Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Η επιστροφή ολοκληρώθηκε

https://www.youtube.com/watch?v=lw2yg6sTZqc

Μετά το φιάσκο των ημιτελικών, οι τελικοί μας αποζημίωσαν. Το ζευγάρι της Ατλέτικο Νασιονάλ και της Ρίβερ Πλέιτ είχε δυο πολύ ωραία ματς, αλλά όλα μάλλον κρίθηκαν στον πρώτο αγώνα όταν κι οι Κολομβιανοί δεν κατάφεραν να μετουσιώσουν την υπεροχή τους σε νίκη. Σήμερα το ξημερώματα όσοι επέλεξαν να ξενυχτήσουν δικαιώθηκαν. Το Μονουμεντάλ του Μπουένος Άιρες είχε φορέσει τα γιορτινά του και περίμενε να ολοκληρωθεί η επιστροφή της Ρίβερ για τα καλά. Μετά τον υποβιβασμό, την επιστροφή και το πρωτάθλημα, ένας διεθνής τίτλος μετά από 17 ολόκληρα χρόνια.

color_river_g_04

Η Ρίβερ μπήκε δυνατά και ανάγκασε τον τερματοφύλακα Αρμάνι να πιάσει δουλειά από νωρίς και να προσπαθήσει να μετατραπεί σε ήρωα, όπως είχε κάνει και στους ημιτελικούς. Με τον Μόρα (όχι τον Βαγγέλη) σε πολύ καλή μέρα, αλλά και τους Σάντσες, Πόνσιο, Πισκουλίτσι να συνδυάζονται πολλές φορές οι Μιγιονάριος απειλούσαν συνεχώς στο πρώτο ημίχρονο. Για κακή τους τύχη όμως, συνήθως στην τελική προσπάθεια εμφανιζόταν ο Τέο Γκουτιέρες, που δεν μπορούσε με τίποτα να σκοράρει απέναντι στους συμπατριώτες του. Η Ατλέτικο Νασιονάλ πάντως δεν ήταν κλεισμένη και ενώ αμυντικά ήταν σε κακή μέρα με πολλά λάθη, έδειχνε σε κάθε ευκαιρία ότι επιθετικά είναι μια άριστα οργανωμένη ομάδα αναγκάζοντας σε αρκετές στιγμές το κοινό του Μονουμεντάλ να ανησυχήσει και τον Μπαροβέρο να κάνει μια πολύ σημαντική απόκρουση. Το 0-0 ήταν μαγική εικόνα σε ένα πρώτο ημίχρονο με την μπάλα να πηγαίνει πάνω κάτω, να έχουμε πολλές φάσεις, ελάχιστες διακοπές, μια άριστη διαιτησία, μια Ρίβερ ανώτερη μεν, αλλά και μια Ατλέτικο Νασιονάλ επικίνδυνη κυρίως με τους Καρντόνα και Ρουίς.

Στο 2ο ημίχρονο όμως τα πράγματα άλλαξαν. Η Ρίβερ μπήκε αποκοιμισμένη και οι Κολομβιανοί απείλησαν, κυρίως από τα τραγικά λάθη του Φούνες Μόρι που μέσα σε ένα τρίλεπτο πρέπει να έκανε όσες γκέλες κάνει ο Μαυρουδής Μπουγαΐδης σε ολόκληρο ματς. Κι ενώ οι Κολομβιανοί πήραν τα πάνω τους, μίλησε η εμπειρία. Δυο στημένα από το πόδι του Λεονάρντο Πισκουλίτσι, δυο κεφαλιές από τους αμυντικούς της Ρίβερ, δυο γκολ για τους Αργεντίνους. Ο τερματοφύλακας Αρμάνι μόνος πάλευε, αλλά πόσα να πιάσει. Το 2-0 καθάρισε το ματς, το πάρτι ξεκίνησε στις εξέδρες και στον αγωνιστικό χώρο. Ο Μαρσέλο Γκαγιάρδο απέσυρε για το standing ovation τους δυο Λεονάρδους (Πόνσιο και Πισκουλίτσι), έβαλε και τον Καβενάγκι για να πάρει το χειροκρότημα και το Μονουμεντάλ απλά περίμενε την λήξη. Έβλεπες, ένιωθες την χαρά, την αλεγρία που θα έλεγε και ο Σπυρόπουλος περνούσε μέσα από τηλεοράσεις και οθόνες η χαρά ενός ποδοσφαιρικού λαού που φέτος έκανε τον αντίπαλο να λουφάξει. Το πλούσιο 12λεπτο βίντεο παραπάνω είναι ο μάρτυρας όσων γράφω.

asd.jpg_951387835

Το παιχνίδι τελείωσε, η Ρίβερ κατέκτησε το Κόπα Σουνταμερικάνα και τα πανηγύρια ξεκίνησαν. Οι οπαδοί κατέκλυσαν τον Οβελίσκο στο Μπουένος Άιρες, οι παίκτες δεν ξέχασαν την Μπόκα φορώντας μπλουζάκια με ένα λογοπαίγνιο και ζητώντας από τον κόσμο “ενός λεπτού σιγή” και το αργεντίνικο ποδόσφαιρο κλείνει το 2014 με ένα Λιμπερταδόρες, ένα Σουνταμερικάνα και έναν τελικό Μουντιάλ. Not bad. Το μπλε-κίτρινο κομμάτι του Μπουένος Άιρες πάντως δεν το βλέπει έτσι. Και θα το δει ακόμα χειρότερα, αν γίνει κανένα θαύμα και καταφέρει κι η Ράσινγκ Κλουμπ να χάσει το πρωτάθλημα από τη Ρίβερ.

obelisco_g_01

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

βιντεοθεραπεία, Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Οι καλύτερες φωτογραφίες του 2013

Πιστό στην παγκόσμια παράδοση που απαιτεί τον Δεκέμβρη να συγκεντρώνουμε σε λίστες ότι αξιόλογο πέρασε μπροστά απ’ τα μάτια μας ή ερέθισε τα αυτιά μας καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, το περιοδικό World Soccer… (Σε περίπτωση που δεν το έχεις ακούσει ποτέ ξανά στο παρελθόν, το ιστορικό αυτό περιοδικό έχει βάση του την Αγγλία […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κιθάρες και ποδόσφαιρο

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που λέγαμε ότι το ποδόσφαιρο είναι μουσική. Έρχονται όμως τώρα κάτι μυστήριοι τύποι να μας δείξουν ότι ισχύει και το αντίθετο. Κι η μουσική μπορεί να έχει ποδόσφαιρο. Η ιστορία μας ξεκινάει κάπου στη Βαρκελώνη όπου εκτός από ποδοσφαιρικές ομάδες φτιάχνουν και χειροποίητα πετάλια για κιθάρες. Τα πετάλια της […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

4 σχόλια σχετικά με το “Η επιστροφή ολοκληρώθηκε”

  1. Ο/Η bizim λέει:

    River is back

  2. Ο/Η mouris λέει:

    Xexases na anafereis ta dyo penalti(ena gia kathe omada) pou de do8hkan pote.Genikh parathrhsh:eimai sto Perú ton teleutaio xrono kai auto pou exw na pw einai pws to epipedo tou Libertadores kai tou Sudamericana einai poly pio xamhlo apo to Champions kai to Europa League.Ta match pane perissotero sth dynamh kai oi pauseis mesa ston agwna ametrhtes,xwris sxedon pote na dinontai oi antistoixes kathysterhseis.Gia to Perú de,to epipedo diaithsias einai athlio.H Ellada mprosta stous Perouvianous diaithtes kai epoptes fantazei o Collina..

  3. Ο/Η Elaith λέει:

    Ναι όντως, απλά δεν θεωρώ ότι άλλαξαν τον αγώνα τα δυο πέναλτι.

    Όσο για το επίπεδο, για του Τσ.Λ. θα συμφωνήσω για του Γιουρόπα Λιγκ όχι. Σίγουρα δεν βρισκόμαστε σε εποχές 2000 που π.χ. η Μπόκα ή οι Κορίνθιανς είχανε ομαδάρες, αλλά οι πολύ καλές ομάδες είναι σε καλό επίπεδο. Το κακό είναι ότι όταν γίνεται το παλιό Διηπειρωτικό, οι ομάδες της Ν. Αμερικής είναι συνήθως είτε σε διακοπές, είτε αποδυναμωμένες και δεν μπορεί να βγει καλό συμπέρασμα.

    Η δύναμη πάντα υπήρχε και προσωπικά μου αρέσει, σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο που έχει γίνει τρομερά μη μου άπτου. Για τη διαιτησία θα διαφωνήσω. Σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν φοβεροί διαιτητές. ΟΚ αν πάμε στα εθνικά επίπεδα γίνονται όργια, αλλά σε Λιμπερταδόρες και Σουνταμερικάνα έχω δει εξαιρετικές διαιτησίες και μάλιστα σε παιχνίδια με δύσκολες φάσεις μια που το παιχνίδι είναι συχνά σκληρό.

  4. Ο/Η GiannisIce λέει:

    Παρένθεση για τα όργια του Pisculichi στο CM4, δεν είχα ιδέα ότι είχε επιστρέψει από την τουρνέ στα ασιατικά γήπεδα.
    Leonardo σε ευχαριστώ για όλα, 10 χρόνια μετά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *