Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Στη Γειτονιά μου την Παλιά Έχει Ένα Σύλλογο

Στην Αγγλία είναι εξαιρετικά συνηθισμένο να υπάρχουν ντέρμπυ συμπολιτών, ντέρμπυ διπλανών γειτονιών (όπως το Άρσεναλ-Τότεναμ) ή διπλανών χωριών ή πόλεων. Την Τρίτη 12 Αυγούστου όμως έγινε ένα παιχνίδι, για δεύτερη μάλιστα φορά, μεταξύ δύο ομάδων από την ίδια γειτονιά, των οποίων οι έδρες απέχουν 56 μίλια (90 χιλιόμετρα) μεταξύ τους.

Picture 125

Μια από τις πιο διάσημες αθλητικές γειτονιές του Λονδίνου είναι το Γουίμπλετον. Όταν το ακούμε βέβαια δεν έχουμε στο μυαλό μας το ποδόσφαιρο, αλλά κορτ, τένις, τον Φέντερερ και τον Σάμπρας. Το μόνο που συνδέει το Βρετανικό γκραν σλαμ με την ιστορία μας είναι το χορτάρι στο γήπεδο. Όπως σε όλες λοιπόν τις γειτονιές της Αγγλίας, το Γουίμπλετον είχε και μια ποδοσφαιρική ομάδα, τη Γουίμπλετον FC, ιδρυθήσα το 1889. Όχι τίποτα το αξιοσημείωτο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970, οπότε και ανέβηκε στη Φούτμπολ Λιγκ, πριν πάρει το όνομα η ΕΠΟ. 10 χρόνια μετά είχε ανέβει στην Πρώτη κατηγορία και μάλιστα το 1988 κατέκτησε και το κύπελλο Αγγλίας (με τον παλαβό Βίνι Τζόουνς στη σύνθεση της).

Έδρα της ήταν το Πλάου Λέιν, ένα γήπεδο της κακιάς ώρας που θα μπορούσε να είναι και το Παλάου στα πολύ σλαγκ νοτιολονδρέζικα. Οι ιδιοκτήτες της ομάδας έψαχναν καιρό να αλλάξουν έδρα για να αυξήσουν την επισκεψιμότητα και να περιορίσουν τους κινδύνους από τα επεισόδια του χουλιγκάνων. Είχαν συζητήσει να μεταφερθούν στο Τσάρλτον, στο Λούτον ή στη νεόκτιστη πόλη του Μίλτον Κέυνς στα Βόρεια περίχωρα του Λονδίνου από το 1979. Οι αθλητικές επιτυχίες της ομάδας έστρεψαν την προσοχή αλλού, όμως η έκθεση Τέυλορ ανάγκαζε τη διοίκηση μετά το Χίλσμπορο να ανακαινίσει το Πλάου Λέιν. Τα χρήματα δεν έβγαιναν και από το 1992 οπότε και έπρεπε η έκθεση Τέυλορ να εφαρμοστεί η ομάδα μεταφέρθηκε στην έδρα της Κρύσταλ Πάλας, 6 μίλια πιο ανατολικά (9,5 χιλιόμετρα). Ψάχνοντας μάταια για μια δεκαετία γήπεδο που να συμμορφώνεται με τα στάνταρ της έκθεσης Τέυλορ στο Νότιο Λονδίνο και με τον κίνδυνο της χρεωκοπίας πια το 2001 η Γουίμπλετον FC κάνει αίτηση να στεγαστεί στο γήπεδο που είχε φτιαχτεί στο Μίλτον Κέυνς  από ένα κονσόρτσιουμ του οποίου ηγείτο η Πιτ Ουίνκελμαν.

Η ιστορία της αναζήτησης έχει λίγο πλάκα, διότι ο τότε πρόεδρος της Γουίμπλετον Χάμαμ (όχι Χαμάμ) είχε ψάξει στην περιοχή και είχε βρει χώρο μόλις ένα μίλι μακρυά από το Πλάου Λέιν. Μόνο που ήταν χώρος όπου γινόντουσαν κυνοδρομίες. Πρότεινε λοιπόν να δοθεί το Πλάου Λέιν αντιπαροχή για να κτιστεί σούπερ-μάρκετ και με τα χρήματα να ανακατασκευαστεί το Γουίμπλετον Στέντιουμ. Οι οπαδοί αντέδρασαν στην προοπτική να παίζουν οι παίχτες της ομάδας (της Πρέμιερ ακόμα) σε χώρο όπου τρέχουν σκυλιά και ο εκνευρισμένος Χάμαμ πούλησε τελικά την ομάδα το 1997 σε δύο Νορβηγούς. Όμως συνέχιζε να ψάχνει λύσεις και απευθύνθηκε στη Σκωτσέζικη και την Ιρλανδική ομοσπονδία για να μεταφέρει την ομάδα εκεί. Μετά από απανωτές χυλόπιτες και με την ομάδα να υποβιβάζεται το 2000 στην Τσάμπιονσιπ και το 2001 στη Λίγκ 1 έκανε αίτηση να μεταφερθεί στο Μίλτον Κέυνς.

Εδώ συναντήθηκαν τα συμφέροντά του με εκείνα του Ουίνκελμαν, ο οποίος έψαχνε ομάδα να μπει στο γήπεδο που έφτιαξε, που να είναι σε εθνική κατηγορία ώστε να παρακάμψει το δρόμο που χρειαζόταν η ΜΚ Σίτυ για να ανέβει από τα τοπικά μέχρι τις εθνικές κατηγορίες. Τον Αύγουστο του 2001 η Γουίμπλετον που έχει μπει σε καθεστώς οικονομικής διαχείρισης κάνει επίσημη αίτηση να μετακομίσει στο Μίλτον Κέυνς, μέσω του νέου της προέδρου Τσαρλς Κόπελ. Η Ομοσπονδία ήταν κατά, καθώς το τελευταίο προηγούμενο μετακόμισης ομάδας επαγγελματικής κατηγορίας ήταν η Arsenal το 1913, χωρίς όμως να ενωθεί με κανέναν. Η Φούτμπολ Λιγκ ήταν αρνητική επίσης. Μετά όμως από 16 μήνες και ενώ η αρχική απόφαση ήταν αρνητική, δόθηκε η άδεια από μια ανεξάρτητη επιτροπή. Οι ομοσπονδίες μίλησαν για σκανδαλώδη απόφαση, αλλά δεν είχαν άλλη επιλογή από να την αποδεχτούν. Έτσι δημιουργήθηκε η ομάδα που όλοι οι παίχτες του Φούτμπολ Μάνατζερ όταν θέλουν να βάλουν ένα παραπάνω challenge στον εαυτό τους επιλέγουν, η ΜΚ Ντονς.

Τώρα, επειδή το «Ντονς» ήταν το παρατσούκλι της Γουίμπλετον FC, οι κάτοικοι του Γουίμπλετον δεν το πήραν πολύ καλά. Όσο διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις για τη μετακόμιση η τοπική κοινωνία ανασκουμπώθηκε και ίδρυσε την AFC Γουίμπλετον το 2002. Φυσικά το παρατσούκλι τους είναι «Ντονς» και φοράει τα ίδια χρώματα που φόραγε η FC, μπλε και κίτρινο. Η ΜΚ Ντονς φοράει λευκά με κίτρινη (χρυσή λένε άλλα μόνο με αστιγματισμό άνω του 7 τη βλέπεις έτσι) ρίγα. Μέχρι το 2007 ο Ουίλκερμαν θεωρούσε ότι η ΜΚ Ντονς είναι ο κληρονόμος της ιστορίας και του τροπαίου της Γουίμπλετον FC. Τότε το αποκήρυξε (κανείς δεν έμαθε γιατί).

Η AFC Γουίμπλετον ξεκίνησε από χαμηλά και έφτασε στις εθνικές κατηγορίες. Το Δεκέμβρη του 2012 κληρώθηκαν να παίξουν μεταξύ τους στον τέταρτο γύρο του κυπέλλου Αγγλίας. Ακολούθησε αυτό:

MK dons poster

MK scums

Wimbledon fans

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αγγλικό πρωτάθλημα, Ιστορίες για το τζάκι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κιθ Γκιλέσπι: ο άνθρωπος που «έπαιξε» την καριέρα του

Στις 20 Φεβρουαρίου του 1992 ξεκινούσε επισήμως η Πρέμιερ Λιγκ με μοναδικό σκοπό να αλλάξει και από μία παρηκμασμένη λίγκα, γεμάτη χρέη και παλιά γήπεδα, να εξελιχθεί στο καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης και σε ένα λαμπερό και πανάκριβο προϊόν. Την ίδια περίοδο στο Μάντσεστερ η «Τάξη του ’92» αποτελούμενη από μία φουρνιά ταλαντούχων Βρετανών ποδοσφαιριστών […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το ταξίδι του Θαλή

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η τρέλα ενός οπαδού για την ομάδα του; Ποιες θυσίες και ποια ταλαιπωρία μπορεί να υπομείνει; Και κυρίως, με τι αντίκρυσμα; Την προπερασμένη Κυριακή είχαμε τα προημιτελικά της Δ’ εθνικής της Βραζιλίας. Ένα πρωτάθλημα που ξεκινάει με 68 ομάδες που παίζουν σε… 17 ομίλους χωρισμένους με γεωγραφικά κριτήρια με τις […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

7 σχόλια σχετικά με το “Στη Γειτονιά μου την Παλιά Έχει Ένα Σύλλογο”

  1. Ο/Η thanosleeds λέει:

    Ομάδες σαν τη Franchise FC δεν έχουν θέση στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

  2. Ο/Η kwpp13 λέει:

    Ωπα ωπα, εισαι λαθος φιλτατε Ramón Llul! Αν θες-ηθελες challenge για το FM την AFC Wimbledon θα διαλεγες, και οχι την MK Dons, που ειναι χαμηλοτερα. Και οχι τωρα φυσικα που ειναι σε επαγγελματικη κατηγορια, αλλα τη σεζον 08-09 που μολις ειχε ανεβει στην εκτη κατηγορια και ηταν ημιεπαγγελματικη ομαδα! Οσον αφορα το εμπορικο κομματι του πραγματος, συμφωνω με τον παραπανω φιλο.

  3. Ο/Η Nikos Lioliopoulos λέει:

    Αφιέρωμα στους Ντονς χωρίς αναφορά στον Τζο Φασανου πρέπει να επισυει ποινή σοβαροτάτη.

  4. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    @thanosleeds Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πεις τι έχει θέση στο αγγλικό και στο κάθε ποδόσφαιρο πια. Ειδικά η σχέση πάντως γήπεδα-ομάδες στην Αγγλία έχει πέσει κάπως σαν κατάρα.

    @Kwpp13 Έχεις φτάσει σε επίπεδο που δεν μπορώ να σε παρακολουθήσω.

    @Nikos Lioliopoulos. Όπως έλεγαν και οι Ενδελέχεια: Μην τα πούμε όλ’ απόψε, λόγια κόψε, λόγια κόψε

  5. Ο/Η The Stig λέει:

    Μάθε κάτι για τις επόμενες ιστορίες από τα μέρη που έχεις ταξιδέψει:

    Μίλτον Κινς λέγεται, όχι Μίλτον Κέυνς.

  6. Ο/Η The Stig λέει:

    Επίσης στο Manager οι σωστοί θα πάρουν ομάδα της Conference με στόχο Premier League.

    Καλύτερό μου achievement να οδηγήσω την York City στο fm12 στην κατάκτηση της PL μέσα σε 8 χρόνια από όταν την ανέλαβα, με πουλέν παίχτες όπως Luke Shaw, Jay Rodriguez και Benik Afobe, δηλαδή την μελλοντική εθνική Ingerland.

  7. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Κοίτα Stig, επειδή ζω Αγγλία εγώ και ξέρω (το γράφω στο σωστό δίωρο του 12-2 το σχόλιο όπου παίζει η ατάκα), γενικότερα εδώ αφού γράφουμε με ελληνικούς χαρακτήρες προσπαθούμε να δίνουμε τα ονόματα όπως είναι αναγνωρίσιμα.
    Αλλιώς θα έπρεπε να γράψω Ουίμπλτον και όχι Γουίμπλετον. Μίλτον Κινς Ντονς (σε νότια αγγλικά) ή Ντουνς (σε Βόρεια αγγλικά).
    Το βασικό είναι να συνενογιόμαστε (σε κρητικά). Αλλιώς τα Κάιτ, Κούιτ, Κάουτ θα μας κυνηγάνε συνεχώς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *