Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Η ιστορία του πρώτου χούλιγκαν

Είναι ίσως υπερβολικό να χαρακτηρίζεις ως χούλιγκαν κάποιον άνθρωπο που σε μια έκσταση χαράς έκανε το κάτι παραπάνω, αλλά πολλές φορές η ιστορία είναι αμείλικτη βγάζοντας ονόματα, παρά μάτια. Αυτή είναι η ιστορία του Έντι Κάβανo που αρκετοί αποκαλούν ως τον πρώτο χούλιγκαν χωρίς βέβαια να ισχύει κάτι τέτοιο, εμείς θα τον πούμε τον πρώτο διάσημο Άγγλο εισβολέα. Τα επεισόδια στο αγγλικό ποδόσφαιρο δεν ήταν άγνωστα και υπάρχουν αναφορές για εκτεταμένα γεγονότα μετά από ένα Πρέστον-Άστον Βίλα το 1880 στο οποίο ένας παίκτης της Πρέστον έπεσε αναίσθητος από το ξύλο που έφαγε. Ο χουλιγκανισμός υπήρχε από εκείνα τα χρόνια και το 1905 μια 70χρονη (!!) μεθυσμένη οπαδός της Πρέστον δικάστηκε για χουλιγκανισμό ύστερα από ένα παιχνίδι κόντρα στην Μπλάκμπερν. Σύμφωνα με τον Γκάρντιαν τα επεισόδια μετριάστηκαν τα χρόνια των πολέμων, αλλά από τη δεκαετία του 1950 και μετά οι οπαδοί της Έβερτον και της Λίβερπουλ επιδίδονταν συχνά σε βανδαλισμούς.

O Μοχάμεντ Άλι που βρισκόταν στο Λονδίνο για αγώνα συναντά οπαδούς της Έβερτον στο Χάιντ Παρκ.

Ήταν 14 Μαΐου του 1966 όμως όταν είχαμε ένα ιστορικό γεγονός, την πρώτη είσοδο οπαδού στο γήπεδο, του Έντι Κάβανο που λογικά αποτελεί ίνδαλμα των σύγχρονων Τζίμι Τζαμπ, αλλά σε πολύ πιο αθώα και αυθόρμητη εκδοχή. Ο τελικός του FA Cup εκείνη τη χρονιά ήταν μεταξύ της Έβερτον και της Σέφιλντ Γουένσντει σε ένα Γουέμπλει με εκατό χιλιάδες θεατές. Η μεγάλη Έβερτον εκείνης της εποχής έφτανε σε τελικό για πρώτη φορά μετά από 33 χρόνια και ήταν το μεγάλο φαβορί. Οι σκάουζερς που είχαν ταξιδέψει στο Λονδίνο έφτιαξαν μια καταπληκτική ατμόσφαιρα, αλλά γρήγορα πάγωσαν όταν μόλις στο 7ο λεπτό με ένα σουτ που κόντραρε η ομάδα του Σέφιλντ άνοιξε το σκορ. Η Έβερτον πίεσε, της ακυρώθηκε γκολ του Άλεξ Γιανγκ ως οφσάιντ και ζήτησε πέναλτι, ενώ είχε κι άλλες φάσεις στο πρώτο ημίχρονο.

Η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε στην επανάληψη, αλλά η Σέφιλντ ήταν αυτή που σκόραρε και πάλι στο 57′. Οι φίλοι της Έβερτον απογοητευμένοι άρχισαν να πιστεύουν ότι η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε. Οι μπλε όμως στο γήπεδο δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Ο άγνωστος πιτσιρικάς Τρέμπιλκο σκόραρε δυο λεπτά αργότερα και ισοφάρισε μετά από πέντε λεπτά. Το αστέρι του σκόρερ ήρθε όμως να καλύψει το αστέρι του Έντι Κάβανο που μικρός έπαιζε στην Έβερτον αλλά προφανώς δεν είχε το ταλέντο για κάτι παραπάνω και στη συνέχεια περιορίστηκε σε απλός οπαδός. Βλέποντας το 2-2 από τις κερκίδες μαζί με τους συνοπαδούς του εκστασιάστηκε και δεν ήξερε τι να κάνει. Πριν καταλάβει κι ο ίδιος τι έγινε ήταν μέσα στο γήπεδο.

“Είδα τον Τρέμπιλκο και πήγα πρώτα σε αυτόν. Δεν με ήξερε, εγώ τον άρπαξα και πέσαμε. Χέστηκε πάνω του γιατί δεν μπορούσε να καταλάβει. Φοράμε μπλε και άσπρα και εμείς και η Σέφιλντ. Μετά ξεκίνησα να πάω στον Γουέστι (σ.Σ. Γουέστ ήταν ο τερματοφύλακας της Έβερτον), ήθελα να του πω ‘Γκόρντον, για όνομα του Θεού μην αφήσεις άλλο γκολ, θα το πάρουμε τώρα’, αλλά τότε είδα τον αστυνομικό που ήρθε και με έπιασε από το παλτό. Εγώ απλά το έβγαλα”.

Η ιστορική κίνηση-ντρίμπλα-βγάζω το παλτό του Κάβανο έγραψε ιστορία και η φωτογραφία του να τρέχει πλέον με το παντελόνι και τις τιράντες και ένα τεράστιο χαμόγελο μπορεί να περιγράψει με τον καλύτερο τρόπο την έκσταση που νιώθει ο οπαδός. Η απόδραση του Έντι δεν κράτησε όμως αρκετή ώρα και παρ’ ότι κέρδισε λίγο χρόνο με τον αστυνομικό να πέφτει κάτω και να μπερδεύει ακόμα έναν συνάδελφο (σαν επεισόδιο του Μπένι Χιλ), πλέον το κυνηγητό είχε κι άλλους αστυνομικούς.

“Δεν τον είδα τον άλλον τον τύπο που ήρθε από πίσω μου. Αν τον είχα δει θα  τον είχα αποφύγει”

Ο αστυνόμος Άντριου με το καπέλο του να φεύγει στον αέρα σπρίνταρε και λίγο πριν ο Κάβανο φτάσει στην εστία της Έβερτον έκανε μια βουτιά και έπιασε τον εισβολέα. Οι ντροπιασμένοι αστυνομικοί έπεσαν πάνω του και τον ακινητοποίησαν, με παίκτες της Έβερτον να ζητάνε επιείκεια. Δεν ήξεραν όμως τι να τον κάνουν. “Βγάλτε τον έξω” είπε ο λοχίας. “Θα μπορούσαμε να τον γυρίσουμε στην εξέδρα” είπε κάποιος.  “Βγάλτε τον έξω” είπε ξανά ο λοχίας. “Κάντε ότι σκατά θέλετε, είναι 2-2 τώρα” είπε ο Έντι. Τελικά τον έβγαλαν έξω, αλλά πολύ γρήγορα ο Εβερτόνιαν ήταν ξανά στις εξέδρες, στο κάγκελο και πρόλαβε να δει στο 74′ ίσως την μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του αγγλικού κυπέλλου με τον Ντέρεκ Τεμπλ να γράφει το 3-2 για την Έβερτον. Αυτή τη φορά το πανηγύρισε από τις εξέδρες, αλλά όπως πάντα συμβαίνει βρέθηκε κάποιος μιμητής του που μπήκε μέσα. Η είσοδός του έμεινε γνωστή για χρόνια και θεωρείται ακόμα και σήμερα από τους οπαδούς της Έβερτον ως δείγμα της αφοσίωσής τους στην ομάδα. Όταν ο Κάβανο πέθανε στις 7 Δεκεμβρίου του 1999, πλήθος κόσμου πήγε στην κηδεία, ανάμεσά τους και παίκτες της ομάδας.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αγγλικό πρωτάθλημα, Ιστορίες για το τζάκι, Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις, Ρετροφωτογραφίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Τα ευλογημένα ποδοσφαιρικά παπούτσια

Για αρκετούς το ποδόσφαιρο είναι μία θρησκεία. Το γήπεδο ένας ναός. Οι παίκτες θεοί και άγιοι. Και μερικές φορές γίνονται θαύματα. Ειδικά στη Λατινική Αμερική, εκεί που η θρησκεία και το ποδόσφαιρο συχνά μπερδεύονται. Αυτή είναι η ιστορία του Χουάν Μανουέλ Μπαθούρκο (ή Μπασούρκο ανάλογα με το μέρος), ενός Βάσκου που γεννήθηκε το 1944. Ο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όταν η Μπλάκμπερν κατακτούσε την Πρέμιερ Λιγκ

Από τη δημιουργία της Premier League και μετά, το αγγλικό πρωτάθλημα γνώρισε μια μεταμόρφωση. Η λίγκα έγινε πανίσχυρη, οι κορυφαίες ομάδες πάμπλουτες, το θέαμα και τα γήπεδα βελτιώθηκαν, αλλά η κατάκτηση της κορυφής έγινε μια δύσκολη υπόθεση. Μόνο ένα κλειστό κλαμπ ομάδων κατάφερνε να σηκώσει την κούπα. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

6 σχόλια σχετικά με το “Η ιστορία του πρώτου χούλιγκαν”

  1. Ο/Η joe λέει:

    ”Ο χουλιγκανισμός υπήρχε από εκείνα τα χρόνια και το 1905 μια 70χρονη (!!) μεθυσμένη οπαδός της Πρέστον δικάστηκε για χουλιγκανισμό ύστερα από ένα παιχνίδι κόντρα στην Μπλάκμπερν.”Τι διάλο μπορεί να έκανε η γιαγιά και τη δικάσανε για χουλιγκανισμό?

  2. Ο/Η Elaith λέει:

    Δυστυχώς δεν βρήκα παραπάνω πληροφορίες. Όπου κοίταξα έλεγε το ίδιο πράγμα: “In 1905
    several Preston fans were tried for hooliganism, including a “drunk and disorderly” 70 year old woman, following their match against Blackburn
    Rovers.”

  3. Ο/Η ΤΗ14 λέει:

    Πάντως τι θήσαυρος είναι αυto το κανάλι της Pathe στο youtube, για όσους γουστάρουν old school καταστάσεις.

    Υ.Γ. πρώτη φορά ποστάρω σχόλιο αν και σας διαβάζω σχεδόν από τα μικράτα του blog, τα συγχαρητηριά μου
    στους συντελεστές του.
    Συνεχίστε ετσι!

  4. Ο/Η Elaith λέει:

    Ευχαριστούμε για τα καλά λόγια, να σχολιάζεις πιο συχνά. Προσωπικά είναι κάτι που με ευχαριστεί να υπάρχει διάλογος κάτω από τα κείμενα.

  5. Ο/Η sparrow λέει:

    Είναι φανερό πως ο δεύτερος αστυνομικός είναι παίκτης rugby καθώς κάνει ένα ωραιότατο τάκλιν! Το προσέχει και ο εκφωνητής:

    “We ought to be playing at Twickenham.”

    Όπου Twickenham είναι το Twickenham Stadium, το μεγαλύτερο στάδιο του κόσμου αφιερωμένο στο rugby union.

  6. Ο/Η Elaith λέει:

    Γι’αυτό γουστάρω τέτοια σχόλια από αναγνώστες. Δεν το είχα πιάσει αυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *