Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ένα Κόμμα για να Επιστρέψουμε στο Γήπεδό μας

Το 1985 η Τσάρλτον Αθλέτικ εγκαταλείπει το γήπεδο Βάλλεϋ, την παραδοσιακή της έδρα από το 1919. Η Τσάρλτον μια μικρή ομάδα από το Νότιο-Ανατολικό Λονδίνο μεταφέρθηκε στο Σέλχαρστ Παρκ, έδρα της Κρύσταλ Πάλλας με την οποία έγιναν συγκάτοικοι. Οι οπαδοί όμως δεν είδαν με καλό μάτι αυτήν την αλλαγή και έκαναν ένα σύλλογο που απαιτούσε την επιστροφή στο Βάλλεϋ. Καθώς η τοπική δημοτική αρχή του Γκρίνουϊτς (ή Γκράνιτς) είχε απορρίψει το αίτημα ανακαίνισης του γηπέδου, το οποίο μετατρεπόταν σταδιακά σε βοσκοτόπι επιπέδου Ζωσιμάδων μετά από βροχή, ο σύλλογος των οπαδών είχε μια καλύτερη ιδέα: να μετατραπεί σε κόμμα (το “Valley Party”) που θα διεκδικήσει θέσεις στο τοπικό δημοτικό συμβούλιο.

valley_front

Και ενώ ο χώρος του γηπέδου είχε ήδη επινοικιαστεί και είχε φυτευτεί με κηπευτικά, στις δημοτικές εκλογές του 1990, το κόμμα των οπαδών της Τσάρλτον παίρνει περίπου 15.000 ψήφους και καταλαμβάνει 60 από τις 62 έδρες του τοπικού δημοτικού συμβουλίου. Μένοντας πιστοί στο πρόγραμμά τους οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ξεκινήσει η ανακαίνιση του γηπέδου. Οπαδοί μαζεύτηκαν και μάζεψαν οτιδήποτε δε σχετιζόταν με το ποδόσφαιρο και βρισκόταν στο γήπεδο, άναψαν μια μεγάλη φωτιά στο κέντρο και σε μια παγανιστική τελετή εξαγνισμού τα έκαψαν. Οι εργασίες ξεκίνησαν άμεσα και έτσι το 1992 η Τσάρλτον επέστρεψε στο Βάλλεϋ, ένα σύγχρονο γήπεδο πλέον 27.000 θέσεων. Η επιστροφή στην Πρέμιερ Λιγκ 3 χρόνια αργότερα οδήγησε σε μια νέα επέκταση του σταδίου που ολοκληρώθηκε το 1998.

valley fire

Μπορεί η επέκταση που προβλέφθηκε το 2000, που θα έκανε το γήπεδο της Τσάρλτον ένα από τα μεγαλύτερα του Λονδίνου, 40.000 θέσεων, να ματαιώθηκε λόγω του υποβιβασμού της ομάδας, όμως όλοι στο Νότιο-Ανατολικό Λονδίνο ξέρουν ότι αυτό που τώρα έχουν και χαίρονται είναι αποτέλεσμα μιας ομάδας οπαδών που αποφάσισαν να διεκδικήσουν ενεργά την επιστροφή του συλλόγου που αγαπούν στη γειτονιά που ανήκει. Επειδή οι δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα έγιναν πριν από λίγο καιρό, δε θα μπορέσω να γίνω οπίνιον μέικερ και να προμοτάρω τη λύτρωση του ΑΕΚτζίδικου κινήματος. Ευτυχώς. Άλλωστε εκεί που ήδη έχει γίνει στην Ελλάδα, στον Πειραιά δηλαδή, οι οπαδοί πήραν τη δημοτική εξουσία αφού είχαν ήδη γήπεδο.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αγγλικό πρωτάθλημα, Ιστορίες για το τζάκι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ένας διαφορετικός πρόεδρος

Σερφάροντας καθημερινά στο απύθμενο αυτό ηλεκτρονικό χάος που ονομάζεται ίντερνετ πέφτεις πάνω σε εκατοντάδες εντελώς ανούσιες πληροφορίες που προσπαθούν, μάταια συνήθως, να περάσουν το λογικό φιλτράρισμα σου και να φτάσουν στο μυαλό σου. Μια απ’ αυτές που τα κατάφεραν, για λόγους που ούτε μπορώ αλλά και ούτε θέλω να ανακαλύψω, έλεγε ότι σήμερα ο Έλτον Τζον κλείνει […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ένα νταμπλ για τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ

Ήταν ήδη 1.80 στα 12. Έκανε παρέα με τον Ζακί «το Θαύμα» Μερβέιγ, έναν πιτσιρικά κάπως πιο ανεπτυγμένο σωματικά από τον ίδιο. «Όταν τους βλέπαμε να πλησιάζουν, αλλάζαμε πεζοδρόμιο. Αν σε ρωτούσαν τι ώρα είναι, τους έδινες και το ρολόι μαζί» θυμούνται όσοι τον γνώρισαν στα προάστια του Σατορού, της πόλης της κεντρικής Γαλλίας όπου […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

22 σχόλια σχετικά με το “Ένα Κόμμα για να Επιστρέψουμε στο Γήπεδό μας”

  1. Ο/Η Elaith λέει:

    Η μόνη διαφορά ότι στον Πειραιά δεν πήραν οι οπαδοί την εξουσία, αλλά οι διοικούντες μέσω των οπαδών.

  2. Ο/Η γιώργης λέει:

    Είμαι φίλαθλος του ΠΑΟ (ήτοι σχεδόν «άστεγου» ή «μέλλοντα άστεγου» συλλόγου). Και ξεκινάω με αυτήν την εισαγωγή για να αμβλύνω (αλλά πρόφανώς όχι να καταρρίψω) την υποψία οτι μιλάω ως οπαδός συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος που είναι φαβορί για να καταλάβει την εξουσία. Δεν μπορώ όμως να καταλάβου που έχουν δει γραμμένο μερικοί το οτι κάθε σύλλογος κορυφής πρέπι να έχει δικό του, αποκειστικής χρήσης, γήπεδο. Η Μίλαν μοιραζεται το γήπεδο με την μισητή της συπολίτισα Ίντερ. Η Ρόμα το ίδιο με την εξίσου μισητή Λάτσιο. Η Γιουβέντους με την Τορίνο. Δηλαδή και τι έγινε αν παίζουν η ΑΕΚ και ο ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ (ή ακόμα και στο Καραϊσκάκη σου λέω εγώ….); Επειδή δε γουστάρουν οι πρωτοκλασάτοι χουλιγκάνοι να παίρνουν τον ηλεκτρικό και να ξεκουνιώνται από τη γειτονιά τους; Και; Εγώ βλέπω στο γήπεδο του ΠΑΟ και της ΑΕΚ πανό από τη Σπάρτη, το Βόλο, το Αγρίνιο…. Είναι κανένας από αυτούς Αμπελοκηπιώτης/Ζωγραφιώτης (Cocneys κλπ αηδίες) ή ΝεοΦιλαδελφειώτης και νιώθει δεμένος με την γειτονιά; Αυτά είναι αστεία πράματα.
    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί, σε μια πόλη που υπάρχουν τουλάχιστον πέντε γήπεδα προδιαγραφών (π.χ. το γήπεδο του Απόλλωνα;;) και που υπάρχει σημαντικό οικιστικό πρόβλημα, σε μια χώρα στην οποία υπάρχει σήμερα τρομερό οικονομικό πρόβλημα και χιλιάδες άστεγοι, να είναι θέμα προς συζήτηση το ενδεχόμενο να φτιαχτούν δύο νέα γήπεδα, και μάλιστα με δημόσια (τουλάχιστον εν μέρει) χρηματοδότηση; Δηλαδή αυτά τα 3 εκατομμύρια της ΑΕΚ και τα 7 εκατομμύρια του ΠΑΟ έχει κάτσει κανείς να λογαριάσει σε πόσα σπίτια αντιστοιχούν; Ή σε πόσους μισθούς δασκάλων; Ή, σε πόσα γηπεδάκια σε διάφορες πόλεις και χωριά, για να αθλούνται τα παιδιά μας και όχι οι φιρμάρες και να πηγαίνουν ταμείο οι διάφοροι ΑλαφουζοΚοκκαλοΜελισαννίδιδοΜαρινάκηδες;
    Νομίζω οτι έχουμε χάσει την ουσία λίγο. Ποιός ήταν αυτός που έλεγε οτι «το ποδόσφαιρο είναι το πιό σημαντικό από τα ασήμαντα πράγματα»;

  3. Ο/Η Elaith λέει:

    Σε κάποια πράγματα έχεις δίκιο, σε άλλα διαφωνώ.

    Για παράδειγμα, ποια είναι ακριβώς τα πέντε γήπεδα προδιαγραφών; Το γήπεδο του Απόλλωνα σίγουρα όχι. Πέραν του ΟΑΚΑ και του Καραϊσκάκη δεν υπάρχει άλλο γήπεδο στην Αττική.
    Ν. Σμύρνη, Λεωφόρος είναι γήπεδα άλλων εποχών. Υπάρχει σοβαρότατο γηπεδικό θέμα στην Αττική.

    Μετά πιάνεις τα ιδιοκτήτα γήπεδα και κοιτάς την Ιταλία. Σωστό μεν, αλλά είναι μια απο τις λίγες χώρες που τα γήπεδα ανήκουν στους δήμους και όχι στις ομάδες. Κι εκεί όμως αλλάζουν. Η Γιουβέντους έχτισε δικό της γήπεδο πλέον και δεν το μοιράζεται με την Τορίνο, ενώ το ίδιο ετοιμάζονται να κάνουν αν δεν κάνω λάθος Ρόμα και Μίλαν. Βλέπεις λοιπόν ότι ακόμα και στην μοναδική χώρα που είναι στο στυλ που λες, τα πράγματα πάνε προς αλλαγή.

    Από εκεί και πέρα έχεις δίκιο για τα κρατικά χρήματα, αν και χρήματα ξοδεύονται αβέρτα για διάφορα έργα (μπορείς π.χ. να κοιτάξεις τι χρήματα έχουν δοθεί από διάφορες περιφέρειες για αντίστοιχα έργα σε κατά τόπους γήπεδα) εγώ το δέχομαι. Ειδικά στην δύσκολη εποχή που ζούμε.
    Αυτό που προσωπικά σαν οπαδός της ΑΕΚ δεν δέχομαι όμως, είναι να εφευρίσκονται γελοίες δικαιολογίες τύπου κορμοράνων όταν πάνε να γίνουν κάποια έργα που είτε θα αναβαθμίσουν περιοχές (όπως π.χ. του Βοτανικού), είτε θα βελτιώσουν τις ζωές ανθρώπων με τις δουλειές που θα προσφέρουν και τα χρήματα που θα πηγαίνουν στην περιοχή, είτε θα βοηθήσουν μέρη που το έχουν ανάγκη (μια βόλτα στο παρακείμενο κομμάτι του άλσους ΝΦ με τα σκουπιδιάρικα θα σε πείσει). Το να εμφανίζονται μονίμως διαμαρτυρόμενοι κάποιοι για τα “επιχειρηματικά” συμφέροντα και να κάνουν τα στραβά μάτια στην τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει περιοχές είναι υποκρισία.

  4. Ο/Η γιώργης λέει:

    επανέρχομαι (αν θεωρείς οτι δεν είναι ο τόπος ή η ώρα για να γίνει τέτοια συζήτηση σβήσε το παρον σχόλιο). Δεν με ενδιαφέρουν τα περι επιχειρηματικών συμφερόντων – ζούμε σε έναν καπιταλιστικό κόσμο είτε το θέλουμε είτε όχι και αυτό είναι στο παιχνίδι. Με τα δικά τους όμως λεφτά. Θα μπορούσα πχ να ρωτήσω και γιατί αν πρέπει ντε και καλά να γίνει το γήπεδο, να μην γίνει σε μέρη που θα αναβαθμιστούν όπως πχ στα άνω Λιόσια ή στην κολοπετινίτσα που είναι και φτηνότερη η γη και που δεν θα γίνει μπάχαλο ο αστικός ιστός; προφανώς για τη σπέκουλα. Δεν το κάνω.
    Όμως, από την σκοπιά του πολιτικού μηχανικού που είμαι, δεν μπορώ να μηνω δω οτι:
    -τα γήπεδα που αναφέρω, μπορούν να γίνουν κουκλιά με πολύ λιγότερα λεφτά από το να γίνουν καινούργια. Οι βιομηχανίες αναβαθμίζονται, δεν γκρεμίζονται και ξαναχτίζονται, και όχι τυχαία. Γιατί όχι και τα γήπεδα;
    -η αναβάθμιση της περιοχής είναι πολύ υποκειμενικό θέμα αλλά Τεχνικά μιλώντας, η κατασκευή ενός γηπέδου σε αστικό περιβάλλον πουθενά δεν καλείται αναβάθμιση παρα μόνο από τους σπεκουλαδόρους(δες πχ τον όρο Gentrification στη βικιπαίδια που είναι επιστημονική ορολογία για να μην γράφω πολλά: http://en.wikipedia.org/wiki/Gentrification ). η επιχειρούμενη “αναβάθμιση” στο Βοτανικό με βίαιη απομακρυνση φτωχοδιαβόλων, μου θυμίζει τα αντίστοιχα στη Βραζιλία για το μουντιάλ. Είχατε γράψει και στο σομπρέρο για αυτήν την υπόθεση.
    -για το να ξοδεύονται αβέρτα έργα, η άποψή μου είναι η προφανής. Υπάρχει και ΣΔΟΕ, και εισαγγελέας. Αν δεν κάνουν την δουλειά τους ή αν κανένας δεν καταγγέλλει,είναι άλλο θέμα. Θέμα νοοτροπίας όσων δεν έχουν σπίτι και αγοράζουν μπεεμβέ, ή δεν έχουν σπίτια και φτιάχνουν γήπεδα προδιαγραφών Τσου Λου.

  5. Ο/Η γιώργης λέει:

    επανέρχομαι (αν θεωρείς οτι δεν είναι ο τόπος ή η ώρα για να γίνει τέτοια συζήτηση σβήσε το παρον σχόλιο). Δεν με ενδιαφέρουν τα περι επιχειρηματικών συμφερόντων – ζούμε σε έναν καπιταλιστικό κόσμο είτε το θέλουμε είτε όχι και αυτό είναι στο παιχνίδι. Με τα δικά τους όμως λεφτά. Θα μπορούσα πχ να ρωτήσω και γιατί αν πρέπει ντε και καλά να γίνει το γήπεδο, να μην γίνει σε μέρη που θα αναβαθμιστούν όπως πχ στα άνω Λιόσια ή στην κολοπετινίτσα που είναι και φτηνότερη η γη και που δεν θα γίνει μπάχαλο ο αστικός ιστός; προφανώς για τη σπέκουλα. Δεν το κάνω.
    Όμως, από την σκοπιά του πολιτικού μηχανικού που είμαι, δεν μπορώ να μηνω δω οτι:
    -τα γήπεδα που αναφέρω, μπορούν να γίνουν κουκλιά με πολύ λιγότερα λεφτά από το να γίνουν καινούργια. Οι βιομηχανίες αναβαθμίζονται, δεν γκρεμίζονται και ξαναχτίζονται, και όχι τυχαία. Γιατί όχι και τα γήπεδα;
    -η αναβάθμιση της περιοχής είναι πολύ υποκειμενικό θέμα αλλά Τεχνικά μιλώντας, η κατασκευή ενός γηπέδου σε αστικό περιβάλλον πουθενά δεν καλείται αναβάθμιση παρα μόνο από τους σπεκουλαδόρους(δες πχ τον όρο Gentrification στη βικιπαίδια που είναι επιστημονική ορολογία για να μην γράφω πολλά: http://en.wikipedia.org/wiki/Gentrification ). η επιχειρούμενη “αναβάθμιση” στο Βοτανικό με βίαιη απομακρυνση φτωχοδιαβόλων, μου θυμίζει τα αντίστοιχα στη Βραζιλία για το μουντιάλ. Είχατε γράψει και στο σομπρέρο για αυτήν την υπόθεση.
    -για το να ξοδεύονται αβέρτα σε έργα, η άποψή μου είναι η προφανής. Υπάρχει και ΣΔΟΕ, και εισαγγελέας. Αν δεν κάνουν την δουλειά τους ή αν κανένας δεν καταγγέλλει,είναι άλλο θέμα. Θέμα νοοτροπίας όσων δεν έχουν σπίτι και αγοράζουν μπεεμβέ, ή δεν έχουν σπίτια και φτιάχνουν γήπεδα προδιαγραφών Τσου Λου.

  6. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    @ Elaith

    Στο πρώτο σχόλιο έχεις δίκιο. Αλλά όσο υπάρχει ο Καβαλιέρε Σίλβιο που έγινε πρωθυπουργός μέσω Μίλαν και καναλιών ιδιοκτησίας του, όλα τα άλλα είναι οδοντόκρεμες.

    @ γιώργης.

    Νομίζω ότι είμαι πιο κοντά σε αυτό που λέει ο Elaith, χωρίς να λέω ότι έχεις άδικο σε όλα. Θα συμπληρώσω δύο πράγματα:
    1. Το βασικό πρόβλημα είναι τα δημόσια χρήματα. Θεωρώ ότι κανένα κράτος δεν πρέπει να χρηματοδοτεί ιδιωτικές εταιρίες, όπως και καμία εταιρία δεν πρέπει να κάνει δουλειές του κράτους. Στην περίπτωση της Ν.Φιλαδέλφειας το λάθος είναι ότι τα χρήματα προβλέφθηκαν απ την Περιφέρεια για το γήπεδο. Αν τα ίδια χρήματα πήγαιναν στην ανακατασκευή των δρόμων και των εγκαταστάσεων γύρω από το γήπεδο, που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, τότε θα ήταν όλα καλύτερα. Πάντα θα μπορούσες να πεις “γιατί να φτιαχτούν οι δρόμοι εκεί και όχι κάπου αλλού στην Αττική”, αλλά αυτό είναι πολιτική. Προτεραιότητες.

    2. Μαζί σου για το δέσιμο ομάδας περιοχής. Η Αγγλία είναι μια ιδιόμορφη περίπτωση, όπου οι ομάδες όντως απηχούν τον παλμό μιας γειτονιάς ή μιας πόλης. Όχι όσο ιδιόμορφη όσο της Γαλλίας όπου πραγματικά ισχύει το “1 πόλη, 1 ομάδα”, αλλά το δέσιμο είναι δεδομένο. Στην Ελλάδα που 5 σύλλογοι έχουν πάνω από το 90% των οπαδών είναι αστείο να μιλάς για εντοπιότητα. Παρόλα αυτά αν μπορεί να βρεθεί χώρος κοντά στην ιστορική έδρα είναι πάντα καλό (πχ Άρσεναλ). Το πρόβλημα όμως το βάζει πάλι το ίδιο το κράτος. Ν.Φιλαδέλφεια & Λεωφόρος βάσει νόμου είναι χώροι που μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο για αθλητική χρήση. Έτσι η ΑΕΚ πχ δεν μπορεί να κάνει ότι η Άρσεναλ, να φτιάξει διαμερίσματα στο οικόπεδο του παλιού γηπέδου για να χρηματοδοτήσει με ίδια κεφάλαια το νέο. Αυτό σε συνδυασμό με το ρομαντικό κόλλημα των οργανωμένων γίνεται ένα ωραίο κοκτέιλ για πολιτικάντικους και μαφιόζικους χειρισμούς.

  7. Ο/Η Elaith λέει:

    Όχι τι να σβήσω, προς θεού. Δεν κάνουμε τέτοια, εκτός αν υπάρχουν μπινελίκια κτλ

    Εν τάχει γιατί δεν έχω πολύ χρόνο:

    1. Συμφωνώ για τα δικά τους χρήματα. Με την υποσημείωση όμως ότι κάποια χρήματα χρειάζονται και για τα γύρω έργα υποδομές. Μια που είσαι και μηχανικός και θα τα ξέρεις καλύτερα από μένα, κάποια χρήματα δίνονται για παράδειγμα για υπογειοποιήσεις κ.ο.κ.

    2. Το πού θα γίνει το κάθε γήπεδο είναι απόφαση του “νοικοκύρη”. Στην περίπτωση του ΠΑΟ διαλέχτηκε μια περιοχή που βολεύει πολύ, έχει μετακίνηση κτλ. Στην περίπτωση της ΑΕΚ διαλέχτηκε η έκταση που της ανήκει. Είναι προφανώς πολύ πιο οικονομικό να χτίσεις στο δικό σου οικόπεδο. Από την άλλη δεν είναι υποχρεωμενη η κάθε ομάδα να “αναβαθμίσει” μια περιοχή. Δεν το κάνει για την ψυχή της μάνας της, το συμφέρον της κοιτάει. Η δε ΑΕΚ είχε διαλέξει τον ΟΔΔΥ (λάθος κατ’ εμέ) και ο ΟΔΔΥ είναι ακόμα εκεί μετά από τόσα χρόνια. Δεν είναι τόσο εύκολο να βρεις έκταση για γήπεδο που να έχει κάποιες προϋποθέσεις. Στην Ελλάδα της γραφειοκρατίας και της αρπαχτής αυτά δεν γίνονται έτσι απλά.

    3. Για τα γήπεδα κουκλιά δεν ξέρω τι εννοείς. Κατ’ αρχήν είναι μικρά για τις ανάγκες των ομάδων και με αδυναμία να επεκταθούν επειδή είναι ακριβώς μέσα στον αστικό ιστό. Επίσης πώς ακριβώς θα βρει ο κάθε Απόλλων ή ο κάθε Πανιώνιος τα χρήματα να το φτιάξει; Μιλάμε για ομάδες που δεν έχουν κόσμο ή δεν έχουν καθόλου χρήματα και είναι σε κατάσταση διάλυσης. Άσε δε που τα γήπεδά τους δεν τα δίνουν ούτε καν για ένα ματς (βλέπε Πανιώνιος) σε άλλες ομάδες, θα δεχόντουσαν άλλους συλλόγους; Συγγνώμη αλλά στο συγκεκριμένο δεν φαίνεται να έχεις δίκιο. Επίσης το “γήπεδο κουκλί” δεν ξέρω τι είναι, αλλά υπάρχουν σαφείς κανονισμοί από την ΟΥΕΦΑ για τις κατηγορίες των γηπέδων. Γήπεδα σαν αυτά είναι σχεδόν αδύνατο να φτιαχτούν ώστε να μπορούν οι ομάδες να παίζουν Ευρώπη.

    4. Τέλος το gentrification που αναφέρεις δεν βλέπω να κολλάει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η ΝΦ ήταν πολύ πιο ζωντανή όσο υπήρχε το γήπεδο εκεί, το δε άλσος είναι παρατημένο από τον Δήμο έδω και δεκαετίες. Και έρχεται μια ιδιωτική εταιρεία να δεσμευτεί ότι θα βοηθήσει στο να φτιαχτεί, να μπουν νέα δέντρα, να φύγουν τα σκουπιδιάρικα που έχουν κάνουν κατάληψη και τι έχουμε εκεί; Αντίδραση ώστε να μείνει η κατάσταση στα ίδια.

  8. Ο/Η Elaith λέει:

    Επίσης κάτι πρέπει να κάνουμε με τα σχόλια που θέλει δέκα refresh να εμφανιστούν. Όταν έγραφα δεν είχα δει το σχόλιο του Ramon.
    😛

    Συμφωνώ με τα περισσότερα στο σχόλιό του. Αν και υπάρχει μια σπέκουλα για το αν τα συγκεκριμένα χρήματα που είναι να δοθούν σε ΑΕΚ-ΠΑΟ-Πανιώνιο και κάποια άλλα αθλητικά έργα μπορούν να πάνε και αλλού. Επειδή δεν εμπιστεύομαι ούτε τα κιτρινόμαυρα σάιτ, ούτε όμως και τα σάιτ που ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο με τον δήμαρχο δεν ξέρω πού βρίσκεται η αλήθεια.

  9. Ο/Η freak brother λέει:

    Καλησπέρα σε όλους… σας διαβάζω από τις πρώτες αναρτήσεις αλλά είναι η πρώτη φορά που γράφω και αφορμή στάθηκε το σχόλιο του Llul το οποίο με βρίσκει σύμφωνο 101%! Δυστυχώς η ουσία είναι ότι και σε αυτή την περίπτωση το ίδιο το κράτος έχει δημιουργήσει το πρόβλημα (δε θα κάτσω να αναλύσω για ποιους λόγους, όλοι μας δυστυχώς αντιλαμβανόμαστε ότι για την απαξίωση του πολιτικού μας συστήματος φταίει το ίδιο το πολιτικό σύστημα και οι εκφραστές του) και το μόνο που γίνεται είναι εκμετάλλευση από μεν και δεν…
    Να προσθέσω μονάχα με αφορμή το θέμα για την Τσάρλτον ότι η κουλτούρα κυρίως του Εγγλέζου, Γερμανού, Γάλλου οπαδού είναι εντελώς διαφορετική από τη δική μας και έχει να κάνει και με τη γενικότερη παιδεία και αντίληψη.
    Προς αποφυγή παρεξηγήσεων τέλος, δηλώνω από τώρα ότι είμαι οπαδός-φίλαθλος και όπως θέλετε πείτε το (μεγάλη κουβέντα κι εδώ) του Ολυμπιακού, της Φιορεντίνα, της Λίβερπουλ, της Αθλέτικ Μπιλμπάο, της Ράγιο Βαγιεκάνο, της Σανκτ Πάουλι, της Τερνάνα, της Ουρουγουάης, της Χιλής, του Μπιέλσα, του Σόκρατες, του Φραντσέσκολι, του ,του καμπιονάτο και αρκετών ακόμα, εδώ και πάνω από 30 χρόνια και όχι τώρα που δυστυχώς αρκετές από τις ομάδες αυτές έχουν γίνει μόδα…
    keep writing

  10. Ο/Η Elaith λέει:

    Καλησπέρα, να γράφεις συχνότερα !
    (λίγες ομάδες υποστηρίζεις 😛 )

  11. Ο/Η panagos λέει:

    Εχουν ανοιχτει πολλα ζητηματα με κινδυνο να χαωθει η κουβεντα αποτι βλεπω.Επιγραμματικα λοιπον.

    Tι ακριβως διαλεχτηκε και απο ποιον στην περιπτωση του ΠΑΟ?ακομα για τον ελαιωνα συζητατε?ξεχαστε το,δεν παιζει ουτε μια στο εκατομμυριο…

    Οσο για το αλλο,στα ανω λιοσια και στην κωλοπετινιτσα να παει να φτιαξει γηπεδο ομαδα απο τα ανω λιοσια και την κωλοπετινιτσα,απο που κι ως που τα γηπεδα πρεπει να ειναι εκτος οικιστικου ιστου?τα γηπεδα ειναι κομματι της πολης,οπως και οι ομαδες και οι οπαδοι τους.

    Για το θεμα των χρηματων,συμφωνω με τα χιλια,ουτε δραχμη του ελληνα φορολογουμενου για να φτιαξει γηπεδο ο καθε μεγαλοκαρχαριας.Ομως για μισο,το νικος γκουμας μηπως γκρεμιστηκε με ευθυνη κυβερνησεων που αλλαζανε νομους στη ζουλα?το καραισκακι μηπως φτιαχτηκε με λεφτα του ελληνικου λαου?το μπασκετ του παοκ?καπου μπαινει και η ισονομια στο παιχνιδι…

    υγ.Γελαω για τους φτωχοδιαβολους του βοτανικου,ουτε στα 5 χιλιομετρα δεν πρεπει να εχεις περασει απο το σημειο φιλε γιωργη…

  12. Ο/Η freak brother λέει:

    2 παρατηρήσεις σχετικά με το παραπάνω:
    i)το τι είναι οικιστικός ιστός και το κατά πόσο η Αθήνα είναι “πόλη” δομημένη και φιλική προς τους κατοίκους της και το περιβάλλον είναι μεγάλη τραγική κουβέντα φίλε Πανάγο…εδώ δεν υπάρχει σχεδιασμός ως προς τα βασικά, θα υπάρχει και για τα γήπεδα στο κέντρο της πόλης??
    ii)μιλάς για ισονομία πάνω σε τι?στο λάθος?είναι σαν αυτό που λένε οι “ένδοξοι” που μεταδίδουν ποδόμπαλο όταν ένας διαιτητής με λάθος “διορθώνει” προηγούμενο λάθος

    @ elaith: θα μπορούσα να αναφέρω άλλες τόσες αλλά είπα να είμαι λιτός και μαζεμένος 🙂

  13. Ο/Η panagos λέει:

    1.Προφανως και η αθηνα εχει χιλια δυο προβληματα,δεν συζηταμε αυτο,εγω λεω πως τα γηπεδα (οι ιστορικες εδρες) των ομαδων πρεπει να παραμενουν στις γειτονιες τους γιατι αποτελουν αναποσπαστο κομματι της ιστοριας και της φυσιογνωμιας τους.Και εκτος αυτου,τα γηπεδα δεν ειναι απλα κτιρια,ειναι χωρος συναθροισης,κοινωνικων γεγονοτων,στεγαζουν ακαδημιες και ερασιτεχνικα αθληματα,δινουν ζωη σε μια περιοχη.Ας θυμηθουν οι φιλαδελφιωτες πως ηταν πριν 15 χρονια οι κυριακες τους και πως τωρα,το ιδιο και στην αλεξανδρας,το ιδιο και στο φαληρο τα χρονια που επαιζε καλογρεζα ο γαυρος κλπ.Οι φοβερες και τρομερες ιδεες που ακουγονται για γηπεδα στα χωραφια του υπολοιπου αττικης ειναι μακρια απο καθε λογικη.

    2.Mιλαω για ισονομια γενικα,αμα θελουν ας γκρεμισουν το καραισκακι,fine by me…

  14. Ο/Η γιώργης λέει:

    @Elaith: Με παρεξήγησες: εγώ δεν είμαι κατά των συμπράξεων κρατικού –ιδιωτικού τομέα (γράφω κρατικού γιατί αλλο κρατική ιδιοκτησία και άλλο Δημόσιο Αγαθό: Δημόσιο αγαθό είναι και ο αέρας που αναπνέουμε). Για παράδειγμα, πάλι στην Ιταλία η Ουντινέζε πρότεινε στον Δήμο (και ο Δήμος προφανώς το αποδέχθηκε) να βάλει κάτι εκατομμύρια για να εκσυγχρονίσει το Στάντιο Φριούλι (και όχι Φρίουλι όπως συνήθως γράφεται εν Ελλάδι) για να μπορεί να το χρησιμοποιεί. Ένα γήπεδο κοντά 40 χρόνων (http://messaggeroveneto.gelocal.it/udine/foto-e-video/2014/11/21/fotogalleria/udine-stadio-friuli-i-lavori-proseguono-anche-se-il-maltempo-fa-slittare-il-cronoprogramma-1.10352997#9 ) το οποίο ανήκει στο Δήμο, είναι στα όρια της πόλης, δίπλα στην εθνική οδό, με χώρο για πάρκινγκ και με πολύ καλές συγκοινωνίες. Στο λέω στα σίγουρα, αν έλεγε ο Πότσο το αντίθετο, δηλ. να βάλει η περιφέρεια τα λεφτά και ήταν δικό του το γήπεδο, παρότι οι Φριουλάνοι είναι εξαιρετικά τοπικιστές και θεωρούν την Ουντινέζε εθνική τους ομάδα (σαν την Αθλ. Μπλιμπάο) δεν υπήρχε περίπτωσει να το δεχθεί κανένας, αλλά προσωπικά δεν με απασχολεί. Γιατί εαν πχ ήταν ένα συγκρότημα μαζικού δωρεάν αθλητισμου, ακόμα και ιδωτικό (πχ ένα μεγάλο πάρκο), η γνώμη μου θα ήταν οτι αποτελεί Δημοσιο Αγαθό, αφού δίνει αδιάκριτα σε όλους την δυνατότητα εκπλήρωσης κάποιας ανάγκης τους, και άρα καλώς να τον βόηθαγε το κράτος να το συντηρήσει ή να το αναπτύξει. Αλλά ένα αποκλειστικό γήπεδο στο οποίο παίζει μόνο μια επαγγελματική ομάδα και οι θεατές πληρώνουν; Είναι Δημόσιο Αγαθό; Ασφαλώς όχι.
    Το gentrification κολλάει στο γήπεδο του ΠΑΟ στον Ελαιώνα/Βοτανικό. Υπάρχουν πάμπολλα δημοσιεύματα για την διαδικασία gentrification που έχει ήδη ξεκινήσει από γνωστά real estate. Αντίστοιχη διαδικασία υπήρξε και για διάφορα Ολυμπιακά project (καταγεγραμμένα στον αντίστοιχο επιστημονικό τύπο). Επιπλέον, εκτός των Βοτανικού/Ελαιώνα, να σου θυμίσω project που προέβλεπε γκρέμισμα των προσφυγικών και του παρακείμενου λυκείου και διακοπή-αλλαγή πορείας της Λ.Αλεξάνδρας σχετικά πρόσφατο (νομίζω προ 3ετίας).
    @panagos: πανάγο, τις εικόνες με τις μπουλντόζες που γκρέμιζαν τσαντήρια μες τον χειμώνα νομίζω τις θυμάσαι: βάλτες δίπλα δίπλα με τις εικόνες από τις μπουλντόζες που γκρέμιζαν παράγκες στην Βραζιλία για τα γήπεδα και βρες τις διαφορές. Μέχρι και το χρώμα των προσώπων είναι ίδιο.
    Για το αν πρέπει να είναι τα γήπεδα μέσα στον αστικό ιστό, υπάρχει και η άποψη που έχεις εσύ, αλλά υπό την αίρεση της δυνατότητας ένταξης τους στην συνολική λειτουργία της πόλης. Νομίζω για ομάδες που το 90% των φιλάθλων τους είναι από αλλού, δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Για τον Πανιώνιο πχ μάλλον ισχύει. Για ΑΕΚ, ΠΑΟ, ΟΣΦΠ μάλλον όχι.
    Για την ισονομία: ισότητα στην κομπίνα δεν την δέχομαι. Κάποια στιγμή αυτό πρέπει να σταματήσει, και όσοι φάγανε να τιμωρηθούν. Τελεία κ παύλα. Αυτό είναι και ένα μεγαλο παράπονό μου με την αριστερά: αν δεν φοβόταν το πολιτικό κόστος, θα έπρεπε να πει οτι ότι φτιάχτηκε με λεφτά του Ελληνικού Λαού με κομπίνα, απαλλοτριώνεται και επιστρέφει στον νόμιμο ιδιοκτήτη του, δηλαδή τον Ελληνικο Λαό. Αλλά το φοβάται.
    @freak brother : Εγώ τον Φραντζέσκολι πρόλαβα και τον είδα στο μουντιάλ του ‘90 σε αγώνα ουρουγουάης-ισπανίας στο Φριούλι. Είχα βγάλει κα φωτό με τον Μανόλο. Ζήλεια, Ψώρα….

  15. Ο/Η freak brother λέει:

    Φίλε Πανάγο συμφωνώ απολύτως με τον Γιώργη..όσο για τον Φραντσέσκολι, no comments, i envy you που λένε και ελληνιστί..

  16. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Παιδιά αν ήξερα ότι θα ανοίξω τέτοιο debate για ένα θέμα σχετικά με την Charlton θα τους ζήταγα ποσοστά.

    Τέλος πάντων, το οικοδομικό χάος που λέγεται Αθήνα δε νομίζω ότι θα φτιάξει ή θα χαλάσει με κάποιο γήπεδο. Αλλά θέλω να πω κάτι που έζησα στο Λονδίνο τα 3 χρόνια που έζησα εκεί. Έμενα πολύ κοντά στο Emirates. Το νέο υπερσύγχρονο γήπεδο των Gooners είναι τόσο μέσα στον οικιστικό ιστό του Βορείου Λονδίνου που η κοντινότερη μεγάλη λεωφόρος, η Holloway Road, είναι 2 τετράγωνα μακρυά. Όμως βρίσκεται μόλις 6 τετράγωνα από εκεί που ήταν το παλιό γήπεδο. Μαγκιά της Arsenal και του δήμου του Islington που βρήκαν το οικόπεδο δίπλα στο παλιό γήπεδο, σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή, αλλά το γήπεδο το έχτισε η Arsenal με δικά της κεφάλαια και μόνο.

    Επίσης, είναι αστείο να πούμε ότι η γειτονιά “αναπτύχθηκε” ή “αναβαθμίστηκε”. Ίδια έμεινε, απλώς το γήπεδο κατοχύρωσε ότι τα μαγαζιά γύρω από αυτό θα συνέχιζαν να έχουν τον κόσμο που είχαν και με το Highbury. Η Tottenham επίσης χτίζει νέο γήπεδο δίπλα στο παλιό, όμως σε μια γειτονιά όπου υπάρχει γενικότερη άπλα και αρκετά οικόπεδα στην πίσω πλευρά προς Tottenham Hale. Αντίθετα, η Chelsea βρήκε αντίθετους τους οπαδούς όταν πρότεινε να πάρει το οικόπεδο με τον εγκαταλελειμμένο ηλεκτρικό εργοστάσιο κοντά στη Victoria και να χτίσει το γήπεδό της εκεί. Οι οπαδοί θέλουν ανακαίνιση του Stamford Bridge παρόλο που ο χώρος είναι περίπου 15 λεπτά απόσταση διαφορά. Στην τελευταία περίπτωση θα έπρεπε να γκρεμιστεί και ένα από τα κτήρια μνημεία του Λονδίνου.

    Θέλω να πω ότι το γηπεδικό είναι μεγάλο ζήτημα, αλλά δεν υπάρχει 1 φανταστική συνταγή που εκτελείται σε όλες τις περιπτώσεις. Κάθε σύλλογος είναι μοναδικός, όπως και κάθε γειτονιά. Από κει και πέρα οι μόνες απαράβατες αρχές πρέπει να είναι 1) το δημόσιο να μη βάζει λεφτά για γήπεδα ΠΑΕ, 2) το νομικό πλαίσιο να είναι ξεκάθαρο και να μην αλλάζει κάθε 3 και λίγο ώστε οι επιχειρήσεις να ξέρουν τους κανόνες του παιχνιδιού και 3) το νέο γήπεδο να μη δημιουργεί προβλήματα στο δημόσιο βίο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένο να λύνει κιόλας

  17. Ο/Η Elaith λέει:

    Γιώργη δεν διαφωνώ σε αρκετά από όσα λες, αλλά το θέμα μου στο πρόβλημα της ΑΕΚ (που τα ξέρω και καλά, σε αντίθεση με τα του ΠΑΟ) είναι το εξής:

    ΟΚ, ας μη δώσει τα χρήματα η περιφέρεια. Πάμε παρακάτω; Η ΑΕΚ όμως έχει ένα δικό της οικόπεδο, όλοι αυτή ΒΡΗΚΑΝ την ΑΕΚ εκεί και δεν πήγε η ΑΕΚ να τους κατσικωθεί. Η ΑΕΚ επιλέγει να μετακινήσει το γήπεδό της κάποια μέτρα για να αφήσει περισσότερο χώρο στους κατοίκους που ζουν ακριβώς δίπλα. Ζητάει λοιπόν έναν χώρο στον οποίο αυτή την στιγμή υπάρχουν σκουπιδιάρες, μπάζα, χτισμένες μάντρες (αν πας μια βόλτα θα το καταλάβεις). Δεν θα κάνει ούτε εμπορικά κέντρα, ούτε τίποτα άλλο, ζητάει τον χώρο ώστε να μετακινηθεί και να επεκταθεί το γήπεδο για να είναι μέσα στα όρια της ΟΥΕΦΑ. Ο χώρος αυτός είναι στην κατάσταση αυτή πολλά χρόνια. Ο Δήμος ΔΕΝ έχει τα απαραίτητα χρήματα να τον φροντίσει (έχει τρομερά οικονομικά προβλήματα). Η ΑΕΚ δεσμεύεται ότι για τα δέντρα που θα κοπούν θα φυτευτούν πολλαπλάσια, ενώ ο χώρος δεν θα είναι κλειδωμένος, θα έχει πεζόδρομο που θα είναι στη διάθεση των κατοίκων. Με λίγα λόγια θα είναι όλοι κερδισμένοι. Εσύ βλέπεις κάποιο πρόβλημα σε όλο αυτό; Σου λέω ξέχνα τα χρήματα. Ας κόψει τον λαιμό του ο Μελισσανίδης να τα βρει. Πιστεύεις ότι οι κραυγές περί “πράσινου”, “κάτω τα χέρια από το δάσος μας” και όλα αυτά είναι φωνές προόδου ή συντήρησης μιας κατάστασης; Πιστεύεις ότι θα υποβιβαστεί ή θα αναβαθμιστεί η ζωή των πολιτών;
    Την ίδια στιγμή ο Δήμος αδυνατεί να συντηρήσει το άλσος (το οποίο έχει μέσα ήδη αυθαίρετα κτίσματα για τα οποία δεν φαίνεται να ενοχλείται) και εμείς λέμε να πάνε για έργα δημόσια. Ποιο δημόσιο έργο συντηρείται αυτή την στιγμή; Τα Ολυμπιακά έργα σαπίζουν και ρημάζουν.

    ΥΓ Οι παράγκες της Βραζιλίας σε σχέση με τα τσαντίρια του Βοτανικού δεν έχουν καμία σχέση. Παντελώς διαφορετικά παραδείγματα.

  18. Ο/Η panagos λέει:

    Λες “Για το αν πρέπει να είναι τα γήπεδα μέσα στον αστικό ιστό, υπάρχει και η άποψη που έχεις εσύ, αλλά υπό την αίρεση της δυνατότητας ένταξης τους στην συνολική λειτουργία της πόλης. Νομίζω για ομάδες που το 90% των φιλάθλων τους είναι από αλλού, δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Για τον Πανιώνιο πχ μάλλον ισχύει. Για ΑΕΚ, ΠΑΟ, ΟΣΦΠ μάλλον όχι.”

    1.Για τον οσφπ μια χαρα επιτευχθηκε.

    2.Τοσα χρονια τι γινοτανε?εκτος αν η συνολικη λειτουργια της πολης αλλαξε τρομακτικα απο το 2001.Και μην ξεχνας πως η λεωφορος δεν εχει γκρεμιστει σαν τα φιλαδελφεια,οποτε το γηπεδο θα υπαρχει και θα λειτουργει (με οτι αυτο συνεπαγεται),απλα θα ειναι παλιο και ασυμφορο.

    3.Ρε παιδια,για ποια τσαντιρια και ποιες βραζιλιες μιλαμε?φτιαχτηκε γηπεδο στον βοτανικο και δεν το εχουμε παρει πρεφα?ξεσπιτωθηκαν ανθρωποι απο τον υγροβιοτοπο των κορμορανων για να σηκωθει γηπεδαρα ιδιοκτησιας βαρδινογιαννη-βγενοπουλου-αλαφουζου-τραπεζιτων?προσεξε,δεν μιλαω για το μολ του βωβου που εχει μεινει στα μπετα.Για ΓΗΠΕΔΟ μιλαω,δεν υπαρχει,οποιαδηποτε παρομοιωση ακυρη.

    4.Το 90% που λες σαν νουμερο δεν υπαρχει πουθενα.Και να υπηρχε δηλαδη,τι σημασια εχει?η ομαδα ανηκει στην ιστορικη εδρα της,στη γειτονια της,εκει που στεγαζονται ερασιτεχνικα τμηματα,ακαδημιες κλπ.Και να σου πω και κατι αλλο.Εστω οτι οντως το οποιοδηποτε γηπεδο ειναι μια τραγικη εξελιξη για την περιοχη,θα φερει υποβαθμιση,κερδη στους μεγαλοκαρχαριες κλπ.Αν στις εκτασεις αυτες δεν ανεγερθουν γηπεδα και παραχωρηθουν στο “δημοσιο”,τι νομιζεις θα απογινουν?μητροπολιτικα παρκα????απλα τα πραγματα,ακομα χειροτερη απαξιωση και υποβαθμιση και σταδιακο ξεπουλημα σε μεγαλοεργολαβους για μπιζνες.

    5.Στα λογια ολοι ισονομια θελουμε,οταν ομως φτανει η κουβεντα στην ταμπακερα,θυμομαστε κορμορανους,παπιες στο αλσος,διατηρητεα προσφυγικα, συντελεστες δομησης,παραχωρητηρια συμβολαια,υψομετρικες μελετες και δεν ξερω εγω τι αλλο…δεν παει ετσι,σπερνεις γκρεμισματα στη ζουλα,θεριζεις φαπες σε δημοτικα συμβουλια.Τοσο ωμα.Δεν το επικροτω προφανεστατα,αλλα δεν πεφτω κι απο τα συννεφα που συμβαινει…

  19. Ο/Η Stefanos λέει:

    Ένα σχόλιο μόνο για τη λογική πίσω από τα λόγια του Πανάγου. Δυο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό. Όπως 4 λάθη δεν κάνουν 2 σωστά. Και γενικά, 2 λάθη είναι πάντα 2 λάθη και αν μάλιστα μοιάζουν, αυτός που τα έκανε σίγουρα δεν είναι σοφός, κατά τη γνωστή αρχαία ρήση.

    Δεν έπρεπε να γίνει με τους όρους που έγινε το Καραϊσκάκη. Δεν έπρεπε να γίνει με τους όρους που έγινε το γήπεδο του ΠΑΟΚ στο μπάσκετ. Δεν έπρεπε να γίνει με τους όρους που έγινε το MALL στο Μαρούσι.

    3 λάθη ως εδώ. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν και άλλα λάθη με σκοπό την “εξισορρόπηση”. Είναι πολύ επικίνδυνη λογική. Το να γκρεμίσεις το Καραϊσκάκη είναι το 4ο λάθος (και το σωστό δεν είναι να γκρεμίσεις το Καραϊσκάκη, αλλά να επιστρέψεις το παλιό Καραϊσκάκη όπως ήταν στην ιδιοκτησία του Δήμου Πειραιώς). Το να γκρεμίσεις το MALL είναι το 5ο λάθος. Και τα λοιπά.

    Καταλαβαίνω (όχι απλά καταλαβαίνω, συμφωνώ) με το αίσθημα αδικίας. Ότι γιατί στους άλλους και όχι σε εμάς. Όμως αν θέλουμε ποτέ να εξισορροπήσουν πραγματικά τα πράμματα, πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε το σωστό και όχι να κάνουμε μερικά ακόμα λάθη απλά με κάποιον άλλο ως “κερδισμένο” από αυτά.

    Και τώρα φάτε με.

  20. Ο/Η γιώργης λέει:

    stefanos,εν μέρει συμφωνώ μαζί σου. για μένα το κριτήριο, στο ξαναλέω, είναι το αν ωφελείται ή όχι το κοινωνικό σύνολο απο κάτι.Για το Καραϊσκάκη, προφανώς και δεν έχει νόημα να το γκρεμίσεις. Κάτι τέτοιο ειναι πάνω απ’όλα μια σπατάλη, που δεν ωφελεί κανένα. Μπορείς όμως να γενικεύσεις την ωφέλεια, διαθέτοντάς το και σε ευρύτερες χρήσεις από το να παίζει ο Ολυμπιακός (το να γίνει πχ έδρα της εθνικής αστέγων εμένα θα μου άρεσε σαν ιδέα). Από την άλλη, το mall, δημιούργησε – και δημιουργεί ακόμα – πρόβλημα: οικιστικό, κυκλοφοριακό, οικονομικό, κοινωνικό. Δεν νομίζω οτι είναι σωστό να το αφήσεις να υπάρχει. Επίσης, ένα θέμα είναι το τι θα κάνεις αναφορικά με την χρήση, το καθεστώς λειτουργίας κι ιδιοκτησίας κλπ των παραπάνω, και άλλο το να διερευνήσεις και να καταλογίσεις τις ποινικές ευθύνες για το πως έγιναν αυτά, τι πρόβλημα δημιούργησαν, και φυσικά να απαιτήσεις αντίστοιχες αποζημιώσεις: αυτά πρέπει να γίνουν το δίχως άλλο, κατα τη γνώμη μου.

  21. Ο/Η panagos λέει:

    Ρε παιδες,για χαβαλε το ειπα να γκρεμισουμε το καραισκακι (οχι οτι θα με χαλαγε βεβαια).

  22. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Το ζήτημα ότι και να λέμε παραμένει διττό: α) το νομικό πλαίσιο και β) το δημόσιο χρήμα.

    Συμφωνώ ότι το λάθος δε διορθώνεται με λάθος και κάποια στιγμή θα πρέπει τα πράγματα να μπουν σε μια σειρά, όμως όταν κάθε κυβέρνηση αλλάζει το νομικό πλαίσιο με φωτογραφικούς νόμους δε γίνεται δουλειά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει το βόλεμα των δικών μας παιδιών. Εδώ μπαίνει και το σύμπλεγμα αρμοδιοτήτων κυβέρνησης, περιφέρειας, δήμου και γίνεται ένας ωραιότατος αχταρμάς, που εγγυάται ότι δε θα γίνει τίποτα.

    Η παρομοίωση με το Mall μου άρεσε. Εκεί έχεις κάτι που είναι και με δικαστική απόφαση παράνομο, συνεχίζει να δημιουργεί πρόβλημα στο λιανεμπόριο του Αμαρουσίου και όμως συνεχίζει να υπάρχει. Το Καραϊσκάκης ανήκει για χ ακόμα χρόνια στον Ολυμπιακό. Το έχει επινοικιάσει και κάπου εκεί τελειώνει το θέμα. Όσο ο Ολυμπιακός δε ζητάει δημόσιο χρήμα για ανακατασκευή, συντήρηση, κτλ, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα.

    ΑΕΚ & ΠΑΟ θα πρέπει να κοιτούν το νομικό πλαίσιο πριν παρουσιάζουν σχέδια και να έχουν τη δική τους χρηματοδότηση. Από κει και πέρα, ναι να ζητάνε από το δημόσιο να κάνει τα βελτιωτικά έργα στις γύρω από το γήπεδο υποδομές. Δεν είναι ευθύνη των ΠΑΕ αυτές, όσο και αν μοιάζουν αναγκαίες. Εντούτοις, αν η πολιτεία έχει άλλες προτεραιότητες είναι δικαίωμά της. Αν δεν τους πείσεις ως ΠΑΕ, πρόβλημα δικό σου. Το να πιέζεις όμως με κινητοποίηση οπαδικού στρατού είναι μαφιόζικη τακτική. Όσο κοτίστικο είναι από μέρους της πολιτείας να κάνει προσφυγές στο ΣτΕ όταν δε θέλει να υλοποιήσει μια της υπόσχεση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *