Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Οι μανούρες του Φιλίπ Μεξές

Juventus vs Milan - Serie A Tim 2013/2014

Υπάρχουν διάφορα είδη αμυντικών. Υπάρχουν κάποιοι που λόγω φιζίκ σου δείχνουν αμέσως ότι έχουν κάνει φυλακή ως μαχαιροβγάλτες πριν ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο. Υπάρχουν κι άλλοι που αρχικά δεν σου γεμίζουν το μάτι. Αρκετοί από εμάς γνώρισαν τον Φιλίπ Μεξές μέσω του Football Manager και μιας και ήταν σούπερ ταλέντο είχαμε πάντα μια μικρή συμπάθεια. Η αλήθεια είναι ότι δεν κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες. Χωρίς να έχει κάνει άσχημη καριέρα, τόσα χρόνια παίζει στην Ιταλία σε καλές ομάδες άλλωστε, ο Μεξές ποτέ δεν κατάφερε να είναι σούπερ αμυντικός. Αυτό που κατάφερε όμως (εκτός από το να μοιάζει υπερβολικά πολύ στον ηθοποιό Τζέρεμι Ρένερ) είναι μας δώσει πολλές ζοχάδες, φασαρίες, καβγάδες, μανούρες και κάρτες. Σύμφωνα με τα στατιστικά έχει φτάσει στις 124 κίτρινες κάρτες και 16 κόκκινες, νούμερο που αρχικά ακούγεται τεράστιο, ίσως και να μην είναι όμως μια που ο αρκετά αντιπαθής Γάλλος σέντερ μπακ παίζει επαγγελματικά μπάλα εδώ και 15 χρόνια.

https://www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1421914688&v=Xos7RsMrtBU&x-yt-cl=84503534

Αφορμή γι’ αυτό το κείμενο είναι η υπερ-μανούρα που έκανε στο Ολίμπικο πριν μερικές μέρες όταν και η Μίλαν έφαγε μόλις τρία γκολ από την Λάτσιο σε ένα ματς που μπορούσε να φάει πολλά παραπάνω. Ο θεούλης Μεξές πήγε και έπεσε στον Μάουρι με δύναμη και ο αρχηγός της Λάτσιο του έβαλε μια μικρή τρικλοποδιά έτσι για το καλό του χρόνου. Ο Γάλλος την ψώνισε, η φασαρία ξεκίνησε, οι παίκτες μαζεύτηκαν και μια ωραία παρέα δημιουργήθηκε. Με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων όλα φάνηκαν να τελειώνουν, αλλά ο Φιλίπ Μεξές έχει μνήμα ελέφαντα ή έστω χρυσόψαρου γιατί δεν πέρασε και πολλή ώρα μέχρι να ξαναθυμηθεί το γεγονός. Βρήκε τον Μάουρι μπροστά του σε μια φάση λίγο αργότερα, θόλωσε και πήρε την κόκκινη που του άρμοζε. Ενώ όμως δέχτηκε αδιαμαρτύρητα την κόκκινη σαν να βρήκε την εσωτερική γαλήνη που τόσο του λείπει, ξαφνικά θυμήθηκε και πάλι τον Μάουρι και του χίμηξε για να τον πιάσει με κεφαλοκλείδωμα μέχρι να μπουν μέσα όλοι οι παίκτες και να διακοπεί το ματς. Μια καλή βραδιά για τον Φιλίπ που έφυγε ευτυχισμένος, μια ακόμα ημέρα στη δουλειά.


2004 (September 15) AS Roma (Italy) 0-Dinamo… by sp1873

Ίσως βέβαια να μην σπάσει ποτέ το ρεκόρ αυτοκαταστροφικότητας του Μεξές που σημειώθηκε πριν αρκετά χρόνια. Ήταν μόλις το δεύτερο παιχνίδι του Γάλλου στη Ρώμη και η Ρόμα υποδεχόταν τη Διναμό Κιέβου στις 15 Σεπτεμβρίου του 2004. Ο Μεξές χωρίς κάποιον προφανή λόγο την έπεσε στον γνώριμό μας Βερπακόφσκις με ένα combo χτύπημα, σπρωξιάς στην πλάτη και κλωτσιάς. Ο διαιτητής Φρισκ έβγαλε δικαίως την κόκκινη, αλλά το κοινό της Ρόμα δεν ενθουσιάστηκε. Κάποιο αντικείμενο βρήκε τον Φρισκ κατά την αποχώρησή του, αυτός μάτωσε και επειδή εδώ δεν είναι Ελλάδα ο αγώνας διακόπηκε, το ματς πήγε στη Διναμό και το Ολίμπικο έκλεισε για δύο αγώνες. Ο Μεξές έκανε αισθητή την παρουσία του αμέσως και ξεκίνησε την απόσβεση της μεταγραφής του.

https://www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1421914688&v=RpMBE5IwvfQ&x-yt-cl=84503534

Πολλά παρεμφερή γεγονότα ακολούθησαν στα επόμενα χρόνια μέχρι το τελευταίο με την Λάτσιο. Κορυφαίο σε εμπορικότητα αυτό με τον Ζλάταν το 2009 σε ένα Ίντερ-Ρόμα. Με την Ίντερ να κερδίζει 2-1 στα τελευταία δευτερόλεπτα, ο Ζλάταν βγήκε στα πλάγια για να κάνει ζλατανιές και να κρατήσει την μπάλα. Ο Μεξές δεν το συγχώρεσε, έφυγε με χέρια-πόδια σε τάκλιν λατινοαμερικάνικο και ο Ζλάταν (being Zlatan) ήρθε γρήγορα στα χέρια με τον Γάλλο, σε μια μάχη πάντως που μας ξενέρωσε καθώς δεν έπεσε σοβαρό ξύλο. Η Ίντερ φαίνεται ότι πάντα έβγαζε τον χειρότερο εαυτό του Γάλλου, καθώς έναν χρόνο αργότερα σε αγώνα κυπέλλου (στον οποίο ο Φραντσέσκο Τότι αποβάλλεται για χτύπημα στον Μπαλοτέλι και το παιχνίδι είναι γενικά ροντέο) είχε μια συνεχή μανούρα με ένα άλλο καλόπαιδο τον Μάρκο Ματεράτσι. Ο Ματεράτσι σαν καλό τρολ έπεφτε όποτε μπορούσε κάτω μετά από τις μονομαχιές τους στα στημένα και στις δύο περιοχές, η αλήθεια είναι όμως ότι τουλάχιστον μια φορά ο Μεξές τον χτύπησε. Μετά το τέλος του αγώνα ο τίμιος Μάρκο δηλώνει: “Πρέπει να ευχαριστήσω τον Μεξές που μας βοήθησε να κερδίσουμε χρόνο”. Το βίντεο με την μουσική βοήθεια της Μπγιορκ είναι ένα αριστούργημα.

Το αφιέρωμα στις φασαρίες του Φιλίπ που έφτιαξε γαλλικό σάιτ έχει κι άλλες στιγμές, όπως η οργή του Μεξές προς τους διαιτητές σε έναν αγώνα με την Μπρέσια που αποβλήθηκε άδικα, την μπουνιά του στον Μποριέλο σε ένα Γιουβέντους-Ρόμα, την μπουνιά του στον Κιελίνι (σε ένα ματς που τελικά αποβλήθηκε για άλλον λόγο) σε ένα Μίλαν-Γιούβε του 2013, ενώ από παλιούς αγώνες κερδίζει ο καβγάς με Τζίμι Φλόιντ Χάσελμπαινκ και Γκαΐθκα Μεντιέτα σε ένα Ρόμα-Μίντλεσμπρο.

http://youtu.be/ZYkJWcNKrUw

Ίσως όμως τελικά η μεγαλύτερη αδικία να μην είναι ότι ο Μεξές δεν έπαιξε ποτέ την μπάλα που περίμεναν όλοι. Ίσως να είναι ότι του λείπει η πρέπουσα αναγνώριση για το πόσο αντιπαθής και βρώμικος είναι. Ίσως όλη η οργή του να προέρχεται από το γεγονός ότι είναι στην πραγματικότητα ένας Ιρλανδός από το Μπέλφαστ με μπανταρισμένο κεφάλι και σπασμένη σε τρία σημεία μύτη που ονειρεύοταν να παίζει στην Γουίμπλεντον, εγκλωβισμένος στο σώμα ενός ξανθού ομορφούλη Γάλλου ανάμεσα σε μοντέλα Ιταλούς αμυντικούς. Το πραγματικό του πρόβλημα ότι κανείς δεν τον παίρνει όσο σοβαρά πρέπει και δεν του αναγνωρίζεται ότι θα έπρεπε να είναι στο πάνθεον των αμυντικών που λατρεύουμε να αντιπαθούμε. Ας είναι αυτό το μικρό ασήμαντο κείμενο, ένα βάλσαμο στην πονεμένη ψυχή του Φιλίπ Μεξές.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ιταλικό πρωτάθλημα, Προσωπογραφίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η περίεργη υπόθεση του Μάρκο Νέγκρι

Ήταν καλοκαίρι του 1997 όταν ο Μάρκο Νέγκρι έμπαινε στο αεροπλάνο για τη Γλασκώβη, δηλώνοντας πανέτοιμος για το μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Είχε προηγηθεί μια αξιόλογη πορεία γεμάτη γκολ στις μικρές κατηγορίες της Ιταλίας, μια πορεία που τον έφερε στη Serie B και στην Περούτζια το 1995. Με 18 γκολ την πρώτη του σεζόν, […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το κόσμημα της Αργεντινής

Όταν το καλοκαίρι του 2015 η Γιουβέντους άλλαζε ριζικά την ομάδα που έφτασε σε έναν τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, λίγοι ασχολούνταν με το ποιος ερχόταν. Η φυγή των Πίρλο, Τέβες και Βιντάλ ήταν το γεγονός της χρονιάς. Ο Αλέγκρι και η διοίκηση ρίσκαραν, αλλά στη Γιουβέντους το έχουν ξανακάνει στο παρελθόν αποφασίζοντας να πορευθούν χωρίς τον […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2 σχόλια σχετικά με το “Οι μανούρες του Φιλίπ Μεξές”

  1. Ο/Η dimitris λέει:

    Άθλια η εμφάνιση της Λάτσιο, θεούλης ο Μεξές.

  2. Ο/Η Elaith λέει:

    Απορώ πώς μας ξεφύγε αυτή η φανέλα ποίημα.
    Κάτι μεταξύ πιτζάμας και φανέλας ομάδας του ΝΒΑ των 80s είναι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *