Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Το Δημοψήφισμα των Γηπέδων

Σήμερα η Σκωτία ψηφίζει για το εάν θα παραμείνει στην ένωση που ονομάζεται Μεγάλη Βρετανία ή αν θα ανεξαρτητοποιηθεί. Εδώ και έναν χρόνο οι υποστηρικτές του «Ναι» και του «Όχι» προωθούν τις καμπάνιες τους. Φυσικά, ένας χώρος που μαζεύεται πολύς κόσμος, όπως τα γήπεδα, δε θα μπορούσε να μείνει εκτός αυτού του ντιμπέιτ. Οι New York Times έκαναν μια έρευνα την προηγούμενη βδομάδα και παρατήρησαν ότι στα γήπεδα της Σκωτίας, ειδικά στις δύο μεγάλες ομάδες της Γλασκώβης, οι οπαδοί είναι χωρισμένοι ανάλογα με την ομάδα που υποστηρίζουν. Το Ολντ Φερμ εκτός από το γήπεδο, παίζεται και στις κάλπες.

Παραδοσιακά οι οπαδοί των Ρέιντζερς είναι τόσο Βρετανοί όσο και το απογευματινό τσάι. Με έμβλημα του συλλόγου το Γιούνιον Τζακ δε θα γινόταν διαφορετικά άλλωστε. Στο Άιμπροξ μάλιστα διοργανώνεται η ετήσια γιορτή για τις ένοπλες δυνάμεις, ενώ έχουν κρεμάσει ένα πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ στα αποδυτήρια με προφανή στόχο να χαλάσουν την αισθητική των αντιπάλων.

Στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι των Ρέιντζερς σηκώθηκε τεράστιο πανό που έγραφε «Ψηφίστε Όχι». Το Γιούνιον είναι κομμάτι της παράδοσης του συλλόγου και οι οπαδοί προσπαθούν να το σώσουν. Ο Άλαν Μπίσετ, συγγραφέας του βιβλίου «Born Under the Union Flag» εξηγεί ότι: «Οι οπαδοί συχνά λαμβάνουν αποφάσεις με όρους φυλής. Σε επιφανειακό επίπεδο μπορούμε να πούμε ότι η πλειοψηφία των οπαδών των Ρέιντζερς θα ψηφίσει Όχι. Θα ψηφίσουν έτσι διότι θεωρούν ότι η ταυτότητά τους είναι συνδεδεμένη με την ένωση και θέλουν να τη διαφυλάξουν».

Rangers No Vote

Στην πράσινη πλευρά της πόλης αντίθετα το «Ναι» είναι πιο ισχυρό. Οι οπαδοί της Σέλτικ τα έχουν μεν με τον Άλεξ Σάλμοντ, ηγέτη του κόμματος που διεκδικεί την ανεξαρτησία, διότι πέρασε πριν ενάμισι χρόνο ένα νόμο που περιορίζει τη Σέλτικ στο πόσο μπορεί να εκφράσει την Ιρλανδική της κληρονομιά. Είναι όμως ακριβώς αυτή η Ιρλανδική βάση που σπρώχνει τους οπαδούς της να ψηφίσουν «Ναι». Είναι Καθολικοί και συνδεδεμένοι με τους Ιρλανδούς Ρεπουμπλικανούς που διεκδικούσαν απόσχιση από τη Βρετανία και ένωση με τη Νότια Ιρλανδία. Μάλιστα είναι τόσο υπέρ της ανεξαρτησίας που έχουν δώσει το δικαίωμα σε μια οργάνωση που είναι φανατικά υπέρ της απόσχισης από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Radical Independence Campaign, να κάνει κανονική προπαγάνδα στις εξέδρες του Σέλτικ Παρκ. Στο ματς με τη Νταντί Γιουνάιτεντ σηκώθηκαν πάνω από 1.000 (πράσινα) πλακάτ που έγραφαν «Ναι», ξερά.

Οι υπεύθυνοι της Radical Independence Campaign είπαν ότι «Θέλαμε να στείλουμε το μήνυμά μας από το Σέλτικ Παρκ επειδή τίποτα δεν επηρεάζει τον κόσμο όσο ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος. Στη Σέλτικ υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι κατά του κατεστημένου και που ποτέ δεν ένιωσαν άνετα με τη Βρετανική ταυτότητα. Για εμάς είναι γόνιμο έδαφος καθώς υπάρχουν άνθρωποι που οραματίζονται την ανεξαρτησία».

Celtic Yes vote

Ίδια σκηνικά υπήρξαν και στο Εδιμβούργο με την Χιμπέρνιαν στο ρόλο των Ρέιντζερς και τη Χαρτς στο ρόλο της Σέλτικ. Και όσο πολιτικοί προσπαθούν με αναλύσεις για τα πετρέλαια, τη λίρα και τα συστήματα υγείας και εκπαίδευσης να πείσουν τους ψηφοφόρους, θα υπάρχει κάποιος που ξέρει ότι σηκώνοντας ένα μπανεράκι της Σέλτικ ή της Χαρτς, των Ρέιντζερς ή της Χιμπέρνιαν επηρεάζει περισσότερο κόσμο πιο άμεσα.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, Μαυρογιαλούροι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ξενύχτια, γυναίκες και γκολ: Ο Ρομάριο στην Ολλανδία

Ήταν αρκετά μετά τα μεσάνυχτα όταν ένας Ολλανδός δημοσιογράφος άκουσε κάποιον να χτυπάει την πόρτα του δωματίου του ξενοδοχείου. Ο νεαρός ρεπόρτερ που κάλυπτε τα εκτός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια της Αϊντχόφεν πετάχτηκε έντρομος από το κρεβάτι και πλησίασε διστακτικά την πόρτα. Όταν την άνοιξε, μια έκπληξη τον περίμενε. Μπροστά του στεκόταν ο Ρομάριο, με ένα χαμόγελο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η φανέλα του Ζιντάν και η μεταγραφή που δεν κατάλαβε κανείς

Το καλοκαίρι του 2006 ήταν αρκετά περίεργο για το Γαλλικό ποδόσφαιρο. Απ’ τη μία η εθνική των τρικολόρ γνώρισε την ήττα στον τελικό του Μουντιάλ απ’ τους Ιταλούς και απ’ την άλλη ο μέγας Ζιζού κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Ο σπουδαιότερος όλων. Ο “μάγος” Ζινεντίν Ζιντάν έβγαλε τη φανέλα με το 10 για τελευταία […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

11 σχόλια σχετικά με το “Το Δημοψήφισμα των Γηπέδων”

  1. Ο/Η panagos λέει:

    Xιμπερνιαν με σελτικ, χαρτς με ρειντζερς.
    Αναποδα τα εγραψες νομιζω στο τελος.

  2. Ο/Η DeJong λέει:

    Ενας λαος ουτως ή αλλως διχασμενος, θα ειναι ακομα πιο διχασμενος αυριο το πρωι. Ειδικα αν το αποτελεσμα δειξει ανεξαρτησια με 50,5% δεν αποκλειεται να ξεσηκωθουν αγρια οι ενωτικοι.

  3. Ο/Η Ramounas λέει:

    H Aristera me thn ane3arthsia h de3ia me ton Hnwmeno ‘vasileio’ !
    Polla perissotera apo mia omada!

  4. Ο/Η Elaith λέει:

    Πολύ απλοϊκή η εξήγησή σου Ραμούνας, δεν είναι έτσι τα πράγματα. To εργατικό κόμμα π.χ. που είναι κεντρο-αριστερό είναι υπέρ της παραμονής.
    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_political_parties_in_Scotland

    Αν και το θέμα του κειμένου δεν είναι αυτό βέβαια, αλλά η ας πούμε εκμετάλλευση του ποδοσφαίρου για να περάσουν μηνύματα.

  5. Ο/Η Celtic pride λέει:

    O Sean Connery αν και δηλωμένος οπάδος των Rangers είναι (και πάντα ήταν) από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας.

  6. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    @ panagos
    Κι όμως φίλε και εγώ περίμενα να είναι αντίθετα αλλά οι της Hearts είχαν σηκώσει πανό που έγραφε ότι “Midlothians are Scottish not British”.

    @Dejong
    Λάθος. Εκεί ότι και να ψηφίσουν, όσο κοντά και να είναι το αποτέλεσμα η άλλη πλευρά θα σεβαστεί την απόφαση.

    @Celtic Pride
    Ισχύει και είναι γνωστό. Όμως μιλάμε για την πλειοψηφία. Πέρα από το Sean είναι πολλοί οι Highland Protestands που είναι φανατικά υπέρ της ανεξαρτησίας. Και αρκετοί από αυτούς είναι οπαδοί των Rangers

  7. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Το ξαναποστάρω ως συντάκτης

    @ panagos
    Κι όμως φίλε και εγώ περίμενα να είναι αντίθετα αλλά οι της Hearts είχαν σηκώσει πανό που έγραφε ότι «Midlothians are Scottish not British».

    @Dejong
    Λάθος. Εκεί ότι και να ψηφίσουν, όσο κοντά και να είναι το αποτέλεσμα η άλλη πλευρά θα σεβαστεί την απόφαση.

    @Celtic Pride
    Ισχύει και είναι γνωστό. Όμως μιλάμε για την πλειοψηφία. Πέρα από το Sean είναι πολλοί οι Highland Protestands που είναι φανατικά υπέρ της ανεξαρτησίας. Και αρκετοί από αυτούς είναι οπαδοί των Rangers

  8. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Παντως η Γλασκωβη ψήφισε ναι, ενω το Ενδιμβουργο 60+ % οχι.

  9. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Ναι βρε Ανώνυμε.

    Θα είχε πλάκα πάντως να βγουν οι της Hibernian με πανό: One city, one club

  10. Ο/Η DeJong λέει:

    τελικα ειχαμε επεισοδια http://www.protothema.gr/world/article/411723/epeisodia-sti-glaskovi-meta-to-ohi-stin-anexartisia/ στη Γλασκωβη που ηταν απο τις λιγες περιοχες που ψηφισαν υπερ του Ναι.

  11. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Ναι είχαμε. Παντού υπάρχουν βλαμμένοι. Μάλιστα το πιο αστείο της υπόθεσης είναι ότι τα επεισόδια τα έκαναν εκείνοι που κέρδισαν. Λίγο “γκολ και ξύλο” φάση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *