Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Καριέρες στο βωμό του χρήματος

Martin Odegaard

Η ιστορία γνωστή και επαναλαμβανόμενη. Ανήλικος ποδοσφαιριστής προερχόμενος από όχι και τόσο ποιοτική λίγκα – και αφού γνωρίζει τόνους μπάλας – υπογράφει σε ποδοσφαιρικό κολοσσό. Το τρέντυ χτένισμα και η λαμπερή οδοντοστοιχία εννοούνται οφ κόρς. Ευτυχώς. Όλοι πρέπει να προσέχουν την εξωτερική τους εμφάνιση. Αυτό με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Το χαρτζιλίκι που θα παίρνει για κρουασάν, μίλκο και τυρόπιτα αγγίζει τις 80.000 λίρες (την εβδομάδα) κάνοντας τη φορολογική δήλωση αρκετών “μεγαλογιατρών” και “μεγαλοδικηγόρων” να μοιάζει σαν λογαριασμός σε – ακριβή εννοείται – ψαροταβέρνα στο Μικρολίμανο. Το όνομα δεν έγραψα τόση ώρα. Μάρτιν Όντεγκααρντ  λέγεται ο νεαρός. Εκ Νορβηγίας ορμώμενος και πολλά υποσχόμενος στην ηλικία των 16. Μακάρι.

Οι φίλοι του Φούτμπολ Μάνατζερ τον γνώριζαν και τον είχαν “δει” εδώ και καιρό. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς τον έχουν άλλωστε καιρό στις ομάδες τους και έχουν κερδίσει και καμιά δεκαριά Τσάμπιονς Λιγκ με την πάρτη του ως ηγέτη. Εγώ που δεν παίζω παιχνίδια τον έχω δει σε αρκετά βιντεάκια και μπορώ να πω – με σιγουριά – πως πρόκειται για πάστα “μεγάλου παίκτου” που θα έλεγε και ο Αλέφαντος. Αν δεν ήταν δε θα σφάζονταν και οι μεγαλύτερες ομάδες για την υπογραφή του άλλωστε. Έτσι πάνε αυτά. Η τυχερή τελικά ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης  αλλά δεν σας το είπα νωρίτερα γιατί ήμουν σίγουρος πως θα το γνωρίζετε. Σωστά σκέφτηκα. Και πάμε λίγο και στα σοβαρά τώρα.

Πριν λίγο καιρό η Μπαρτσελόνα τιμωρήθηκε από τη FIFA για παραβιάσεις κανονισμών που έχουν σχέση με μεταγραφές ΑΝΗΛΙΚΩΝ ποδοσφαιριστών. Ορθώς εννοείται. Οι κανόνες υπάρχουν για να εφαρμόζονται (εκτός Ελλάδος μη γελιέστε). Η τιμωρία αυτή εκτός ενός ευτελούς ποσού για το μέγεθος της Μπάρτσα της αφαίρεσε το δικαίωμα να κάνει μεταγραφές μέχρι το 2016. Αυτό πόνεσε σίγουρα. Και ρωτάω εγώ με το φτωχό μου το μυαλό. Εκεί στη FIFA δίνουν το δικαίωμα σε μια ομάδα (όσο μεγάλη κι αν είναι αυτή) να προσφέρει συμβόλαιο σε ανήλικο ποδοσφαιριστή με το ποσό των 80.000 λίρες τη βδομάδα, τη στιγμή που παίκτες όπως ο Στέρλινγκ ή ο Αντρέα Πίρλο αμείβονται με 30 ψωροχιλιάρικα ; Θα μου πείτε “και τι σε νοιάζει εσένα βρε φίλε” και ίσως να έχετε και δίκιο αλλά δεν μου κάθονται καλά όλα αυτά.

Δεν ξέρω αλλά για ‘μένα θα έπρεπε να υπάρχει πλαφόν στα ποσά των μεταγραφών ανάλογα με τις κατηγορίες των παικτών. Δε νοείται να δίνει μια ομάδα όσα χρήματα θέλει σε κάποιο παίκτη – ασχέτως με την (υποθετική) αξία του και την ηλικία του. Οι ισορροπίες με αυτό τον τρόπο χάνονται και οι ευνοημένες ομάδες είναι μόνο τα οικονομικά μεγαθήρια. Η Ρεάλ, η Μπάγερν, η Τσέλσι, η Παρί, η Μάντσεστερ Σίτι και η Γιουνάϊτεντ και η (τιμωρημένη) Μπαρτσελόνα. Το ποδόσφαιρο ολοένα χάνει το ρομαντισμό του και όσο πάει γίνεται υπόθεση ενός “κλειστού κλαμπ” 6-7 ομάδων που κάνουν ό,τι αυτές θέλουν. Σε βάρος όλων των υπολοίπων.

Μακάρι ο πιτσιρίκος να γίνει το νούμερο-1 και μακάρι να “τρέξει” μια σπουδαία καριέρα αλλά η Ρεάλ κατάφερε να τον κάνει ήδη αντιπαθή σε μεγάλη μερίδα του φίλαθλου κοινού πριν καν αγωνιστεί με τη φανέλα της. Δεν ανήκω στους τελευταίους (τους haters) αλλά δεν μπορώ να ακολουθήσω και τις τακτικές του σύγχρονου “θεάματος” που ακούει στο όνομα ποδόσφαιρο. Σε ένα ποδόσφαιρο που τα πάντα κυλούν γύρω απ’ το χρήμα και καριέρες “χτίζονται’ και γκρεμίζονται εν μία νυκτί, μένοντας πολλές φορές μόνο στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Κάτι που θα έπρεπε να είναι και το τελευταίο που  ενδιαφέρει όλους εμάς, τους απλούς φίλους του λαοφιλέστερου σπορ.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, Ισπανικό πρωτάθλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Μαρθελίνο Γκαρσία Τοράλ: το νέο αφεντικό του Μεστάγια

Η προπονητική είναι μια δύσκολη δουλειά γιατί έχεις απέναντί σου ένα κοινό που δεν είναι απλά πελάτης, αλλά πιστός οπαδός που δεν χρειάζεται να έχει καμία γνώση για να σε κριτικάρει ή ακόμα και να σε γιουχάρει με κίνδυνο της ίδιας σου της θέσης. Κι αν από μόνη της η περιγραφή της συγκεκριμένης δουλειάς είναι […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο αντιπαθητικός παικταράς Λούις Σουάρες

Liverpool’s Suarez challenged by Tottenham Hotspur’s Assou-Ekotto during their English Premier League soccer match in Liverpool, 10/3. PHIL NOBLE/REUTERS Υπάρχει μια κατηγορία ποδοσφαιριστών, που δεν θέλουν να χάνουν πουθενά, που είναι ξεκάθαρα παθιασμένοι με το παιχνίδι αλλά κυρίως άρρωστοι με τη νίκη, που αδιαφορούν για παραδοσιακούς αλλά αμφιλεγόμενους κανόνες ποδοσφαιρικής ηθικής ενστερνιζόμενοι τις οπτικές που […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

6 σχόλια σχετικά με το “Καριέρες στο βωμό του χρήματος”

  1. Ο/Η CrazyEce91 λέει:

    Η Μπάρτσα για την ακρίβεια τιμωρήθηκε για παράβαση κανόνων για μεταγραφές ανηλίκων από χώρες εκτός του Schengen(αν δεν κάνω λάθος απαγορεύονται τελείως). Τώρα,όντως τα 80k την εβδομάδα αποτελούν πρόκληση και ίσως ο (κατα τα άλλα συμπαθής) Όντενγκααρντ να ζαλιστεί από τα μηδενικά.

  2. Ο/Η Labb λέει:

    Νομιζω οτι το θεμα δεν ειναι κατα πόσο πληρώνονται με υπερογκα πόσα τα wonderkids….αλλά το κατά πόσο μπορούν να διαχειριστούν την όλη πίεση στο τόσο νεαρό της ηλικίας τους

  3. Ο/Η Gia λέει:

    Εγώ γενικά διαφωνώ με το να βγάζει εκατομμύρια ένας αθλητής (ναι ταλέντο, ναι κάνει θυσίες, ναι όλα όσα πείτε). Δείχνει κάτι για τις προτεραιότητές μας. Κι εδώ, και στην Ισπανία, και στο NBA, και τον Tiger Woods. Έτυχε να τον βουτήξει η ποδοσφαιρική ακαδημία τον συγκεκριμένο πιτσιρικά, είναι όμως ο ίδιος ακριβώς μηχανισμός που θρέφει τον Justin Bieber.

    Όποιος έχει έστω ακουστά την Ελένη Αντωνιάδου να σηκώσει το χέρι.

    Υ.Γ. Ποτέ δεν κατάλαβα πώς οι γονείς θεωρούν καριέρα και δόξα για το παιδί τους μια ζωή γεμάτη αναβολικά. Μάλλον τα λεφτά…

  4. Ο/Η tasos7 λέει:

    Φιλε συμφωνω ως προς το γεγονος οτι τα πραγματα εχουν ξεφυγει τα τελευταια χρονια οικονομικα.
    Παρ ολα αυτα το να βαλεις ενα πλαφον παλι τους δυνατους θα ευνοησει. Στην τιμη των 100 σε θελει ο Ολυμπιακος και η Εβερτον. Τι θα επιλεξεις? Αγγλια φυσικα. Ενα απλο παραδειγμα ηταν για να καταλαβεις τι θα σκολουθησει…

  5. Ο/Η kots λέει:

    ο συγκεκριμενος παιχτης θα μεινει σιγουρα στην ιστορια.

    αν πετυχει, θα λεμε για το αστρονομικο συμβολαιο που ειχε απ τα 17 και πως τον προλαβε η ρεαλ και τον εκανε παιχταρα κλπ κλπ

    αν αποτυχει θα μιαλμε για τη μεγαλυτερη πατατα που εχει φαει η ρεαλ, με 17αρη να της παιρνει 4 εκατ το χρονο χωρις να κανει τιποτα.

    κρινοντας απ την προιστορια της ρεαλ στην αναδειξη ταλεντων κι απ το βαρος που εχει να σηκωσει ο μικρος, το παιζω μπουκ και δινω 1,15 οτι ο μικρος ειναι καμενο χαρτι.

  6. Ο/Η tim λέει:

    να πω κατι
    το ποσο που αναφερεται οτι θα παιρνει την καθε εβδομαδα δεν εχει επιβεβαιωθει
    ενημερωτικα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *