Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Μαθήματα ποδοσφαίρου: La palomita

Δεν είναι πολλές οι κινήσεις στο ποδόσφαιρο και πίστευα ότι είχαμε εξαντλήσει τις βασικές. Ένα κείμενο όμως για την ομάδα-φάντασμα έφερε την εύλογη ερώτηση ενός αναγνώστη «τι διάολο είναι η παλομίτα;» μια που δεν υπήρχε εξήγηση. Ας ξεκινήσουμε με τον ορισμό της λέξης που σημαίνει στα ισπανικά “περιστεράκι” (αλλά και ποπ κορν). Ως συνήθως η περιγραφή είναι αρκετά πετυχημένη και πιστή στην πραγματικότητα, αν και νομίζω το ελληνικό “κεφαλιά-ψαράκι” (που είναι τελικά η παλομίτα στο ποδόσφαιρο) είναι ακόμα πιο πετυχημένο, ειδικά αν παίζεις συχνά Κάντι Κρας Σάγκα και έχεις δει πώς κουνιούνται τα ψαράκια.

Η παλομίτα θυμίζει εν μέρει κάποιο πτηνό (αν και τα αντιπαθητικά περιστέρια που κουτσουλάνε μπαλκόνια και αυτοκίνητα δεν είναι η καλύτερη επιλογή κατ’ εμέ), καθώς ο επιθετικός ίπταται και συχνά ανοίγει τα χέρια σαν να πετάει. Οι κεφαλιές ψαράκι συνήθως θέλουν κάποιον βραχύσωμο φορ ή τουλάχιστον έτσι τις έχω συνδυάσει στο μυαλό μου και θυμάμαι παίκτες όπως ο Θ(ε)ωμάς Μαύρος ή κι ο Αναστόπουλος να τις επιχειρούν. Αρκετές φορές βέβαια, ο επιθετικός μπορεί να μην είναι στον αέρα αλλά να κάνει την κίνηση για να προλάβει την μπάλα που είναι και χαμηλά και σχετικά μακρυά του. Το diving header που συνήθως είναι ο αγγλικός όρος είναι πολύ ξενέρωτος και δεν μας αρέσει.

Το πρώτο γκολ του Άλαν Σίρερ στο Τσάμπιονς Λιγκ ήταν με κεφαλιά ψαράκι

Οι παλομίτες-ψαράκια δεν είναι πάντα ωραίες και εντυπωσιακές, όπως τα ψαλιδάκια, αλλά δεν είναι και λίγα τα ιστορικά γκολ που έχουν σημειωθεί έτσι, όπως για παράδειγμα αυτό του φαν Πέρσι που αν και δεν είναι ο ορισμός ανήκει στην… ευρύτερη κατηγορία. Σε αντίθεση με άλλες περίτεχνες ενέργειες, η κεφαλιά ψαράκι είναι περισσότερο θέμα ανάγκης και λιγότερο προσπάθεια για εντυπωσιασμό, μια κίνηση δικαιολογημένη απόλυτα από τις συνθήκες της φάσης. Μια μπαλιά που πάει λίγο πιο μπροστά, μια κόντρα που έφερε την μπάλα σε λάθος σημείο. Θέλει οξυδέρκεια από τον ποδοσφαιριστή και σίγουρα αρκετή τέχνη.

poy
Το ιστορικό γκολ του Άλντο Πόι

Αν όμως υπάρχει μια κεφαλιά-ψαράκι που έχει γράψει ιστορία είναι αυτή του Άλντο Πόι στην Αργεντινή. Ήταν 19 Δεκεμβρίου του 1971 όταν το Ροσάριο είχε πάρει φωτιά για το μεγάλο ντέρμπι της πόλης. Δεν θα σταθώ πολύ στον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος, απλά θα πω ότι Ροσάριο Σεντράλ και Νιούελ΄ς Όλντ Μπόιζ έπαιζαν στον ημιτελικό του πρωταθλήματος στο ουδέτερο Μονουμεντάλ. Περίπου στο 65′, ο Ουρουγουανός δεξιός μπακ της Ροσάριο “Νέγκρο” Γκονζάλες έβγαλε τη σέντρα που ήταν λίγο δυνατή και ο Άλντο Πόι (που κατά διαβολική σύμπτωση ήταν μέλος της ομάδας-φάντασμα) οριζοντιώθηκε για να σκοράρει το γκολ που έγραψε το τελικό σκορ 1-0. Η Ροσάριο πήρε την πρόκριση, στον τελικό κέρδισε την Σαν Λορένσο και κατέκτησε το πρωτάθλημα Αργεντινής.

Η γραφικότητα σε άλλα επίπεδα

Η κεφαλιά του Πόι όμως έμεινε στην ιστορία περισσότερο και από την ίδια τη νίκη στον τελικό, είναι ίσως το πιο αγαπημένο γκολ στην ιστορία της Σεντράλ, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή παράδοση. Από τότε και κάθε χρόνο την ίδια ημέρα οι οπαδοί της Ροσάριο μαζεύονται και κάνουν αναπαράσταση του γκολ μαζί με τον ίδιο τον Πόι ως πρωταγωνιστή, πανηγυρίζοντας το γκολ όπως την πρώτη φορά. Η γιορτή μάλιστα έχει γίνει σε διάφορα μέρη του κόσμου όπως ΗΠΑ, Ουρουγουάη, Χιλή, ενώ το event είχε μεγάλο σουξέ το 1997 όταν και έγινε στην Κούβα με τον γιο του “Τσε” Γκεβάρα και φανατικό οπαδό της Ροσάριο Ερνέστο…Τζούνιορ να έχει αυτός την τιμή να “παίξει” τον Γκονζάλες (δίνοντας την ασίστ με τα χέρια).

poy2

Μια άλλη χρονιά, η γιορτή έγινε με έναν οπαδό της Σεντράλ που έπασχε από λευχαιμία να είναι ο… ασίστερμαν. Είναι μια ευκαιρία για να τιμηθούν διάφοροι άνθρωποι δίπλα στον Πόι. Το γκολ ενέπνευσε τον συγγραφέα Ρομπέρτο Φανταναρόσα να γράψει μια μικρή ιστορία με τίτλο “19 Δεκεμβρίου του 1971” που εκδόθηκε στο βιβλίο “Puro Futbol” και είναι βασισμένη στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι ίδιοι οι μουρλοί οπαδοί της Σεντράλ έκαναν επίσημη αίτηση το 1995 στην αρμόδια επιτροπή ώστε το γκολ να μπει στο βιβλίο Γκίνες ως “το γκολ που έχει πανηγυριστεί περισσότερο”, κάτι που τελικά δεν τα κατάφεραν.

Το πιο εντυπωσιακό είναι οι εκφράσεις στα πρόσωπα του σκόρερ και των οπαδών.
Σαν να το ζούνε ξανά κάθε χρονιά.

Και αν κεφαλιές ψαράκι έχουμε πολλές στο ποδόσφαιρο, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ σε μια μπασκετική παλομίτα εξίσου δημοφιλή στην αγαπημένη Αργεντινή. Είναι το περίφημο μπάζερ-μπίτερ του λατρεμένου Μανού Τζινόμπιλι στη φάση των ομίλων απέναντι στη Σερβία, ένα καλάθι που έδωσε τον τίτλο στην Αργεντινή και έμεινε κι αυτό στην ιστορία ως “η παλομίτα του Μανού” και έγινε μέχρι και διαφήμιση:

https://www.youtube.com/watch?v=mSGo3doAboo

Προηγούμενα μαθήματα (δυστυχώς στα περισσότερα τα βίντεο δεν παίζουν πλέον): La pared, la bicicleta, la gambeta, το βρωμόσουτο, el tunel, espaldinha, la rabona, la chilena, la vaselina

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Joga bonito, Ιστορίες για το τζάκι, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Το ποδόσφαιρο στα χρόνια του ολοκληρωτισμού

Μπορεί η έκφραση “άρτος και θεάματα” να μας έρχεται από τα ρωμαϊκά χρόνια, το σκεπτικό όμως είναι πάντα επίκαιρο και τα “θεάματα” πολύ συχνά έχουν να κάνουν με το ποδόσφαιρο. Παρ’ ότι το ποδόσφαιρο στην Σοβιετική Ένωση θεωρείτο αρχικά ως άθλημα των πλουσίων και της μπουρζουαζίας, το κομμουνιστικό καθεστώς γρήγορα κατάλαβε την απήχηση που είχε […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εκτός έδρας προβάδισμα

Ελάχιστα έως καθόλου έχουμε ασχοληθεί με το φετινό Κόπα Σουνταμερικάνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο διασυλλογικό θεσμό της Ν. Αμερικής. Αυτό μάλλον δεν έχει γίνει τυχαία, καθώς πλέον αγωνίζονται ομάδες που καταλαμβάνουν χαμηλότερες θέσεις στα πρωταθλήματά τους και δεν έχουμε το φαινόμενο να παίζουν οι ίδιες ομάδες με το Λιμπερταδόρες. Το σύστημα αυτό (κυρίως για χώρες όπως […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

11 σχόλια σχετικά με το “Μαθήματα ποδοσφαίρου: La palomita”

  1. Ο/Η Spymig15 λέει:

    Δεν ηξερα οτι η La Palomita ειναι η κεφαλια ψαρακι, αλλα την πρωτογνωρισα απο τον μεγαλο Σοβιετικο φορ Ολεγκ Προτασοφ και νομιζω οτι το γκολ που ειχε βαλει στον Παναθηναϊκο το 1992 πρεπει να αναγραφεται ως παραδειγμα στο λεξικο του ποδοσφαιρου στο λημμα “κεφαλια ψαρακι”.

    Στο 3’12”

    Oleg Protasov in Olympiakos *1990-1993*: http://youtu.be/GwOuM4MgW6g

  2. Ο/Η joe λέει:

    Aν και αμφισβητήθηκε αρκέτα στην αρχή της καριέρας του απ΄τους οπαδούς της Ροζάριο,ακόμα πικάρουν τους οπαδούς της Νιούελς για αυτό το γκολ και δε νομίζω και να σταματήσουν.

  3. Ο/Η yiannis λέει:

    Ολα γαμώ, το καλάθι του Μανού όμως έδωσε απλά μια νίκη στην φάση των ομίλων του Α ομίλου και κανέναν τίτλο.

    Μάλλον, έδωσε έναν άτυπο τίτλο εκδίκησης κατά των Σέρβων, που είχαν νικήσει την αποδυναμωμένη απο τραυματισμούς Αργεντινή πριν 2 χρόνια στο Μουντομπάσκετ, με αμφισβητούμενες αποφάσεις του Πιτσίλκα.

    Ενα Ελ Σομπρέρο για το μπάσκετ ρε παιδιά.

  4. Ο/Η Elaith λέει:

    Έμπλεξα Πιτσίλκα με 2004, συγχωρέστε με.
    Θα το διορθώσω αργότερα μόλις βρω χρόνο.

    Παρ’ ότι παλιός μπασκετικός, τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι ελάχιστα. Αν υπήρχε κάτι αντίστοιχο θα το διάβαζα με χαρά πάντως !

  5. Ο/Η panagos λέει:

    Yπαρχει κι αλλο γκολ με κεφαλια ψαρακι που εδωσε πρωταθλημα παντως,και ειναι και πιο προσφατο…

    Κι αυτο αργεντινος το ειχε βαλει…

  6. Ο/Η Elaith λέει:

    Δεν θέμε να το θυμόμαστε

  7. Ο/Η kostakis_kor λέει:

    Άν μιλάς για μένα, δεν είπα τι διάολο, αλλά τι στο καλό… 😛

    Ε μα κι εσύ, αντίς να πεις κεφαλιά ψαράκι, μου πετάς το παλομίτα και μας έχεις να ψάχνουμε σε κάθε ισπανοελληνικό λεξικό… 😛

  8. Ο/Η Elaith λέει:

    Ποιητική αδεία το “τι διάολο”.
    Ήμουν σίγουρος ότι το εξηγούσα τι είναι στο κείμενο, αποφεύγω να πετάω έτσι χωρίς εξηγήσεις ξενικά. Προφανώς το ξέχασα εκείνη την ώρα. Καλύτερα όμως γιατί πήρα την αφορμή να γράψω αυτό το κείμενο.
    😛

  9. Ο/Η GiannisIce λέει:

    Για τον φίλο yiannis παραπάνω στο 3ο σχόλιο, και για όποιον άλλον δηλαδή, έχουμε φτιάξει ένα site όπου σχολιάζουμε το ΝΒΑ, την ευρωλίγκα και το μπάσκετ στη ζωή γενικότερα, χωρίς γαυροβαζελοκόντρες κ.ο.κ.

    Μπορείτε να μας βρείτε στο http://www.theballhog.net

    (Δεν ξέρω αν επιτρέπονται τα links στα σχόλια, αν όχι σόρι. Κλικάροντας στο όνομά μου σε πετάει στο site.)

  10. Ο/Η Elaith λέει:

    Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το λινκ.
    Σιγά τα ωά…

  11. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Αλεκος Αλεξιαδης του Αρεως ειδικος σε αυτου του ειδους τις κεφαλιες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *