Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Η πιο ανόητη φάρσα

Στη δεκαετία των 70s η Λάτσιο εκτός από την εμβληματική μορφή του Τζόρτζιο Κινάλια είχε στη σύνθεσή της και τον “ξανθό άγγελο”. Αυτό ήταν το παρατσούκλι του Λουτσιάνο Ρε Τσεκόνι. Ο Μιλανέζος χαφ της Προ Πάτρια και της Φότζια μετακόμισε στη γαλάζια πλευρά της πρωτεύουσας το 1972 και ήταν εκεί όταν η Λάτσιο κέρδισε το πρώτο της πρωτάθλημα το 1974. Μάλιστα εκείνη τη χρονιά είχε κληθεί και στην εθνική Ιταλίας για το Μουντιάλ. Ήταν ένας παίκτης με ατελείωτες δυνάμεις, που έτρεχε πάνω κάτω στο γήπεδο, αυτό που τώρα είναι της μόδας να λέμε “box to box” χαφ και στην Ιταλία λένε “μεντιάνο”, μέλος μιας Λάτσιο που συχνά αντί για ομάδα έμοιαζε με συμμορία και όσο εντυπωσιακό ποδόσφαιρο έπαιζε, τόσο προβληματικούς χαρακτήρες είχε στο ρόστερ της. Αυτό όμως που έχει μείνει στην ιστορία για τον Ρε Τσεκόνι είναι εξωαγωνιστικό και θλιβερό, το γεγονός που έφερε τέλος τόσο στην καριέρα, όσο και στη ζωή του.

re-ceecc

Ο άνθρωπος που πίστεψε στον Τσεκόνι ήταν ο προπονητής του στη Φότζια Τομάσο Μαεστρέλι, με τον οποίο βρέθηκαν μετά και στην Λάτσιο. Τον Δεκέμβριο του 1976 ο Μαεστρέλι πέθανε μόλις στα 54 του σκορπίζοντας την θλίψη στον ποδοσφαιρικό κόσμο. Ο Τσεκόνι ήταν ένας από αυτούς που σήκωναν το φέρετρο του αγαπημένου του κόουτς. Σαρανταεπτά μέρες αργότερα, στις 18 Ιανουαρίου του 1977 ο Τσεκόνι μαζί με τον συμπαίκτη του Πιέρο Γκεντίν και ακόμα έναν φίλο τους πήγαν σε ένα κοσμηματοπωλείο της Ρώμης. Ο Τσεκόνι είχε τη φαεινή ιδέα να κάνουν πλάκα στον φίλο τους που μπήκε μέσα στο κατάστημα, πιθανότατα θεωρώντας ότι η αναγνωρισιμότητά του θα τον σώσει από οποιονδήποτε μπελά. Έτσι, αυτός κι ο Γκεντίν με καλυμμένα τα πρόσωπά τους μπήκαν μέσα και ο Λουτσιάνο με τα χέρια στις τσέπες φώναξε “Ληστεία” στον ατυχή κοσμομητοπώλη. Λέγεται ότι την ίδια φάρσα είχε επαναλάβει νωρίτερα σε άλλο μαγαζί. Μόνο που για τον “ξανθό άγγελο” η τύχη έφερε αυτή τη φορά απέναντι σε έναν τύπο που αφ’ ενός δεν έβλεπε ποδόσφαιρο και αφ’ εταίρου ήταν σχετικά trigger-happy.

Σε μια ταραγμένη πολιτικά περίοδο στην Ιταλία, οι νόμοι περί “αυτοάμυνας” ήταν λίγο διφορούμενοι και ο κοσμηματοπώλης Μπρούνο Ταμποκίνι είχε ήδη τραυματίσει στο παρελθόν κάποιον άλλον επίδοξο ληστή χρησιμοποιώντας ένα από τα τρία περίστροφα που είχε στην κατοχή του. Την 18η Ιανουαρίου λοιπόν έβγαλε και πάλι το περίστροφό του, το έστρεψε στον Γκεντίν και αυτός σήκωσε τα χέρια του ψηλά τρομαγμένος. Ο Τσεκόνι όμως δεν έκανε το ίδιο, συνεχίζοντας την πλάκα. Ο κοσμηματοπώλης τον πυροβόλησε από κοντινή απόσταση και ο Τσεκόνι ξεψύχησε ψιθυρίζοντας: “Ήταν ένα αστείο, ένα αστείο”. Ο Τσεκόνι μόλις στα 28 του έφυγε αφήνοντας πίσω μια γυναίκα και δυο παιδιά. Ακόμα και σήμερα οι οπαδοί της Λάτσιο τον θυμούνται για τις ποδοσφαιρικές του αρετές, αλλά αυτό που τον κάνει πραγματικά ξεχωριστό είναι ο απίστευτα παράλογος τρόπος με τον οποίο έφυγε από τη ζωή.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ιστορίες για το τζάκι, Ιταλικό πρωτάθλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η Λέστερ της Ν. Αμερικής

Τέτοια εποχή το 2007 η Μπόκα Τζούνιορς σήκωνε το 6ο της Κόπα Λιμπερταδόρες με δύο νίκες απέναντι στην Γκρέμιο και πρωταγωνιστή τον λατρεμένο Χουάν Ρομάν Ρικέλμε. Κάπου στην πόλη Σανγκολκί των περίπου 70 χιλιάδων κατοίκων λίγο έξω από το Κίτο του Εκουαδόρ, μια ομάδα πανηγύριζε ως άθλο ότι ανέβαινε ξανά στη Β” Εθνική, σπάνιο επίτευγμα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η ξεχωριστή στιγμή του Τζόντζο Σέλβι

  Ο Τζοντζο Σέλβι έχει μόλις σκοράρει ένα πανέμορφο γκολ μέσα στο Άνφιλντ. Ο Τζοντζο Σέλβι σηκώνει τα χέρια ψηλά. Ο Τζοντζο Σέλβι αρνείται χαρακτηριστικά να το πανηγυρίσει. Οι οπαδοί της Λίβερπουλ τον χειροκροτούν. Δεν μπορώ να ξέρω πόσο μεγάλη καριέρα θα κάνει τα επόμενα χρόνια ο Σέλβι, ούτε αν θα μας αναγκάσει να ασχοληθούμε κι άλλη φορά […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *