Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Σώζουμε το Ποδόσφαιρο

Εδώ και 8 χρόνια υπάρχει στην Αργεντινή μια ΜΚΟ που ονομάζεται «Salvemos al Fúbol», δηλαδή ‘Σώζουμε το Ποδόσφαιρο’. Η οργάνωση ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της προέδρου της, Λιλιάνα Μάρτα Σουάρες το 2006 και ενός δικαστικού, και νυν αντιπροέδρου, του Μαριάνο Οσβάλδο Μπερχές. Η Σουάρες έχασε το 1995 το γιο της Ντανιέλ Γκαρσία από επίθεση σε γήπεδο των Μπάρα Μπράβας. Από τότε έψαχνε να βρει τρόπο να οδηγεί τους κάφρους των οργανωμένων στα δικαστήρια, συλλέγοντας στοιχεία. Το 2006 ίδρυσε το «Σώζουμε το Ποδόσφαιρο» με σκοπό την πάταξη της ατιμωρησίας στα Αργεντίνικα γήπεδα και τον περιορισμό της δράσης των Μπάρα Μπράβας.

salvemos al futbol

Από το 2008 και μετά στην οργάνωση μπήκαν στελέχη, κυρίως δικηγόροι και δικαστικοί, και από τη Βραζιλία και την Ουρουγουάη. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν βοηθήσει τις αρχές να προσάγουν και να καταδικάσουν πάνω από 250 δολοφόνους της εξέδρας. Βασικό εδώ είναι ότι διώκουν όχι τους συνδέσμους των οπαδών, αλλά τις αξιόποινες πράξεις τους, ειδικά όσες προκαλούν σωματικές βλάβες και θάνατο. Παρά την πολύ καλή δουλειά που κάνουν, οι επιθέσεις των Μπάρα Μπράβας στα γήπεδα της Λατινικής Αμερικής δεν έχουν σταματήσει. Από τότε που ξεκίνησαν τη δράση τους το 2006, έχουν υπάρξει 78 θύματα στα Αργεντίνικα γήπεδα, οι 67 νεκροί, ενώ σε δίκη ή/και καταδίκη έχουν πάει κάτω από τους μισούς. Πρόσφατα η γενική διευθύντρια της ΜΚΟ παραιτήθηκε λόγω της «ατιμωρησίας και της κάλυψης που παρέχουν οι αρχές και οι σύλλογοι στους δολοφόνους».

Περίπου 3.000 χιλιόμετρα μακρυά από το Μπουένος Άιρες, στη Μαδρίτη, την Κυριακή έγινε επίθεση μιας φασιστικής οργάνωσης οπαδών της Ατλέτικο Μαδρίτης, του Φρέντε Ατλέτικο, στους Ούλτρας της Ντεπορτίβο λα Κορούνια πριν το μεταξύ τους παιχνίδι. Την επόμενη μέρα η αστυνομία είχε κάνει 21 συλλήψεις και 5 μέρες μετά είχε καταλήξει σε 3 βασικούς υπόπτους. Από την πλευρά της η Ατλέτικο Μαδρίτης εξέδωσε μια πολύ αναλυτική και ενδιαφέρουσα ανακοίνωση. Σε αυτήν κάνει λόγο για πολλά πράγματα, αλλά το κυριότερο είναι ότι παύει να αναγνωρίζει το Φρέντε Ατλέτικο ως επίσημο φαν κλαμπ του συλλόγου και απαγορεύει την προσέλευση των μελών του στο Καλδερόν. Επειδή δεν μπορεί να το εφαρμόσει για κάθε μεμονωμένο οπαδό, απαγορεύει το σύνδεσμο. Για τους μεμονωμένους οπαδούς είχε άλλη λύση. Σε όσους συνέλαβε η αστυνομία ακύρωσε ήδη τις κάρτες διαρκείας και το ίδιο θα κάνει για όσους αποδειχθεί ότι έλαβαν μέρος στη συμπλοκή. Λέει ακόμα ότι θα απαγορεύσει και δε θα αναγνωρίσει τον οποιοδήποτε σύνδεσμο ανασυσταθεί από το Φρέντε Ατλέτικο, με άλλο όνομα. Τέλος, το καλοκαίρι θα αναθεωρήσει γενικά την πολιτική της για τα εισιτήρια διαρκείας.

frente

Σε 1 (μία ολογράφως) μέρα όλα αυτά. Ούτε «να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο», ούτε «να εξυγιάνουμε το ποδόσφαιρο», ούτε άλλα κενά λόγια. Η Ατλέτικο δε θέλει στρατό, τον ανεχόταν τόσο καιρό βέβαια, είναι τραγικό που έπρεπε να πεθάνει κάποιος άνθρωπος για να αλλάξει πολιτική, αλλά στην πρώτη ευκαιρία τους πέταξε έξω. Όπως είχε κάνει και η Μπάρσα με τους δικούς της ακραίους Μπόσος Νόις, μετά από εκείνο το ιστορικό κλάσικο με την πρώτη επιστροφή του Φίγκο με τα λευκά. Σε συνέχεια, η Ομοσπονδία της Ισπανίας και το Υπουργείο Αθλητισμού εξετάζουν γενικά το τι θα κάνουν με τους συνδέσμους των οργανωμένων οπαδών. Ο θάνατος του Τζίμυ της Ντέπορ μπορεί να γίνει καταλύτης για να αλλάξει ολόκληρη η λογική του οπαδισμού στην Ισπανία.

Τώρα, αν αναρωτιέστε γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στην Ευρώπη και όχι στη Λατινική Αμερική όπου τα πράγματα γίνονται με τρόπο πιο οικείο στα χούγια μας, η απάντηση είναι ότι αυτό αποτελεί γεωγραφικό παράδοξο.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ισπανικό πρωτάθλημα, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Το άλλο σούπερ κλάσικο

Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να υποστηρίζει κάποιος ομάδες από άλλες χώρες από τότε που το ποδόσφαιρο παγκοσμιοποιήθηκε. Οι σύλλογοι κάνουν τουρνέ-αρπαχτές στην Ασία και τις ΗΠΑ και χιλιάδες φανέλες πωλούνται σε ανθρώπους που φανατίζονται για ομάδες που δεν θα δουν ποτέ από κοντά. Αυτά όμως γίνονται στον ποδοσφαιρικό τρίτο κόσμο. Η ιστορία μας σήμερα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μια μπαλάντα για τον Φλορεντίνο Πέρεθ

Ήταν Μάιος του 2004 όταν ο Κάρλος Κεϊρόζ απολύονταν απ’ την ηλεκτρική καρέκλα του προπονητή της Ρεάλ Μαδρίτης. «Ήταν ένα απ’ τα μεγαλύτερα λάθη που έχω κάνει» δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας, Φλορεντίνο Πέρεθ. «Νομίζαμε πως η ομάδα δεν είχε ανάγκη από κάποιον που πρέπει να χτυπά το χέρι στο τραπέζι. Μεγάλο λάθος». Κάπως έτσι, […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

3 σχόλια σχετικά με το “Σώζουμε το Ποδόσφαιρο”

  1. Ο/Η mouris λέει:

    Well said!

  2. Ο/Η akira λέει:

    είσαι ο Ramón Llul που σχολίαζε κάποτε στο γκαζέτα;

  3. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Έχω κάνει πολλά λάθη στη ζωή μου, ένα ήταν και αυτό. Σταμάτησα να σχολιάζω για πολλούς λόγους, προσωπικούς και λόγους που σχετιζόταν με το gazzetta το ίδιο. Συνεχίζω να διαβάζω τα άρθρα για το ξένο ποδόσφαιρο, αλλά δε σχολιάζω πια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *