Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

47 Χρόνια Από Ένα Ιστορικό Γκολ

Στις 4 Νοεμβρίου 1967 η Ρασίγκ Κλουμπ της Αβεζανέδα κέρδιζε 1-0 την πρωταθλήτρια Ευρώπης Σέλτικ σε ένα παιχνίδι που διεξήχθη στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης με ένα καταπληκτικό γκολ του «Τσάγκο» Κάρδενας και γινόταν πρωταθλήτρια κόσμου.

Chango Cardenas

Οι Αργεντίνικες εφημερίδες είχαν χαρακτηρίσει το παιχνίδι ως η «Μάχη του Μοντεβίδεο». Ήταν το τρίτο παιχνίδι μεταξύ των πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης, Σέλτικ, και Λατινικής Αμερικής, Ρασίγκ Κλουμπ. Στο πρώτο παιχνίδι που διεξήχθη στη Γλασκώβη, στο Χάμπντεν Παρκ, στις 18 Οκτωβρίου 1967 η Σέλτικ κέρδισε 1-0 με γκολ του ΜακΝίλ. Στο αεροπλάνο της επιστροφής η Ράσιγκ ταξίδεψε με τον Σον Κόνερι, παραλίγο ποδοσφαιριστή και εκείνη την εποχή 007. Ο, δηλωμένος οπαδός των Ρέιντζερς, Κόνερι εμψύχωσε την Αργεντίνικη ομάδα, όπως δήλωσε στο αεροδρόμιο ο Κάρδενας.

Την 1η Νοεμβρίου 1967 παίχτηκε ο επαναληπτικός του διηπειρωτικού στον «Κύλινδρο» της Αβεζανέδα. Η Σέλτικ προηγήθηκε 0-1 με πέναλτι του Γκέμμελ και η Ράσιγκ ισοφάρισε πριν το ημίχρονο με τον Ράφο. Ο Κάρδενας στο δεύτερο ημίχρονο έκανε το 2-1 και ο τελικός πήγε σε τρίτο παιχνίδι. Το παιχνίδι ορίστηκε να γίνει στο γήπεδο της Νασιονάλ στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης, που ήταν αρνητικό και για τους δύο. Για τη Σέλτικ επειδή δεν μπορούσε να φέρει οπαδούς της και για τη Ράσιγκ επειδή η Νασιονάλ ήταν η ομάδα που είχαν κερδίσει στον τελικό του Λιμπερταδόρες (σε τρία παιχνίδια πάλι), οπότε το κλίμα θα ήταν εχθρικό.

Από το λιμάνι του Μπουένος Άιρες έφυγαν 4 πλοία με περίπου 20.000 οπαδούς της Ράσιγκ για να περάσουν απέναντι το Ρίο δε Λα Πλάτα. Στο γήπεδο της Νασιονάλ, το Σεντενάριο, οι ντόπιοι απαρνήθηκαν τα γαλανόλευκα της τοπικής ομάδας και φόρεσαν τα πράσινα της Σέλτικ. Το παιχνίδι ήταν όπως πρέπει να είναι κάθε παιχνίδι μεταξύ μιας Αργεντινικης και μιας Βρετανικής ομάδας. Πολύ ξύλο που ανάγκασε το διαιτητή να δείξει 5 κόκκινες κάρτες, 3 στη Σέλτικ και 2 στη Ράσιγκ. Στο ημίχρονο οι ομάδες είχαν μείνει ήδη με 10. Στο 78ο λεπτό όμως η Ράσιγκ κλέβει τη μπάλα στο κέντρο. Ο Κάρδενας κάνει ένα πρώτο άσχημο κοντρόλ όπως υποδέχεται την πάσα, το διορθώνει όμως με ένα στρώσιμο της μπάλας με το αριστερό του πόδι και πυροβολάει με το καλό του αριστερό από τα 27 μέτρα. Η μπάλα καρφώνεται στο παράθυρο της Σέλτικ παρά την εξαιρετική εκτίναξη του τερματοφύλακά της. Το 1-0 παρέμεινε μέχρι το τέλος και η Ράσιγκ Κλουμπ πήρε το κύπελλο, με ένα γκολ σταθμό στην Αργεντίνικη ποδοσφαιρική ιστορία.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

παγκόσμιο ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο (Vol. XII)

Σκανδιναβία, πιθανότατα Σουηδία Οι οπαδοί της ΓKAIΣ συναντούν αυτούς της Χέλσινμποργκ και της Κοπεγχάγης και συζητούν για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, το μέλλον του ποδοσφαίρου, τις μεταγραφές και το μάζεμα της ελιάς που φέτος πήγε καλά. Ένα ακόμα ραντεβού οπαδών για ξύλο, μνημείο ανοησίας του ανθρώπινου είδους. Κάποιοι χάνουν, κάποιοι κερδίζουν και ευτυχισμένοι όλοι νομίζουν […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σκοράροντας ένα γκολ που ίσως δεν έπρεπε

Όταν η Αγγλία υποδέχτηκε την Αυστρία στο Στάμφορντ Μπριτζ το 1932 ήταν η πρώτη φορά που οι δύο χώρες έπαιξαν μεταξύ τους. Οι Αυστριακοί δεν ήταν κάποια αμελητέα ομάδα. Το παρατσούκλι “Wunderteam” δεν είχε βγει τυχαία. Πριν από το παιχνίδι στην έδρα της Τσέλσι, είχε διαλύσει τη Σκωτία με 5-0 και τη Γερμανία με 6-0. […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *