Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Υποστηρίζοντας Αυτούς Που Λατρεύουν να Μισούν

Σε μια έρευνα που έκαναν οι New York Times πριν την έναρξη του Μουντιάλ, η Αργεντινή ήταν η ομάδα που αναφέρθηκε περισσότερες φορές στην ερώτηση «Ποια ομάδα αντιπαθείτε;» από τους υπόλοιπους Λατινοαμερικάνους. Στον τελικό όμως σήμερα η Αργεντινή αναμετράται με τη Γερμανία και καλείται από τους υπόλοιπους Λατίνους να υπερασπιστεί την τιμή της ηπείρου. Ποτέ καμία Ευρωπαϊκή ομάδα δεν έχει κερδίσει την κούπα σε Λατινοαμερικάνικο έδαφος και δε θέλουν να δουν κάποιον Ευρωπαίο, πόσο μάλλον τη Γερμανία, να σπάει αυτήν την παράδοση.

Argentina v Mexico: 2010 FIFA World Cup - Round of Sixteen

Η έχθρα των υπολοίπων Λατινοαμερικανών κόντρα στην Αργεντινή δε βασίζεται σε αθλητικά, ποδοσφαιρικά στοιχεία. Αντίθετα με τις υπόλοιπες χώρες κάτω από τις ΗΠΑ, η Αργεντινή δε στηρίχτηκε στο συνδυασμό αποίκων, αυτοχθόνων ινδιάνων και απογόνων των Αφρικανών σκλάβων. Η ιστορία της μοιάζει περισσότερο με εκείνη των ΗΠΑ. Χώρα που υποδέχτηκε πολλούς μετανάστες από πολλά διαφορετικά κράτη της Ευρώπης και δημιούργησε τη δική της εθνική ταυτότητα, έβλεπε πάντα αφ’ υψηλού τους υπόλοιπους γείτονές της. Όταν οι άλλοι είχαν μουσική με βάση τα πνευστά των ινδιάνων και τα κρουστά των Αφρικανών, οι Αργεντίνοι είχαν τάγκο, με βιολί και ακορντεόν.

Αλλά και στο ποδόσφαιρο τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά. Όπως μας πληροφορεί το κλασσικό πλέον βιβλίο «Αντιστρέφοντας την Πυραμίδα», οι Αργεντίνοι είναι οι πρώτοι που ανέπτυξαν ποδοσφαιρικό σύστημα. Οι εφευρέτες Άγγλοι είχαν την τάση να τρέχουν προς την αντίπαλη άμυνα και οι Σκωτσέζοι, με τους οποίους έπαιζαν τακτικά, άλλαζαν πάσες. Η έννοια του «κρατάω τη θέση μου» μπήκε στην Αργεντινή, και βέβαια, όπως όλοι οι εφευρέτες δεν το ανέπτυξε η ίδια περεταίρω, αλλά η Ουρουγουάη, με τα γνωστά αποτελέσματα (4-2 νίκη επί της Αργεντινής το 1930 στο Μοντεβίδεο και το Μαρακανάσο το 1950). Στους υπόλοιπους Λατίνους η οργάνωση του παιχνιδιού και η τακτική προσέγγιση της Αργεντινής και της Ουρουγουάης έμοιαζε «εξευρωπαϊσμός», που σε απλά ποδοσφαιρικά λόγια σημαίνει προδοσία.

Μετά το κραχ του 2001 η Αργεντινή προσπάθησε πολιτικά να έρθει πιο κοντά στους γείτονές της. Το έχει καταφέρει αυτό. Ποδοσφαιρικά όμως όχι. Σήμερα θα έχει την υποστήριξη των περισσοτέρων Λατινοαμερικανών διότι βλέπουν σε αυτήν την ομάδα που πρέπει να υπερασπιστεί την τιμή τους. Ο Κολομβιανός δημοσιογράφος του ESPN και συγγραφέας Αλμπέρτο Σαλσίδο έγραφε χθες ότι «Η καρδιά μου είναι με την Αργεντινή, αλλά δυστυχώς το μυαλό λέει Γερμανία». Το «ταπεινότητα και σκληρή δουλειά» του Σαμπέγια δεν ηχεί καλά όμως ακόμα ειδικά στους Βραζιλιάνους που έχουν μεγάλο θέμα στο ποιον να υποστηρίξουν.

Στην πόλη του Μεξικού έχει ένα βιβλιοπωλείο ο Ουμπέρτο Μελένδες. Είναι το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό βιβλιοπωλείο του κόσμου. Λέει λοιπόν σήμερα σε Βραζιλιάνικο δίκτυο ότι «Οι Αργεντίνοι είναι υπερτιμημένοι, αλλά διάολε Μουντιάλ στη Λατινική Αμερική πρέπει να το κερδίζει Λατινοαμερικάνικη ομάδα».

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μουντιάλ 2014

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ζλάταν ή Ρονάλντο στο Μουντιάλ;

Με ενημέρωσαν από τα κεντρικά του sombrero ότι θα πρέπει να γράψω ένα κείμενο, με αφορμή το μπαράζ Σουηδία-Πορτογαλία, για το ποιον θα προτιμούσα στο Μουντιάλ, τον Κριστιάνο Ρονάλντο ή τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Σίγουρα ένα ενδιαφέρον ερώτημα, αν και ένα δίδυμο Κριστιάνο Ρονάλντο ή Γκόλουμ πιθανότατα να με έβαζε σε μεγαλύτερο δίλημμα, με την τελική […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή την κούπα ποιος θα την πάρει;

  Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα Μουντιάλ φτάνει στο τέλος του. Δεν θα ασχοληθούμε με το τι έγινε γενικά, πιθανότατα αυτό να το κάνουμε μετά τον τελικό, αλλά θα κοιτάξουμε το ζευγάρι του τελικού προσπαθώντας να φανταστούμε τι μπορεί να γίνει, ποιος μπορεί να κερδίσει μεταξύ Γερμανίας και Αργεντινής. Χωρίς να μπαίνουμε σε τρομερές κεφτεδολογικές […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

3 σχόλια σχετικά με το “Υποστηρίζοντας Αυτούς Που Λατρεύουν να Μισούν”

  1. Ο/Η corto maltese λέει:

    μια μικρή παρατήρηση

    τα αρχεντίνικα tango παίζονται με bandoneon

  2. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Αναπαράγω την ιστορία του bandoneón όπως μου την αφηγήθηκε ένας μπάρμπας στα caminitos της Boca:

    Μέσα στους πολλούς μετανάστες που ήρθαν στην Αργεντινή στα τέλη του 19ου αιώνα, ήταν αρκετοί από την Τσεχία και την Ουγγαρία. Αυτοί έφεραν το ακορντεόν και το βιολί εδώ. Όμως με τα χρόνια ήταν δύσκολο να τα ξαναφτιάξουν. Με το βιολί γινόταν εύκολα από διάφορους μάστορες που κατασκεύαζαν τέτοια όργανα. Με το ακορντεόν όμως υπήρχε πρόβλημα. Κανείς δεν ήξερε πως λειτουργούσαν ή τι έκαναν τα κουμπιά που είχε στο πίσω μέρος. Έτσι, αποφάσισε κάποιος, Ιταλός λέει η ιστορία, αλλά δεν είμαστε και σίγουροι, απλώς να τα βγάλει. Έτσι η Αργεντινή απέκτησε το δικό της όργανο, το bandoneón.

  3. Ο/Η corto maltese λέει:

    ωραίος ο μπάρμπας, πες του μονάχα να ρίξει καμιά ματιά στη wikipedia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *