Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Μπροστά στη Μάνα σου;

Η είδηση της εβδομάδας μας έρχεται από το μακρινό και εξωτικό Ρεσίφε της Βραζιλίας. Η διοίκηση της Ρεσίφε αφού δεν την πάλευε με τους κάφρους της εξέδρας και μετά από ένα σωρό πρόστιμα και συλλήψεις αποφάσισε να βάλει τα μεγάλα μέσα. Έκανε ανοιχτή πρόσκληση στις μανάδες των οργανωμένων οπαδών να έρθουν εθελοντικά και να λειτουργήσουν ως σεκιούριτι στο γήπεδο.

Η Βραζιλιάνα μάνα σιγά που θα έχανε την ευκαιρία και η ανταπόκριση ήταν μεγάλη πριν το άκρως επικίνδυνο ματς κόντρα στη Ναούτικο, τοπικό ντέρμπυ της πόλης. Η διοίκηση της Ρεσίφε προσέλαβε 30 τσαμπουκαλεμένες μανάδες και τους φόρεσε μπλουζάκια «Μάνα Σεκιούριτι». Πριν το παιχνίδι στις γίγαντο-οθόνες και από τα μεγάφωνα έγιναν πολλές αναφορές ώστε οι εξέδρες να εμπεδώσουν την παρουσία τους. Θα μπορούσε να είναι και η εξέλιξη του «Μάνα Ρέιβερ», μόνο που οι μανάδες είχαν στραμμένα τα βλέμματα στις εξέδρες καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Επειδή ο καιρός στο Ρεσίφε δεν επιτρέπει αγαπημένες στιγμές όπως «Ζούλιο σε βλέπω στην τρίτη σειρά που δε φοράς τη ζακέτα σου», η παρουσία τους απλά εγγυόταν ότι δε θα γίνουν πεσίματα και πλακώματα στις εξέδρες.

recife

Ο υπεύθυνος μάρκετινγκ της εταιρίας που είχε αυτήν την πρωτοποριακή ιδέα, δήλωσε ότι «Η κεντρική ιδέα ήταν να ενημερώσουμε (και όχι να εξημερώσουμε) τους πιο φανατικούς οπαδούς και να φέρουμε παγκόσμια ειρήνη στις εξέδρες». Συμπλήρωσε δε «Στην τελική, κανείς δε θέλει να πλακωθεί μπροστά σε μία μητέρα, πόσο μάλλον στη δική του». Αυτή η επίκληση στην καθολική ηθική των Βραζιλιάνων έπιασε τόπο, τουλάχιστον στο πρώτο πειραματικό παιχνίδι. Δεν έγινε τίποτα, δεν υπήρξε καμία σύλληψη μετά από καιρό και τα συνθήματα ήταν πιο πολιτισμένα, καθώς δεν μπορούσαν τα παιδιά να μιλάνε για γεννητικά όργανα μανάδων, όσο αυτές ήταν από κάτω. Βέβαια, η Ρεσίφε κέρδισε το παιχνίδι με 1-0, πράγμα που βοήθησε στην πολιτισμένη εξέδρα.

Η εταιρία που είχε τη φοβερή αυτήν ιδέα (Ogilvy) δεν είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει πρωτοποριακή δράση. Το 2013 είχε ξεκινήσει καμπάνια σε όλη τη Βραζιλία σε συνεργασία με την Ομοσπονδία ποδοσφαίρου της χώρας ώστε να υπογράψουν οι παίχτες, αλλά και οι οπαδοί, τη λίστα με τους δωρητές οργάνων, πράγμα που πήγαινε κόντρα στην καθολική ηθική της χώρας. Με τους πολέμους συμμοριών ειδικά στις μεγάλες Βραζιλιάνικες πόλεις, η κίνηση αυτή ήταν μια μεγάλη τομή και είχε και αρκετά μεγάλη επιτυχία, καθώς καλός ο καθολικός Θεός, αλλά ο Θεός της μπάλας στη Βραζιλία είναι λίγο πιο σημαντικός.

Στη φανταστική περίπτωση που το μέτρο μεταφερθεί στην Ελλάδα το sombrero πραγματικά θα στηρίξει μια τέτοια πρωτοβουλία. Ελληνίδες μάνες να πάρουν τη θέση των συνδεσμιτών ως σεκιούριτι στα γήπεδα, να φωνάζουν προς την εξέδρα στους κανακάρηδές τους που έχουν βγάλει τη μπλούζα, που δε φοράνε ζακέτα, που δεν έχουν πάρει κάτι να φάνε, που φωνάζουν και θα κλείσει η φωνή τους και μετά εκείνες θα πρέπει να τους φτιάχνουν σουπίτσες, που ανάβουν καπνογόνα και πνίγουν τον κόσμο, που κοζάρουν την κοπελιά δίπλα (αυτήν την τσούπρα που θα τους τυλίξει), που βρίζουν και δεν τους είχαν μεγαλώσει έτσι αυτές, αλλά πήραν απ’ τον πατέρα τους και άλλα τέτοια αγαπημένα.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η αλήθεια πίσω από τα ball boys

Τα βλέπουμε μέσα στο γήπεδο. Η νεολαία, οι ελπίδες του ποδοσφαίρου, πιθανότατα οι επόμενοι μεγάλοι σταρ. Χαρούμενες, αθώες παιδικές φάτσες, με μόνο στόχο να βρεθούν κοντά στα ινδάλματά τους, να βοηθήσουν στην τέλεση του αγώνα και κάποτε να πρωταγωνιστήσουν. Τα αθώα ball boys. Ή έτσι νομίζει ο απλός κόσμος. Όποιος δεν έχει βρεθεί σε γήπεδο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όταν έχεις τον Μπιλάρδο, δεν χρειάζεται να κερδίσεις το κέρμα

Μια από τις ωραίες στιγμές του ημιτελικού του Euro 2020 ανάμεσα στην Ιταλία και την Ισπανία ήταν η συνάντηση των δύο αρχηγών λίγο πριν τα πέναλτι για να δουν ποιος θα εκτελέσει πρώτος και σε ποια εστία. Η βαρετή διαδικασία που συχνά περνά σε δεύτερη μοίρα, ξεχώρισε αυτή τη φορά, εξαιτίας του Τζόρτζιο Κιελίνι. Ο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2 σχόλια σχετικά με το “Μπροστά στη Μάνα σου;”

  1. Ο/Η GiannisIce λέει:

    When there is will, there is a way που λέμε.
    Απίθανη ιδέα.

  2. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Άσε που χτίζει καριέρες. Μένει άνεργη η μάνα ας πούμε και βάζει στο βιογραφικό της ότι έχει δουλέψει και ως σεκιούριτι στο γήπεδο και τσουπ! Να η ευκαιρία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *