Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Σε 2 Χρόνια Πρωταθλητές στην Άλλη Άκρη της Γης

Μπορεί το Ευρωπαϊκό Τσου Λου να βρίσκεται μόλις στην 4η αγωνιστική των ομίλων, το αντίστοιχο ασιατικό όμως τελείωσε την προηγούμενη Κυριακή. Πρωταθλητές Ασίας αναδείχθηκαν οι Γουέστερν Σίντνεϋ Γουάντερερς στο διπλό τελικό με την Σαουδαραβική Αλ-Χιλάλ. Μπορεί να μη μιλάμε για τίποτα μεγαθήρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όμως ο τελικός αυτός είχε δύο πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες.

WSWFCLightningWallpaperbySunnyboiiii

Η πρώτη έχει να κάνει με τους νεόκοπους πρωταθλητές Ασίας, που είναι μια ομάδα με ιστορία δύο ετών! Μάλιστα δύο ετών, θα το ακούσει ο Σεϊχης Μανσούρ και θα βάλει τον Ντεμικέλις να του σπρώχνει το λίαρ τζετ για να πάρει μπρος. Οι Γούστερν Σίντνεϋ Γουόντερες προέκυψαν από την ανάγκη των Δυτικών Συνοικιών της πόλης να αποκτήσουν σύλλογο να τους εκπροσωπεί μετά τη μετακόμιση της Σίντεϋ (F.C.) στα ανατολικά της πόλης. Από το 2005 η Αυστραλιανή Ομοσπονδία είχε προκρίνει το Δυτικό Σίντνεϋ ως περιοχή που πληρούσε τα κριτήρια για να αποκτήσει ομάδα στην πρώτη κατηγορία (A-League). Το βασικό ζήτημα για την ομοσπονδία που λειτουργεί με αμερικανική λογική, δηλαδή έχει δημιουργήσει μια κλειστή λίγκα, ήταν η εκμετάλλευση του γηπέδου Παραμάτα Στέντιουμ.

Στις 29 Φεβρουαρίου του 2012 ο σύλλογος Γκολντ Κόουστ Γιουνάιτεντ, μετά από χρόνιες διαφωνίες με την ομοσπονδία έπαψε να υπάρχει, οπότε προέκυψε θέση στην πρώτη κατηγορία. Στις 4 Απριλίου 2012 ιδρύθηκαν οι Γούστερν Σίντνεϋ Γουόντερες, με διοικητικό συμβούλιο πρωτοδικείου που τοποθέτησε η ομοσπονδία μέχρι να βρεθεί ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας. Πολλοί πάλιουρες του Αυστραλιανού ποδοσφαίρου με προεξέχοντα τον αειθαλή Τιμ Κέιχιλ στήριξαν την προσπάθεια. Ο διευθύνων σύμβουλος, Ελληνο-Αυστραλός Τζον Τσατσίμας, έβαλε σε ψηφοφορία στη γειτονιά τα χρώματα (κατέληξαν στο κόκκινο-μαύρο) και το τι θα ακολουθεί το Γούστερν Σίντνεϋ (κατέληξαν στο Γουόντερες).

Υπό τις οδηγίες του προπονητή Τόνι Πόποβιτς (Αυστραλός, καμία σχέση με τον Γκρεγκ των Σαν Αντόνιο Σπερς, είχε υπάρξει βοηθός στην Κρύσταλ Πάλας) η ομάδα βγήκε δεύτερη στο πρωτάθλημα του 2012-2013 και τρίτη τη σεζόν 2013-2014. Σε ένα χρόνο στον τελικό του πρωταθλήματος Αυστραλίας. Με τον τελικό πρωταθλήματος το 2013 πήραν απευθείας θέση στο Τσου Λου Ασίας. Στην πρώτη τους συμμετοχή το κατέκτησαν. Μάλιστα είναι ο μοναδικός σύλλογος που το έχει καταφέρει αυτό στην ιστορία του θεσμού και εννοείται ο πρώτος από την Αυστραλία (η Αυστραλία ανήκει στην ομοσπονδία της Ασίας μόλις 8 χρόνια). Και εδώ πάμε στη δεύτερη ιστορία αυτού του τελικού.

Ο τελικός του Τσου Λου Ασίας είναι διπλός. Έτσι η Αλ-Χιλάλ ταξίδεψε στην Αυστραλία για το πρώτο παιχνίδι, όλα κομπλέ: διαμονή, μεταφορά στο γήπεδο, οπαδοί στις εξέδρες, έχασε 1-0 και γύρισε στη Σαουδική Αραβία. Η μεταφορά των Γουόντερες στον Αραβικό κόλπο δεν ήταν τόσο απλή.  Σύμφωνα με τους νόμους της Σαουδικής Αραβίας οι γυναίκες που την επισκέπτονται πρέπει να συνοδεύονται από το σύζυγό τους ή κάποιον άντρα συγγενή τους. Έτσι οι γυναίκες των ποδοσφαιριστών δεν είχαν πρόβλημα, είχαν όμως οι οπαδοί. Με το κόστος του ταξιδιού από την Αυστραλία στη Σαουδική Αραβία να είναι τεράστιο και την έκδοση βίζας να είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, μόλις 14 ηρωικοί δυτικοσιντνεΐτες έκαναν το ταξίδι, μεταξύ αυτών μία γυναίκα, που συνοδευόταν από τον πατέρα της. Επίσης πρόβλημα είχαν ποδοσφαιριστές, τεχνικό τιμ, διοίκηση και Αυστραλιανοί δημοσιογράφοι καθώς η Σαουδική Αραβία αρνείται την είσοδο στο κράτος όσων έχουν ταξιδέψει στο Ισραήλ ή είναι Εβραίοι. Το πρόβλημα έλυσε η Αυστραλιανή Ομοσπονδία δίνοντας διπλωματικά διαβατήρια σε όσους από τους παραπάνω είχαν πρόβλημα.

Όλο αυτό έρχεται σε αντίθεση με το καταστατικό της Ασιατικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας που λέει επ’ ακριβώς:

“Hosting club and its National Association must guarantee and ensure that access to the stadium will be granted to the AFC delegation, officials and players of the visiting club, sponsors, travelling fans and media without any discrimination of gender, race or nationality.”

Αλλά βλέπετε οι Σαουδάραβες είναι γενναίοι χρηματοδότες της Ομοσπονδίας, οπότε είναι λίγο πιο ελαστικοί οι νόμοι για αυτούς. Οι Αυστραλοί πήραν όμως 0-0 και κατέκτησαν το κύπελλο. Όπως και η ηρωική Κέιτ Ντάρνελ της φωτογραφίας κατάφερε να πάει στην εξέδρα με τους υπόλοιπους 13 οπαδούς των Γουόντερες και όχι στο γυναικωνίτη.

kate durnell

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

παγκόσμιο ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ιταλία-Δ. Γερμανία: Το παιχνίδι του αιώνα

Χαζεύοντας κανείς απ’έξω το επιβλητικό γήπεδο Αζτέκα, μπορεί να πετύχει στον τοίχο μια αναμνηστική χάλκινη πλάκα στην οποία αναγράφεται: “Το Στάδιο Αζτέκα αποτίει φόρο τιμής στις εθνικές ομάδες της Ιταλίας και της Γερμανίας, που πρωταγωνίστησαν στο ‘Παιχνίδι του αιώνα’, για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970”. Κάτω από τις προτάσεις αυτές υπάρχει μια ημερομηνία. 17 Ιουνίου 1970. […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όταν το Κύπελλο Συνομοσπονδιών φορούσε σομπρέρο

Αν είστε πραγματικός φίλος του ποδοσφαίρου, από αυτούς που νιώθουν ένα κενό μετά τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και μετρούν μέρες μέχρι τη σέντρα του επόμενου επίσημου ματς, τότε θυμάστε τι κάνατε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 20ής Ιουνίου 2013. Είχατε μόλις παρακολουθήσει την αναμέτρηση Ταϊτή-Ισπανία 0-10 και σχολιάζατε τις φάσεις. Το πώς γίνεται η […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

4 σχόλια σχετικά με το “Σε 2 Χρόνια Πρωταθλητές στην Άλλη Άκρη της Γης”

  1. Ο/Η thanosleeds λέει:

    Fun fact: τερματοφύλακας των Αυστραλών είναι ο 39χρονος Άντε Κόβιτς που το 2001 πήρε κύπελλο με τον ΠΑΟΚ.

  2. Ο/Η MrPinkEyes λέει:

    Να συμπληρώσω ότι οι γυναίκες στη Σ.Αραβια, ανεξάρτητα θρησκείας, πρέπει να φοράνε την παραδοσιακή Αμπαγια και μαύρη μαντίλα (το Νικαμπ που καλύπτει το πρόσωπο είναι προαιρετικό) γι’αυτο κ η Αυστραλή στη φωτό είναι έτσι ντυμένη.

    Επίσης κανονικά στη Σ.Α. απαγορεύεται στις γυναίκες να πανε στο γήπεδο και γι’αυτο μάλιστα πριν κανένα μήνα είχε δημιουργηθεί θέμα στη χώρα όταν σε αγώνα στα Εμιράτα είχαν πάει σαουδαραβιδες (παρόλο π στα εμιράτα δεν απαγορεύεται) και τις είχε δείξει η κάμερα.

    Το ότι επέτρεψαν στην κυρία στη φωτό να είναι στον αγώνα φαντάζομαι πως γιαυτους θα είναι τεράστια υποχώρηση.

    Ανταπόκριση απο καταρ, ο κύριος ροζοματης.

  3. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Τελικά οι αναγνώστες είναι όντως οι καλύτεροι ρεπόρτερ!

  4. Ο/Η apb λέει:

    nice

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *