Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Μια εβδομάδα γεμάτη Βίνι Τζόουνς

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για κάθε οπαδό του καλτ ποδοσφαίρου (και με τον χειρότερο για κάθε οπαδό του όμορφου ποδοσφαίρου) κύλησε αυτή η πρώτη εβδομάδα του 2015, την οποία μπορούμε άνετα να αποκαλέσουμε και “εβδομάδα του Βίνι Τζόουνς”. Πρώτα ο απόηχος από την προβολή του ντοκιμαντέρ για την ‘Crazy gang’ της Γουίμπλεντον, μετά το ότι την Δευτέρα γιόρτασε τα 50α του γενέθλια και ύστερα το γεγονός ότι Γουίμπλεντον και Λίβερπουλ συμπωματικά τέθηκαν αντιμέτωπες αυτές τις μέρες στο κύπελλο αρκούσαν για να γεμίσει το ίντερνετ με ιστορίες και κατορθώματα αυτού του ιεραποστόλου των καυγάδων.

Και εκεί που νόμιζες ότι το πανηγύρι τέλειωσε και θα αργήσεις να ξαναδείς τη γραφική φιγούρα του Άγγλου πρώην ‘χασάπη’ και νυν ηθοποιού, τσουπ, να τος σε μια από τις πιο γνωστές χιουμοριστικές εκπομπές της Αμερικάνικης τηλεόρασης, το ‘Conan’, να μιλάει για την περιβόητη φωτογραφία στην οποία πιάνει τα αχαμνά του Πολ Γκασκόιν και να διηγείται τη γνωριμία του με τη Βασίλισσα την οποία συνάντησε έχοντας προηγουμένως κατεβάσει μερικά ποτηράκια κόκκινο κρασί. Το επακόλουθο αυτής της μικρής ατασθαλίας ήταν να την ρωτήσει αν χρειάζεται τα εισιτήρια της για τον επόμενο τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, τον οποίο ως γνωστόν η Βασίλισσα βλέπει από τις καλύτερες θέσεις του Γουέμπλει γιατί απλά είναι η Βασίλισσα, άσχετα που “είναι πλέον τόσο μεγάλη που το αιδοίο της είναι στοιχειωμένο”, όπως τόλμησε να εκστομίσει κάποτε ζωντανά στην Αγγλική τηλεόραση ο απίστευτος Σκοτσέζος Φράνκι Μπόιλ που, όπως έχουμε ξαναδεί, όταν ο Θεός μοίραζε λεπτότητα αυτός ήταν απασχολημένος γράφοντας αστεία για τους παιδεραστές καρδινάλιους και το πόσο λάθος είναι να τους δίνεις τόσο μεγάλα καπέλα που μπορούν να χωρέσουν ακόμα κι ένα παιδάκι από κάτω.

Εκτός από το παραπάνω περιστατικό, από τη μικρή συνέντευξη ξεχωρίζουν οι αναφορές στην εποχή που ο Βίνι ήταν ο ορισμός του μπαμπούλα για κάθε ποδοσφαιριστή (ή θαμώνα σε μπαρ) που είχε σε εκτίμηση την υγεία του και την σωματική του ακεραιότητα, τότε που κουτουλούσε το κεφάλι του στις πόρτες πριν μπούνε οι ομάδες στο γήπεδο, με μοναδικό στόχο να υπενθυμίσει στους αντιπάλους ότι δεν είχαν να κάνουν με έναν λεπτεπίλεπτο άνθρωπο που πρεσβεύει το joga bonito.

Όντας άσχετος από ποδόσφαιρο ο Κόναν Ο’Μπράιαν δεν εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την παρουσία του Τζόουνς για να μάθουμε κι εμείς κι άλλες γραφικές ιστορίες από τα ατίθασα νιάτα του αλλά ευτυχώς το ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε πρόσφατα για την τρελοπαρέα της Γουίμπλεντον μας έδωσε υλικό για αμέτρητες καλτ συζητήσεις τα επόμενα χρόνια. Σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του και μιλώντας για τον ιστορικό τελικό του 1988 με τη Λίβερπουλ ο Βίνι, που στο λεωφορείο που μετέφερε την ομάδα στο Γουέμπλει έπαιζε χαλαρός και άνετος χαρτιά με αληθινά λεφτά την ώρα που δίπλα του ο Ντένις Γουάιζ έδινε ζωντανά συνέντευξη στην τηλεόραση, αποκάλυψε πως όταν ο Κένι Νταλγκλίς προσπάθησε να του πουλήσει λίγο τσαμπουκά στο τούνελ του γηπέδου αυτός του απάντησε αποστομωτικά “αν το ξανακάνεις θα σου ξεριζώσω το κεφάλι και θα χέσω μέσα στην τρύπα”, μια μυθική ατάκα που σίγουρα θα ζήλευε και ο μετέπειτα μέντορας του στον κινηματογράφο, Γκάι Ρίτσι.

Το κερασάκι στην τούρτα στην μαγική αυτή “εβδομάδα Βίνι Τζόουνς” ήρθε να βάλει το BBC που με την ευκαιρία του πρόσφατου αγώνα Γουίμπλεντον-Λίβερπουλ ανέβασε σε καλή ποιότητα μια από τις πιο αξέχαστες φάσεις εκείνου του τελικού. Και αυτή δεν ήταν ούτε το γκολ της Γουίμπλεντον που έκρινε τελικά το παιχνίδι, ούτε το χαμένο πέναλτι της Λίβερπουλ. Ήταν ένα τάκλιν.

Ήταν μόλις το ένατο λεπτό του αγώνα όταν ο Στιβ ΜακΜάχον σηκώθηκε θεαματικά στον αέρα μετά από ένα τάκλιν από αυτά που θα χειροκροτούσε εκστασιασμένος κάθε Ουρουγουανός παππούς και τα οποία, ευτυχώς, τη σήμερον ημέρα τιμωρούνται άνετα με απ’ ευθείας κόκκινη και παγκόσμια κατακραυγή με οργισμένα hashtags. Ο διαιτητής δεν του έδειξε ούτε καν κίτρινη. Το μόνο που κληρονόμησε ο Βίνι από το φάουλ αυτό ήταν ένα σημάδι κάτω από το μάτι από το άτσαλο πέσιμο του αντιπάλου. Πολλά χρόνια αργότερα εκμυστηρεύτηκε πως η ενέργεια του αυτή “ήταν σχεδιασμένη εβδομάδες πριν. Ήξερα τι κίνηση κάνει και απλά περίμενα τη στιγμή που θα υποδεχόταν έτσι τη μπάλα. Αυτό το τάκλιν έδωσε το στίγμα του αγώνα”.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αγγλικό πρωτάθλημα, Ιστορίες για το τζάκι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ραφαέλ Μορένο Αρανθάρντι: Η «μικρή πάπια» του Μπιλμπάο

Το Μπιλμπάο είναι μια πόλη που ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο. Εκτός της τεράστιας ιστορίας της Αθλέτικ και αυτών που πρεσβεύει για τη Χώρα των Βάσκων, όντας η τελευταία σύγχρονη -και επαγγελματική- ομάδα που στέκεται πιστή στις αξίες της -και αντιστέκεται- γεμίζοντας περηφάνια τους οπαδούς της, ο κόσμος της περιοχής λατρεύει το άθλημα ως […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νικ Πόουπ: O απρόσμενος ήρωας της Μπέρνλι

H Μπέρνλι απέχει κατά πολύ από την λογική των περισσότερων ομάδων στην σύγχρονη εποχή της Πρέμιερ Λιγκ και της φιλοσοφίας που εν γένει υπάρχει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, των δεκάδων “ξένων” δηλαδή ανά ομάδα. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, ακόμα και στις θεωρητικά “μικρότερες” ομάδες, όσο κι αν δεν μου αρέσει αυτός ο διαχωρισμός σε μικρές και […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

7 σχόλια σχετικά με το “Μια εβδομάδα γεμάτη Βίνι Τζόουνς”

  1. Ο/Η γιώργης λέει:

    τα αφιερώματα στον βίνι τζόουνς είναι ο κύριος λόγος που τσεκάρω το σομπρερο πέντε φορές την ημέρα

  2. Ο/Η γιώργης λέει:

    και συμπληρώνω: στον ύπνο μου ονειρεύομαι οτι ήμουν προπονητής, ήμουν ο Herrera ή ο Nereo Rocco και είχα για βασικό κορμό της ομάδας τον Τζόουνς, τον Γκοϊκοετσέα, τον Καμπρίνι, τον Σιρεα και τερματοφύλακα τον Σουμάχερ (εντάξει, και με τον Τζοφ βολευόμουνα)

  3. Ο/Η freak brother λέει:

    Σκέψου παρακαλώ για βασικό τον ήρωα μου Πάολο Μοντέρο…
    Πάντως σχετικά με το Βίνι Τζόουνς, στην όλη υπερβολή του ας μη μας διαφεύγει ότι εκφράζει μια γενικότερη αντίληψη που ίσχυε μέχρι και τις αρχές του ’90 και που στην τελική έγινε η αφορμή να αλλάξουν κανονισμοί και κανονισμοί. Όσες δολοφονικές κλωτσιές έτρωγαν τότε ο Ντιέγκο, ο Αντονιόνι, ο Πλατινί κτλ σε ένα ματς, δε θα φάνε ποτέ σε όλη τους την καριέρα οι Μέσι, Κριστιάνο.
    Θα μου μείνει αξέχαστο όταν είχε έρθει ο Ντέταρι στον Ολυμπιακό, σε ένα ματς κυπέλλου έτυχε να κληρωθεί με την τοπική ομάδα της περιοχής μου κι επειδή στην ομάδα αγωνιζόταν ένας συγγενής μου με πήραν μικρό παιδί στην αποστολή με το καράβι για να δω τον Ολυμπιακό για πρώτη φορά. Οι παίκτες λοιπόν τότε συζητούσαν για το πως θα σταματούσαν τον Ντέταρι, αρκετοί έλεγαν να τον αρχίσουν στο κλάδεμα από το πρώτο λεπτό για να τον τραυματίσουν και να βγει..ευτυχώς όμως οι περισσότεροι ήταν οπαδοί του γαύρου κι επικράτησε η άποψη να μην τον ακουμπήσει κανείς

  4. Ο/Η γιώργης λέει:

    δεκτός ο Μοντέρο. Απόψε θα παίξω με 5 αμυντικούς.

  5. Ο/Η Νικόλας λέει:

    Δεν πρόσφερε εισιτήρια στη Βασίλισσα, της ζήτησε τα δικά της για να τα δώσει σε μαυραγορίτη για πούλημα:-)

  6. Ο/Η duendes λέει:

    Τώρα που το ακούω ξανά βγάζει περισσότερο νόημα έτσι όπως το θέτεις (λέμε τώρα…) παρ’ όλο που ο τρόπος που το λέει ο Βίνι “i asked her if she needed a cup final tickets” είναι λίγο περίεργος.

    Από τα γέλια εκείνη την ώρα δεν άκουσα και την απάντηση του Conan που επιβεβαιώνει αυτό που λες.

  7. Ο/Η mouris λέει:

    “What’s that man”?This is bloody Vinie Jones miss!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *