Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ο Δανός που άλλαξε την ιστορία της Τσέλσι

124550_heroa

H Τσέλσι είναι η κορυφαία Αγγλική ομάδα τα τελευταία 10 χρόνια. Με 3 πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα, 2 Λίγκ Καπ και φυσικά το Τσάμπιονς Λιγκ του 2012 και το Γιουρόπα Λιγκ του 2013 – σε ένα back to back που αποτελεί και ρεκόρ – δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Ακόμα κι απ’ τη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ. Η Λονδρέζικη ομάδα ανήκει πλέον στην ελίτ της Ευρώπης και όπως είναι φυσικό κυνηγά παίκτες απ’ το πρώτο ράφι (οι φήμες οργιάζουν για πιθανή μεταγραφή του Μέσι με το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ) έχοντας γεμάτα ταμεία και μηδαμινά χρέη. Βέβαια τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Στις αρχές της νέας χιλιετίας οι “μπλε” είχαν βρεθεί ένα βήμα πριν τον υποβιβασμό λόγω χρεών κάτι που τελικά και δεν έγινε λόγω της αγοράς του κλαμπ απ’ τον Ρώσο μεγιστάνα Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Το χρέος της ομάδας τη σαιζόν 2002-2003 έφτανε τις 80 εκατομμύρια λίρες με τον Κένεθ Μπέητς – ιδιοκτήτη της Τσέλσι απ’ τις αρχές των 80’s – να δηλώνει ανίκανος να το πληρώσει ή έστω να το ρυθμίσει. Ο Αμπράμοβιτς δήλωσε ενδιαφέρον και μάλιστα ήταν πρόθυμος να αγοράσει την ομάδα με το ποσό των 140 εκατομμυρίων λιρών αλλά και να πληρώσει ολόκληρο το χρέος. Με ένα όρο. Η ομάδα θα έπρεπε να τερματίσει τουλάχιστον στην 4η θέση έτσι ώστε να υπάρχει το ενδεχόμενο να αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ. Κάτι που φυσικά και δεν ήταν τόσο εύκολο όπως απεδείχθη. Η Τσέλσι έχοντας προπονητή τον Κλαούντιο Ρανιέρι και παίκτες όπως ο Ντεσαγί, ο Ζέντεν, ο Τζόλα, ο Μάριο ο Στάνιτς και ο νεαρός Φράνκ Λάμπαρντ δεν ήταν το φόβητρο των ημερών μας και όλα κρίθηκαν την τελευταία αγωνιστική στο Στάμφορντ Μπριτζ κόντρα στη Λίβερπουλ. Όποιος κέρδιζε θα έπαιρνε το εισιτήριο τα λεφτά για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ καθώς και οι δύο ομάδες είχαν από 64 βαθμούς.

2454112094

Ήταν 11 Μαΐου του Σωτήριου Έτους (για την Τσέλσι) 2003 όταν ένας Δανός μεσοεπιθετικός που άκουγε στο όνομα Γέσπερ Γκρόνκιερ ανέτρεψε το 0-1 (που είχε γίνει απ’ το κεφάλι του Χίπια) με δύο ενέργειες – μια ασίστ και ένα γκολ – που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στις μνήμες όλων των φίλων των “μπλε”. Κάπως έτσι οδήγησε την ομάδα του στη Γη της Επαγγελίας. Το τελικό 2-1 χάρισε στην Τσέλσι την 4η θέση και την οδήγησε – απ’ το χείλος της καταστροφής – στον Αμπράμοβιτς που ως σωστός επιχειρηματίας κράτησε το λόγο του. Το χρέος εξανεμίστηκε και η ομάδα ανέβηκε αμέσως σε άλλο επίπεδο. Στο κορυφαίο επίπεδο για την ακρίβεια. Στο Στάμφορντ Μπριτζ άρχισαν να έρχονται οι καλύτεροι εντός του Νησιού και μερικοί κορυφαίοι εκτός αυτού όπως ο Κλοντ Μακελελέ απ΄τη Ρεάλ Μαδρίτης. Μάλιστα όταν το 2004 προπονητής ανέλαβε ο Darth Vader των πάγκων, Ζοσέ Μουρίνιο  η ομάδα άρχισε να γίνεται αμέσως αυτό που είναι στις μέρες μας. Ο Πορτογάλος πάντως δεν κράτησε το “σωτήρα” Γκρόνκιερ στην ομάδα με το Δανό να φεύγει για τη Μπέρμιγχαμ βυθίζοντας στη θλίψη πολλούς φίλους των “μπλε”. Όπως και να έχει όλοι γνωρίζουν πως αυτός ο άνθρωπος άλλαξε την ιστορία της ομάδας τους και γι’ αυτό θα μνημονεύεται για πάντα απ’ τους αυθεντικούς supporters του κλαμπ.

https://www.youtube.com/watch?v=ZRFgyWziMJw

Το γκολ του Δανού έχει χαρακτηριστεί ως “one billion goal” και καλό θα ήταν τώρα που ο παίκτης έχει αποσυρθεί απ’την ενεργό δράση να του φτιάξουν και ένα άγαλμα έξω απ΄το Στάμφορντ Μπριτζ για να θυμίζει σε όλους ποιος είναι αυτός ο “κύριος” και τι ρόλο έχει παίξει στη γιγάντωση της ομάδας στη σύγχρονη ιστορία της. Δίχως υπερβολές, αν η Τσέλσι δεν είχε πάρει εκείνη την 4η θέση τώρα όλοι οι φίλοι των “μπλε” θα περίμεναν το ντέρμπι με τη Μίλγουολ του Ζερμέν Ίστερ για να ζήσουν “μεγάλες στιγμές”. Tο όνομα “Λίο Μέσι” μόνο ως ανέκδοτο θα μπορούσαν να το σκεφτούν με τη μπλε φανέλα. 12 χρόνια μετά η Τσέλσι είναι παντοδύναμη εντός γηπέδου και πανίσχυρη οικονομικά, πανέτοιμη για νέα τρόπαια. Ο Μέσι απ΄την άλλη αφού επιβίωσε απ΄το δολοφονικό μαρκάρισμα του Ντελ Όρνο εκείνο το μουντό Λονδρέζικο βράδυ κατάφερε να γίνει ο κορυφαίος (συγνώμη Κριστιάνο απλά είναι η αλήθεια) και ίσως ζήσουμε και “γάμο” με τους “μπλε” στο άμεσο μέλλον. Μην ξεχνάμε όμως τον Γκρόνκιερ.

Ο τελευταίος – λογικά – θα κάθεται ήρεμος κάπου στην Κοπεγχάγη και θα χαμογελάει σαρδόνια ξέροντας πως δίχως αυτόν τίποτα – μα τίποτα – δε θα είχε συμβεί, όντας ως μία εκ των σπουδαιότερων μορφών στην ιστορία της ομάδας. Μια μορφή που – δυστυχώς – στις μέρες μας οι περισσότεροι εκτός Νησιού δε θυμούνται καν. Και μεταξύ μας, ήταν καλός παίκτης ο Δανός.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αγγλικό πρωτάθλημα, Ιστορίες για το τζάκι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η απίστευτη ζωή του Ρόναλντ Μπρουκς

Λίγες ημέρες μετά τα Χριστούγεννα του 2005 σ’ ένα νοσοκομείο του Γουόλσολ ο 91χρονος Ρόναλντ Μπρουκς άφηνε την τελευταία του πνοή. Ο Μπρουκς ήταν οπαδός της τοπικής Γουόλσολ όλη του τη ζωή και πιστός θαμώνας των εντός έδρας αγώνων της ομάδας από το 1922 όταν ο μεγαλύτερος αδερφός του τον πήρε μαζί του για πρώτη […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Από την κουζίνα στην εξέδρα

Υπάρχουν στιγμές που σαν παιδιά θέλουμε να ξεχάσουμε, που θα θέλαμε να ανοίξει η γη να μας καταπιεί. Κυρίως έχουν να κάνουν με τους γονείς μας, την μαμά που θα μας τσιμπήσει το μάγουλο μπροστά στα κορίτσια του Β2, που θα μας κάνει ρεζίλι όταν πάμε να αγοράσουμε παπούτσια, που θα έρθει στο πάρτι να […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

9 σχόλια σχετικά με το “Ο Δανός που άλλαξε την ιστορία της Τσέλσι”

  1. Ο/Η yiannis λέει:

    Συγνώμη, αλλά αυτό το άρθρο μου φάνηκε περισσότερο καταθληπτικό ως προς το που έχει φτάσει πλέον το ποδόσφαιρο. Το μόνο που μετράει είναι ποιος έχει τα λεφτά. Έτσι μπορεί μια μεσαία ομάδα να γίνει μέλος των Top clubs εν μία νυκτί.

    Σίτι και Τσέλσι προκαλούν θλίψη και μόνο θλίψη σε πολλούς ρομαντικούς.

  2. Ο/Η gargaduaaas λέει:

    Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο τα πάντα κινούνται γύρω απ’ το χρήμα. Αυτό είναι αλήθεια. Επίσης να συμπληρώσω κάτι για το άρθρο που μόλις πληροφορήθηκα. Ο Ήστερ μόλις υπέγραψε στη Μπρίστολ Ρόβερς.

  3. Ο/Η Elaith λέει:

    Νταξ, μπορούμε να κοιμηθούμε όλοι ήσυχοι μετά από αυτή την έκτακτη είδηση !

    Γιάννη δυστυχώς έτσι είναι εδώ και αρκετά χρόνια. Ειδικά αυτή η έλευση διαφόρων σεντονάτων, Ρώσων και άλλων που παίρνει κάτι ομάδες χωρίς ιστορία και σκορπάνε λεφτά μου κάθεται στον λαιμό.

  4. Ο/Η inhalexhale λέει:

    Και η Πόρτο του Μουρίνιο πήρε back to back το ούέφα και το τσου λου αλλά τουλάχιστον με τη σωστή σειρά =ρ

  5. Ο/Η gargaduaaas λέει:

    Elaith ξέρεις πόσοι φίλοι της Μίλγουολ δεν θα μπορέσουν να πιούν το τσάι τους σήμερα το απόγευμα;

    Πάντως αρκετοί Ρώσοι και Άραβες έχουν ενδιαφερθεί και για “μεγάλες ομάδες” στο πρόσφατο παρελθόν αλλά κάποιοι τις έδωσαν σε αμερικάνικες εταιρίες με τα αποτελέσματα να είναι γνωστά.

    Μεγάλη κουβέντα το θέμα.

  6. Ο/Η gargaduaaas λέει:

    inhalexhale γι’ αυτό είναι ρεκόρ της Τσέλσι. Επειδή είναι με τη λάθος σειρά.

  7. Ο/Η mouris λέει:

    Mia erwthsh paidia mono apo periergeia:An erxotan X to matsaki poios evgaine Champions League;Xairetismata apo to Perú.

  8. Ο/Η gargaduaaas λέει:

    Αν θυμάμαι καλά η Τσέλσι έβγαινε 4η και με το χ.

  9. Ο/Η freak brother λέει:

    Ανέκαθεν η σχέση ποδοσφαίρου-χρημάτων/δύναμης ήταν αμφίδρομη, απλώς τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο έντονο το φαινόμενο ελέω ΑραβοΡώσωΑμερικάνων και πολυεθνικών. Το θέμα δεν είναι αυτό αλλά το κατά πόσο μπορείς να διαφυλάξεις κάποια πράγματα και να προστατεύσεις το προϊόν γιατί ναι προϊόν είναι δυστυχώς ή ευτυχώς…Οι βασικές δομές λειτουργίας των γερμανικών ομάδων και σάλαρι καπ και οικονομική διαχείριση στυλ NBA είναι μια λύση νομίζω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *