Ο Ουρουγουανός της Κίτρινης Φανέλας
Μετά το Μαρακανάσο το καλοκαίρι του 1950 η Βραζιλιάνικη Ομοσπονδία αποφάσισε να προχωρήσει σε διάφορες αλλαγές. Μία από αυτές ήταν να αντικαταστήσει την καταραμένη γκαντέμικη φανέλα με την οποία αγωνίστηκε η Βραζιλία στον τελικό. Η λευκή φανέλα ήταν πλέον υλικό για προσάναμμα. Έτσι το 1953 έκαναν ένα διαγωνισμό για τη σχεδίαση της νέας φανέλας για την εθνική με μοναδικό κριτήριο τα νέα χρώματα να προέρχονται από τη σημαία της χώρας: κίτρινο, πράσινο και μπλε.
Νικητής του διαγωνισμού ήταν ο δεκαεννιάχρονος Αλντύρ Γκαρσία Σλι από το Πελότας. Μόνο που ο νικητής του διαγωνισμού είχε ένα μικρό προβληματάκι: ήταν οπαδός της Ουρουγουάης. Το Πελότας είναι μια μικρή πόλη στα Νότια της Βραζιλίας περίπου 1.000 χιλιόμετρα Νότια του Σάο Πάολο, αλλά μόλις 150 χιλιόμετρα από τα σύνορα Βραζιλίας – Ουρουγουάης. Ο Αλντύρ ζούσε μια ζωή μοιρασμένη σε δύο χώρες καθώς ως δημοσιογράφος, πανεπιστημιακός καθηγητής και συγγραφέας δούλευε και από τις δύο πλευρές των συνόρων. Πριν το Μουντιάλ του 1950 είχε ήδη, στα 19 του, διαλέξει ποδοσφαιρικό στρατόπεδο. Υποστήριζε τη Σελέστε.
Στα 79 του πλέον έχει γράψει 20 βιβλία με διηγήματα και μικρές ιστορίες για την Ουρουγουάη. Στα περισσότερα μάλιστα το πρωτότυπο κείμενο είναι στα Ισπανικά και όχι στα Πορτογαλικά. Η αγγλική εφημερίδα Independent τον βρήκε και τον ρώτησε για το διαγωνισμό που κέρδισε 60 χρόνια πριν. Η απάντησή του ήταν: «Θεωρώ ότι είναι ένα μικρό παραστράτημα της ζωής μου». Για τον τελικό του 1950 δήλωσε ότι «Ήταν ένα θαύμα! Ήμουν τρομερά αγχωμένος. Το στομάχι μου είχε σφιχτεί και πήγαινε πάνω κάτω σε όλο το παιχνίδι». Βέβαια, την ώρα του αγώνα βρισκόταν σε ένα σινεμά, οπότε μάλλον υπερβάλλει. Το ότι η Ουρουγουάη ήταν Παγκόσμια Πρωταθλήτρια το έμαθε, όπως και όλη η αίθουσα, από ανακοίνωση στο σινεμά.
Παρακολουθεί ακόμα ποδόσφαιρο με πάθος. Σχεδιάζει καρτούν πριν από κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο και φυσικά θέλει να βλέπει την Ουρουγουάη να αγωνίζεται με «Γκάρα Τσαρούα», αγωνιστικό πνεύμα σε μια τοπική ινδιάνικη γλώσσα. Δηλώνει απογοητευμένος από τον Λουίς Σουάρες επειδή ως ρομαντικός πιστεύει ότι «Δεν μπορείς να προσπαθείς να κερδίσεις με αυτόν τον τρόπο».
Ο Αλντύρ έχοντας ως αφετηρία τη νίκη της ομάδας που υποστήριζε, εκμεταλλεύτηκε τις παρενέργειες που εκείνη η νίκη της Ουρουγουάης προξένησε στη Βραζιλία. Σχεδίασε μια κίτρινη φανέλα με πράσινο στη λαιμόκοψη και τα μανίκια, με μπλε σορτσάκι που είχε μια άσπρη γραμμή. Η φανέλα πρωτοφορέθηκε από τη Βραζιλία στο Μουντιάλ του 1954. Τέσσερα χρόνια μετά ο Πελέ και ο ο Γκαρίντσα άρχισαν να χτίζουν το μύθο που συνοδεύει αυτή τη φανέλα μέχρι και τις μέρες μας. Σήμερα αποτελεί την πιο αναγνωρίσιμη και εμπορική φανέλα εθνικής ομάδας στον κόσμο. Και παρά τις όποιες αλλαγές έχει υποστεί με την πάροδο του χρόνου, χρωστάει την ύπαρξή της στον Αλντύρ, έναν οπαδό της Ουρουγουάης.
2 σχόλια σχετικά με το “Ο Ουρουγουανός της Κίτρινης Φανέλας”
τι μπορεί να σκέφτηκε χτες το βράδυ:
1.Πάλι τον ήπιατε
2.Λες να ξανακάνουν διαγωνισμό για αλλαγή φανέλας; Να βγάλω κανα σχέδιο από το συρτάρι,θα μου χρειαστούν…
Εγώ θα ψήφιζα το 2, αν και το ένα δεν αποκλείει το άλλο βέβαια