αλλά στη συνολική αλλαγή συνηθειών κατά τη διάρκεια αυτής.

Η μελέτη έχει βέβαια ένα διττό πρόβλημα. Έχοντας εξετάσει παίχτες από την Τυνησία, την Αλγερία και το Μαρόκο που αγωνίζονται στα εγχώρια πρωταθλήματα, δεν μπορεί να αποδείξει ότι τα ευρήματά της έχουν εφαρμογή και στο υψηλότερο επίπεδο, όπου η ένταση των αγώνων είναι διαφορετική όπως και οι καιρικές συνθήκες. Εντάξει κάνει ζέστη στη Βόρειο Αφρική, αλλά στο Μανάους ή το Ρεσίφε που παίζουν τώρα η ζέστη συνδυάζεται με υγρασία άνω του 80% και κάποιες φορές βροχή (πχ. στο Γερμανία-ΗΠΑ). Επίσης, αντίθετα με το Μαγκρέμπ όπου οι Μουσουλμάνοι αθλητές παίζουν κόντρα σε Μουσουλμάνους αθλητές, στην Ευρώπη ή στις διεθνείς διοργανώσεις, όπως το Μουντιάλ οι Μουσουλμάνοι παίζουν και με αλλόθρησκους, είτε ως αντίπαλοι, είτε ως συμπαίχτες. Στη Γαλλία υπάρχει ανησυχία για το πως θα συνεχίσει ο Μπενζεμά, που ξεκίνησε με τα μπούνια το Μουντιάλ, επειδή έχει δηλώσει ότι θα νηστέψει.

Qur’an-Prayers-Secrets-of-Gifted-Özil

Αντίθετα, άλλοι Μουσουλμάνοι παίχτες εξαίρεσαν εαυτούς από τις απαιτήσεις του Αλλάχ. Ο Οζίλ είπε ότι: «Δε θα νηστέψω γιατί εργάζομαι τώρα» και ο Γιάγια Τουρέ απάντησε πιο γλαφυρά: «Έχετε δει τον καιρό; Θα πέθαινα!». Η δήλωση μάλλον δεν ευχαρίστησε τον Αλλάχ που φρόντισε η εθνική Ελλάδος να αποκλείσει τους Ιβοριανούς ώστε ο Γιάγια να εκπληρώσει το Θείο καθήκον του. Εδώ νομίζω ότι δε χρειάζεται να αναφέρω την εθνική Αλγερίας. Η πεποίθηση ότι η πρόκριση ήταν έργο Αλλάχ είναι τόσο έντονη που όχι μόνο θα νηστέψουν, αλλά προβλέπω να τιμωρούν κάτι ντεμέκ πιστούς τύπου Οζίλ μέσα στο γήπεδο.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μουντιάλ 2014, παγκόσμιο ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Τίνος Είναι Αυτός ο Παίχτης Βρε Παιδιά;

Πριν από ένα μήνα έγινε στο Μάντσεστερ ένα παγκόσμιο συνέδριο με τίτλο «Soccerex Global Convention». Θα ήταν άλλη μια τελείως αδιάφορη μάζωξη παραγόντων αν δεν υπήρχε ο λόγος που εκφώνησε ο πρόεδρος της Σπόρτιγκ Λισσαβώνας, Μπρούνο ντε Καρβάλιο. Ο Καρβάλιο είπε δύο πολύ σημαντικά πράγματα: 1) Δεν ξέρω ποιος ακριβώς είναι ο ιδιοκτήτης αρκετών από […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όταν Το Σουδάν Ενώθηκε Για 90 Λεπτά

Όταν κάποιος ακούει ‘Σουδάν’ συνήθως του έρχονται εικόνες εμφυλίου, πείνας και εξαθλίωσης. Η Αφρικανική χώρα έχει το μακροβιότερο εμφύλιο, που μαίνεται από το 1955 και μια περιοχή όπου έχει υποστεί γενοκτονία, το Νταρφούρ, στα Νότιο-Δυτικά της χώρας, παρά μια περίπου δεκαετή ανακωχή τη το 1970. Μάλιστα από τη συμφωνία ειρήνης του 2005 και μετά ουσιαστικά […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

4 σχόλια σχετικά με το “Το Ραμαζάνι στη Διάρκεια του Μουντιάλ”

  1. Ο/Η nearxos λέει:

    Μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας και αφού είχαν φύγει νωρίτερα Ουρουγουάη και Ιταλία, οι μόνες απολαύσεις στις οποίες έμεινε να ελπίζουμε είναι να μην το σηκώσει η Βραζιλία (κάτω τα αδιαφιλονίκητα φαβορί και οι οικοδεσπότες!), να το σηκώσει η Αργεντινή (πιο πολύ για να χαρεί ο Επικεφαλής της θρησκείας μας, ο πολυχρονεμένος Ντιέγκο) και να αποκλειστεί με τραυματικό τρόπο η Γερμανία.
    Αλγερία και δεν είμαι καλά!

  2. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Έτσι ακριβώς όπως τα λες. Βέβαια η Βραζιλία έχει δύσκολα σταυρώματα μέχρι τον τελικό και μπορεί να πάει, αν πάει, εκεί αποκαμωμένη.

    Αν κάποιος έχει δείξει στους Αλγερινούς το Δ.Γερμανία-Αυστρία 1-1 του 1982, οι Αλγερινοί θα μπουν στο γήπεδο σαν μαχητές του Αλλάχ.

  3. Ο/Η Christos λέει:

    Αλήθεια από πότε μέχρι πότε είναι το Ραμαζάνι …. και υπάρχουν διαφορετικές ημερομηνίες ανάλογα τήν χώρα η είναι στάνταρ γιά όλους. Στό Μαρόκο π.χ. από πότε μέχρι πότε θα έχουν ραμαζάνι

  4. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Είναι σχετικά πολύπλοκο. Το Ισλαμικό ημερολόγιο βασίζεται στη σελήνη και είναι περίπου 11 με 12 (ανάλογα με το χρόνο) μέρες πιο μικρό από το ηλιακό χριστιανικό. Το Ραμαζάνι είναι ο 9ος μήνας του Ισλαμικού ημερολογίου. Επειδή χάνονται όπως είπαμε παραπάνω κάποιες μέρες από το χριστιανικό ημερολόγιο, δεν είναι σταθερό το πότε για εμάς, αλλά για αυτούς είναι.

    Δεν υπάρχει διαφοροποίηση το πότε το γιορτάζουν Σιΐτες και Σουνίτες διότι είναι γιορτή που ανταποκρίνεται πριν το σχίσμα. Γιορτάζεται η αποκάλυψη του Κορανίου από τον Αλλάχ στο Μωάμεθ. Έτσι σε όλον τον ισλαμικό κόσμο είναι κοινή γιορτή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *