Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Το Μουντιάλ των Μη Εθνών

Έναν ολόκληρο μήνα ασχολούμασταν με το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Αγωνιστικά, διότι τα αφιερώματα στις ομάδες, τις αντιδράσεις των Βραζιλιάνων για τη διοργάνωση, τη ΦΙΦΑ και τα σκάνδαλά της είχαν αρχίσει πολύ πιο πριν. Λίγο πιο νωρίς όμως, την 1η Ιουνίου διεξαγόταν ένα τελείως διαφορετικό τουρνουά στο Έστερσουντ της Σουηδίας που είχε σχεδόν τον ίδιο τίτλο: Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Στον αντίστοιχο επίσημο τίτλο της ΦΙΦΑ υπάρχει και η λέξη «Εθνών», στην περίπτωσή μας όμως σκόπιμα δεν υπήρχε.

conifa

Η διοργανώτρια αρχή ήταν η CONIFA (Confederation of Independent Football Associations), η Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (ΣΑΠΟ). Ιδρύθηκε στις 7 Ιουνίου 2013 και εδρεύει στο Φόρελγκροντ της Σουηδίας. Δέχεται ως μέλη περιοχές που δεν αναγνωρίζονται πολιτικά και δεν μπορούν να γίνουν μέλη της ΦΙΦΑ. Περιοχές όπως η Αμπχαζία, η Νότια Οσετία, το Μονακό, το Χελιγκολάν, το Νταρφούρ, η Ζανζιβάρη, η Κασκάντια, το Κεμπέκ, το Κουρδιστάν, το Ταμίλ, αλλά και η Βόρεια Κύπρος είναι μέλη της. Αυτή τη στιγμή αριθμεί 23 μέλη. Στόχος της είναι να δώσει την ευκαιρία εκπροσώπησης στον αθλητισμό αυτών των περιοχών. Στο καταστατικό της υπάρχουν και άλλοι δευτερεύοντες, αλλά εξίσου σημαντικοί στόχοι, όπως το να φέρουν μέσω του αθλητισμού κοντά απομονωμένους πληθυσμούς και μειονότητες και να ενισχύσουν την πολιτιστική ανταλλαγή. Μέσω του προηγούμενου να αντιμετωπίσουν το ρατσισμό και να ενισχύσουν το ευ αγωνίζεσθαι. Και να προετοιμάσουν οργανωτικά και αγωνιστικά αυτές τις ομοσπονδίες ώστε κάποια στιγμή να μπορέσουν να γίνουν επίσημα μέλη της ΦΙΦΑ.

Μόλις ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της η CONIFA διοργάνωσε Παγκόσμιο Κύπελλο στο οποίο συμμετείχαν 12 από αυτές τις ομοσπονδίες. Πρωταθλήτρια βγήκε η Καουντέα Ντε Νίσσα (περιοχή της Νίκαιας στη Νότια Γαλλία που οραματίζεται ανεξαρτησία). Μάλιστα 13 με 26 Ιουνίου 2015 θα διοργανώσουν και το πρώτο Γιούρο. Η CONIFA λειτουργεί ως ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Υπάρχει μια μικρή συνδρομή από τα μέλη και μετά ανεξάρτητοι δωρητές. Για τους θεατές του Μουντιάλ των Απάτριδων υπήρχε συγκεντρωτικό εισιτήριο για τον μικρό τελικό και τον τελικό που κόστιζε €11. Οι διοργανώσεις τους, αλλά και οι συνεδριάσεις τους, δεν έχουν απολύτως καμία προβολή από τα τοπικά ή διεθνή ΜΜΕ και γι’ αυτό η ίδια η CONIFA προσφέρει δωρεάν stream για τα παιχνίδια της.

Conifa wc

H CONIFA δε χρειάζεται να σκέφτεται πολιτικά όπως η ΦΙΦΑ. Δε θα χαθούν ψήφοι, μίζες, χορηγίες από μία συμμετοχή ή μιαν αποχώρηση. Όταν η ΦΙΦΑ δέχτηκε το Γιβραλτάρ ως ομοσπονδία η Ισπανία απείλησε με αποχώρηση από όλες τις διοργανώσεις τόσο της ΦΙΦΑ όσο και της ΟΥΕΦΑ. Φανταστείτε στη σημερινή εποχή και όπως είναι δομημένοι οργανωτικά σύλλογοι όπως η Μπαρσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης να τους έλεγε η ομοσπονδία ότι τους αποσύρει από την Ευρώπη για πολιτικούς λόγους. Η φόρμουλα βρέθηκε στο να γίνει δεκτό το Γιβραλτάρ αρχικά από την ΟΥΕΦΑ, αλλά να μην παίξει με την Ισπανία (ισχύει το ίδιο ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν). Προφανώς οι πιέσεις των δύο μεγάλων της Ισπανίας λόγω των οικονομικών απωλειών που θα είχαν προς την ομοσπονδία έπαιξαν το ρόλο τους.

Αναφέρω το παράδειγμα του Γιβραλτάρ διότι οι διοικούντες της CONIFA το έχουν ως έμπνευση και πρότυπο για τις υπόλοιπες ομοσπονδίες. Θεωρούν ότι ο ρόλος τους είναι να ανοίξουν τα σύνορα και να βάλουν στον αθλητικό κόσμο αποκλεισμένες περιοχές και εθνότητες. Αυτός όμως τελειώνει με την είσοδο της κάθε τέτοιας ομοσπονδίας στη ΦΙΦΑ, σε μια μορφή παραγοντικής ενδελέχειας. Καλύτερα να το ξανασκεφτούν πάντως, διότι ως τώρα παίζουν μόνο το παιχνίδι στο χόρτο, αυτό ακριβώς που είναι ποδόσφαιρο.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

παγκόσμιο ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Θα έκανες ποτέ τάκλιν στον Πάμπλο Εσκομπάρ;

Το 1991 ο Κολομβιανός Όσκαρ Παρέχα ήταν το αστέρι και ο αρχηγός της Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν. Κάποια στιγμή μέσα στη σεζόν ο 23χρονος τότε μέσος ξεκίνησε για να πάει στην προπόνηση της ομάδας και κατέληξε σε μια φυλακή. «Εκείνη τη μέρα δεν θα την ξεχάσω ποτέ» διηγείται ο ίδιος, 25 χρόνια μετά, όντας πλέον προπονητής στο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ένας ξεχωριστός τερματοφύλακας

“Ήμουν 10 χρονών όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα συμπτώματα. Περπατούσα μέσα στο σπίτι ακουμπώντας αντικείμενα με συγκεκριμένη σειρά. Ακουμπούσα την πόρτα, μετά τον τοίχο, μετά το καδράκι. Μπορεί το μοτίβο να διέφερε μερικές φορές αλλά υπήρχε πάντα ένας ρυθμός που έπρεπε να ακολουθηθεί. Με ακρίβεια. Αν δεν γινόταν ή αν προσπαθούσα να αντισταθώ στην πρόκληση έπρεπε να […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

3 σχόλια σχετικά με το “Το Μουντιάλ των Μη Εθνών”

  1. Ο/Η Πετρος λέει:

    Ετσι για το κουτσομπολιο ποιες ομαδες παιζουν

  2. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Εδώ όλες οι πληροφορίες για το τουρνουά που έγινε: http://worldfootballcup.org/tournament-schedule/

  3. Ο/Η Γιώργης λέει:

    μιά σημαντική εθνική ομάδα που όμως αποκλείστηκε, είναι και αυτή:
    http://www.conifa.org/en/members/romani-people/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *